Запрошення на свято

  • 26.08.11, 22:22
Любі друзі! Шановні колеги, дорогі товариші і вельмишанований народ! Маю честь сповістити вас, що незважаючи на спеку низка свят не припиняється! Ото ж бо 27 числа наші повітряни сили відзначають своє професійне свято. я знаю, що ви всі хто палко а хто ще палкіше любить, кохає, шанує, поважає, та тішиться тим що саме у Івано-Франківську стоїть найпотужніша бригада тактичної авіації. Повірте на слово - ваша увага і пристрасть з якою ви слідкуєте за всіма діями наших повітряних лицарів не може не підкупати суворі армійські серця. Ваші актуальні і обєктивні матеріали просто ламають крицю недовіри та створюють оазу натхненного спілкування.
 Отожбо маю честь сповістити вас, що завтра о 9-30 на військовому аєродромі відбудеться день відкритих дверей. Можна буде вільно зайти і потоптати плити злітної смуги. Копнути шассі справжнього винищувача, та зазернути в очі  надійного українського повітряного аса. Тому буду радий вас бачити. 
І ще, якщо все ж таки хтось прийде і в шаленому натовпі не знайде мене... то велике прохання... не треба відколупувати на память про цю подію заклепки з літака... Сподіваюсь на ваше розуміння )))! 

Два свята, як один день

  • 25.08.11, 09:44

Святкові дні у військовослужбовців Івано-Франківського гарнізону пройшли як одне велике дійство. А розпочалося воно  з приємного сюрпризу в День Державного Прапора України. Саме в це свято депутат Івано-Франківської обласної ради Василь Матійчик вручив 114-ій бригаді тактичної авіації, що дислокується в місті  Івано-Франківську, полотнище  державного стяга  розміром два на три метри.

-         Державний прапор – не просто символ країни, він є втіленням національної єдності, честі та гідності, - зокрема зазначив він. - Армія в усіх країнах є гордістю нації. На Прикарпатті ми маємо ким пишатися. Адже саме тут дислокуються одні з найкращих військових авіаторів нашої держави, які надійно захищають небо нашої держави.

У свою чергу командир 114-ї бригади тактичної авіації полковник Сергій Биховець подякував за подарунок і наголосив, що з давніх-давен  прапор для кожного військовослужбовця був і лишається символом наснаги та відданості. І подароване полотнище, до речі, найбільше в частині, буде підніматись на одному з найвищих флагштоків частини під час держаних свят та зустрічі високих гостей.

   Також військовослужбовці взяли участь у загальноміських урочистостях з нагоди Дня Державного Прапора України. Разом з громадами містечок, де дислокуються частини і підрозділи, вони урочисто підняли національний стяг та взяли участь у молебні.

   Так само урочисто розпочався для всіх солдатів та офіцерів, що дислокуються на Прикарпатті, і День Незалежності України. З самого ранку на плацу 114-ї Івано-Франківської бригади тактичної авіації відбувся урочистий мітинг, під час якого командування частини привітало всіх ровесників незалежності, які зараз проходять службу в рядах повітряних лицарів Збройних Сил України.  Після цього, кращі військовослужбовці гарнізону отримали запрошення до обласного драматичного театру на святковий концерт.

Підполковник Тарас Грень.

Західний регіональний медіа-центр Міністерства оборони України.

 

За лаштунками навчань «репід трайдент-2011»

  • 25.08.11, 09:03

Про те, що понад два тижні на Львівщині, на території Міжнародного центру миротворчості та безпеки (Яворівський полігон) відбувались  масштабні українсько-американські тактичні навчання із залученням військ «Репід Трайдент-2011», писалось і говорилось багато. Новинами із Яворівщини в ці дні рясніли усі українські та багато відомих зарубіжних видань. І не дивно, адже масштаб маневрів, у яких брали участь понад 1400 військовослужбовців, та їхня специфіка (головна подія – висадка десанту із літаків) привернули увагу міжнародної спільноти. Якщо коротко:  за легендою, українські підрозділи діяли  разом з військовослужбовцями 13 країн світу у складі спеціально створеного багатонаціонального підрозділу в умовній країні під назвою «Кафірістан».  Згідно із задумом бійці спеціально створеної багатонаціональної бригади мали здійснити висадку тактичного повітряного десанту, відшукати та знешкодити незаконні озброєні формування, які загрожують мирному життю мешканців «Кафірістану». Згодом допомогти у стабілізації ситуації у цій «віртуальній» країні, виконати низку завдань миротворчого та гуманітарного характеру, а на завершення передати контроль над «Кафірістаном» його національним збройним силам та повернутися у пункти постійної дислокації.

Все це було. І стрибки з парашутів, і засідки, і визволення заручників… Однак ці 14 днів військовослужбовці жили не лише одними навчально-бойовими діями. Було ще чимало такого, що не ввійшло ні в офіційні доповіді, ні до публікацій в засобах масової інформації. Отож давайте про це і по порядку.

Польова форма: і в вогні не горить

Це, напевно, чи не найголовніше,  про що завжди питали мене. Часто в цьому питанні приховувалась неприємна інтонація: «чи набагато ми гірші від військових інших країн». Відразу хочу сказати, що наші солдати нічим не гірші за американських чи канадських. Проте в наших арміях є чимало різного по самій суті армійського життя і укладу. Скажімо, предметом чималих заздрощів наших вояків стала американська польова форма. Пошита з поєднання натуральних та штучних волокон, вона не горить, не рветься, її надзвичайно легко прати навіть у холодній воді. В цій формі є чимало кишеньок для різноманітних ручок, папірців тощо. А ще…в ній немає ґудзиків. Лишень одна застібка «блискавка», а все інше тримається на стрічках-липучках. Шеврони, відзнаки, стрічки із прізвищами – все теж тримається на «наліпках». Це надзвичайно зручно. Та й в американських «службістів» немає отого задоволення ходити  з лінійкою і міряти відстань між зірочками на погоні. До слова, під час служби в таборі (тобто коли не потрібно носити зброю) на цю форму не передбачені ремені. Тобто ніщо не обмежує рухів людини. Однак чи не найкраще в американській польовій формі – це, безперечно, напівчеревики. Легкі і зручні, виготовлені фірмами «Коркоран» або «СтарФорс». Виявляється, що в їм взуття видають по трьох- чотирьох параметрах: розмір ноги, широта стопи, особливість пальців та підйом. Самі черевики пошиті за спеціальним замовленням. Ходити в них після вітчизняних «берців» одне задоволення. Таке відчуття, ніби на ногах взуті кросівки для бігу.

Загалом і самому забезпеченню можна позаздрити, адже солдатам збройних сил США видають буквально все: від туалетного паперу – до годинників. Такі речі, як футболки, шорти, шкарпетки видаються просто за замовчуванням.  У перший же вечір спільного проживання на полігоні американці вразили наших вояків тим, що перед вечерею вони хто на самоті, хто групами по три-чотири чоловіка виходили на пробіжку. Виявилось, що в їхній армії, щоб здати нормативи по «фізо», солдат має пробігти в день щонайменше п’ять (!) кілометрів. Цікаво те, що американський вояк на службі з 8-ї години ранку і до 18-ї вечора. Якщо він не зайнятий в наряді чи десь по службі, то з 18-ї години в нього вільний час, який він проводить на власний розсуд. І ніхто з командирів його не змушує дивитись фільм чи займатись спортом – втручання у вільний час і приватне життя не передбачено контрактом. Мотивація до цього в них проста – просування по службі та грошова винагорода. От і виходить – хочеш служити і мати більше грошей, не байдикуй, тренуйся. Так само і з покараннями. Американські представники військової поліції розповіли, що коли військовослужбовець скоїв ДТП в позаслужбовий час, то в частині по ньому не проводять жодних розслідувань, ба навіть дізнання по факту! Цим займається цивільна поліція і суд. І вже за рішенням суду порушника карають. При цьому, ані командування частини, ані підрозділу не те що не несе за це відповідальності, а й взагалі не фіксує цього факту, віддаючи свого бійця до рук багатомудрої та справедливої американської Феміди.            

Коли в «дурня» грають з розумом

   Якось проходячи повз спортивний  майданчик, я побачив цікавий факт: чоловік п’ять американців грали в карти. Кожен по черзі тягнув з колоди карту, піднімав її над головою, а далі всі починали чи підтягуватись, чи віджиматись… Виявляється, це не просто гра. В американському війську є чотири основних види фізичних вправ: підтягування, віджимання, прес та присідання з підстрибом. Усе в комплексі називається «тест Купера». (У нас його елементи використовують лише при силовій підготовці бійців-спецпризначенців-прим.авт.) Але повернімося до гри: кожній вправі відповідає певна «масть» карт, а номінал карти –кількості виконання. Наприклад, «десятка черв» означає десять віджимань, а «пікова дама» –дванадцять підтягувань.  От і порахуйте, скільки всього виконає кожен гравець, поки перетасується колода. І що важливо: якщо гра почалась, то вона йде кінця. Це – джентльменський принцип. Зійти з дистанції – ганьба. Будь-які халепи теж не враховуються. Доречно зауважити, що наші хлопці кілька разів брали участь у цій грі. І навіть вигравали.

  Окрема розмова про самі карти. В американській армії вони, як і презервативи, видаються кожному вояку. Адже це не вважається забороненим. Проте навіть їх використовують для навчання солдатів. Зокрема, мені до рук потрапила колода,  де замість «чисел», «королів» та «дам» були фотографії  саморобних вибухових пристроїв (так званих IED-improvised explosive device) з короткою їх характеристикою та попередженням щодо особливостей їхнього знешкодження. Американські вояки, хто був у Іраку, розповідали, що там їм видавали подібні колоди, але із портретами відомих терористів та військових злочинців. У тій колоді були і покійний лідер Аль-Каїди Осама Бін Ладен, що був зображений у вигляді «туза пік», і страчений іракський диктатор Саддам Хусейн. Подібну до цієї важливу інформацію можна зустріти на інших речах щоденного солдатського вжитку: блокнотах, ручках, жуйках та інших побутових дрібничках. Розрахунок простий і дотепний – людина, навіть граючи в «дурня», отримує життєво необхідну у бою інформацію…

Слово, що  руйнує стіни

   Якщо вам скажуть, що в американській армії немає пропаганди, не вірте. Це цілковита брехня. Інтенсивності «політичного накачування» могла б позаздрити навіть радянська система. В кожній частині збройних сил США існує людина, а подекуди група людей, які займаються підготовкою і розповсюдженням різноманітного інформаційного матеріалу, що згодом використовується в частинах або надсилається до цивільних засобів масової інформації. Зокрема, на навчаннях «Репід Трайдент-2011» наші колеги з США мали цілий офіс з 15-ти осіб, які займались висвітленням усіх аспектів навчань. Всього за три години на одному з спортмайданчиків вони розгорнули намет і дві пересувні студії, змонтовані в кузовах звичайних армійських «хамерів». Виявилось, що це радіо і телестанції відомчої студії AFN (Army Force Network), з їх допомогою цілодобово транслювались передачі на усі військові містечка полігону. І навіть кілька разів вони робили прямі включення на європейське військове телебачення. Всі американські солдати отримали по невеличкому переносному приймачу. Так само і в їдальні стояв телевізор з велетенським екраном, на який транслювалось американське військове телебачення.

До речі, вся інформація подавалася дуже цікаво. Наприклад, спочатку йшли новини бейсболу чи з життя США, а потім – невеличкий ролик на тему: «Виконуючи обов’язки в армії, ти захищаєш світ і Батьківщину».  Мене особисто вразило відео, в якому говорилось, що кожен солдат має бути пильним, адже шпигуни завжди поряд, і зробивши похибку, він зраджує Америку. По радіо ж кожну годину крутився аудіо ролик, в якому бадьорий типово американський голос сповіщав: «Ви американські орли на Українській землі! Ви маєте бути кращими і довести своєю поведінкою та службою, що наша армія найкраща в світі!». Крім цього,  щопівгодини перекладач вчив вояків США якоїсь української фрази, наприклад: «добрий день» чи «дозвольте зайти».

Окремим питанням в американських вояків є наявність Інтернету. Коли мережа українського WI-FI просто відмовилась працювати, всього за півгодини на плацу американці розгорнули супутникову тарілку, налаштували її. І ще через годину в кожного американського солдата, який працював у штабі, був власний провідний швидкісний Інтернет.

Що вони їдять?

  Ставлення до їжі американських вояків особливе. В стаціонарній їдальні, яка була розгорнута в містечках проживання, було налагоджене так зване «конвеєрне» харчування. Тобто, ти заходиш до зали і перед тобою два-три салати, кілька видів випічки, різноманітні овочі та фрукти. Всього можеш брати стільки, скільки тобі забажається. Крім цього, пропонується на вибір три-чотири м’ясні страви та гарніри. За тиждень навіть наші солдати навчились брати їди стільки, скільки вони можуть з’їсти.

А ось американський сухий пайок справив дещо негативне враження. Хоча його існує аж 24 види, разом із вегетаріанськими та пайками для видачі цивільному населенню (вони менші за об’ємом)! Але їсти його можна хіба з великого голоду. Недаремно за один наш вітчизняний «сухпай» заокеанські  вояки готові були виміняти п’ять-шість своїх.

«Айн-цвайн… понимайн?»

Чи розуміємо ми одне одного?  Це ще одне питання, яке часто ставили мої друзі і колеги по роботі. Як ми спілкувалась між собою, як  долали мовний бар’єр?  Насправді питання мови було першим і, напевно, найнеприємнішим моїм враженням. Адже, незважаючи на кількість різноманітних курсів і навчань, рівень володіння мовою більшості наших офіцерів і далі залишається низьким. У перші дні це було відчутно особливо, коли кожен менш-більш «англомовний» українець був «на вагу золота». Та, як визнали самі іноземці, в наших військових є шалений потенціал до пристосування до тих чи інших умов. Вже за тиждень можна було спостерігати, як хлопці з нашого контингенту про щось сперечаються з представниками американської логістики, або діляться враженнями з канадськими парашутистами. І, що головне, розуміють одне одного!

…Навчання завершились. Після них залишились приємні спогади, сувеніри, а також великий досвід співпраці. Адже як і нам було чого повчитись у закордонних колег,  так і їм було цікаво взяти собі наш досвід.

Підполковник Тарас Грень. 

У солдати на… місяць

  • 22.08.11, 09:40

Студенти Кіровоградського Державного авіаційного інституту на плацу 114-ї Івано-Франківської бригади тактичної авіації  урочисто склали Військову Присягу на вірність народу України.

-         Упродовж  місяця 58 студентів, які навчаються на військовій кафедрі цього вузу, проходили вишкіл у нашій частині, – розповів заступник командира бригади з виховної роботи підполковник Олександр Кухарук. – Весь цей час хлопці жили, як і належить солдатам у казармі, за розпорядком дня звичайного військовослужбовця. Харчувалися в солдатській їдальні, ходили строєм тощо. А перед ритуалом складання Військової Присяги всі вони виконали обов’язкову для кожного військовослужбовця вправу зі стрільби з автомату Калашникова.

Для організації зборів з курсантами цієї військової кафедри  в частині були відібрані кращі офіцери – командири та вихователі. Спеціально для цих юнаків була виділена одна з найкращих казарм частини. За словами офіцерів командування бригади,  для тилового забезпечення було виділено все необхідне за нормами звичайного солдатського забезпечення військовослужбовця Збройних Сил України. Також за місяць юнаки змогли досконало ознайомитись з життям бригади. З тим, як працюють окремі служби та підрозділи цього об’єднання. І навіть побували на кількох справжніх польотах винищувачів МІГ-29.

   До слова, такі збори на базі бригади проходять не вперше. До військових авіаторів часто звертаються представники військових кафедр вузів нашої країни. І по досягненню домовленостей слухачі їхніх військових кафедр проходять стажування. Така популярність 114-ї бригади тактичної авіації  цілком зрозуміла, адже це потужне військове об’єднання є не тільки унікальним на території Західної України, але й одним з найкращих у повітряних силах Збройних Сил України.

Підполковник Тарас Грень.

Західний регіональний медіа-центр Міністерства оборони України. 

Над Прикарпаттям знов «шумітиме» небо

  • 18.08.11, 21:55

Сьогодні авіатори  114 бригади тактичної авіації проведуть черговий льотний день. За словами командування частини буде виконано одну льотну зміну. З десятої години ранку до сімнадцятої вечора в небо Прикарпаття  підніматимуться винищувачі МІГ-29. Всі польоти виконуватимуться у спеціально визначених зонах, на раніше обумовлених висотах та швидкості. Метою польотів є покращення навиків військових авіаторів, відновлення польотних навичок.

Підполковник Тарас Грень.

Західний регіональний медіа-центр Міністерства оборони України. 

Для учасників «Репід Трайдент-2011» - свято аеромобільних військ

  • 02.08.11, 17:39
Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Обычная таблица"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

У рамках проведення українсько-американських тактичних військових навчань «Репід Трайдент-2011», воїни-десантники країн-учасниць навчань зустріли своє професійне свято – день аеромобільних десантних військ по-бойовому, на навчальних ділянках Міжнародного центру миро творчості та безпеки.

До прикладу, військовослужбовці повітряно-десантних підрозділів ЗС США, Великої Британії та Польщі, які беруть участь у цих масштабних навчаннях, відзначають день десантника у інші дні. А от для українських, білоруських та молдавських воїнів у смугастих тільниках 2 серпня – спільне та шановане свято.

Отже, для того, щоби не відволікати учасників навчань від виконання поставлених перед ними завдань, співкерівники «Репід Трайдент-2011»   генерал-майор В’ячеслав Назаркін та пан Кевін Волк привітали українських солдат та офіцерів95-ї окремої аеромобільної бригади та 80-го окремого аеромобільного полку із професійним святом зранку, перед початком занять. Під час урочистого шикування, яке відбулося із ранку на плацу військового містечка «Інженерне» Міжнародного центру миро творчості та безпеки, спів керівники навчань вручили воїнам-десантникам почесні грамоти та відзнаки 8-го армійського корпусу.

Сьогодні мені приємно поздоровити еліту Збройних Сил України з професійним святом. Дозвольте мені від імені військової ради 8-го армійського корпусу, управління корпусу, керівництва навчань «Репід Трайдент -2011» поздоровити вас, побажати щастя, здоров’я, а також чистого неба та м’якої посадки, - зазначив під час мітингу генерал-майор В’ячеслав Назаркін.

2 серпня не залишилися осторонь  й десантники інших армій, які беруть участь у навчаннях. Зважаючи на принципи військового партнерства та дружні стосунки між представниками різних націй на плацу центрального містечка Міжнародного центру миротворчості та безпеки польські десантники урочисто нагородили колег з Америки та Великої Британії відзнаками за стрибок з транспортного літака.

  – Я радий що  зараз можу вручити ці відзнаки сміливим людям, які стрибали з нами купол до купола, – зазначив командир польського угрупування підполковник Німіц. – З більшістю з вас ми разом виконували бойові завдання під час війни в Іраку та Афганістані. І от тепер на Українській землі ми здійснили спільний стрибок з парашутом з бойового транспортного літака.

Брат для брата. З такими словами польський командир підходив до десантників і вручав їм відзнаки. В свою чергу американські парашутисти також нагородили польських колег.  І вислів «брат для брата» тепер вже звучав у відповідь.

– Це урочистий і унікальний день для всіх нас, – зазначив командир аеромобільної  роти капітан Лайн. – Він довів, що ми брати і по зброї і в житті.

Після завершення урочистостей військовослужбовці 13-го батальйону 95 окремої аеромобільної бригади продовжили діяти за сценарієм навчань. Зокрема, вони практично  відпрацювали дії під час оборони опорного пункту та евакуації пораненого вертольотом МІ – 8.

–Під час оборони опорного пункту було умовно поранено у ногу солдата Миколу Марчука. Мною було прийнято рішення викликати для його евакуації вертоліт. У таких ситуаціях діяти дуже важко, адже потрібно думати і віддавати команди миттєво. Сьогодні я встановив особистий рекорд по складанню спеціальної процедури: «Nine line MEDEVAC recvest». Це  стандартний порядок дій, які має виконати командир, евакуюючи вертольотом поранених з місця події. Хотів би зазначити, що від правильності відпрацювання цієї процедури в реальних бойових умовах, дотримання необхідних стандартів зв’язку та передачі інформації,  залежать життя людей. У даному випадку документ був складений без помилок, а особовий склад спрацював на оцінку відмінно. – розповів командир відділення сержант Денис Політанський.

Нагадаємо, що у навчаннях беруть участь близько 330 аеромобілістів 95-ї окремої аеромобільної бригади та 80-го окремого аеромобільного полку. Вони виконують тактичні завдання та здійснюють десантування разом із своїми колегами з США, Канади, Білорусі, Молдови, Великої Британії та інших країн-учасниць з транспортних літаків Іл-76 та С-130.

На «Репд Трайдент 2011» розпочалась тактична фаза навчань

  • 01.08.11, 13:14

   Сьогодні на  базі Міжнародного центру миротворчості та безпеки, що на Львівщині, розпочалась тактична фаза навчань  «Репід Трайдент - 2011».

 

За задумом навчання мало розпочатись з висадки тактичного повітряного десанту, у якому мали брати участь українські військовослужбовці  та представники Збройних сил США, Великої Британії, Молдови, Польщі та Білорусії. Висадка мала відбуватись із літаків Іл-76 військово-повітряних сил України, та С-130 «Геркулес» військово-повітряних сил США.  Проте погода внесла свої корективи. І хоча стрибки було перенесено, хід навчання не змінився. Нагадаємо, що згідно задуму навчань, багатонаціональний підрозділ виконує миротворче завдання в умовній країні.

   Таким чином, відповідно до плану «Репід Трайдент-2011», багатонаціональні підрозділи сьогодні вийшли у район проведення занять та розпочали проведення пошукових дій, заняття та обладнання позицій з метою охорони захопленого аеродрому, ведення інженерної розвідки та встановлення вибухових загороджень, підготовлюють та розгортають пункт спеціальної обробки. Також, сьогодні відбуватиметься рух техніки і підрозділів у зони розгортання де триватимуть роботи у секціях штабу багатонаціональної бригади та підготовка техніки до тактичних занять. Загалом, у запланованих заходах буде залучено близько 700 одиниць стрілецької зброї та понад 150 військових автомобілів та бойових машин.

   Також,  сьогодні у руслі навчань розпочалось оцінювання бойової готовності підрозділів, які проходять оцінку НАТО 2 рівня, робочими групами оцінювання. Здобута, за результатами перевірки позитивна оцінка дозволить нашим підрозділам у майбутньому виконувати миротворчі завдання разом з підрозділами інших країн.

українців оцінюють

  • 01.08.11, 12:54

Cьогодні, 1 серпня, у рамках проведення українсько-американських тактичних навчань з залученням військ «Репід Трайдент - 2011» розпочався етап оцінки експертами НАТО чотирьох українських підрозділів.

-   Оцінювання стартувало із огляду особового складу, техніки та документації. Але найважливішим етапом цього заходу є виконання практичних завдань, що триватиме упродовж тижня, -  зазначив директор оцінки НАТО другого рівня підполковник Ігор Зенін.

До слова, упреше офіцер Збройних Сил України, очолює групу іноземних експертів-оцінювачів.

Оцінці взаємосумісності за міжнародними стандартами підлягають підрозділи 8-го армійського корпусу Сухопутних військ Збройних Сил України. Рота радіохімічного і бактеріологічного захисту та інженерно-саперна рота проходять четвертий етап оцінки НАТО другого рівня. Іншими словами, це останній етап оцінювання, після якого підрозділи будуть готові до участі у ротаціях Сил негайного реагування НАТО

А аеромобільна рота та мінометна батарея розпочали самооцінку першого рівня. Планується, що ці підрозділи будуть готові до виконання завдань у ротаціях Сил негайного реагування НАТО у 2014 році

Рота радіохімічного і бактеріологічного захисту та інженерно-саперна рота оцінюються із 2008 року. Перший етап був на рівні самооцінки і проводився оцінювачами Збройних Сил України. Наступного року за рівнем підготовки та сумісності із військами Північноатлантичного альянсу наших підрозділів спостерігали оцінювачі НАТО. Третій, більш серйозніший етап оцінки другого рівня, вже під час тактичних навчань знову оцінювали українські спостерігачі.

Цього року оцінка НАТО другого рівня проводиться оцінювачами Північноатлантичного альянсу. Для цього до України прибули експерти НАТО підполковники Роберто Зеніллі, Кіре Андов, Вернер Крос. Також, до групи увійшли 14 українських оцінювачів.

- Таким чином, заходи оцінювання мають на меті досягнути готовність підрозділів до виконання функціональних обов’язків, бойових, спеціальних та інших завдань у складі багатонаціональних міжвидових угруповань військ під егідою НАТО, ЄС, ООН у відповідності до чинного законодавства України, – підкреслив підполковник Ігор Зенін

Участь українців у програмі оцінювання НАТО має перед собою кілька цілей. Серед них - покращити взаємосумісність підрозділів різних країн та можливості їх швидкого формування, обмін досвідом з країнами-учасниками Партнерства заради миру і встановити порозуміння та співпрацю із Збройними Силами країн-партнерів.

ВІП день на полігоні

  • 29.07.11, 09:14

28-го липня, до Міжнародного центру миротворчості та безпеки (Яворівський район, Львівська область), на День високоповажних осіб українсько-американських тактичних навчань «Репід Трайдент-2011» прибув вищий командний склад Збройних Сил України, військові закордонні делегації та дипломатичні представники 13 країн-учасниць.

Зокрема, за ходом навчань цього дня спостерігали тимчасово виконуючий обов’язки начальника Генерального штабу – Головнокомандувача Збройних Сил України генерал-лейтенант Володимир Артюх, командувач Сухопутних військ Збройних Сил України генерал-полковник Геннадій Воробйов, інші посадові особи оборонного відомства.

Делегацію від Збройних сил США очолив командувач Сухопутних військ ЗС США в Європі тризірковий генерал Марк ХЕРТЛІНГ. Канаду   представляли почесний консул Канади у Львові Оксана Анастазія ВІННИЦЬКІ-ЮСУПОВИЧ. А також були присутні Надзвичайний та Повноважний Посол Великої Британії в Україні пан Лі ТЕРНЕР, командир 16 повітряно-десантної бригади Сухопутних військ Великої Британії бригадний генерал Джайлз ХІЛЛ, аташе з питань оборони при Посольстві Великої Британії в Україні полковник Джеремі БЕРНЕЛ, командир 25 бригади кавалерії ЗС Республіки Польща полковник Марек СОКОЛОВСЬКІ, командувач Сухопутних військ ЗС Республіки Сербія генерал-лейтенант Любіша ДІКОВІЧ, командувач сил спеціальних операцій ЗС Республіки Білорусь генерал-майор Олег БЄЛОКОНЄВ, командувач Сухопутних військ Національної армії Республіки Молдова бригадний генерал Ігор КУТІЄ. Традиційно, навчання «Репід Трайдент» відвідали члени Київської асоціації військових аташе. Загалом міжнародне представництво під час Дня високоповажних гостей нараховувало понад 50 осіб.

Гості ознайомилися з підготовкою підрозділів, які беруть участь у «Репід Трайдент-2011». Зокрема, на навчальному полі підготовки аеромобільних підрозділівмайданчику десантування «Бурякова нива», вони побачили, як особовий склад аеромобільних та повітрянодесантних підрозділів України, Молдови, Канади, Польщі та Білорусі здійснили висадку тактичного повітряного десанту. Із українського військово-транспортного літака Іл-76 здійснили стрибок понад 250 аеромобілістів, а з двох американських військово-транспортних С-130 «Геркулес» – понад 200 військовослужбовців різних націй. Стрибки виконувались із висоти 600-800 метрів.

По завершенню стрибків генерал-лейтенант Володимир Артюх та тризірковий генерал Марк Хертлінг подякували найкращим десантникам – представникам різних націй за відмінну службу своїм країнам та нагородили відзнаками.

Також, представники іноземних військових делегацій оглянули вісім навчальних місць. Зокрема, вони ознайомляться з порядком проведення спеціальної обробки особового складу та техніки підрозділом радіохімічного і бактеріологічного захисту. Професійність особового складу підрозділу військових хіміків надзвичайно вразила американського військового високо посадовця. Він відзначив той факт, що наші військові не зважаючи на візит високих осіб не відходили від виконання інструкцій. Зокрема, командир підрозділу, посилаючись на те, що усі вони перебувають на «Зараженій» місцевості відмовив іноземному генералу у рукостисканні. За умілі дії, принциповість у виконанні службових обов’язків, тризірковий генерал Марк Хертлінг нагородив капітана Олександра Тітова особистою відзнакою.

- В Україні пам’ятають що таке хімічна та радіаційна небезпека. Нам є чому повчитись в українських військових. Адже на заході ці навички дещо формалізувались. – відзначив у розмові тризірковий генерал Марк Хертлінг

Також, гості спостерігали за проведенням конвою механізованим взводом ЗС Республіки Сербія, після чого побували на заняттях інструкторів ЗС Польщі з порядку здійснення пошукових дій та відвідали КПП на якому інструктори ЗС Молдови навчали учасників навчань несенню служби на контрольно-перепускному пункті. Делегація побувала на тактичному навчанні під керівництвом українських військових інструкторів з використанням системи імітації двостороннього вогневого контакту MILES. А насамкінець гості оглянули розгорнутий штаб багатонаціональної бригади.

Довідково. Сценарій тактичного навчання передбачає дії спеціально створеного багатонаціонального підрозділу в умовній країні під назвою «Кафірістан». За легендою, його військовослужбовці мають здійснити висадку тактичного повітряного десанту, відшукати та знешкодити незаконні озброєні формування, які загрожують мирному життю мешканців «Кафірістану». Допомогти у стабілізації ситуації у цій «віртуальній» країні, виконати низку завдань миротворчого та гуманітарного характеру, а на завершення, передати контроль над «Кафірістаном» його національним збройним силам та повернутися у пункти постійної дислокації.

Івано-Франківськ приймає військові літаки США

  • 25.07.11, 08:14

Протягом двох останніх днів військовий аеродром 114 Івано-Франківської бригади тактичної авіації приймає вантажні літаки «Геркулес»  86 повітряної бригади командування повітряних сил США у Європі. Наразі вони забезпечують необхідним майном та харчуванням військовослужбовців, що приймають участь у міжнародних українсько-американських тактичних навчань із залученням військ «Репід Трайдент-2011».

    Нагадаємо, що з 25 липня до 6 серпня, понад 1300 військовослужбовців навчатимуться діяти спільно під час багатонаціональних миротворчих операцій. А у вівторок, 26 липня, відбудеться спільне одночасне десантування близько 400 українських, канадських та американських  військовослужбовців із десантно-транспортних літаків класу Іл-76 та С-130 «Геркулес». Слід наголосити, що востаннє десантники із різних країн світу виконували спільні масштабні стрибки у 2000 році, у рамках проведення міжнародних військових навчань серії «Щит миру».

  - Це для нас унікальна можливість вперше за історію нашого аеродрому прийняти літаки такого класу, - наголосив командир 114 бригади тактичної авіації полковник Сергій Биховець. – Потрібно зазначити, що наші військовослужбовці справились з поставленим завданням на оцінку відмінно. Для літаків організовано окрему стоянку, що посилено охороняється. Всі іноземні екіпажі були зустріті українськими військовими авіаторами з традиційною для нас гостинністю.

    Потрібно зазначити, що для забезпечення посадки та злету подібних літаків потрібно мати як відповідну злітну смугу, так і підготовлений персонал аеродрому. Все це є у 114 бригаді тактичної авіації. Саме через це, ще на початку іноземними верифікаторами було прийнято рішення віддати перевагу військовому аеродрому розташованому на Прикарпатті.

Підполковник Тарас Грень.