хочу сюди!
 

Марта

48 років, козоріг, познайомиться з хлопцем у віці 50-60 років

«Військово-Морські Сили України отримали новий потужний імпульс

  • 05.04.12, 21:29

Перший заступник командувача Військово-Морських Сил Збройних Сил України віце-адмірал Сергій Єлісєєв:

Знімальна група Івано-Франківського обласного телебачення «Галичина» побувала в Криму з метою підготувати серію телесюжетів про те, як служать прикарпатці у військових частинах Військово-морського флоту України. У рамках поїздки відбулася зустріч журналістів з першим заступником командувача Військово-Морських Сил України, віце-адміралом Сергієм Єлісєєвим. І зрозумілим було перше запитання до віце-адмірала про шефські звязки з Прикарпаттям.     

 

- Сергію Станіславовичу, якою є співпраця між Військово-Морськими Силами Збройних Сил України та владою Івано-Франківської області?

 -  Організація шефської роботи, зокрема і з Івано-Франківською областю, організована відповідно до указу Президента України від 2010 року. Однак ми маємо з Прикарпаттям більш давні і тісні шефські зв’язки. Загалом їм вже близько 20 років. Тому у нашому командуванні була створена відповідна група з організації шефських зв’язків, адже допомога і підтримка з боку органів місцевого самоврядування для нас має важливе значення.

Хочу зазначити, що 20 років тому Військово-Морські Сили створювалися практично з нуля, у тому числі завдяки допомозі областей всієї України. Зараз шефська робота отримала новий імпульс. З Івано-Франківською областю у нас склались тісні стосунки. За два останні роки область надала нам допомоги на 150 тисяч гривень. Кошти пішли на облаштування  місць досугу і побуту військовослужбовців, підтримання їх соціального статусу та на ремонт військової техніки. Сподіваюсь, що така робота буде продовжуватись у нас і надалі.

Нещодавно наша делегація побувалала в гостях на Прикарпатті,  зустрічалась з головою Івано-Франківської обласної державної адміністрації Михайлом Вишиванюком. Ми спільно намітили конкретні шляхи розвитку наших стосунків. Перш за все - це допомога в підтриманні в належному стані озброєння та військової техніки Військово-Морських Сил, військово-патріотичне виховання, а також багато інших напрямків.

- Товаришу віце-адмірал, скільки прикарпатців служить зараз у Військово-Морських Силах, як вони себе зарекомендували?

– Майже сто прикарпатців проходять зараз строкову службу на кораблях та в частинах флоту. Загалом з Прикарпаттям у нас налагоджені добрі зв’язки стосовно підбору юнаків. І я сподіваюсь, що ця співпраця буде лише поглиблюватися, і з кожним роком все більше буде хлопців з вашого краю.  Мушу зазначити, що юнаки, які приходять служити з західних областей України, абсолютно достойні, працелюбні, патріотично налаштовані і, крім всього іншого, мають високий рівень освіти. Вони дуже швидко навчаються, якісно засвоюють складну морську науку. Командири кораблів відзначають їхній високий рівень підготовки. На флоті дуже задоволені юнаками з Івано-Франківщини.

­- Минулий рік був у Збройних Силах був роком технічної готовності. Яку допомогу в цьому напрямку надало вам Прикарпаття? І що було зроблено?

- Загалом на всі Військово-Морські Сили  ми в минулому році по лінії шефських зв’язків ми отримали допомоги на 5 мільйонів гривень. Як я вже казав, частка Прикарпаття в цьому процесі була значною, а головне - дуже потрібною. А що стосується технічного переоснащення, то ми отримали з бюджету держави понад 30 мільйонів гривень, які пішли на ремонт та відновлення техніки,  і озброєння. Поточного року ми також маємо амбітні плани стосовно подальшого відновлення технічної готовності кораблів. Зараз у нас вже відпрацьований план судноремонту та відновлення техніки та озброєння. Гадаю, цього року в даному напрямку вдасться зробити все намічене щодо корабельного складу, бойового ядра флоту. Значно збільшені зусилля у відновленні авіаційної техніки.

- Які основні завдання стоять сьогодні перед Військово-Морськими Силами?

- Головне – це, звичайно, захист недоторканості нашої Батьківщини з морського напрямку. А загалом перед ВМС стоїть більш ніж півтори сотні основних функцій. Це і бойова і оперативна підготовка, і утримання військової техніки, і наукова діяльність, виховання і навчання різних категорій військовослужбовців тощо.

       Дуже важливо, що на даний час Військово-Морські Сили отримали новий потужний імпульс свого розвитку. Міністром оборони України перед нами поставлені конкретні завдання стосовно вдосконалення існуючої системи управління, що стосується перш за все органів військового управління та штабів. Ми будемо нарощувати зусилля в підготовці особового складу. Звісно, є низка завдань, якими ми займаємось постійно.

- Цієї зими наші моряки зробили багато для допомоги цивільному населенню…

- Так, в лютому на півночі Криму утворились велетенські снігові замети. Нашим військовослужбовцям довелось евакуйовувати цивільних осіб з снігового полону. Звичайно, зіграло роль те, що в нас на озброєнні перебуває важка техніка, а головне - є спеціалісти, які вміють виконувати роботу. Яку, до речі, високо оцінило керівництво Автономної Республіки Крим, а прості люди щиро і від всього серця дякували українським морякам за порятунок. Адже в багатьох випадках йшлося про безпеку як окремих осіб, так і цілих родин.

- Чи служать зараз на флоті жінки? Адже всім відома прикмета про жінку на кораблі...

- Загалом на Українському флоті служить 1767 військовослужбовців жіночої статі, у тому числі 122 жінки – офіцери. Скажу відверто: коли ми здійснювали перший набір жінок до тоді ще Севастопольського військово-морського інституту, то існувало чимало скептиків. Адже тоді ніхто не знав відповіді на питання, чи може жінка-морський офіцер працювати нарівні з чоловіками. Тепер можу авторитетно, спираючись на досвід виконання реальних завдань заявити: може! Більше того, є певні спеціальності і напрямки діяльності,  в яких краще себе проявляють саме жінки. Хоча є в нас і такі морські професії, де жінкам просто складно працювати. Перш за все, це у корабельному складі. Справа в тому, що наші кораблі, в основному, будувались за радянських часів, і їх конструкція не передбачає приміщень для жінок. Але ми маємо досвід служби жінки на кораблі. Одна представниця чарівної статі служила на кораблі, щоправда, нетривалий час. А взагалі, думаю, у майбутньому жінки на кораблях служитимуть. Наприклад, у конструкцію нашого нового корабля ми вже закладаємо окремі додаткові приміщення для жінок. Головне, щоб знайшлись такі сміливі дівчата, що підуть служити на корабель.

- Тобто, ви припускаєте, що новим кораблем, що будується зараз, колись може командувати і жінка?

- Так. Я переконаний, що жінка може і керувати кораблем, і бути командиром бойової частини, і навіть простим матросом.

- А якими якостями повинен володіти сучасний український моряк?

- Перш за все, він має любити свою справу. Моряк має бути патріотом своєї держави, патріотом флоту. І зараз у наших лавах абсолютно переважна більшість людей саме такого ґатунку.

Техніка, яка знаходиться нас на озброєнні на флоті,  потребує високого рівня освіти. Тому ми сподіваємось, що ті процеси, які проходять зараз у Збройних Силах, загалом у державі дозволять нам підняти вимоги до кандидатів на флотську службу. На жаль, сьогодні ми укомплектовані контрактниками лише на 60 відсотків. У великій мірі це залежить від грошового забезпечення. Але у нас є сподівання, що найближчим часом це буде поправлено, адже в Міністерстві оборони щодо цього вже ведеться відповідна робота . 

- Що б ви порадили юнакам, які прагнуть пов’язати своє життя з Військово-Морськими Силами? Куди їм звертатись?

- Офіцерів ВМС готує єдиний навчальний заклад - це Академія Військово-морських сил, яка розташована в Севастополі. Хоча, стати морським офіцером можна, закінчивши і інші військові вузи. Справа в тому, що в Севастополі вчать виключно морським спеціальностям, але на флоті є ще і такі професії, як фінансисти, зв’язківці та багато інших. Також при академії є спеціалізований коледж, який готує старшин і мічманів. У  Севастополі готують також молодших командирів контрактної служби. Тому, хто бажає пов’язати своє життя з морем, ми кажемо: ласкаво просимо! У нас є відповідні підготовчі курси. Головне - щире бажання людини стати моряком.

- Дякую вам за розмову і щирі відповіді.

 

Підполковник Тарас Грень.

Західний регіональний медіа-центр Міністерства оборони України.

 

0

Коментарі

110.04.12, 16:10

    210.04.12, 16:13Відповідь на 1 від NazarV

    а то!