хочу сюди!
 

Людмила

39 років, лев, познайомиться з хлопцем у віці 35-43 років

Сім чудес України: Бахчисарайський Ханський Палац


Бахчисарайський Ханський Палац протягом двох із половиною століть (з 1532 до 1783 р.) був центром політичного, духовного й культурного життя держави кримських татар. Будувався як родова резиденція династії Ґераїв (правителів Кримського ханату), є найважливішою історичною пам'яткою цієї доби та єдиним у світі зразком кримськотатарської палацової архітектури й унікальним для Європи (поруч із палацами Альгамбра в Іспанії та Топ-Капи в Європейській Туреччині); є цілісним архітектурним комплексом близькосхідного цивілізаційного кола.



Зараз він є національною святинею кримськотатарського народу та посідає видатне місце й у світовій літературній традиції. Бахчисарайський Палац є в процедурі внесення до Списку Всесвітньої Спадщини UNESCO.
Той вигляд, що його Хансарай має нині, у своїх головних рисах склався в ХVІІІ ст., коли орнаментальне і будівельне мистецтво Кримського ханату досягло висот досконалості. 



З плином часу в ханському палаці змінювалися архітектурні й орнаментальні стилі. Останній кримський хан Шагін Ґерай, котрий увійшов до кримської історії як великий авантюрист, що в результаті згубив власну країну, мав намір перенести кримську столицю з Бахчисарая до Кефе (нині Феодосія). Він навіть почав будівельні роботи на новому місці, але, втративши у 1783 р. владу, не встиг реалізувати свого плану. Детальніше тут

1

Коментарі

110.09.12, 10:32