хочу сюди!
 

Людмила

48 років, рак, познайомиться з хлопцем у віці 45-55 років

Василь Стефаник

/14.05.1871р.н. – +7.12.1936р./

Бог нагородив заможного селянина Семена Стефаника, за його надмірну працю на добробут родині, славним сином. Те сталося 140 років тому на Станіславщині у селі Русові. Увесь у батька, та коли батько був скупий на гроші, то сину славу в світі дарувала його неймовірна скупість на слова. Навіть «академік українського слова», перекладач з 14 мов, Іван Франко захоплено називав Василя «артистом», який без сліду песимізму правдиво малює «трагедію душі» українців без жодного зайвого слова. Небачений запас українських слів у письменника сплітаються чарівними візерунками неочікуваних комбінацій та створює коротенькі за обсягом, та великі за сюжетом новели.

З гімназії почав він свою боротьбу проти поневолювачів українства. Агітував за «мужицького депутата», свого вчителя, Івана Франка. Згодом і сам став депутатом, допомагав простому народу задіявши до цієї справи друга адвоката.  «Розуміючи великі заслуги Стефаника перед українським мистецьким словом, його новаторські здобутки, радянський уряд з пропагандивною метою (у «Союзі» тоді ніхто і звичайної пенсії не мав. Б.)призначив йому в 1928 персональну пенсію, від якої, однак, Стефаник у 1933 відмовився, коли довідався про штучно створений голод і переслідування української інтелігенції. Внаслідок чого його в УРСР аж до 1939 перестали згадувати. Відтоді його видають сфальшовано (найповніше «Повне зібрання творів» у 3 томах, 1949—1954), представляючи як прихильника радянського ладу». http://uk.wikipedia.org/wiki/Стефаник_Василь_Семенович

Оцінюючи вчинок по відмові від персональної пенсії треба мати на увазі, що Василь з січня 1930 р. мав частковий параліч, що «прикував … до ліжка». /Василь Стефаник, Твори, «Дніпро», К., 1964/

 На відкритті пам'ятника Івану Котляревському в Полтаві, 1903 рік. Зліва направо: Михайло Коцюбинський, Василь Стефаник, Олена Пчілка, Леся Українка, Михайло Старицький, Гнат Хоткевич, Володимир Самійленко.

Маю думку, що Василь Стефаник, хай би нічого не писав, лише три невеличкі новели з циклу «Земля», такі як «Марія», «Сини» та «Діточа пригода», то і цього було би досить, аби його включити до найкращих українських письменників, твори його до класики української літератури, і обов’язково вивчати їх у всіх школах. Не лише тому, що вони сприятимуть збагаченню  запасу українських слів у учнів. Сину божому не поступаються, по їх значенню для України, герої з новел «Марія» і «Сини».

 

 

 

3

Коментарі

114.05.11, 15:48

І досі люблю його оповідання

    215.05.11, 01:09Відповідь на 1 від nolofinve

    Я його ніколи не читав. Пам'ятаю по школі, якісь сумні новели. Зараз перечитав і був вражений! Пише чудово!

      315.05.11, 17:32

      Він довів світу, що можна писати, вживаючи діалектизми. Зараз якась така мутна хвиля іде - типу за літературну мову і проти галицизмів. Насправді ж - проти галичан. Стефаник в цьому плані може бути зброєю.

        416.05.11, 22:57Відповідь на 3 від nolofinve

        Друже!
        Ця хвиля не зараз іде. Ще здається Ільф і Петров створили героїню, що їй вистачало трьох слів. І навіщо вчити четверте? На людських лінощах грають сусіди. "Переймаються", що "чістої" української мови немає. Лиш забувають уточнити, що "чиста" мова буває лише у мертвого народу. Приклад - латинь. Але нації, що себе поважають, як німці, наприклад, так і книжки випускають, і газети з врахуванням місцевих діалектів земель. Та і в РФ, значно відрізняється мова московська і мова вологодська.
        Дурні вважають, що чим менше слів, тим краща мова. Тоді авторитетом для них є мій родич, який маленьким вживав лише одне слово "угу", поки дівчинку-одногодку не зустрів. Лише тоді розговорився, на жаль. А то може б Президентом став. Економія яка

          517.05.11, 02:13Відповідь на 4 від Білотур

          Економісти

            617.05.11, 12:46Відповідь на 5 від nolofinve

            Та я думаю, що найбільше потерпає сьогодні наш полтавський діалект. Біда в тому, що на Сході України до керівництва держави цього разу обрали люди повних дебілів. Вони не лише вважають, що української мови немає, або тих, що українською розмовляють, тих треба відстрілювати. Це б ще можна було якось зрозуміти. Але вони навіть Себе, рідного поливають майонезом, жарять, і думають подати москалям на 22.06.2011, і чомусь переконані, що москалі будуть спочатку давитися кістлявими свободівцями, і лише на десерт захочуть їх з'їсти, а в них буде час переконати тіх, що вони ще на щось потрібні.
            А українською розмовляють лише галичани, тож і українська на полтавському діалекті майже не звучить.

              717.05.11, 18:58Відповідь на 6 від Білотур

              Сумна правда... Та невже ж людям не видно, що все це - оплачені вистави? Ось що гидко.