Профіль

GOLDBOY!

GOLDBOY!

Україна, Львів

Рейтинг в розділі:

Останні статті

Свіжі шпалери



Цілюща сила трав

  • 26.12.09, 13:15

При недугах допоможуть трави

Редакція газети “Україна і час” провела пряму телефонну лінію з президентом Українського товариства природолікування «Зелена планета» Наталією Земною (Зубицькою). Упродовж години відомий фітотерапевт розповідала читачам про ефективні природні рецепти ліків від найрізноманітніших недуг.

Забудьте про цигарки

Палю цигарки 20 років. Кілька разів намагався кинути цю пагубну звичку, та дарма. Може, трави допоможуть?”

Василь Лагода, Кам’янко-Бузький р-н

- Запевняю: допоможуть. Насамперед забудьте про цигарки. Дві столові ложки подорожника залийте двома склянками окропу і настоюйте. Вживайте по чверті склянки вісім разів на день. Курс лікування - 12 днів. Після такого лікування потягу до куріння не буде. Якщо ж знову захочеться курити, пожуйте корінь аїру. Щоправда, аїр дуже гіркий. Не зможете його жувати, замініть коренем селери - вона містить нікотинову кислоту, якої багато в тютюні.

«Що приймати при частих головних болях у потилиці (артеріальний тиск - 140 на 78) і запальних процесах суглобів? Особливо тиск підвищується вранці».

Катерина М., м. Львів

- Вам потрібно лікувати нирки. Попийте настоянку з волошки синьої, насіння або гілок дикої груші. Наріжте гілочки груші, подрібніть, залийте 1 літром води, прокип’ятіть на слабкому вогні протягом 3-5 хвилин. Годину настоюйте і пийте впродовж дня. Голова болить у потилиці, бо у вас, вочевидь, погано працюють нирки, відкладаються солі, підвищується тиск.

При запальних процесах у суглобах можете приймати такі ліки, як артрикан, або приготуйте чай із кори (гілок) верби. Чайну ложку кори потрібно залити 1 скл. окропу, тримати 5-10 хвилин на водяній бані, пити по чверті склянки 4 рази на день). При дуже сильних болях у суглобах цей настій потрібно приймати частіше, ніж 4 рази на день, по 2 ст. ложки. Або придбайте в «Зеленій аптеці» артрикан або ревматин (ревматин сильніші ліки, ніж артрикан). Їх можна купити у Львові в аптеці Наталі Земної «Зелена планета» (вул. Нечуя-Левицького, 11, тел.: 297-51-03). Можете також на суглоби зробити мазь. 2 ст. ложки кори вербової, 2 ст. ложки кори бузку і 1 ст. ложка подрібненого лаврового листя потрібно залити 0,5 л горілки (бажано самогонки). Нехай тиждень-два настоюється. Потім до цієї настоянки додайте 50 мл камфорного спирту і ще тиждень настоюйте. При нестерпних болях у попереку до цієї суміші слід вкинути стручок червоного пекучого перцю. Цю суміш процідіть і натирайте хворі суглоби тричі (!!!) на день. Вмочуйте кінчики пальців у суміш і втирайте в суглоби. Таке лікування побічних дій не має і добре усуває запалення.

«Наталіє Петрівно, від запаху мімози у мене починає боліти голова. У чому причина?»

Антоніна Марець, Золочівський район

- Лікуйте підшлункову залозу. Багаторічний лікарський досвід показує: хто вдихає запах мімози і відчуває головний біль, у того хвора підшлункова залоза.

По телевізору часто рекламують ліки, які можуть вилікувати людину за добу. Не вірю! Та й не хочеться отруювати організм “хімією”. Які трави допоможуть при нежиті?”

Володимир Павлусь, м. Городок.

- За допомогою рослин нежить можна вилікувати швидше, ніж за добу. Візьміть головку часнику і сірником підпаліть його “хвостик”. Часникове стебельце почне диміти. Вдихайте той дим спочатку однією, потім другою ніздрею. Нежить мине за кілька таких процедур. Або ж до чаю додайте ягоди малини, калини, закутайтеся ковдрою, пропотійте - на ранок прокинетеся здоровим. Якщо немає калини, допоможе верба (розлога, похила, пухнаста, козяча - значення не має). Це найдоступніший «аспірин» і «анальгін». Чай із верби “вижене” з організму застуду. За допомогою цієї рослини також лікують головний біль, варикозне розширення вен, суглоби, грип.

Пані Наталю, що порадите для схуднення?”

Сергій, м. Львів

- Вам, Сергію, як і всім повненьким людям, допоможе чай із гілок яблуні. Адже яблуня налагоджує обмін речовин в організмі. До такого чаю можна додавати, наприклад, материнку, листя ожини. Якщо хворий шлунок (розтягнутий, опущений, понижена кислотність, хвора підшлункова залоза), то може розвинутися цукровий діабет. Тому для профілактики проти розвитку цієї недуги буде помічним чай із гілок вишні. До речі, такий чай також дають дітям, в яких є глисти, лямбліозний холецистит.



Солі виведе спориш

Чи можна за допомогою трав вивести з організму солі?”

Арсен Данилюк, м. Броди

- Звісно, можна. Їх є кілька видів: урати (або солі сечової кислоти), фосфати та оксалати. Кожен вид солей виводять з організму різними травами. Наприклад, кислі уратні солі, які спричиняють подагру (коли болять ноги, печуть підошви, скручує пальці), виводять споришем (беремо одну частину) і листям чорної смородини та суниці (кожного - по дві частини). Спориш обов’язково треба поєднувати з цими травами, бо він може подразнити шлунок. Одну столову ложку суміші залийте склянкою окропу. Вживайте настоянку чотири рази на день по дві столові ложки. Вже через три тижні почнуть боліти суглоби. Не лякайтеся - це з організму починають виходити солі сечової кислоти.

Лужні солі, що відкладаються у спині (фосфати, карбонати), виводяться іншими травами. Найефективніше лікування - насінням дикої моркви. Одну парасольку з насінням дикої моркви подрібніть, залийте склянкою окропу, настоюйте і вживайте по чверті склянки чотири рази на день. Солі почнуть виводитись з організму вже через тиждень.

Такі солі, як оксалати (вони дуже тверді, з них утворюються камені), відкладаються в усіх частинах організму (кістках, суглобах, м’язах, судинах). Оксалатні солі добре виводяться виноградними пагонами та виноградними вусами, що відростають навесні. Чайну ложку подрібнених виноградних вусів залийте склянкою окропу, поставте на дві-три хвилини на слабкий вогонь або на п’ять-сім хвилин на водяну баню. Годину настоюйте, процідіть. Вживайте по чверті склянки чотири рази на день. З виноградного листя можна також готувати голубці, салати, додавати у перші страви. Якщо щодня їсти виноградне листя, в організмі налагодиться оксалатний обмін, тобто не відкладатимуться оксалатні солі.

У мене - відкладення солей. Влітку готую настоянки з рослин. А як бути взимку, коли природа засинає?”

Катерина Тороповських, м. Броди.

- Якщо влітку ви не насушили листя, коріння чи цвіту рослин - не біда. Адже взимку також можете звернутися до живої природи. Наприклад, при катаракті, підвищеному артеріальному тиску, склерозі, порушенні обміну солей (як у вашому випадку) нарізають гілочки груші, подрібнюють. Столову ложку подрібнених гілок залийте 1 скл. окропу, поставте на 5 хв. на водяну баню і настоюйте 1 год. Пийте такий чай чотири рази на день по чверті склянки. Через тиждень почнете відчувати сильний біль. Не лякайтеся, це зрушилися солі. Можете себе перевірити. Вранішню сечу в скляній банці поставте на добу на підвіконня. Наступного ранку побачите, скільки солей виводиться з вашого організму. Лікуватися потрібно доти, допоки виходять солі. Такий чай приймайте впродовж місяця, на тиждень зробіть перерву, потім пийте його ще місяць.

Салат проти діабету

«Чи існує ефективний природний засіб для лікування гастриту?»

Андріана Лань, м. Золочів

- Якщо відчуваєте печію після прийому їжі, при нахилянні, вам потрібно тонізувати шлунок. Допоможе чай із листя чорної смородини або подорожника - 1 чайну ложку на 1 скл. окропу, пити по чверті склянки чотири рази на день. Упродовж двох-трьох тижнів вилікуєте свій шлунок. Цією рослиною можна лікувати також печінку (запарювати 1 ст. ложка листя смородини, 2 ст. ложки лісової суниці, 1 ст. ложка парила звичайного, 1 ст. ложка подорожника, вживати чай упродовж трьох тижнів). На тиждень зробити перерву, потім лікування продовжити. Обов’язково відмовтеся від вживання зеленого чаю.

«Пані Наталю, допоможіть! У мене - цукровий діабет, збільшена печінка, погано працюють нирки, опущений шлунок. Які трави мені допоможуть?”

Любов Р-ць, м. Червоноград

- Тонізує шлунок, лікує печінку та нирки настоянка з кульбаби і подорожника (кожної трави - по столовій ложці на склянку окропу). Обов’язково щодня впродовж місяця потрібно з’їдати десять листків кульбаби - це допоможе відновити функції острівців підшлункової залози, щоби вона виробляла необхідну кількість інсуліну. Можна також готувати протидіабетичний салат. Для цього слід подрібнити листя кульбаби та цикорію, нарізати свіжий огірок (або огіркову траву), додати багато кропу, зеленої цибулі (можна рибу або яйце). Салат заправити олією чи майонезом. Вживати такий салат при цукровому діабеті варто щодня.

Дуже помічною при цій недузі є кава з кореня кульбаби. Рано навесні (поки не з’явилися листочки) або пізно восени (коли листя кульбаби пожовкне) треба накопати її коріння. Помити, порізати і висушити. Корінці підсмажити в духовці до коричневого кольору, помолоти на млинку для кави. Чайну ложку подрібнених корінців кульбаби залити склянкою молока і підсолодити медом. Кава готова! Її можна пити досхочу, навіть давати дітям від трьох років. Від уживання такого напою з’явиться апетит, зміцніє імунітет. Пігулок, які заміняють цукор, вживати не раджу, бо вони містять отруйні речовини, які шкідливо впливають на печінку.



Проти гіпертонії - глід

«Чи можна за допомогою трав вилікувати артроз?»

Віра С., м. Львів.

- Звісно, можна. Та спочатку слід почати лікувати нирки. Лише після того - суглоби. Бо при артрозах відкладаються солі, хворіють суглоби. Помітила, що однією з причин захворювання на артроз є васкуліт, тобто тріскають дрібні судини, які постачають кров у суглоби. Внаслідок того, що погано циркулює кров, нирки недостатньо виконують свою функцію, порушується обмін солей. Можете пити настій із кори верби або робити з нього ванночки, розтирати суглоби. Він добре діє на судини, покращує кровообіг, усуває запальні процеси. Добре допомагає й настій із листя бузку. Якщо немає листя і квітів, можна використовувати його кору. Особливо цілющим є бузкове листя, це сильний анальгетик.

«Які трави помічні при гіпертонії?»

Василь Павленко (чорнобилець), м. Львів.

- Можна пити чай із квітів або листя глоду (1 чайна ложка на склянку окропу, настояти, вживати по чверті склянки або 2 ст. ложки через кожні дві години). Інший рецепт - увечері 1 ст. ложку кукурудзяного борошна залийте 1 скл. окропу, настоюйте до ранку. Вранці цей настій випийте. Потім 1 чайну ложку насіння кропу подрібніть на млинку для кави і з’їжте, запиваючи теплою водою (можна з медом). Курс лікування - три тижні. На тиждень зробіть перерву і продовжте лікування. Однак насамперед потрібно визначити причину виникнення гіпертонії. Якщо ви - чорнобилець, то у вас, найімовірніше, хворі печінка, нирки і щитоподібна залоза, відтак хворіють судини.

«Як позбутися мозолів?»

- Золотаву шкірку від цибулини (цибулиння) замочіть в оцтовій есенції та накладайте на розпарені мозолі. Коли вони розм’якнуть, їх можна буде видалити.

Валентина ШУРИН