Профіль

ultra

ultra

Україна, Київ

Рейтинг в розділі:

Мапа зі швейцарської стратегічної настільної гри.

  • 29.12.10, 22:51

Мапа зі швейцарської стратегічної настільної гри

ВІДЕО“Аль-Джазіра” зняла фільм про рабську працю на Донбасі

  • 06.12.10, 22:37
Як НАСПРАВДІ живе трудовий народ України! Поки всі українські тележурналісти, редактори та оператори були задіяні у зйомках різноманітних "Танців з зірками" та Шустєрлівів, відома арабська телекомпанія "Аль-Джазіра" зняла серію документальних фільмів про країни з найбільш нелюдськими умовами праці в 21-му столітті. Поряд з Індонезією, Нігерією і Пакистаном до цього списку потрапив і український Донбас. Фільм називається "Working Man's Death" (Смерть робочого). У фільмі детально показана робота підпільних шахтарів, весь процес вуглевидобутку в саморобній шахті - так званій копанці, а також домашній побут українських гірників. Дуже чесний фільм. Подивіться обов'язково! І подумайте...бо від кожного з нас залежить, щоб така модель "економіки по-донецьки" незабаром не розповсюдилася по всій Україні.

ВІДЕО ТУТ

Звернення Ради Сибірського Народу до Українців

  • 25.10.10, 22:31

Сибір буде вільним!

Брати українці! У цей історичний момент пробудження сибірської нації ми, сибіряки, простягаємо вам руку дружби. Наші народи мають схожу історичну долю. Століттями колонізатори грабували наші землі, забороняли рідну мову, переслідували борців за свободу. Але українці відстояли своє право бути нацією. Сьогодні про свої національні права заявляємо і ми, сибіряки. Ми прагнемо будувати своє майбутнє в дружбi та співробітництвi з усіма народами, поважаючи право кожної нації на самовизначення. У Сибіру з першої половини XIX століття iснує багатотисячна українська діаспора, є навiть регіони компактного проживання українців, відомі як Сірий Клин і Зелений Клин. Сьогодні всі ці люди позбавлені права навіть на шкільне навчання рідною мовою. Російські власті вважають будь-якого громадянина РФ "русским", нехтуючи права всіх інших народів. У цьому сибіряки і українці Сибіру перебувають в однакових умовах. Рада Сибірського Народу - політична організація, яка прагне до побудови майбутнього процвітаючого Сибіру і щастя всіх сибірських народів, зокрема українців і сибіряків. Наша програма передбачає захист прав сибірських українців, в першу чергу, права на навчання рідною мовою. І тому ми звертаємося до вас, браття українці, з проханням поширювати інформацію про Раду Сибірського Народу і нашу боротьбу за сибірську націю і вільний Сибір. Повірте, цим ви надасте нам велику допомогу. Якщо хтось із вас хоче взяти активну участь у нашій роботі або зв'язатися з нами з інших питань, просимо писати на адресу [email protected]. Слава Україні! Слава Сибіру!

За вашу і нашу свободу!

Блог Олександра Білецького

Трипільська культура і українська мова

  • 08.07.10, 21:29
Сучасна українська мова зберігає мовну спадщину Трипілля в трьох своїх сферах – у словниковому складі (десятки слів), у звуковій будові (милозвучність і деякі близькі до неї явища, як приставні приголосні), у масиві власних назв (передусім назв річок).





Карта англійських дослідників Роберта Макрама, Вільяма Крена і Роберта Макнійла у книжці «The Story of English», на якій схематично зображено поширення індоєвропейських мов від Середньої Наддніпрянщини. 

У V–ІІІ тисячоліттях до н. е. на території України, Молдови, Румунії процвітала знаменита трипільська культура з оригінальною мальованою керамікою, будівництвом (зокрема, двоповерховими і навіть триповерховими житлами), великими поселеннями (які називають протомістами) площею в кілька сотень гектарів, своєрідною міфологією, центральними образами якої були богиня-мати (як символ материнства і земної родючості), бик (як символ сили, родючості, неба і небесних явищ) і змія (як символ вічності, вічного руху). Назва цієї культури (як і інших археологічних культур) у науковій літературі зазвичай пишеться з малої літери, оскільки йдеться про певний культурний тип, що має власні визначальні особливості. Першовідкривач трипільської культури як комплексу своєрідних пам’яток – визначний український археолог В. В. Хвойка (1850–1914).

Одразу після майже одночасного відкриття в кінці ХІХ століття трипільської культури й егейскої культури Балканського півострова й островів Егейського моря була помічена їх значна близькість, спорідненість. Деякі дослідники (наприклад, професор Харківського університету Є. Г. Кагаров) навіть писали про давнє існування єдиного культурного простору від Криту до Києва. А саму трипільську культуру деякі вчені називають києвотрипільською, оскільки перші її пам’ятки виявлені саме в Києві, а вже потім – у районі села Трипілля.

Дослідники ще на початку ХХ століття звернули увагу і на те, низка культурних проявів, віднесених до трипільської культури, з’явилася в Україні раніше, ніж на Балканах. Цю сенсаційну тезу, вперше висловлену в 1905 році Е. Р. фон Штерном, підтримали такі визначні вчені, як Ф. К. Вовк, М. С. Грушевський та ін.

У слов’янських мовах виявляється значний шар слів невідомого походження, котрий не знаходить відповідників у споріднених (індоєвропейських) мовах – германських, романських, індійських, іранських тощо. У давньогрецькій мові так само виявляється потужний шар слів невідомого походження без паралелей в інших споріднених мовах. Вважається, що ці загадкові грецькі слова успадковані з тих мов, якими говорили носії давньобалканської (егейської) культури. Логічно припустити, що у слов’янських мовах не пояснені наукою слова спадковані з мови трипільської культури – особливо з огляду на те, що Правобережна Україна, де була поширена трипільська культура, пізніше була територією розповсюдження праслов’янської мови.

Найважливіше те, що непояснені слова праслов’янської й грецької мов не лише значною мірою збігаються, а й відповідають матеріальним свідченням трипільської й давньобалканської культур. Так, наприклад, археологи неодноразово відзначали помітну близькість проявів культу богині-матері й культу бика в трипільській і давньобалканській культурах. І це яскраво підтверджується мовними свідченнями: ім’я давньослов’янської язичницької богині Купала відповідає імені давньобалканської богині-матері Кюбеле (Кібела), тоді як праслов’янська назва вола *volъ (без відповідників у споріднених – індоєвропейських – мовах) точно відповідає догрецькій назві бика bolinthos(корінь bol-). Кількість подібних прикладів досить значна. Маємо всі підстави вважати, що праслов’янська мова засвоїла (ввібрала в себе) давню мову трипільської культури так само, як давньогрецька – мову егейської (давньобалканської) культури.
Мовознавство підтверджує давню археологічну теорію (сформульовану ще в 1930-х роках відомим українським археологом і культурологом В. М. Щербаківським і підтриману сучасними українськими вченими) про передісторичне нашарування в Україні кочових племен індоєвропейців на доіндоєвропейські землеробські племена носіїв трипільської культури.

З великою вірогідністю можна твердити, що слов’янські мови успадкували з мови трипільської культури такі слова, чк батько, борвій, вирій, віл, голуб, горіх, горох, жито, іскра, кермо, кібець, кінь, кобила, колиба, крісло, ліс, малина, меч, мідь, могила, олово, печать, равлик, свинець, срібло, співати, теля, тиква, хліб та ін., а також імена язичницьких божеств – Купала, Лада, Марена тощо. Перехід переважної більшості названих слів із мови трипільської культури в праслов’янську пояснюється культово-міфологічними причинами.

Однак при дослідженні сучасних відображень мови трипільської культури особлива увага має приділена саме українській мові, яка єдина з усіх слов’янських мов поширена на тій самій території, на якій колись була розповсюджена трипільська культура. Спеціальне мовознавче дослідження дозволяє виявити, що саме в українській мові збереглося найбільше рис, успадкованих із мови трипільської культури.

Як відомо, праслов’янська мова (що існувала приблизно з початку ІІ тисячоліття до н. е. до середини І тисячоліття н. е.) відрізнялася від інших споріднених (індоєвропейських) мов тим, що в ній усі склади стали відкритими, діяла тенденція до рівномірного чергування голосних і приголосних. У цьому слушно вбачають дію якоїсь іншої мови, що мала саме таку структуру. Це цілком могла бути саме мова трипільської культури. Не випадково названі вище слова, для яких припускається трипільське походження, мають те саме рівномірне чергуваня голосних і приголосних: кобила, Купала тощо. Така сама мовна особливість спостерігається в найдавніших мовах тих територій, культури яких були так чи інакше пов’язані з трипільською – це найдавніші мовні шари Греції, Малої Азії (сучасної Туреччини), Месопотамії (сучасного Іраку).

Серед сучасних слов’янських мов тяжіння до рівномірного чергування голосних і приголосних найяскравіше спостерігається в українській мові. Це численні милозвучні чергування типу у / в, і / й, з / зі / із тощо. Вірогідно, такі явища української мови мотивовані причинами, подібними до тих, які викликали відкриття складів праслов’янської мови. Це могла бути дія мови носіїв трипільської культури. Таким чином, ми можемо говорити про трипільське походження деяких звукових явищ, усвідомлюваних як милозвучність української мови.

Дослідники підкреслюють, що землеробське населення не зазнає значних переміщень. З іншого боку, вимовні звички можуть не лише тривалий час зберігатись, а й регенеруватись, відтворюватись після певних періодів прихованого чи слабо вираженого існування. Так, у сучасному тосканському діалекті італійської мови, поширеному на території, де раніше мешкали етруски, засвідчені риси етруської мови. В інших романських мовах так само засвідчені явища, успадковані з дороманських мов цих територій. Як романські мови, утворені від латинської, містять риси попередніх мов тих місцевостей, так і українська мова, утворена від праслов’янської, містить риси попередньої мови української території – мови трипільської культури.

Тісні зв’язки трипільської культури з давньою культурою Балкан підтверджуються дослідженням власних назв, передусім давніх назв річок. Найяскравіший приклад – українська річка Лета, назва якої знаходить виразні паралелі на острові Крит і на інших давньогрецьких землях, а також у грецькій міфології.

Дуже перспективним видається дослідження того, як саме функціонують слова трипільського походження в українському фольклорі, у творах Тараса Шевченка. Важливо вивчити трипільську мовно-культурну спадщину в язичницькій традиції.

Сучасна українська мова зберігає мовну спадщину Трипілля в трьох своїх сферах – у словниковому складі (десятки слів), у звуковій будові (милозвучність і деякі близькі до неї явища, як приставні приголосні), у масиві власних назв (передусім назв річок).

Слов’янські мови, і передусім українська як поширена на території трипільської культури, не набули б таких своєрідних рис, якби в мовній передісторії не було такої яскравої й винятково важливої сторінки, як мова трипільської культури.

351-а річниця славної Перемоги під Конотопом

  • 08.07.10, 21:03
«Цвіт московської кінноти, що відбув щасливі походи 1654 і 1655 років, загинув за один день, і вже ніколи після того цар московський не був у змозі вивести в поле такого блискучого війська. У жалібній одежі вийшов цар Олексій Михайлович до народу й жах охопив Москву...». Так описав російський вчений Сергій Соловйов наслідки битви між московським і українським військами під Конотопом, яка відбулася 29 червня (8 липня за новим стилем) 1659 року. Зараз російські історики неохоче згадуть цей історичний епізод. А реакцією на видатну історичну подію є зазвичай «фантазії» про поразку, отриману «від татар і поляків». Насправді ж, сама московська армія, не враховуючи німецьких та французьких найманців, у більшості своїй складалася з представників тюркських і угро-фінських племен, яких вели в бій нащадки татарських мурз Куракіни, Ордин-Нащокіни, Сакурови, Юсупови, Кантемірови, Аксакови, Баскакови, Асманови, Арбатови, Булгакови та багато інших. Були в ній касимовські татари, казанські і астраханські служиві, мурзи, ясачні чуваші, череміси, чудь, мордва, марійці, башкіри, калмики, хрещені татари. Натомість у армії Виговського, крім козаків і їх союзників кримських татар, були представлені практично всі слов’янські народи. Начальником штабу і канцлером гетьмана був видатний вчений Юрій Немирич – нащадок боярського роду Великого Новгорода, серб Митка Миган був бунчужним гетьмана і очолював роту сербів та хорватів, які складали гетьманську гвардію. У гетьманських «волоських хоругвах» служили молдавани, греки і болгари, а в «угорських хоругвах» - чехи, словаки, хорвати і словенці. Крім того, на боці гетьмана воював білоруський козацький полк Івана Нечая та польські військові хоругви.

Тобто, армія Виговського була фактично армією слов’янських народів, які йшли, щоб зупинити азійські полки Московщини.

350-річчя Конотопської битви було відзначено в Україні на державному рівні. Іменем ніжинського полковника Гуляницького, який відіграв вирішальну роль у видатній битві, названа одна з найкращих шкіл міста Конотопа.

Відео до теми: Перемога під конотопом

Джерело: Високий Вал

Янукович заборонив Фестиваль Традиції Духу “Русь”

  • 30.06.10, 16:40

26-27 червня мав відбутися Фестиваль Традиції Духу “Русь”. На фестивалі мали виступати гурти: “Сокира Перуна” (Київ), “Сейтар” (Київ), “Тінь Сонця” (Київ), “Цирюльня” (Миколаїв), “Визволитель” (Львів), “Naсhtigal” (Львів), “WHITE LIONS” (Севастополь), “Святосіч” (Харків), “Широкий лан” (Калуш), “The GAZ” (Шахтарськ), “CLAN” (Жидачів) та інші. В програмі фестивалю передбачались традиційні проводи Купала, виступи кобзарів, реконструкція бою між русичами та татаро – монголами, турнір “Меч Святослава” та багато чого іншого. Фестиваль мав відбутись поблизу гори Остриця на Київщині де в 1240 році відбувся відкритий бій перед падінням Києва між дружинами русичів і ордами Батия. Організатором заходу виступила Соціал – Nаціоналістична Асамблея.

Незадовго до початку фестиваля інтернетом було поширене так зване “звернення” до голови СБУ Хорошковського з вимогою заборонити ФТД “Русь”. Під цим зверненням підписалися: ГО “Російськомовна Україна”Вадима Колісніченка, “Єврейський Форум України” Монастирського, Правозахисний Фонд ім. Марочкіної. Жодних правових підстав для заборони фестивалю не існувало. Організатори отримали офіційний дозвіл від виконавчого комітету сільської ради на території якої мав відбутися фестиваль. Незважаючи на це працівники правоохоронних органів після того як була встановлена сцена почали вимагати демонтувати її посилаючись на якісь вигадані ними ж постанови. Міліціонери протягом всієї підготовки фестивалю здійснювали шалений тиск (виклики на допити в УБЕП, УБОП та карний розшук) на головного редактора газети «Вечірній Васильків» Ігоря Мосійчука який висвітлював підготовку до фестивалю.

25 червня звечора працівники МВС, пожежники, санепідемстанція під керівництвом підполковника СБУ з головного управління розігнали і не дали провести технофестиваль “Техно проти наркотиків” який мав проходити на тому ж майданчику, що і ФТД “Русь”. Це все було зроблено не дивлячись на відповідний дозвіл наданий відповідним органом місцевого самоврядування. Близько 1000 шанувальників техно музики вночі ходили Васильковом і реально проклинали міліцію. Тим часом правоохоронці тиснули на організаторів ФТД “Русь” з вимогою не проводити фестиваль. На ранок після молитви українського націоналіста бійці Організації “Патріот України” оцепили сцену, але міліція залякавши її власника почали демонтаж. Під’їхав беркут і після короткої сутички організатори були змушені покинути місце де мав відбутися фестиваль. У місті Василькові автобус з музикантами гурту “Широкий лан” та бійцями Організації “Патріот України” був затриманий беркутом і утримувався в райвідділі. Зараз гурт і хлопці повертаються до дому. Між бійцями Організації “Патріот України” та беркутом і міліцією періодично спалахують сутички. Декого з “Патріотів” затримують. До Василькова масово приїздять прихильники правої та етнічної музики. На вулицях Василькова столичні міліціонери перевіряють документи у всіх громадян які спілкуються українською мовою. Наразі достеменно відомо, що ФТД “Русь” заборонено за особистою вказівкою Президента України Віктора Януковича. На організаторів фестивалю фабрикуються кримінальні справи. 26 червня після демонтажу сцени та практичного зриву двох фестивалів ( технофестиваль «Техно без наркотиків» і ФТД «Русь») правоохоронці все ж таки вирішили підстрахувати свої дупи і примусили Обухівську райдержадміністрацію та Копачівську сільську раду (які абсолютно територіально не мають жодного відношення до території на якій мав відбутись фестиваль) звернутися до суду про заборону проведення фестивалів. І ось суддя Обухівського суду Кравченко заборонила проведення фестивалів які вже були зірвані правоохоронцями. Розгін Фестивалю Традиції Духу «Русь» є яскравим проявом антиукраїнської політики яку проводять Президент України Віктор Янукович і Премєр – міністр України Микола Азаров. Спочатку ці особи вчинивши акт державної зради здали збагачений уран Сполученим Штатам Америки, згодом продали Російській Федерації Севастополь а зараз нищать українську духовність забороняючи фестивалі української музики і заполоняючи завдяки чужинцям Бенкендорфу і Арфушу ефір національної телерадіокомпанії низькопробною чужинецькою попсою.

Такі антинародні і українофобські дії Системи спонукають українців до активного спротиву. «У вогні перетоплюється залізо у сталь, у боротьбі перетворюється народ у націю».

Народний Оглядач

Армейские учения "Восток-2010" - отработка операции...

  • 30.06.10, 10:36
Армейские учения "Восток-2010" - отработка операции по уничтожению Русских партизан


По сообщения кремлевских СМИ 29 июня начались оперативно-стратегические учения "Восток-2010", в которых задействованы силы Сибирского (СибВО) и Дальневосточного военных округов, а также Тихоокеанского флота. Как пишет "Коммерсантъ", руководит учениями начальник Генерального штаба вооруженных сил генерал армии Николай Марков.

Для россиянского обывателя главная цель "Востока-2010" озвучена следующим образом - проверка эффективности новой трехзвенной системы управления войсками (оперативно-стратегическое командование-оперативное командование-бригада) и оценка готовности соединений и воинских частей в новой организационно-штатной структуре к ведению боевых действий.

На самом же деле, войска будут выполнять задачи проведения специальной операции по локализации и уничтожению иррегулярных вооруженных формирований Русских партизан в субъектах РФ и в первую очередь на Урале и Дальнем Востоке, где всегда были сильны бунтарские настроения.

Это подтвердил и сам горе-генерал, сказав буквально следующее: «учения имеют исключительно оборонительную направленность: "Мы конкретных стран и противника не рассматриваем". Войска будут отрабатывать действия против условных террористических групп и банд сепаратистов».

Согласно планам Генштаба, в учениях примут участие более 15 тысяч военнослужащих и свыше 4 тысяч единиц техники. Также в учениях примут участия боевые группы ФСБ и МВД.

Получается интересная картина. С конкретными странами Генштаб, ФСБ и МВД воевать не будут, да и не умеют они этого. То и дело узнаем о задержании россиянских шпионов по всему миру. Да и про «евсюковых» наверное, не знает только ленивый. А вот с Русским народом в лице Русских парней, которые поднялись и еще поднимутся против людоедской системы РФии, они воевать будут.

Как показала практика отряда Романа Муромцева, на поимку которого россиянские власти выгнали в общей сложности более тысячи своих псов, боеспособность силовых ведомств стремится к нулю. Чекисты могут только убивать исподтишка, а менты пытать в своих отделениях. Про россиянскую армию и ее «победоносную» компанию в Грузии сказано не мало и мы не будем повторяться.

Следовательно, в ближайшем будущем имеется реальная угроза партизанской войны в регионе, что подтверждает спешная организация учений «Восток-2010».

Роман Муромцев и его отряд подтвердил прописную истину, о которой с самого начала говорило Северное Братство: Только тактикой мелких уколов «роя пчел» мы свалим Систему. Приморские партизаны были всего лишь одной «пчелкой», которая на удивление нелегитимных властей, ох как больно покусала.

Создавайте Автономные группы, боевые ячейки Русского Сопротивления и «рой пчел», который снесет Систему станет реальностью.



А тем временем, наши Украинские Братья из одесской националистической организации «СІЧ» провели акцию в поддержку Приморских партизан: группа молодежи заявилась под россиянское консульство с большим красным транспарантом. На ткани – символ «Ідея Nації» и слова: «Приморские партизаны – пример борцов за Русь. Их мужеству и отваге – слава и честь!»

Борислав

Сваргам у Софії Київській 1000 років

  • 19.06.10, 11:25

Святителі під арійськими сваргами. Хто це може пояснити?

По-братньому. У Москві українцям не можна:

  • 16.06.10, 13:55

носити вишиванку й розмовляти на вулиці рідною мовою

Уряд Москви готує звід правил для приїжджих, в якому пояснить, як слід поводитися в столиці Росії. Одна з головних вимог - розмовляти тільки російською. Як розповів голова комітету міжрегіональних зв’язків і національної політики Москви Михайло Соломенцев, поки існують неписані правила, яких зобов’язані дотримуватися жителі Москви. Наприклад, не різати барана у дворі, не смажити шашлик на балконі, не ходити по місту в національному одязі, розмовляти російською. «А найближчим часом ми хочемо розробити звід правил, які допоможуть швидше освоїтися приїжджим, які залишаються в Москві на постійне місце проживання. Розробку їх ми запропонували почати самій московській діаспорі. Коли отримаємо їх пропозиції, запросимо вчених, і у результаті буде вироблений, образно кажучи, кодекс москвича. Приїжджає людина, а йому земляки дають книжку: подивися, почитай, що тут прийнято, а що не прийнято», - заявив російський чиновник. Від “Аратти”: нас навіть не вразило типово мацковське хамство російського чиновника, який за сталою традицією, вважає усіх не росіян дикими туземцями. Проте, власне нам не зрозуміло, навіщо всі свистопляски навколо російської мови в Україні, якщо в тій самій Росії українцям, навіть на вулиці, вже практично не можна розмовляти між собою українською мовою? Якби в Україні була справжня народна влада, а не окупаційна, формалізована совком, то напевно подібне рішення влади російської столиці мало б адекватну симетричу реакцію.

На жаль цього не буде. Поки ми самі не сформуємо справжню, народну владу.

http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10489