хочу сюди!
 

Татьяна

56 років, телець, познайомиться з хлопцем у віці 55-58 років

Українці бояться кардинальних змін у ВР.

  • 29.10.14, 00:45
Кінець червоної епохи
Вибори воєнного часу: вперше в історії незалежної України в парламент не потрапили комуністи ura , пройшло багато «нових облич»applause і... представників колишньої злочинної влади!!!!
stenavkaske

Катерина БАЧИНСЬКА   Леся ШОВКУН   

Незважаючи на те, що 4,5 млн. виборцiв не мали змоги проголосувати, а у Верховнiй Радi поки що буде на 27 депутатiв менше, i ЦВК, й мiжнароднi спостерiгачi визнали вибори такими, що вiдбулися. (Фото  УНІАН.)

Позачергові вибори до Верховної Ради, без перебільшення, можна назвати історичними. Ні, не завдяки тому, що наш народ, як про це так багато розповідали напередодні голосування політики і у що так хотілося вірити всім небайдужим громадянам, після кривавого Майдану кардинально змінився. На жаль, кардинальних змін так і не відбулося. Так, у парламенті буде багато «нових облич», і це безумовний позитив. Так, чимало одіозних фігур залишилися за межами Верховної Ради (або й узагалі «в бігах» десь по росіях та «деенерах»). Але чимало й повернулося. Незважаючи на трагічні події, які вирують в Україні вже 11 місяців, виборці досі не навчилися голосувати розумом і «ведуться» на популістські обіцянки, красиві слова та, хоч як це прикро, стару-добру «гречку»... Та щонайменше один момент у підсумках цих виборів є справді переламним: уперше за 23 роки Незалежності в українському парламенті не буде фракції комуністів. Як довго ми до цього йшли... 32% Визначалися в останній момент

Як і передбачали соціологи, результат голосування значною мірою визначили ті виборці, хто до останнього не знав, за кого віддати свій голос. Тож оголошення результатів екзит-полів для деяких політичних сил та кандидатів стало холодним (або й приємно теплим) душем: далеко за межею прохідного бар’єра опинилася «Сильна Україна» Сергія Тігіпка, якій опитування пророкували проходження у ВР, майже вдвічі вищим від прогнозованого виявився результат «Народного фронту» Арсенія Яценюка та «Самопомочі» Андрія Садового... а також Опозиційного блоку, в якому зібралися колишні «регіонали» та їхні сателіти. Прагнучи сподобатися опозиційному електорату й водночас не спалити всі мости на шляху до ймовірної співпраці з владою, лідер «Сильної України» сам себе перехитрував: «регіональні» виборці або сприймали його команду як єдину з Опозиційним блоком, або вважали не надто жорстким.

Не дуже вдало приховували розчарування своїм результатом і представники Блоку Порошенка — там розраховували щонайменше на 30%, а отримають 22-23%, та ще й не факт, що випередять «Народний фронт» (який учора за підсумками підрахунку 61% бюлетенів вирвався в лідери).

«Ми неодноразово повторювали, що серед українців є 32% тих, хто не визначився з вибором. Але це попередження пройшло повз людей, і вони вирішили опиратися саме на результати досліджень, не враховуючи значного відсотку невизначених, — зазначила в коментарі «УМ» директор фонду «Демократичні ініціативи ім. Ілька Кучеріва» Ірина Бекешкіна. — Ці 32% зрештою визначилися непропорційно, і в більшості проголосували на користь «Народного фронту». У мене для цього є лише одне пояснення: вони хотіли, щоб Прем’єр-міністром залишався Арсеній Яценюк, а Президент цього не обіцяв. Більше того, були пропозиції, що новим керівником Кабміну стане Володимир Гройсман. Очевидно, люди були проти цього. В опитуваннях 34% відповіли, що вони хочуть бачити Прем’єром саме Яценюка.

Результат Опозиційного блоку, вважаю, був передбачуваний. Звісно, в опитуваннях їм давали менший відсоток, але їхня популярність зростала набагато швидше. Не варто забувати, що це колишній електорат Партії регіонів, яка мала 30%».

І про сумне — «мажоритарників»

Ще один головний результат цих виборів — хоч би яким строкатим був склад ВР VIII скликання, більшість у ній просто зобов’язана бути проєвропейською. Склад коаліції може бути різним, але до неї майже напевне ввійдуть БПП, «НФ», «Самопоміч», «Свобода» (якщо вона взагалі потрапить у ВР)... Лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко також заявила, що її сила, результат якої виявився найменшим в історії партії, «допомагатиме владі», принаймні в частині європейського вибору.

Навряд чи підуть у відверту опозицію й «радикали» Олега Ляшка.

Але є одна проблема. Попри всі намагання громадських рухів та свідомих політиків змінити виборчу систему, ці позачергові вибори зносу відбулися на пропорційно-мажоритарній основі. А отже, погоду в сесійному залі формуватимуть не лише партії, а й депутати, що перемогли в одномандатних округах.

І там, на жаль, ситуація переважно сумна. Хоча кричущих порушень, які могли б суттєво вплинути на результат виборів, ні Центрвиборчком, ні Комітет виборців не зафіксували, на деяких округах не обійшлося без «каруселей», «тітушок», несподіваної заміни й навіть викрадення голів виборчих комісій тощо. Та головне — як голосували люди.

На Харківщині майже в усіх округах перемагають представники колишньої влади — Писаренко, Святаш, Хомутинник, Фельдман, Добкін, Грицак... У Донецькій області (що й не дивно) лідирують Сергій Клюєв, Шкіря, Єфімов... А присягу під час урочистого відкриття сесії народним депутатам зачитуватиме «регіональний» аксакал Юхим Звягільський, який через махінації в окрузі, де змогло проголосувати всього з півтори тисячі людей (!), упевнено обійшов усіх суперників. Хоча всі патріоти сподівалися, що цю місію візьме на себе син покійного командира УПА Юрій Шухевич, який пройшов до ВР у першій п’ятірці Радикальної партії Ляшка. Вони зі Звягільським ровесники — по 81 року, але «донбасівець» на місяць старший.

Одним із найскандальніших став 102-й округ на Кіровоградщині, де, попри активну роботу активістів Майдану на користь об’єднаного кандидата від опозиції Андрія Лавруся, перемагає член «молодої команди» екс-мера Києва Олесь Довгий. На його опонентів нападали, журналістам-кандидатам Сергію Лещенку та Мустафі Найєму навіть побили машину, але сам Олесик заявив, що це підступи ворогів. Тепер КВУ вимагає визнати вибори в цьому окрузі недійсними.

Із хорошого — в Києві майже в усіх округах лідирують кандидати від національно-патріотичних сил. Навіть Віктор Пилипишин після екзит-полів визнав свою поразку затятому супернику Юрієві Левченку. На одному з найскандальніших округів — 217-му — екс-«регіонала» Вадима Столара переміг командир батальйону «Азов» Андрій Білецький.

На Львівщині аж третє місце у своєму окрузі посіла «свободівка» Ірина Фаріон, зате до ВР по Західній Україні пройшла ціла когорта «родичів» — одразу троє братів Балог, їхній кузен Петьовка та двоє братів-олігархів Дубневичів.

А явка на цих виборах була дуже низькою — 52,42%.

БУКВА ЗАКОНУ

У Раді VIIІ скликання бракуватиме 27 депутатів,але вона буде цілком легітимною

Відсотки голосів, набраних партіями на позачергових парламентських виборах, рахували тільки від тих округів, де вибори відбулися. А ще напередодні 26 жовтня було відомо, що неможливо провести голосування у 9 з 21 округу Донецької області, у 6 з 11 округів Луганської області, в усіх 10 округах анексованої Росією Автономної Республіки Крим та в 2 округах Севастополя.

Загалом із 225 округів вибори не відбулися в 27 округах, де не змогли проголосувати майже 4,5 млн. виборців. Тобто до парламенту за «мажоритаркою» може бути обрано щонайбільше 198 депутатів. З урахуванням пропорційної складової (225 місць) у Верховній Раді VIII скликання буде щонайбільше 423 депутати замість 450.

«Це не означає, що склад парламенту є нелегітимним, — пояснив заступник голови Центрвиборчкому Андрій Магера. — Згідно з Конституцією України, Верховна Рада вважається легітимною, якщо обрано не менш як 2/3 її конституційного складу (хоча б 300 осіб. — Ред.). Тож розмови про нелегітимність новообраної Ради мають бути раз і назавжди припинені».

Магера нагадав, що «рівно 20 років тому, в 1994-му, Верховна Рада ІІ скликання була обрана в кількості 388 осіб. Але ніхто її не вважав нелегітимною. Та Верховна Рада прийняла Конституцію, а в 1997 році ратифікувала великий договір між Україною та Росією. Тому і нова Верховна Рада України є обраною. Вона відбулася. Восьме скликання чекає на початок своєї роботи. І це, я думаю, буде досить скоро».

 

ЕКЗИТ-ПОЛИ

Політичні
партії

 

Національний екзит-пол

 

«Україна.
Парламентські вибори-2014»

 

Міжнародний екзит-пол

 

Екзит-пол «Студії Савіка Шустера»

 

Блок Петра
Порошенка

 

23%

 

23,1%

 

22,2%

 

23,2%

 

«Народний фронт»

 

21,3%

 

19,7%

 

21,8%

 

20,7%

 

«Самопоміч»

 

13,2%

 

11%

 

14,2%

 

13%

 

Опозиційний блок

 

7,6%

 

9,9%

 

7,8%

 

8%

 

Радикальна партія Олега Ляшка

 

6,4%

 

6,6%

 

6,4%

 

6,8%

 

ВО «Свобода»

 

6,3%

 

5,8%

 

5,8%

 

5,8%

 

ВО «Батьківщина»

 

5,6%

 

5,7%

 

5,6%

 

5,5%

 

«Громадянська
позиція»

 

3,5%

 

-

 

3,2%

 

3,1%

 

КПУ

 

2,9%

 

-

 

2,9%

 

2,9%

 

«Сильна Україна»

 

2,6%

 

-

 

2,7%

 

2,8%

 

«Правий сектор»

 

2,4%

 

-

 

-

 

-

 

ЗАСТУП

 

1,8%

 

-

 

-

 

-

 

 

Національний екзит-пол був проведений Фондом «Демократичні ініціативи ім. І.Кучеріва», Київським міжнародним інститутом соціології та Українським центром економічних і політичних досліджень ім. О.Разумкова.

Екзит-пол «Україна. Парламентські вибори-2014» проводили Центр «Соцмоніторинг» та Український інститут соцдосліджень ім. Яременка.

Проведення Міжнародного екзит-полу організували уряд Канади, соціологічна група «Рейтинг» (Україна) та Baltic Surveys/The Gallup Organization (Литва) за підтримки Міжнародного республіканського інституту .

 

МІЖНАРОДНА РЕАКЦІЯ

Парламентські вибори в Україні пройшли у відповідності до демократичних стандартів.

Про це заявив учора на прес-конференції голова місії спостерігачів ОБСЄ Кент Харштедт, якого цитує «Інтерфакс-Україна». «Влада змогла провести вибори на значній частині території України. Це означає новий крок для України у проведенні виборів відповідно до демократичних зобов’язань», — наголосив голова місії, зазначивши, що «процес голосування та підрахунку голосів був організований належним чином».

Європейська мережа організацій зі спостереження за виборами (ENEMO) також оцінила голосування на парламентських виборах в Україні як прозоре і таке, що відповідає міжнародним стандартам. «Певні порушення, які не мали значного впливу на результати, були помічені переважно під час передвиборчої кампанії», — зауважив голова місії Серджан Павличич.

Не виявила серйозних порушень під час виборів і спостережна місія Сенату Польщі. «Це найкращі вибори, які будь-коли проходили в Україні. Практично ніяких зауважень ні по закінченні виборчої кампанії, ні до «дня тиші», — сказав учора на прес-конференції в Харкові голова місії Лукаш Абгарович.

«Позачергові парламентські вибори, незважаючи на окупацію частини Донбасу й анексію Криму, — це продемократичні, проєвропейські вибори», — наголосив представник комітету «За відкриту демократію» Брайан Меффорд, зауваживши, що деякі складнощі, «в тому числі технічного характеру», таки було зафіксовано: на 6% дільниць були проблеми зі списками виборців, на 3% помічено «карусельне» голосування, на 20% дільниць, де перебували спостерігачі від комітету, «був високий запит на мобільні скриньки для голосування». «Але, незважаючи на війну і загрози з боку Росії, реальних проблем було мало», — наголосив Меффорд.

Депутат парламенту Литви Мантас Адоменос розповів, що в Донецькій області спостерігачі відвідали близько 60 дільниць і «побачили дуже поляризовану атмосферу». «Мені цікаво було побачити, як люди реагували на мій шарф у кольорах українського прапора. З боку деяких було визнання, вони усміхалися, деякі шепотілися, деякі реагували досить голосно. Тобто тільки кольори України, прапора вже викликали певну реакцію. І це символ атмосфери, в якій проводилися вибори на Донеччині», — зазначив Адоменос.

Загалом, держави Заходу привітали Україну з «демократичними виборами» та їх «проєвропейським результатом». Зокрема, привітання опублікували у своїх блогах президент Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу, єврокомісар з питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле. «Іще одним кроком на демократичному шляху України» назвали голосування 26 жовтня американці. Як сказано у спільній заяві посла США в Україні Джеффрі Пайєтта й посла США при ОБСЄ Деніела Беєра, які відвідали десять виборчих дільниць Києва, «атмосфера в цей історичний день була оптимістичною і позитивною».

 

КОМЕНТАР ПОЛІТОЛОГА

Володимир Фесенко,

голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента»:

— Найбільшою несподіванкою цих виборів, однозначно, є такий високий результат «Народного фронту». Але мені здається, що це пов’язано з розподілом симпатій серед виборців, які одночасно довіряють як Президенту, так і Прем’єр-міністрові. Тут спрацювала реклама «голосуй за збереження Яценюка як Прем’єра».

Ще один сюрприз, який я б назвав локальним, — це третє місце «Самопомочі». На те, що вони піднімуться так високо, мало хто розраховував.

І третій такий факт — досить упевнене проходження Опозиційного блоку. Очевидно, що на фініші кампанії відбувся перерозподіл голосів між «Сильною Україною» і колишніми «регіоналами».

Думаю, з цього результату треба зробити правильні висновки насамперед владі. Як для нинішніх умов, результат Опозиційного блоку є достатньо високим. Це відповідь частини виборців на сході на закон про люстрацію та «народну люстрацію», «сміттєву». Політика влади має бути більш гнучкою. Скажу відверто, такий вибір не дуже добрий для країни, це тривожний дзвінок, оскільки, зважаючи на такі результати, знову відновлюється протистояння на регіональному рівні.

Проблема команди Сергія Тігіпка була в тому, що вони мали стратегію поміркованої опозиції, яка не спрацювала. Опозиційний блок виявився радикальнішим, і спрацювала «антимайданна мобілізація». Окрім того, в ОБ був дуже хороший місцевий ресурс. Третина виборців Харківщини проголосувала саме за них. У Тігіпка такого ресурсу не було.

А от партія Президента, безумовно, розраховувала на більший результат, аніж той, який отримала. Але й Арсенієві Яценюку не варто впадати в ейфорію. Кредит довіри від народу може швидко розвіятися, адже найближчі півроку будуть дуже важким іспитом для уряду. Зараз люди проголосували за збереження тандему Порошенко — Президент, Яценюк — Прем’єр. Це та частина виборців, яка довіряє їм обом. Хоч, думаю, підвищенню рейтингу Яценюка сприяло й критичне ставлення виборців до Мінських домовленостей та гнучкої лінії Петра Порошенка у стосунках із Росією.

Наскільки я знаю, у Блоці Порошенка були прихильники того, щоб поставити й свого Прем’єр-міністра, і свого спікера парламенту. Але для партії Президента це було б помилкою. Вже зрозуміло, що без Прем’єра Яценюка коаліція буде неможливою.

16

Коментарі

129.10.14, 01:11

Чергової біди в Україні можна очікувати саме із Закарпаття (не плутати з Прикарпаттям)! Саме там зараз ФСБ готує бучу. Не дарма там населення навмисне розшароване на різні клани, серед яких є багато таких, що звикли жити під ХАЗЯЇНОМ ( кланом численних баРлог!!!); голосувати за своїх, навіть за довбонутих, як Шуфрич; як і по всій Україні, багато таких, кому по-х... у якій країні жити, аби можна було красти й наживатись; багато міфічних русинів та їхніх кадебешних "православних" попів! А русини та серби, які лижуть кремлядям - це одне плем"я! Хоча в тих краях досить багато хороших людей, чесних, порядних патріотів, та все ж, треба бути готовими до провокацій саме там! СЛАВА УКРАЇНІ!!!

    229.10.14, 02:51

    Якщо потрапили з Опозиційного блоку (там більшість вже давно варто розстріляти), то чого ж радіти?
    КПУ давно вже треба було відібрати можливості хоч кудись обиратися

      329.10.14, 08:35

      Ур-р-р-я-я-а-а-а!
      Очередная Олигархо-Жидо-Акция завершилась успешно!
      Все довольны - все смеются!

      Толпа Людей - Живое Существо;
      В нем разум есть, и дух, и ток по нервам...
      И даже очень видно Вещество,
      Которое Всегда Всплывает Первым
      ---
      Сквозь общие радость и смех,
      Под музыку, песни и танцы...
      ДЕРЬМО поднимается вверх –
      И туго смыкается в ПАНЦИРЬ!
      ---
      Несобранный, рассеянный и праздный,
      Газеты я с утра смотрю за чаем;
      ПОЛИТИКА - предмет настолько ГРЯЗНЫЙ,
      Что мы ее ПРОХВОСТАМ поручаем...
      ---
      Держа Самих Себя НА МУШКЕ,
      (В чем наша слава, честь и сила!)
      Мы терпим ПОДЛЫХ – у кормушки,
      А СЛАБОУМНЫХ – у кормила...
      \И.Губерман. Гарики\

        429.10.14, 09:50

        Вкотре вибори показують, що це помилковий шлях до "созидания" держави. Для цього доцільне змагання проектів, як для технічного прогресу, винахідництва, де участь можуть формально брати усі, але реально лише конструктивні.

          529.10.14, 10:14Відповідь на 2 від Yria

          Якщо потрапили з Опозиційного блоку (там більшість вже давно варто розстріляти), то чого ж радіти?
          КПУ давно вже треба було відібрати можливості хоч кудись обиратися
          А хто "радіє"? Сєня, Порох та злодюга бойко, що у нас не НАРОД, а населення? Вони лиш бульбу вміють очищати.
          Не дарма какцапи таких називають куклоїдами!!!

            629.10.14, 10:17Відповідь на 3 від Богдан Ляшко

            Де ви бачите усміхнених? У вищих ешелонах влади?...Особисто мені, як і раніш, СОРОМНО за продажних і падких на агітацію бидлоїдів.

              729.10.14, 11:06

              ЦІ замовлені екзитполи не відповідають дійсності. Лише вводять партії в оману
              Свободі нашкодив не лише Садовий, але й КУН, що не мав ніяких шансів,
              але відтягнув голоси багатьох галичан
              Амбіції згубні

                829.10.14, 11:11Відповідь на 7 від М_Ірина

                ЦІ замовлені екзитполи не відповідають дійсності. Лише вводять партії в оману
                Свободі нашкодив не лише Садовий, але й КУН, що не мав ніяких шансів,
                але відтягнув голоси багатьох галичан
                Амбіції згубні
                ЗАЗДРЕННІ дебіли! Хай їм буде в чуді! Вони своїми діями накличуть на себе те, що вже накликали даунбаські кликуші!"

                  929.10.14, 11:12Відповідь на 7 від М_Ірина

                  Під ці ЗАМОВНІ екзит-поли ПІДГАНЯЮТЬСЯ результати виборів!

                    1029.10.14, 11:13Відповідь на 7 від М_Ірина

                    Пєця від пуці отримає бальшую сладкую канфєтку за те, що викинув "Свободу" і не допустив "ПС".

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      попередня
                      наступна