Світовий банк перейшов на прогноз погоди

Світовий банк прогнозує до 2020 року в Україні потепління на 1,5-2 градусів за Цельсієм. 

Про це повідомила головний економіст мережі сталого розвитку Світового банку, керівник звіту про світовий розвиток Маріан Фей, пише видання "Дело".

Вона зазначила, що зміна клімату найбільше загрожує країнам, що розвиваються.

За словами Фей, в Україні буде більша кількість опадів, однак вони будуть більш концентрованими, в результаті чого виникне висока ймовірність посухи.

"Це означає, що на місяць скоротяться зими", - зазначила Фей.

У свою чергу, директор Світового банку у справах України, Білорусі та Молдови Мартін Райзер підкреслив, що на глобальному рівні потрібно поєднувати зусилля, щоб мінімізувати вплив зміни клімату на світову економіку.

"Потрібно думати, як адаптувати економіку до змін клімату", - відзначив Райзер.

Населення планети зросте до семи мільярдів через два роки

  • 30.09.09, 10:31
28/09/2009  Вже за два роки населення у світі перетне позначку у сім мільярдів. Про це говорить звіт американської організації, що займається вивченням цих процесів. При чому найшвидшими темпами зростає населення в країнах на шляху розвитку. Якщо теперішня тенденція збережеться, Індія скоро пережене за кількістю населення Китай, а на африканському континенті кількість людей до 2050-го року подвоїться. Незважаючи на низьку народжуваність у розвинених державах, населення світу продовжує зростати, переважно рахунок найбідніших країн. За підрахунками експертів, менше ніж за два роки населення планети зросте до семи мільярдів.   В Африці, де народжуваність висока, смертність почала падати. Боротьба з ВІЛ-СНІДом, малярією та іншими смертельними хвороба дає позитивні результати. Такими темпами, протягом наступних 40 років населення континенту зросте на мільярд людей. Сьогодні 80% маленьких мешканців планети живуть в Африці та Азії. Цей відносно непродуктивний прошарок населення потребує соціальні послуги, освіту, медичну опіку, а з часом працевлаштування. За даними світового банку, лише кожна десята африканська дитина закінчить середню школу. І лише один відсоток отримає вищу освіту.   Прогодувати зростаюче населення планети стає все важче. Бідність залишається головною проблемою густозаселених районів планети. Демографи попереджають, що зріст населення, особливо в Африці, спонукає міграцію до міст. У результаті, бідні райони міст зростатимуть і керувати ними буде все складніше.

Наталiя Корпал

'Зволікання подібне до смерті'

'Зволікання подібне до смерті' Генеральний секретар ООН Пан Ґі-Мун заявив, що одноденний самміт з кліматичних змін дав нового поштовху спробам приборкати глобальне потепління. Він додав, що з'явилася політична воля до укладення угоди на наступній зустрічі в Данії, що запланована на грудень. "Кліматичні зміни - це той виклик, що визначає наш час. Цей самміт сигналізує про те, що світові лідери мають твердий намір прийняти цей виклик і досягти угоди в Копенгагені. Багато лідерів говорили пристрастно та із занепокоєнням про руйнівний уплив кліматичних змін, які вже позначаються на їх країнах", - заявив на кліматичному самміті в Нью-Йорку Пан Ґі Мун. Реакція Сполучених Штатів Президент Обама застеріг учасників самміту про те, що історія судитиме нинішнє покоління, якщо воно не спроможеться контролювати зміни клімату. Він заявив, що попри зусилля та рішучі кроки деяких країн, проблема залишається надзвичайно гострою. "Це - новий день, нова ера. І я гордий з того, що можу сказати, що Сполучені Штати зробили більше задля популяризації "чистої енергії" та скорочення забрудення вуглекислим газом впродовж останніх восьми місяців, аніж у будь-який інший час у нашій історії. Ми здійснюємо найбільшу досі інвестицію у відновлювальні джерела енергії. По всій Aмериці підприємці споруджують вітрові турбіни та сонячні батареї. Це проекти, які створюють нові робочі місця та нові галузі", - заявив Барак Обама. Він також наголосив на необхідності угоди, яка дала б можливість усім країнам зростати та підвищувати рівень життя без загрози життю планети. Обіцянки Китаю Китай, якого вважають за певними стандартами найбільшим у світі забрудником, пообіцяв скоротити викиди двоокису вуглецю, за що колишній американський віце-президент і захисник довкілля Ал Ґор похвалив китайське керівництво. Виступаючи на самміті ООН, президент Китаю Ху Цзіньтао, заявив, що Китай готовий працювати з усіма країнами задля будівництва кращого майбутнього. Пан Ху виклав наміри, до яких готова вдатися його країна.

"По-перше, ми посилимо наші зусилля в енергозбереженні та покращенні енергоефективності. До 2020 року ми будемо намагатися суттєво скоротити викиди СО2 на одиницю ВВП у порівнянні з рівнем 2005 року. По-друге, ми активно розвиватимемо відновлювальні джерела енергії та атомну енергетику. Ми будемо намагатися збільшити частку неорганічних видів палива у первинному споживанні енергії до близько 15-ти відсотків до 2020 року. По-третє, ми будемо енергійно засаджувати нові ліси. По-четверте, ми прискоримо наші зусилля у розвитку екологічно-дружньої економіки з низькими викидами двоокису вуглецю та з багатообертним використанням ресурсів", - заявив президент Китаю Ху Цзіньтао.

ВВС.

Глобальное потепление "опрокидывает" Землю

Глобальное потепление "опрокидывает" Землю
25.08.2009 [13:41], Денис Борн

Повышение средней температуры океанов вследствие глобального потепления может привести к заметному изменению положения земной оси в ближайшее столетие. Ранее такая вероятность представлялась малозначительной, но теперь исследователи считают, что перемены могут быть достаточными, чтобы брать их в расчет при определении будущего планеты. 



Земля вращается вокруг оси, находящейся под наклоном 23,5° относительно вертикали. Но это положение далеко от стабильности – ось непрерывно колеблется в ответ на изменение распределения масс по планете. Перемены климатического характера всегда оказывали влияние на земную ось. Северный полюс, к примеру, мигрирует вдоль 79° западной долготы, проходящей через Торонто и Панаму, со скоростью 10 см в год, сопровождая перемещение и таяние ледовых щитов Северной Америки, Европы и Азии. Приток пресной воды в океаны от уменьшающихся ледников также заставляет планету реагировать на изменение массы в разных точках. Сотрудник Лаборатории реактивного движения (Jet Propulsion Laboratory) NASA в Пасадене, Калифорния, Феликс Лэндерер (Felix Landerer) совместно с коллегами рассчитал, что таяние ледника Гренландии уже приводит к наклону оси на 2,6 см ежегодно, и скорость будет возрастать. В последних исследованиях они вычислили, что нагревающиеся благодаря парниковым газам океаны также способствуют изменению положения Земли. 

Ученые смоделировали перемены, которые станут реальными, если довольно умеренные предсказания Межправительственной группы экспертов по изменению климата (Intergovernmental Panel on Climate Change) – оговаривающие удвоение уровня углекислого газа в атмосфере до 2100 года – сбудутся. Команда обнаружила, что с нагревом и расширением океанов большие территории материков могут быть затоплены. В течение следующего столетия северная оконечность оси будет смещаться еще на 1,5 см ежегодно в направлении Аляски и Гавайев. Эффект относительно невелик. "Полюс не сползет мгновенно", - говорит Лэндерер и добавляет, что климат не поменяется внезапно в худшую сторону. Но темп перемен требует обязательного учета показателей при долгосрочном прогнозировании климатических факторов. Внимательное отслеживание движения полюсов поможет также предвидеть степень поднятия уровня океанов в течение следующих десятилетий. "Океаны поглощают до 80% тепла, задерживаемого парниковыми газами, - рассказывает Лэндерер. – Гидросфера обладает большой теплоемкостью, поэтому пренебрегать этим эффектом непозволительно". 

Майк Томас (Maik Thomas) из Немецкого исследовательского центра геонаук (German Research Centre for Geosciences) в Потсдаме считает новую работу опрокидывающей предшествующие теории: "До сегодняшнего дня была уверенность, что изменение уровня гидросферы не связано с движением полюсов. Этот эффект требует обоснования". Однако Томас не склонен видеть и положительную роль движения полюсов, чей взнос сложно отделить от других факторов, приводящих к переменам климата и колебанию оси – от процессов в земной коре и мантии до периодически возникающих явлений Эль-Ниньо в Тихом океане. Помимо оси, климатические изменения могут повлиять на вращение самой планеты. Работа Лэндерера и его коллег показала, что глобальное потепление инициирует перераспределение масс по направлению к высоким широтам, а это заставит Землю вращаться быстрее.

за прогнозами ООН, у 2050 році на Землі житиме 9 мільярдів людей

За 10 років на Землі буде більше старих людей, ніж малюків
Через 10 років вперше за історію людства на Землі буде більше людей похилого віку (від 65 років), ніж маленьких дітей (до 5 років). А за 30 років кількість людей у віці від 65 років збільшиться майже вдвічі

Середній вік населення планети росте безпрецедентно швидкими темпами. Якщо в середині 2008-го року загальна кількість людей у віці від 65 років становила 506 мільйонів осіб, то до 2040 року бабусь і дідусів стане 1,3 мільярди, повідомляє The Guardian. 

Такі прогнози оприлюднено у новій доповіді "Старіючий світ: 2008", яку підготували спеціалісти з Бюро перепису США.

Автори дослідження стверджують, що вже за 10 років вперше в історії людства людей похилого віку буде більше, ніж маленьких дітей.  

А за 30 років кількість людей у віці від 65 років виросте з 7% до 14% від загальної чисельності світового населення

Вже зараз кількість літніх людей щомісяця збільшується на 870 тисяч.

Такий стрибок обумовлений тим, що після Другої світової війни підвищилася народжуваність, а в останні роки відбулися покращення в галузі охорони здоров'я, що вплинуло на зниження смертності в похилому віці.

"Люди живуть довше завдяки моді на здоровий спосіб життя. Це є одним з головних досягнень минулого століття", - вважають автори дослідження.

Лідером серед країн, де проживає найбільше старих людей, є Японія. Ця азіатська країна останнім часом посуває з першого місяця Італію.

Згідно з оприлюдненими даними, з 25 країн з найстаршим населенням 23 знаходяться у Європі. Спеціалісти прогнозують, що за десять років кожному четвертому європейцю буде за 65 років, а кожному сьомому - за 75.

Одним з важливих висновків доповіді є те, що явище старіння населення, яке раніше вважалося прерогативою розвинутих країн, за останні роки розповсюдилося й на країни, які розвиваються.

Згідно з опублікованими даними, жінки живуть в середньому на сім років довше, ніж чоловіки.

До речі, за прогнозами ООН, у 2050 році на Землі житиме 9 мільярдів людей.

Глобальное потепление можно будет отслеживать по звуку

Глобальное потепление можно будет отслеживать по звуку
20.06.09 // 04:25 

Австралийские ученые разработали технологию, позволяющую отслеживать последствия глобального потепления по звуку. О своей работе авторы доложат на одной из конференций, а коротко ее результаты изложены в пресс-релизе Университета Куртина, пишет «Lenta.ru». 


В основе новой методики лежит тот факт, что образование трещин в ледниках неминуемо должно сопровождаться громкими звуками. Теоретически, их можно засечь при помощи чувствительного оборудования. Исследовали решили воспользоваться для этой цели приборами, которые используют для мониторинга ядерных взрывов. 


В качестве объекта исследование ученые выбрали антарктический ледник. Свои измерения специалисты проводили, находясь от него за тысячи километров. Подводные станции наблюдения расположены в районе мыса Левин в Западной Австралии и на архипелаге Чагос в середине Индийского океана. Каждая станция размещена в естественном океаническом акустическом канале. По таким каналам звук может путешествовать на огромные расстояния, не взаимодействуя с поверхностью океана и с дном. 


Ученые могут анализировать сигналы от подводных станций в режиме реального времени. По словам авторов, еженедельно они получают около сотни сигналов от антарктического ледника. Сравнение этих данных с данными, полученными звукозаписывающей техникой, установленной в Антарктике, показало, что подводные станции действительно фиксируют звуки антарктического ледника. 


Ученые утверждают, что им удалось засечь сезонные изменения ледников, однако никаких свидетельств того, что глобальное потепление нарушило внутреннюю структуру ледника, ими получено не было. Однако авторы намерены продолжить свой эксперимент. По их мнению, измерения проводились слишком недолго и собранных данных недостаточно для того, чтобы делать однозначные выводы. 


В связи с изменением климата, ученые-климатологи озабочены состоянием полярных снежных шапок. Пока гляциологи не пришли к единому мнению относительно скорости таяния арктических и антарктических ледников. Разные группы специалистов получают результаты, доказывающие, что опасность сильно преувеличена или же, напротив, что катастрофическое таяние уже началось.

Глобальне потепління загрожує американським пляжам

Глобальне потепління загрожує американським пляжам 

Марiя Юнко 

Вашингтон 27/05/2009  У США минулих вихідних почався сезон літніх відпусток. Однак через глобальне потепління багато американських пляжів опинилися під загрозою. Один із них - на узбережжі Джекил-Айленду у штаті Джорджія. Десятиліттями узбережжя мальовничого Джекил-Айленду на півдні штату Джорджія приваблювало тисячі туристів.   Директор музею Джекил-Айленду Джон Гантер розповідає, що згідно з місцевою легендою, якщо ви хоч раз торкнулися піску на цьому острові - ви обов’язково сюди повернетесь.  Однак Джекил-Айленд змінюється на очах. З південного боку приливи збільшують піщану частину пляжу, натомість з північного боку океан відвойовує все більше і більше території.  Дейвид Іґан живе на цьому острові чотири десятиріччя. Він каже, що північне узбережжя зменшилось у нього на очах: «Це було популярним місцем для пікніків у 60-70-их роках. Сьогодні ви бачите тут залишки дерев у воді».  Втім професор Університету Еморі Ентоні Мартін каже, що це нормально для островів такого типу, оскільки вони постійно змінюються.  Берегова лінія, пояснює він, постійно змінюється через шторми, припливи, відпливи і навіть людську діяльність. Однак те, що відбувається із Джекил-айлендом привертає більше уваги. Острів зменшують припливи, які збільшуються через глобальне потепління, додає Мартін: «Льодяники тануть, внаслідок чого збільшується кількість води в океані. Також збільшується об’єм води через підвищення її температури, а це знову ж таки піднімає рівень океанів». Понад 60% пляжів Джекил-Айленду було втрачено за останнє століття. У своєму останньому звіті Агентство з охорони довкілля США застерігає, що підвищення рівня води в океанах затоплює низовини і розмиває дедалі більше пляжів уздовж середньо-атлантичного узбережжя. Наприклад, протягом останніх п’яти десятиліть Фаєр-Айленд щороку втрачав майже півметра пляжної території.  Науковці кажуть що, за наступне століття рівень води у морях може піднятися на шістдесят сантиметрів, що створить серйозну загрозу для мешканців узбережжя Атлантичного океану.

0%, 0 голосів

100%, 2 голоси
Авторизуйтеся, щоб проголосувати.

Масштабы глобального потепления могут быть вдвое больше...

22 мая 2009 г.
Дойль Райс
Масштабы глобального потепления могут быть вдвое больше, чем предполагалось ранее

Как пишет USA Today со ссылкой на исследование ученых из Массачусетского технологического института (MIT), к 2100 году с вероятностью 90% средняя температура земной поверхности вырастет на 9 градусов по Фаренгейту; в предыдущем прогнозе того же вуза от 2003 года речь шла о росте температуры на 4 градуса по Фаренгейту. Результаты их работы были опубликованы в этом месяце в Journal of Climate, печатном органе Американского метеорологического общества. 

Отмечается, что в 2007 году Межправительственной группой экспертов по изменению климата был дан прогноз роста средней температуры в пределах от 2 до 11 градусов по Фаренгейту к 2100 году, исходя из различных сценариев "парникового эффекта". 

В своих расчетах, как утверждают ученые из MIT, они использовали самую точную на сегодняшний день климатологическую модель, которая учитывает как последствия деятельности человека, так и естественные атмосферные, океанические и биологические явления. 

Как сообщается, основным отличием от модели, использовавшейся в 2003 году, стало более детальное отображение хозяйственной деятельности с учетом новых статистических данных по выбросам. 

Источник: USA Today

50%, 3 голоси

50%, 3 голоси
Авторизуйтеся, щоб проголосувати.

Очередной виток цен неминуем

О прошлогоднем повышении цен на продовольствие в мировом масштабе вспоминает сегодня швейцарская Tages-Anzeiger и предрекает: очередной виток цен, особенно в развивающихся странах, неминуем. Автор публикации Роберт Майер объясняет это тем, что правительства индустриальных стран заняты сейчас борьбой с экономическим кризисом, и у них не хватает возможностей поддерживать продовольственную программу в тех государствах, где широкие слои населения по-прежнему голодают. 

Международная организация ООН по сельскому хозяйству и продовольствию (FAO) сообщает: в 2009 году голод охватит 1 млрд человек - 15% населения мира - тогда как десять лет от недоедания страдали 825 млн. И хотя во второй половине 2008 года основные продукты питания на мировых рынках отчетливо подешевели, цены на них все еще значительно выше, чем до начала прошлогоднего подорожания. 

По данным FAO, в 58 развивающихся странах цены на продовольствие в 80% случаев выше, чем год назад. Особенно драматична ситуация в африканских странах к югу от Сахары. Мировой экономический кризис только обостряет положение, поскольку многие жители региона, уехавшие на заработки в развитые страны, потеряли работу и не могут оказывать финансовую помощь своим семьям. Кроме того, из-за кризиса сокращаются инвестиции, в особенности в аграрный сектор. Это обстоятельство фатально, замечает издание, "поскольку хронический дефицит инвестиций в сельское хозяйство развивающихся стран резко тормозит его развитие". 

При этом численность населения на планете постоянно возрастает, каждый год примерно на 1,4%. Если же вспомнить еще и о том, что в среднесрочной перспективе урожаи сократятся вследствие изменения климата и дефицита пресной воды, то становится очевидным: проблема голода перерастает в структурную. Соответственно, очередной виток цен на основные продукты питания неминуем - "это лишь вопрос времени", резюмирует издание. 

Источник: Tages anzeiger

100%, 3 голоси

0%, 0 голосів
Авторизуйтеся, щоб проголосувати.

Науковців непокоїть екологічна ситуація в Антарктиді

  • 19.04.09, 14:32

19 квітня 2009

У Балтиморі, штат Меріленд, триває двотижнева Консультативна Нарада країн-учасниць Договору про Антарктиду. У форумі беруть участь понад чотириста експертів з сорока семи країн світу, в тому числі й українські делегати.

Цього року Договору, що покликаний вирішувати проблеми шостого континенту, виповнюється п’ятдесят років. Науковці занепокоєні, що в епоху глобального потепління нинішня редакція договору не здатна захистити екологію Антарктиди.  Головною темою наради є обмеження туризму в Антарктиді. Лише за 2007-2008 роки тут побувало 46 тисяч туристів, що в 20 разів більше, ніж 1983 року. І хоча дістатись до Антарктиди можна лише двома шляхами – морем або повітрям – тепер це зробити набагато легше, ніж будь-коли. Уругвайський спеціаліст Родріґо Понсе де Леон стурбований збільшенням кількості туристичних кораблів. Він вважає туристичні судна головною проблемою регіону.  Представники Міжнародних туристичних агентств визнають: туристів в Антарктиді стало забагато. Попри обмеження на кількість суден, що прибувають сюди, залишається неврегульованим питання їх розміру, тому кораблі стають дедалі більшими. Пальне з човнів протікає у чисті води Антарктиди. Найменший вилив загрожує екологічною катастрофою. За словами Понсе де Леона, найбільше страждають від таких виливів крилі – дрібні морські раки, що становлять основу харчового ланцюга Антарктиди. Від них залежать не лише люди, але і птахи, пінгвіни, риби та ссавці.  Америка виступає за введення обмежень на кількість туристів, яким буде дозволено сходити на берег з круїзних кораблів в Антарктиді. Проте туризм – не єдина проблема шостого континенту. Дається взнаки і ріст кількості дослідницьких станцій. Вже зараз їх у Антарктиді більше 60, проте й існуючі станції постійно розбудовують. Чилійський експерт Хозе Ратамалес пригадує, що ще п’ять років тому в Антарктиді було вдвічі менше будинків.  Морські котики та інші полярні жителі також є в центрі уваги учасників конференції. За словами учасниці наради Гілларі Клінтон, полярна фауна опинились в небезпеці, джерела харчів і води опинились під загрозою через глобальне потепління. Держсекретар США наголосила на важливості співпраці задля майбутнього людства: «Зміни, що відбуваються в Антарктиді, матимуть довгостроковий вплив на наше економічне і енергетичне майбутнє, на майбутнє нашої планети».