Про культуру ведення блогів на і.юа

  • 03.02.11, 18:39
Ось уже третій день такий собі Вадим Гладчук (sprotiv) гвалтує ефір і.юа копіпастою зі свого новинного агенства. Тобто людина не має уявлення, чим блог відрізняється від папки "Спам" на е-мейлі. 

Пане Гладчук! Якщо ми захочемо почитати новини, ми самі зайдемо на ваш сайт. Не треба заходити у блог-сервіси і засирати ефір бездумним копіюванням статтей з вашого агенства. Ви цим принижуєте самі себе. Подивіться на справжні новинні ресурси: "Українська правда",  "УНІАН", "Обозреватель". Хіба можна уявити, щоб хтось став під виглядом блогу тиражувати свої новини на і.юа? Ні. Бо це репутація. Якщо ми хочемо новин - ми відкриваємо УНІАН. Якщо хочемо "живого" спікування, ми користуємось блогами, зокрема і і.юа.

Я розумію, що таким чином ви намагаєтесь заробити собі на життя. Я розумію, що вам потрібно більше відвідувань і читачів вашого сайту. Але такі методи поширення інформації не викликають нічого окрім роздратування. Хочете розвивати ваш ресурс - оплачуйте рекламу. Повірте, це принесе вам значно більше дивідендів, ніж бездумне спамлення у блоги.

Революції в Тунісі і Єгипті готувалися в Інтернеті

Розповім одну цікаву історію. В мене є родичка, яка працює вихователем в дитячому садку. До її групи водять дитину, що має тата з Йорданії. Він є доволі товариською людиною, любить багато говорити. Одного разу навіть подарував їй скатертину, вишиту дбайливими йорданськими руками :-).

Так ось, цей йорданець іще до початку туніських подій розповідав про майбутні заворушення. Казав, що спочатку вони будуть в Тунісі, потім в Єгипті, потім в Йорданії. Коли це все почалося, моя родичка запитала його, звідки він знав. Йорданець відповів, що вони домовляються в Інтернеті про всі ці акції, мітинги і т.д. А так як ні мовного, ні релігійного бар'єру нема, домовлятися вони можуть про акції в різних країнах. І разом робити революцію.

Тепер мені зрозуміло, чому в Єгипті ще на початку заворушень  відключили по всій країні інтернет. Уявіть: люди, які не бачили один одного і які навіть не знайомі, можуть домовитися і вигнати свого Президента або змусити уряд підти у відставку. Все що їм треба, це комп'ютер, модем і бажання щось змінити у своїй чи навіть сусідній країні. 

В Україні активність користування Інтернетом не нижча, ніж в арабських країнах. Так, за даними Bigmir аудиторія українського сегменту Інтернету у грудні 2010 року склала більше 20 млн. користувачів. Зупинити цей процес, як, власне, і відключити всій країні доступ до мережі - неможливо. Поширення Інтернету в Україні вже давно пройшло ту точку біфуркації, коли можна було це поставити на контроль. Якщо ви зараз згадаєте про Білорусь, де у день виборів відключали Інтернет, то також згадайте, що в Білорусі діє один державний інтернет-провайдер. На нашій батьківщині цих провайдерів не злічити. При цьому вони використовують різні технології доступу: телефон, кабель, мобільний Інтернет. Навіть в Єгипті не змогли повністю влаштувати "залізну завісу", бо ж є ще і супутниковий зв'язок. Доступ в Інтернет через супутник можна перекрити, хіба що прийшовши і відібравши у вас тарілку.

Люди вже активно використовують можливості інтернет-комунікації. Так, наприклад,  координація дій по святкуванню Дня Соборності (22.01.2011р.) здійснювалась у Facebook. Користувачі, які жодного разу один одного не бачили, долучили свої організації та провели ряд заходів по всій Україні. Одні зробили афішу, другі надали інформаційну підтримку, треті прийшли і взялися за руки. Завдяки Інтернету ми на власні очі бачили, як відпиляли голову ідолу Сталіна в Запоріжжі. А запорізькі комуністи були спіймані на брехні, коли заявляли, що нібито все обмежилося киданням у пам'ятника пляшки з-під пива. Уявіть, якби "Тризуб" не виклав це відео на Youtube, то ймовірно про відпиляну голову ніхто і не дізнався, а все скотилося б до рівня "одна бабка сказала".  

В Тунісі все скінчилося вигнанням Президента, в Єгипті - відставкою уряду. Повертаючись до подій в арабських країнах і враховуючи українські реалії, замість висновку слід задати риторичне питання: чи не так тепер робитимуться революції в XXI сторіччі?    






Політики, яких я хотів би бачити в одній опозиційній силі

Не треба всіх гребти під одну гребінку. На політичному олімпі є і цілком нормальні люди. Інша справа, що вони розрізнені і їх тримають на відстані гарматного пострілу від влади. Ну, самі розумієте чому. Бо для бандюковичів вони "казли, коториє мєшают жить". А для нас - майбутні лідери і державотворці. Не буду зараз придумувати якісь назви для цього руху. Це не важливо, як він називатиметься. Важливо те, хто там буде. Отже, зустрічайте політиків, яких би я волів бачити в одній політичній силі:




Олесь Доній. Народний депутат, засновник мистецького об'єднання "Остання Барикада". Його біографію наводити не буду, захочете - самі почитаєте 

Доній - достатньо творча людина. Він організовує та приймає участь у "зіркових вертепах", видав диск пісень, постійно організовує якісь івенти. У ВР Олесь принципово не віддає свою картку для голосування. І взагалі, замість того аби протирати штани у безплідній Верховній Раді та насолоджуватися чималою зарплатнею за дрьом під куполом, Олесь приймає участь в акціях "з народом". Ба, більше, особисто сидить і чатиться у Facebook. Мабуть, ніколи народний депутат не був настільки близьким, на відстані одного кліка.

У моїй політичній силі Олесь Доній буде лідером. Він молодий, сучасний, має гарні ораторські здібності, кришталево чисту репутацію і адекватне розуміння політичної ситуації. Далося взнаки минуле політолога. 

Йдемо далі.


Леся Оробець. Народний депутат. До цього встигла і в бізнесі покрутитися, і кваліфікованим юристом попрацювати. За твердженням Вадима Карасьова, її взяли у політику з поваги до батька. Можна сказати, що вона потрапила до ВР випадково, а це характеризує її виключно з позитивної сторони :-). 

Леся Оробець - герой інтернету. ЇЇ блоги є скрізь, при чому ведуться вони не сухими прес-релізами, а мовою живої людини. Зі сторінок ЖЖ і ФБ ми дізнаємося про її вихід з партії, про засідання освітянського комітету, нарешті про те, що Леся їла, дивилась, куди ходила і чи не болить у неї сьогодні голова :-))). З цього слідують два висновки:
по-перше, неможливо вести такі блоги без участі самої Лесі. Це значить, що з великою долею вірогідності вона їх веде сама..
по-друге, ми бачимо її бурхливу діяльність. 

А роботи у Лесі дійсно багато. Бо ж кожний може списатися з нею в інтернеті і попрохати допомогти у вирішенні різних питань. І що дивно, вона цю допомогу надає! Посилає депутатські запити, виїжджає на місце події і викладає все це у своїх блогах. Шум піднімається шалений. 

У моїй політичній силі Леся Оробець буде захищати права студентів. Все, що стосується хабарництва у ВНЗ, політичного переслідування, студентських пільг, самоврядування, - це все до неї. 

Наступний, а точніше наступна.


Оксана Забужко, письменниця. Скажу чесно, я не читав жодної її книжки. Я тільки знаю, що "Польові дослідження з українського сексу" - не про секс. Але як вона говорить! Її мова багата, а думка глибока. Її хочеться слухати і слухати, наче якогось даньогрецького філософа, сидячи під оливковим деревом. Нарешті, мене дратує те, що країною керують тільки червоні директори або бариги. Не хлібом єдиним, так сказати. Письменники теж повинні бути представлені у владі. Тільки справжні письменники, а не дуполизи, що пишуть книжки кучмам і табачникам.  Оксана - живий класик нової української літератури. Думаю, що в політиці не вистачає таких людей, які досягли успіху і визнання завдяки своїм здібностям і чеснотам, а не просто похапали все, що погано лежало у буремних дев'яностих. 

В моїй політсилі Оксана Забужко буде відповідати за ідеологію. Займатиметься проблемами гендерної нерівності, розвитку культури і української мови. 

так, хто тут у мене далі йде. Ага!




Михайло Свистович. Громадський діяч, один з засновників популярного сайту "Майдан", руху "Україна без Кучми", Громадянської кампанії "Пора!"(чорна), Альянсу "Майдан". Остання його задумка - це неформальний громадський опозиційний рух "Відсіч". Неформальний не в тому сенсі, що там зібралися чуваки в ботфортах і шкіряних косухах, а в тому, що ніде не зареєстрований. 

Як я уже казав, моя уявна політсила буде опозиційною. А перед тим, як побудувати новий дім, спочатку треба знести стару халупу. Саме для цього і потрібен прогресивному суспільству Михайло Свистович - руйнівник тоталітарних режимів і владного самоправства. Ця людина точно знає, як робити клізму громадського опору зажерливим дупограям української політики. У нього немає комплексів великого лідера чи щось таке. Михайло приймає участь в акціях протесту пліч-о-пліч зі своїми однодумцями. Має креативний розум і невиліковно демократичні погляди. 

В моїй політичній силі Михайло Свистович буде займатися організацією протестів проти політики чинної влади. Мітинги, наліпки, листівки, критика законопроектів, маніфести, флеш-моби та інший креатив - це буде його парафія.

Ну і насамкінець...



Євген Захаров. Голова Харківської правозахисної групи, співголова Української Гельсінської спілки з прав людини. Ця людина вирішила присвятити своє життя правозахисній діяльності. Я б не сказав, що це така класна робота, бігати по тюремним гнидникам та дізнаватися подробиці роботи нашої доблєсної міліції. Не кожна психіка таке витримає. Багато людей, чия діяльність пов'язана з політикою,  завдячують Захарову своїм вивільненням з цупких лап МВС, яке було репресивним в усі часи української незалежності. Він навіть мені колись допомагав (опосередковано), хоча я особисто з ним не знайомий.

В моїй політсилі Євген Захаров займатиметься приблизно тим, чим і зараз у своїй ХПГ. Також він буде аналізувати законотворчу діяльність чинної влади, яка стосуватиметься обмеження прав і свобод громадян.Якщо моя політсила отримає владу, Захаров буде очолювати Міністерство внутрішніх справ ;-).

Ось така вийшла у мене перша п'ятірка. Суб'єктивно? Звичайно! Це мої особисті уподобання. Такою я хотів би бачити опозицію в обличчях. Всі перелічені тут люди - професіонали своєї справи з державницькими поглядами. Їх об'єднує те, що жоден з них не спокусився обміняти свою репутацію на коктейль із влади та грошей. Можливо коли вони прочитають цю статтю, то вирішать об'єднатися. Я б найперший побіг у таку партію, рух чи організацію :-).


З Новим Роком! Зі 102-ю річницею Дня народження Степана Бандери!

Спільнота патріотів "Україна понад усе!" вітає вас з Новим роком та бажає здійснення задуманих планів, сімейного благополуччя, впевненості у своїх цілях та енергії для їх досягнення! 


Також вітаємо український народ з іншою визначною датою. Саме в цей день, 1 січня 1909 року народився визначний діяч національно-визвольного руху, Провідник Організації українських націоналістів (революційної) - СТЕПАН АНДРІЙОВИЧ БАНДЕРА!

"Bandera" в перекладі з іспанської означає "прапор".У часи смути та загрози українській державності його постать стала своєрідним прапором, навколо якого об'єднуються українські патріоти. Символічно, що кожен новий рік починається з річниці Дня народження Степана Бандери. А це значить, що дух боротьби українців за волю, за свою домівку, за Україну - незламний. І доки на Землі залишатиметься хоча б одна людина, яка у цей день віддає шану провіднику націоналістичного руху, доти не скориться українська нація на поталу чужоземним ворогам. 

За на нашу Велику Україну!



Спільнота патріотів "Україна понад усе!"

Наліпки Бандери в домашніх умовах: скільки коштує і як поширити

Щоб гідно відзначити 1 січня - День народження провідника (актуально до 20-х чисел січня), вам знадобляться наступні речі:

Макет наліпки (люб'язно наданий Благодійним фондом Україна-Русь):



його можна скачати прямо з цієї статті. Тиснете правою кнопкою миші і обираєте "Зберегти зображення як...". Для і.юа: спочатку тиснете лівою кнопкою миші, зображення відкривається, а потім зберігаєте його вищезазначеним способом.


Ціна: безкоштовно


Принтер струменевий:


Ціна: 400-1000 грн.


Система неперервного подання чорнил (СНПЧ):


Ціна: 350 грн.


Власне самі чорнила:


Ціна: залежить від вашої моделі принтера, кількості кольорів та якості чорнил. Повний комплект для популярних 4 кольорових принтерів Canon обійдеться в 50 грн. за 200 мл  кожного кольору. Виходить 250 грн. 


Папір самоклеючий:  

Ціна: 70-130 грн. / 100 листів формату A4.


Підрахувати точно, скільки піде чорнил на друк, не виявляється можливим. Розраховуйте, що на 1 лист А4 витрачається приблизно 1 мл чорнил відповідного кольору. Мінімальний прийнятний формат для однієї наліпки - А6. Тобто на одному надрукованому листі у вас міститиметься 4 наліпки. Відповідно на друк 100 листів у вас піде половина чорнил і вийде 400 кольорових наліпок.  Собівартість однієї наліпки становить близько 1 грн.

Ітого: 
Обладнання: 350 грн., (з принтером 750-1350 грн.);
Матеріали: 320-400 грн.;

Всього: 670-750 грн., (з принтером 1070-1750 грн.).


ЯК ПОШИРИТИ НАЛІПКИ У ВАШОМУ МІСТІ

1. Передусім, розрахуйте ваші сили, скільки чоловік у вашому патріотичному осередку. Якщо ви один - краще не беріться за це. Виготуйте стільки наліпок, скільки зможете розклеїти.

2. Сплануйте свій маршрут. Бажано, щоб це були людні місця або ж вулиці, повз які проходять основні транспортні шляхи вашого міста. Розподіліть поміж друзями, хто де буде розклеювати.

3. Визначте оптимальний час. Це повинна бути темна пора доби і щоб у цей час на вашому маршруті не було людно. Варіанти: 9 година вечора робочого, 7-8 година ранку вихідного дня. Разом із друзями погодьте єдиний час, коли ви буде проводити акцію.

4. Одягніть теплі, зручні речі та взуття.

5. Кожен активіст вашої групи повинен ОБОВ'ЯЗКОВО мати при собі мобільний телефон з поповненим рахунком.

6. Тактика розклеювання наліпок наступна: поки один клеїть, інший стоїть на варті. Якщо у групі троє, тоді два клеють, а один спостерігає. Вартовий повинен попереджати своїх у разі, якщо в його полі зору з'явиться патруль міліції чи інші особи, що можуть нести небезпеку. Також вартовому слід споглядати і проїзджу частину, де можуть з'являтися міліцейські "бобики". Вартовий повинен стояти позаду тих, хто клеїть. Також йому можна дати фотоапарат для фіксації результатів вашої праці. 

7. Як повернетесь додому після акції, викладіть ваш фотозвіт в інтернеті. Надішліть і нам, ми допоможемо його поширити:  [email protected]. Якщо під час акції фотографії не робилися, сфотографуйте наступного дня.

ВИ І МІЛІЦІЯ

1. Якщо так сталося, що вас затримали, головне не хвилюйтеся, не панікуйте. Не чиніть фізичного опору працівникам міліції. Не підписуйте ніяких протоколів, не хапайте руками речі, які вам можуть дати (ніж, чийсь телефон, тощо).  Вам можуть сказати, що ваш друг в усьому зізнався, - не вірте цьому.

Якщо затримання сталося з політичних мотивів, у вас будуть детально розпитувати де ви взяли наліпки з Бандерою. Відповідь проста: "гуляв по вулиці, до мене підійшов якийсь хлопець, дав 20 гривень і попросив розклеїти". Детально: Ваші права при затриманні і арешті.

2. Якщо ви стали свідком затримання своїх друзів, НЕГАЙНО повідомте про це їхніх найближчих родичів. Якщо ви або вони перебуваєте в якійсь партії, негайно повідомте про затримання обласне керівництво. Поширюйте інформацію в інтернеті, також напишіть нам [email protected]. Пам'ятайте: чим більше людей дізнаються про затримання, тим менше часу триматимуть у відділку ваших друзів.

3. Звичайно, якщо ви будете дотримуватись правил безпеки, то вас наврядче затримають. Тому не треба боятися проводити такі акції. Ви нічого незаконного не робите, а максимум, що можуть натягнути за розклеювання наліпок - це 51 гривня штрафу. Та при правильному реагуванні людей просто відпускають, бо протокол з цього виду правопорушення повинна складати інспекція з благоустрою міста.

І пам'ятайте: доки триває боротьба - переможених немає. За нашу Велику Україну!


Прокуратура продовжує обшуки і допити

Працівники прокуратури поновили свою активізацію з метою зривання процедури оскарження судової справи у Вищому адміністративному суді України, - стверджують у прес-службі Обласного фонду підтримки індивідуального житлового будівництва на селі.

Фонд оскаржує у ВАСУ акт Контрольно-ревізійного управління у Полтавській області. Заява фонду прийнята до розгляду, але дата першого судового засідання ще не призначена.

Як зазначають експерти, полтавське КРУ, практично, не має жодних важелів впливу на те, щоб виграти справу у Вищому адміністративному суді. Тому КРУ долучило до цієї справи силові структури. Останні ж понад рік здійснюють психологічний тиск на працівників фонду. Так, протягом останнього тижня прокуратура Октябрського району м. Полтави здійснила черговий обшук в приміщенні Обласного фонду підтримки індивідуального житлового будівництва на селі, а також допитала колишнього заступника голови фонду, яка вже більше року, як вийшла на пенсію.

30 грудня на 10.00 годину старший слідчий прокуратури Октябрського району м. Полтави Павло Петров викликає до себе голову Фонду Віктора Токаря. У повістці не вказано – для чого і в якості кого.
Архів новин на цю тему:
http://maidan.org.ua/static/centernews/1267695497.html
http://maidan.org.ua/static/centernews/1267698962.html
http://maidan.org.ua/static/centernews/1267707303.html
http://maidan.org.ua/static/centernews/1267728135.html
http://maidan.org.ua/static/centernews/1267774949.html
http://maidan.org.ua/static/centernews/1267781028.html
http://maidan.org.ua/static/centernews/1268157622.html
http://maidan.org.ua/static/centernews/1269447007.html
http://maidan.org.ua/static/centernews/1270211116.html
http://maidan.org.ua/static/centernews/1270625897.html
http://maidan.org.ua/static/centernews/1270706615.html
http://maidan.org.ua/static/centernews/1271152427.html
http://maidan.org.ua/static/centernews/1271354470.html
http://maidan.org.ua/static/centernews/1271665991.html
http://maidan.org.ua/static/centernews/1272533429.html
http://maidan.org.ua/static/centernews/1273696810.html
http://maidan.org.ua/static/centernews/1274207399.html
http://maidan.org.ua/static/centernews/1275038094.html
http://maidan.org.ua/static/centernews/1282156913.html
http://maidan.org.ua/static/centernews/1282808933.html
http://maidan.org.ua/static/centernews/1282892691.html
http://maidan.org.ua/static/centernews/1285846872.html
http://maidan.org.ua/static/centernews/1286794527.html

У Харкові відбудеться панахида за Степаном Бандерою

Як повідомив у мережі Facebook Архиєпископ Харківський і Полтавський Української автокефальної православної церкви Ігор Ісіченко, 1 січня 2011 року о 10:00 у Свято-Дмитрівській церкві (м. Харків, вул. Полтавський шлях, 44) буде проводитися панахида за видатним діячем національно-визвольного руху, Головою Проводу ОУН-Б Степаном Бандерою. Запрошуємо вірян взяти участь у заході.

Чи занесе себе до чорного списку лідер "Пори" В.Каськів?

Як відомо, "помаранчевий" нардеп влаштувався на роботу до Президента і пішов на підвищення. Донедавна Каськів очолював Робочу групу "Національні проекти" при Комітеті з економічних реформ. Натомість розпорядником бюджетних коштів було Державне агентство України з управління національними проектами, яке очолював партійний підлеглий очільника "Пори" Сергій Євтушенко. Як я вже зазначав у своїй статті "Що приховують національні проекти?", таким чином Владислав Каськів намагався уникнути можливої відповідальності за розкрадання бюджетних коштів, заради чого, власне, і втілюють ідею з нацпроектами.

Але в Адміністрації Президента трохи подумали і вирішили забрати у головного "пориста" бюджетну "прокладку". Із 23 грудня 2010р. Владислав Каськів особисто очолюватиме новостворене Державне агентство з інвестицій та управління національними проектами України. А це означає, що він персонально відповідатиме за цільове використання бюджетних коштів, виділених на реалізацію національних проектів. 

Отже, зараз очільник партії "Пора" повноправно працює у виконавчій гілці владі. При цьому його ніяк не турбує той факт, що тепер доведеться виконувати вказівки та працювати пліч-о-пліч з людьми, яких сам же Каськів свого часу заніс до чорного списку партії "Пора". Більше того, цей чорний список і досі висить на партійному сайті:



Я навмисно не пообрізував скриншоти, аби було видно, що вони взяті із сайту партії "Пора".



Як бачимо, теперішньому прем'єр-міністру Миколі Азарову інкриміновано зловживання владою або службовим становищем, перевищення влади або службових повноважень. 

Віце-прем'єру та "австрійському інвестору" у нацпроект "Енергія природи" Андрію Клюєву Каськів приписує таке: "Перешкоджання здійсненню виборчого права, неправомірне використання виборчих бюлетенів, підлог виборчих документів або неправильний підрахунок голосів чи неправильне оголошення результатів виборів, незаконне втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), систем та комп’ютерних мереж, викрадення, привласнення, вимагання комп’ютерної інформації або заволодіння нею шляхом шахрайства чи зловживання службовим становищем, порушення правил експлуатації автоматизованих електронно-обчислювальних систем".

Віце-прем'єра Бориса Колеснікова, який ймовірно займатиметься підготовкою України до прийняття зимових Олімпійських ігор (проект "Олімпійська надія-2022"), партія Каськіва звинувачує (не більше, не менше) в державному перевороті (!): "Дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади, посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, протидія законній господарській діяльності, незаконна приватизація державного, комунального майна". 

Майже ті самі злочини приписуються і теперішньому віце-прем'єру Віктору Тихонову.


Також до "чорного списку" потрапили голова парламентської фракції  Партії Регіонів Олександр Єфремов (теж за спробу державного перевороту) та кілька нардепів-регіоналів. 

Виходить, що Владислав Каськів, працюючи разом із "заколотниками", "крадіями" і "фальсифікаторами" сам вже напрацював на місце у своєму "чорному списку". Адже ч.5 ст. 27 Кримінального кодексу передбачає таку форму співучасті як пособництво (зокрема це і сприяння прихованню злочину). Тобто, пане Каськів, можете сміливо вписувати свою фамілію під  № 10, поміж Каленським і Ківаловим. Вона там органічно виглядатиме.

Ну і, звісно, моральна сторона. Спочатку ти людей називаєш злочинцями, оприлюднюєш їхні прізвища, піддаєш громадському осуду, а потім наймаєшся до цих самих людей на роботу. Як це назвати? Чи має тепер Каськів моральне право очолювати партію "Пора"? Чи влаштовує така ситуація його однопартійців? Думаю, відповідь на ці питання буде дана на найближчих парламентських виборах. В Україні часто таке трапляється, коли політику 35 або 40 років, а на його політичній кар'єрі вже можна ставити хрест.


Що приховують національні проекти?

Незважаючи на численні замітки у ЗМІ, тема національних проектів в Україні так і залишилась нерозкритою. У даній статті я спробую розставити всі крапки над "і" та написати про підводні камені, які лежать за начебто красивою ідеєю. Стаття викладена у стилі американських депеш, які так щедро оприлюднив сайт Wikileaks, за що принагідно дякую Джуліану Ассанжу :-).  

ТЕМА: Що приховують національні проекти?

1. Резюме: національні проекти - ідея з російським присмаком, орієнтована на отримання надприбутків від лобізму, відкатів та розкрадання бюджетних коштів. Керівник проекту - Владислав Каськів змушений балансувати між бізнес-інтересами групи Льовочкіна-Фірташа і груп Клюєва та Ахметова. Більшість проектів пов'язані з будівництвом великих об'єктів протягом тривалого часу, що дає можливість використовувати нелегальні схеми отримання доходів. У проект "Енергія природи" вкладено державні кошти, але прибуток отримає іноземна фірма, яку пов'язують із Клюєвим і яка звільнена від сплати основних податків. Продаж "сонячної" енергії операторам за п'ятикратно завищеною ціною призведе до підвищення тарифів для населення за користування електроенергією. Проект "Олімпійська надія 2022" не допоможе розвитку зимового спорту чи підготовці спортсменів, бо орієнтований на будівництво готелів і заможних курортів для іноземних відвідувачів. Мотиви призначення Владислава Каськіва керівником нацпроектів - його гіпотетична роль цапа-відбувайла у майбутній кримінальній справі щодо застосування  корупційних схем при здійснені національних проектів.