хочу сюди!
 

Ліда

50 років, водолій, познайомиться з хлопцем у віці 46-56 років

Стратегічний ліспромкомбінат

  • 10.02.11, 23:46

Належне Міноборони підприємство зазнало рейдерських атак з боку самого ж силового відомства

 

   За часи незалежності в Україні відбувалося й відбувається чимало жорстоких речей. Серед них і рейдерство. Однак чи не вперше у захопленні підприємства було звинувачено міністерство. Причому – Міністерство оборони.

Про що йдеться

Державне підприємство «Івано-Франківський  військовий ліспромкомбінат» було створено ще в далекому 1945 році. Його головним завданням було забезпечувати Збройні Сили Радянського Союзу якісним лісом. Та з часом на його базі почали не лише виготовляти будівельні балки, перетинки тощо, але й різноманітні меблі, які теж ішли на потребу військовиків.

На сьогодні комбінат охоплює 11 відокремлених структурних підрозділів, які загалом займають близько 54 тисяч (!) гектарів лісових угідь від Закарпаття до Хмельниччини (загальна площа земельної ділянки 67,5 тисяч гектарів), запас деревини на яких складає приблизно 1451,4 тисячі метрів кубічних, а річний обсяг заготівлі деревини може сягати 17,1 тисячі метрів кубічних.

На даний момент підприємство підпорядковане департаменту економіки Міністерства оборони України. Здавалось би, потужне підприємство, яке володіє чи не найціннішим будівельним та оздоблювальним матеріалом, «зеленим золотом України», на сьогодні є по суті збитковим. За словами новопризначеного директора підприємства Василя Приказки, станом на перше січня цього року кредиторські заборгованості підприємства складають 11,305 мільйонів (!) гривень, до того ж до бюджету не перераховано 7,935 мільйонів (!) гривень, і крім цього, підприємство має чималу заборгованість із заробітної плати, яка сама по собі у простих робітників і так не є високою, рідко в кого перевищує тисячу гривень.

Технологія банкрутства

Багатостраждальна від різних мітингувальників вулиця Банкова, що в Києві, минулого тижня знову почула гармидер та крики. Кілька десятків нібито представників державного підприємства «Івано-Франківський  військовий ліспромкомінат» вимагали відставки Міністра оборони України та звинувачували його у рейдерському захопленні підприємства, яке і так належало цьому силовому відомству. Парадокс – але факт.

Що ж сталося? Попередній директор ліспромкомбінату Михайло Кочетигов, який працював на цій посаді 25 років з грудня 1986 року, цілеспрямовано і планомірно підводив завідомо рентабельне підприємство до стадії злидарства та занепаду. Однак все ж таки у всі роки він втримувався в керівному кріслі, і навіть після того, як з ним було достроково розірвано контракт, 66-річного чоловіка за рішенням суду було поновлено у посаді. За даними акту перевірки контрольно-ревізійного управління Міністерства оборони України від 16 лютого 2009 року, Михайло Кочетигов протягом кількох років нараховував собі чималі річні премії. Наприклад, за підсумками 2005 року - на 95 тисяч 300 гривень, за 2006 рік – 99 тисяч 400 гривень, за 2007 – 114 тисяч 100 гривень.  І це при тому, що підприємство мало чималий борг по заплаті перед рядовими працівниками. Крім цього, на підприємстві було виявлено порушень фінансової дисципліни на загальну суму 4 мільйони 249 тисяч 788 гривень 81 копійку.

Мимоволі виникає питання: а чи не зам’яке рішення – просто звільнити людину, яка так нерадиво господарювала? Однак це ще далеко не все. 25 січня цього року з Шепетівської об’єднаної державної податкової інспекції надійшла заява про порушення справи про банкрутство державного підприємства «Івано-Франківський  військовий ліспромкомбінат». Усі працівники підприємства, з якими кореспонденту вдалось поговорити, в один голос заявляли, що останнім часом це була мета попереднього керівника. Здавалось би, навіщо директору банкрутити своє підприємство, з якого він і так мав чималий зиск? На жаль, відповісти важко, однак якщо згадати досвід кінця 90-х років, то все стає на свої місця. Директор, якому вже час піти на відпочинок, пробує отримати максимум з того, що має. Вартість лісових угідь та й самих підприємств, які будуть продані за безцінь після визнання банкрутом  ліспромкомбінату, на тіньовому ринку обчислюється мільйонами доларів. Як правило, всі продажі збанкрутілих підприємств і навіть аукціони – це такий собі фарс. Бо в нашій державі, яка від самого початку наполегливо бореться з корупцією, всі знають, хто, що і коли може купити. Отже, всі учасники поділу після банкрутства отримують чималі «дивіденди».

 

                                         Хепі енд?

Однак у ситуацію втрутився Міністр оборони України, який просто усунув Михайла Кочетигова з посади, не підписавши з ним новий контракт. Власне після цього Міноборони і було звинувачене в рейдерстві. Старий директор всупереч вимогам керівних документів навідріз відмовився скласти свої повноваження і навіть не пустив до підприємства представника Міноборони та нового директора. Розвязати ситуацію допомогло лише втручання спецпідрозділу військової служби правопорядку.

На день написання цього матеріалу всі працівники підприємства допущені до роботи. На самому ж підприємстві знову працює КРУ, яке має встановити правдивий стан справ. Вже зроблені відповідні заяви прокуратури та СБУ в допомозі розслідувань результатів «господарювання». Незабаром стануть відомі результати всіх цих перевірок.

Тарас Грень.

1

Коментарі

Гість: Мунсан-бек

211.02.11, 00:20Відповідь на 1 від Foxsa

лучше так http://passport.i.ua/dеlete/

    311.02.11, 00:25Відповідь на 2 від Гість: Мунсан-бек

    эх... на такую ссылку в молниеносном действии стоят ограничения

      Гість: Мунсан-бек

      411.02.11, 00:26Відповідь на 3 від Foxsa

      http://kg.am/del007 а на такую тоже?

        511.02.11, 00:32Відповідь на 4 від Гість: Мунсан-бек

        думаю, что и там подтверждение/согласие на удаление потребуется.

          Гість: Мунсан-бек

          611.02.11, 00:33Відповідь на 5 від Foxsa

          придётся терпеть.

            711.02.11, 00:37Відповідь на 6 від Гість: Мунсан-бек

            и развлекаться с таких, по случаю подобающего настроения

              Гість: Мунсан-бек

              811.02.11, 00:43Відповідь на 7 від Foxsa

              так не реагирует же ж...

                911.02.11, 00:47Відповідь на 8 від Гість: Мунсан-бек

                а мне ли не пофик на его реакцию. почудила... и славненько

                  Гість: Мунсан-бек

                  1011.02.11, 00:48Відповідь на 9 від Foxsa

                  скучно шото както сегодня.

                    Сторінки:
                    1
                    2
                    попередня
                    наступна