хочу сюди!
 

Наташа

49 років, телець, познайомиться з хлопцем у віці 44-53 років

Найбільшу колекцію «військової доблесті у металі» зібрав офіцер

  • 07.05.12, 20:54

Викладач кафедри військової підготовки Івано-Франківського Національного технічного університету нафти і газу полковник  Валентин Грицанчук  зібрав найбільшу на Прикарпатті колекцію військових нагород та відзнак. Загалом в його унікальній добірці більш як три сотні орденів, медалей та військових відзнак з понад двох десятків країн світу. Серед них –Україна, Росія, Білорусія, інші колишні республіки СРСР, а також Болгарія, Угорщина, Польща, Чехія Словаччина, Бельгія, Румунія. Є навіть відзнаки кількох африканських країн.

Приємним подарунком для колекціонера стало нещодавнє поповнення експозиції відзнаками республіки Молдова, які передав представник міністерства оборони цієї країни полковник Віталій Русу. Серед найбільш важливих –  орден «За службу Родине» першого ступеня, орден Леніна, орден Вітчизняної війни та орден Червоної зірки. А найбільш давньою у колекції є почесна відзнака «20 років Червоній Армії», яка датована 1938 роком. До речі, за різними даними ринкова ціна на цю відзнаку сягає тисячі доларів США. Примітно, що свою колекцію офіцер не ховає в шухлядах подалі від стороннього ока, вона в нього знаходиться на стенді у кабінеті викладацької військової кафедри.

  - Ідея створення цієї колекції була моя, - розповів полковник  Валентин Грицанчук. – Однак збирали ми її, як то кажуть, усім миром. Більшість офіцерів нашої кафедри принесли сюди нагороди своїх батьків і дідів. Адже головною метою створення цієї колекції є військово-патріотичне виховання наших студентів. Вони повинні бачити і знати, які були і які є нагороди за військову доблесть і честь. Одна справа – розповідати про подвиги військовослужбовців, а інша – показувати реальні ордени та медалі, у яких є своя історія як створення, так і вручення.

   Є в колекції цікаві, так би мовити, геральдичні родини. Наприклад, повністю зібрані відзнаки класності та спортивної підготовки військовослужбовців різних родів і видів радянських Збройних Сил. Також є повне зібрання відзнак «Гвардія» і знаків закінчення вищих військових навчальних закладів. Поповнювати колекцію офіцер запрошує всіх охочих. І кожного благодійника ретельно вносить у список тих, хто долучився до її поповнення.

У планах полковника Валентина Грицанчука – створити цілий геральдичний музей військової доблесті.

Підполковник Тарас Грень.

Західний регіональний медіа-центр Міністерства оборони України.

       

4

Коментарі

17.05.12, 21:05

    27.05.12, 21:08Відповідь на 1 від Sunny Side

      38.05.12, 10:35

      Фотки бы не помешали бы. Особенно старых каких-то наград. Или тех, у которых ИСТОРИЯ. Даже мне любопытно стало.

        48.05.12, 11:54Відповідь на 3 від dyscuss

        я закинул фотки на фесбук там они лучше грузятся.. если есть желание скину линк..

          58.05.12, 12:07Відповідь на 4 від Тараскин

          я закинул фотки на фесбук там они лучше грузятся.. если есть желание скину линк..Кидайте, господин полковник.

            68.05.12, 12:57Відповідь на 5 від dyscuss

            вечерком..