хочу сюди!
 

Наташа

49 років, телець, познайомиться з хлопцем у віці 44-53 років

Той самий день

  • 02.02.17, 05:59

Wiki

День Бабака (англ. Groundhog Day) — одна з найпопулярніших традицій США, що полягає у визначенні тривалості і погідності весни за поведінкою спеціально «призначеного» бабака.

Відзначається щороку 2 лютого.

Історія

Коріння традиції визначення погоди за поведінкою тварин притаманне культурам багатьох народів світу. Схожі традиції на День бабака в Європі сягають сивої давнини. Так, ще в Римській імперії 2 лютого відзначали День їжака. Древні римляни будували свій метеорологічний прогноз на поведінці розбудженого їжака, який бачив чи не бачив свою тінь і відповідно реагував[1]. У Німеччині роль їжака відігравав борсук[2]

Вихідці з Німеччини завезли цю традицію до США (зокрема, до штату Пенсильванія). Але роль "головного метеоролога" в Америці перейшла до бабака, бо їжаки та борсуки там не дуже поширені.

Римський звичай визначати майбутню погоду на початку лютого також перейшов у християнські традиції, адже 2 лютого за Григоріанським календарем святкують Стрітення Господнє. Саме тоді західноєвропейці святкують Candlemas — «День свічок». Згідно з прикметою, якщо 2 лютого погода була ясною і сонячною, друга половина зими буде холодною. Цього дня освячені в церкві свічки роздавали людям, щоби ті захищалися від зими. До речі, християни східного обряду того ж календарного дня, але за старим стилем (тобто на Стрітення) теж святять свічки.

День бабака в Україні

Згідно українських традицій бабак прокидався від зимової сплячки на свято Явдохи (14 березня). Він виходить на світ, свище три рази, а потім знову лягає на другий бік і так спить аж до Благовіщення. І ховрашок, кажуть, перевертається на інший бік. Отож люди виходили в поле, особливо в степовій Україні, щоб почути той посвист. [1] [2]

В Україні зараз «діють» два бабаки-"метеорологи" — слобожанський Тимко (живе на біостанції Харківського національного університету ім. В.Каразина в с. ГайдариХарківщина[2]) і галицький Мишко (з 2009 р. живе у Львівському дитячому еколого-натуралістичному центрі )[5].

Попри випадковість прогнозів бабаків-метеорологів, популярність цього свята з кожним роком зростає.


2

Коментарі

13.02.17, 17:38

А ще є депутатка Альона Бабак.

    23.02.17, 20:03Відповідь на 1 від Nech sa paci

    А ще є депутатка Альона Бабак.На фотці вона є?

      33.02.17, 20:33Відповідь на 2 від Дождь!

      https://www.google.com.ua/search?q= Альона+Бабак&source=lnms&tbm=isch&sa=X

        43.02.17, 20:33Відповідь на 2 від Дождь!

        Сам порівняй.