Популярні приколи

відео

хочу сюди!
 

Alisa

39 років, водолій, познайомиться з хлопцем у віці 34-46 років

GaoLong

попередня
наступна

Вінтон Серф

Вінтон Серф народився 23 червня 1943 року. Вперше Серф зацікавився інформаційними технологіями ще в школі. Друг його батька надав хлопчикові можливість детально ознайомитися з SAGE - обчислювальною машиною на електронних лампах. Тоді технічні можливості машини вразили Вінтона. Декілька років опісля він зі своїм кращим другом, Стівом Крокером, вже програмував на ЕОМ з пристроєм вводу на перфокартах в Каліфорнійському університеті. У той час він працював в лабораторії професора Лена Клейнрока і брав участь в розробці протоколів для ARPANET. Там Вінтон вперше зустрів Роберта Кана.

Серф розпочав свою науково-дослідну діяльність якраз в той час, коли вже була введена в обіг (з 1969 року) і широко використовувалася технологія пакетної передачі даних. Поява ARPANET, попередниці Інтернету, біля витоків створення якої стояв Серф, дозволила різним дослідницьким центрам урядових агентств і університетам обмінюватися інформацією.

 В кінці 1972 року, після закінчення університету, Серф, як і більшість його «братів по цеху» - винахідників в області комп’ютерних технологій, попрямував до Стенфорду, вступив на факультети електротехніки і інформатики. Тут Серф знову зустрівся з Робертом Каном. У 1973 році вони разом розробили основоположні концепції Інтернету і за результатами своєї роботи підготували всю необхідну документацію. Папери були представлені в тому ж році Міжнародній робочій групі по проблемах Мережі (INWG).

Протягом 1974 року Серф із студентами і колегами працював в Стенфорде над детальнішою розробкою концепції протоколів, описаних ученим в документах за 1974 рік. Паралельно Серф і Кан упевнено наближалися до створення TCP. У грудні 1974 року з’явився перший завершений проект TCP. Впродовж всього 1975 року в різних науково-дослідницьких центрах проводилися пробні запуски протоколу. Продовжуючи займатися цією роботою, в 1976 році Серф зайняв посаду програмного менеджера у Агентстві передових дослідницьких проектів (ARPA). На новому місці він відповідав за проведення програм розробки технології пакетної передачі даних і дослідження в області міжмережевих повідомлень.

З початком використання багатомережевої відкритої архітектури настав новий етап в роботі над протоколами. Одним з найбільш важливих відкриттів стало відділення міжмережевого протоколу (IP) від протоколу управління передачею (TCP), який спочатку об’єднував в собі функції обидва. Власне, в результаті роботи над даною схемою на світло з’явився єдиний набір протоколів - TCP/IP.

Власне, на впровадженні протоколу TCP/IP місія Серфа як ученого завершилася. По власному визнанню Вінтона, він «до 1984 року не бачив комерційного потенціалу біля нової технології». А в 1984 році була заснована Cisco Systems, в якій Серф побачив силу, здатну отримувати ще і комерційну вигоду від вживання його дітища.

У 1982 році Серф пішов з ARPA і зачав працювати в MCI. Там з 1982 по 1986 рік він очолював конструювання MCI Mail - першої комерційної послуги електронної пошти, підключеної до Інтернету. Та і взагалі, Серф все більше сил віддавав розробці технологій для Інтернету. Спочатку він став членом Ради із створення архітектури Інтернету, а потім - його головою. З часом робота з Інтернетом стала цікава Серфу і як дослідникові-розробникові, і як комерсантові. На початку 1990-х років Серф працював в «Корпорації національних досліджень» (CNRI), де займався, у тому числі, і питаннями створення фондів для фінансування різних наукових підприємств. Крім того, у Серфа з’явилася ідея створити «організацію, яка зможе приборкати інтерес, що постійно зростає у всьому світі, до Інтернету». Серф порадився з деякими людьми Інтернет-співтовариства, і ось в 1991 році на щорічній конференції INET, що проходила в Копенгагені, був оголошений план створення Товариства Інтернету. У 1992 році Товариство було створене і розпочало свою роботу. У період з 1992 по 1995 рік Серф був президентом Товариства, а з 1999 року головою ради директорів.

Не дивлячись на те, що Вінтон Серф стояв біля самих витоків створення Інтернету, на початку свого шляху він не міг і передбачити, до яких результатів приведе існування Мережі і її використання людиною. Ось які досягнення в Інтернеті і його використанні здивували Серфа, по його власному визнанню, більш всього: бажання мільйонів людей поділитися своєю інформацією через WWW, збільшення використання Інтернету літніми людьми і маленькими дітьми, а також постійне виникнення нових перспектив для бізнесу. Приголомшує Серфа і швидка адаптація до використання Інтернету дітей і молоді, які вважають його «своєю Мережу» - з кімнатами для спілкування, сайтами і музичними сторінками.

Згідно підрахункам Вінтона Серфа, на сьогоднішній день число мереж у всьому світі, з’єднання яких і є Інтернетом, перевищує 200 тисяч, а кількість комп’ютерів, підключених до Мережі, коливається від 60 до 200 мільйонів. З часу винаходу TCP/IP на світло з’явилися сотні нових протоколів, що забезпечують роботу величезної кількості самих різних програм і додатків. Важливішим, ніж різні технічні розробки, за досягнення Серф вважає створення WWW. Цей Інтернет-додаток поглинає близько 75% трафіку Мережі, тоді як на долю електронної пошти витрачається лише близько 15%. Правда, поява в Мережі відео знов може змінити статистику. Але, оскільки з 6 мільярдів чоловік, що населяють Землю, тільки близько 200 мільйонів мають доступ до Інтернету, Вінтон Серф бачить для себе і своїх колег величезне поле для діяльності.

Основне місце в сьогоднішній роботі в області Інтернета Серф відводить розробці ідеї про міжпланетний Інтернет. Якийсь час назад Серф почав роздумувати про розширення зони дії мереж на інші планети і незабаром виявив, що відділення НАСА працювало над тим же завданням. В результаті сьогодні інженери космічного агентства і декілька мережевих компаній намагаються адаптувати архітектуру Інтернету для забезпечення космічних комунікацій. Ось вже два роки НАСА і найбільші авторитети в області мережевих розробок спільно трудяться над розширенням кордонів функціонування Інтернету і його виходу найближчими роками в інші світи. Фінансування робіт ведеться з джерел НАСА і з бюджету проекту Інтернету наступного покоління (NGI).

Не зупиняючись на описі можливих схем організації роботи міжпланетного Інтернету, на одне питання спробувати відповісти все ж потрібно: навіщо прославленому інженерові відриватися від Землі? На думку Серфа, міжпланетний Інтернет забезпечить безперервний зв’язок з космосом, що приведе до зниження витрат і збільшення ширини смуг (частот). Надалі Серф бачить можливість впровадження майбутньої міжпланетної системи в нашу земну Мережу. Стандартизація способів спілкування в космосі з різними роботами, космічним транспортом і дослідницькими апаратами допоможе удосконалити проведення космічних досліджень. Згідно розрахункам Серфа і його колег, на створення завершеної основоположної схеми міжпланетного Інтернету піде від 20 до 40 років. Проте учені чекають, що перша інтермережа для двох планет - Землі і Марса - з’явиться не пізніше за 2010 рік.

 

Джерело інформації - Журнал "INTERNETUA"
0

Коментарі