Прощання зі світлом

  • 27.08.23, 15:09
...Твои руки - холодный ветер.
Я в ладони его поймаю
И согрею своим дыханьем
Этот ветер, холодный ветер.

Твои руки дождю подобны.
Землю и Небеса сшивают
Серебристою нитью тонкой...
Твои руки дождю подобны.

Твои руки лгать не умеют,
Ложь - от разума, не от сердца,
Изначально не слово - касанье.
Твои руки лгать не умеют.

Если же ты ладони сложишь,
В этой лодочке легкой качаясь
Можно плыть бесконечно долго,
Край земли за спиной оставить.

И когда, в том пределе дальнем,
Где сливаются все дороги,
Где мы встретимся ненадолго,
Чтобы вновь исчезнуть в тумане

Из сиянья вопросит Голос:
"В чем твоя заключалась вера?"
Я совсем не Ему отвечу:
"...Твои руки - холодный ветер..."

Сьогодні відлетіла у Вирій душа тої, кому тридцять років тому присвятив цей вірш. 
Не хотіла мене бачити, щоб не пам'ятав її у хворобі, а потім попрохала: "Привези мені вишневого морсу і кілька шматочків кавуну. Мені не можна, але дуже хочеться...".
Не вистачило кількох годин - подзвонила її донька і відтепер мені не треба хвилюватися, кудись їхати, намагатися допомогти...

Коли просиш того, хто може є десь там зверху, забрати декілька років у тебе і дати тій, кому це потрібніше за тебе - виявляється, це так не працює. Хоча, як насправді працює всесвіт не відомо нікому.

Вона несла світло, її ім'я означало "світло", серце її вміщало увесь всесвіт і трохи більше. "А я сьогодні ще не говорила тобі, що я тебе кохаю? От! Кажу!". 

Вона кожен день кохала мене як вперше і нічого не вимагала від мене взамін, бо я, бачте, не дуже вірю у кохання. Але її це не спиняло і не ображало - вона лише усміхалася і світила мені...

Сьогодні у домі, де залишилися її самотні речі, розірвалась її улюблена серветка. А ще зникло єдине наше сумісне фото тридцятирічної давнини, де ми щасливі, усміхнені, попереду ще ціле життя з нічними прогулянками під дощем і переїздами між з'йомними квартирами.
Попереду ще будуть вірші і пісні, написані для неї...А я так і не взяв до рук гітару і не заспівав їй улюблених пісень, як вона не прохала, бо, бачте, не співається мені...

Що ж, наслідки деяких вчинків ти усвідомлюєш буквально post mortem, після смерті...

Почекай мене, моє світло....
 

Відданий друг України

  • 12.07.23, 09:54

12 линя - день пам'яті Валерії Новодворської, російської журналістки, дисидентки, правозахисниці, прихожанки Української автокефальної православної церкви, найвідданішого друга України.

З 1969 року вона брала участь у радянському дисидентському русі. Була заарештована за звинуваченням в антирадянській агітації, перебувала на примусовому лікуванні в психіатричній клініці в Казані. Зв'язки Валерії Іллівни були зламані зондом під час примусових годувань, що у подальшому зумовило специфічний тембр голосу.

У 1970-80-ті роки Новодворську судили ще тричі, в радянські часи її заарештовували загалом 17 разів.

Валерія Новодворська завжди висловлювала свою підтримку Україні на її шляху до розбудови незалежного європейського майбутнього. 

15 березня 2014 року взяла участь в «Марші миру» в Москві проти збройного втручання російської влади у внутрішні справи України. Новодворська вийшла з плакатом «Банда Путіна — Геть в Нюрнберг».

На початку російсько-української вій­ни вона сказала: «Якби я могла ще носити зброю і ходити, я б уже записалася в українське ополчення». 

Вона публічно присягнула на вірність україн­ському народу та прямо заявила “братньому” народу, який жадає нашої крові: “В Україні достатньо патріотів, тому я залишаюся воювати в тилу ворога. Вважайте мене військовополоненою”. 

Незадовго до смерті знову говорила про нашу країну: «У Росії поступово зникає святковий тон. Залишається озлоблення, і вони ненавидітимуть вас страшно за те, що ви пішли іншим шляхом. Путін і “Південний Схід” вигадав через те, що нібито Україна розколеться через олігархів. Не чекайте від Росії ні об’єктивності, ні добра. Вона буде змушена змиритися з вашим існуванням, але підставлятиме ніжку зав­жди і скрізь».

Старий, як Бойків Сьвіт

Бойки – найзагадковіший український субетнос.
Найзагадковіший він, найперше, з тієї причини, що понині так і не розкрито таємницю їхнього походження. За однією (найпоширенішою) версією, етнонім «бойки» походить від назви кельтського племені бойїв, яке проживало на території Центральної та Східної Европи вже у пізньоантичні часи. Серед мешканців української та польської Галичини навіть приказка така є – «Старий, як Бойків Сьвіт»... яка нібито побіжно підтверджує коріння бойківського етносу ще зі стародавніх часів. В тому сенсі, що спершу були бойки, а вже потім – всі решту – всілякі там арійці, семіти, китайці і т.д...

За іншою версією, бойків вважають за нащадків давнього племені білих горватів, котрі населяли територію теперішньої Західної України понад тисячу років тому... і котрі, як і слов'яни, кельти, анти, сармати та інші спричинилися до формування сучасної української нації. Але ця версія розсипається при елементарному розгляді. Справа в тому, що 100%-но нащадками білих горватів є нинішні українські лемки; вони ж, русини. Оскільки сучасне лемківське/русинське наріччя (яке, між іншим, визнано у світі т.зв. «мікромовою») найбільш пов'язане з мовою білих горватів. Також вважається (і це найбільш вірогідно), що бойки, як субетнос, постали в результаті змішування антського племені тиверців з кельтським елементом, місцевими карпатськими племенами (даки, карпи) та частково білими горватами.Справа в тому, що після смерті Аттіли і розпаду імперії гунів на територію сучасної України напали авари і розбили тодішні протоукраїнські племена, об'єднані в Антський союз. Що спричинило міграцію і переселення племен, які входили до цього союзу, територією сучасної України та за її межами. Найбільше були розсіяні племена тиверців та уличів. Уличі, до слова, згідно з цією ж версією, разом з даками та карпами спричинилися до виникнення сучасного гуцульського етносу.

Добрих дві третини гірських назв на Бойківщині та на Гуцульщині мають дакське походження – Говерла, Брецкул, Томнатик, Парашка (правильно – Пурашка, себто Борсуча гора; не було в князя Святослава, сина Володимира ніякої ні дочки, ні жінки, ні мами, ні небоги, ні коханки, ні цьотешної вуйни під назвою Параска – достатньо почитати його родовід), Маґура, Плай та інші. Як і побутові слова – бриндзя, вурда, афини, ґоґодзи, планчида, тайстра, колиба, дзер тощо...
Є ще версії щодо чисто дакського, сарматського походження бойків та інші, ще менш вірогідні версії. Це по-перше.

А по-друге... бойки відомі своєю замкнутістю і небагатослів'ям. Як і не люблять розповідати про себе і про своїх дітей. Вони не вдаються до розлогих пояснень, а свою позицію окреслюють тезово. Коли ж тугоголовий співрозмовник ніяк не второпає суті бойкових пояснень та починає діставати того питаннями «Чому?» і «Як?», бойко просто відповідає – «Бо так!»... і на цьому дискусія вважається вичерпаною. Аргумент «Бо так!» для бойка автоматично переважає всі інші аргументи; кожний окремо і всі разом взяті.

А якщо бойко все ж дав себе втягнути у якусь суперечку, то він відразу, ще на старті, намагається свою позицію аргументувати так, щоб унеможливити оту всю подальшу гнилу дискусію. Не з неповаги до співрозмовника, а лиш, би не натирати си мозолі на язикови. Бойко апріорі знає, що він має завжди рацію... по тій простій причині, що він – бойко. І по всьому! А до ледь не всього, що каже йому співрозмовник-/и, відноситься, як до пустощів маленької дитини. Мовляв, ая – говори-говори, поки я маю настрій тебе слухати. Є навіть така відома байка, як лемко з бойком посперечалися, в кого вродили більші ябка (яблука). Лемко казав, що в нього вродили такі великі ябка, що коли він поклав яблуко на стіл, то стіл розламався; оскільки не витримав ваги його величезного яблука. Натомість бойко сказав, що в нього раз вродило таке величезне ябко, коли він його віз на фірі, то з ябка виліз хробак і зжер конє. Чим відразу поставив крапку у подальшій дискусії.

Можливо такі риси характеру інколи й шкодять у повсякденному житті, але є надзвичайно помічними у екстремальних ситуаціях... себто, коли земля під ногами горить.
Вся Україна знає, що овець в Карпатах розводять і випасають гуцули. У наших гірських річках завжди водилася і водиться форель. Відколи в горах вибухнув гірськолижний бум, гуцули, помимо надання туристичних послуг, зайнялися ще й розведенням форелі. Повикопували на обійсцях ставки і там розводять собі форель. Тому ледь не в кожному ресторанчику в Яремчі, Микуличині, Татарові, Буковелі і далі за курсом можна скуштувати свіжу форель. Але мало хто знає, що з недавнього часу розведенням форелі зайнялися ще й бойки. Наприклад, віднедавна свіженьку живу форель можна придбати у садибі «Під Пікуйом» в Біласовиці... остатньо, два місяці тому, брав по 350 грн/кг.
Так ото ж...

Раз посперечалися гуцул з бойком, хто піймав більшу форель. Гуцул сказав, що він піймав у своєму ставку форель метрової довжини. Маючи в запасі, для подальшого спору, що ця форель була людського зросту і всяке таке. Бойко йому на то відповів, що коли він витягнув свою рибу – рівень води в ставку понизився на півметра.
І, що на тото скажеш? А ніц!

Не люблять, бойки суперечок і дискусій. Як і не погоджуються з тим, що в спорах народжується Істина. Істина – це божественна категорія. Істина існує сама по собі, її можна хіба що відкрити; відкрити для себе і для світу. Як відкрив Ньютон явище гравітації, як відкрили фізики бозон Гіґґса, як постійно відкривають щось нове у космосі астрономи тощо... а от колесо, телефон чи інтернет вже не відкрили, їх винайшли. І, тут не обійшлося без чортів, які, як відомо, бояться бойків... проте, це вже зовсім єнча пара кальош. А в суперечках хіба що псуються нерви і виникає непереборне бажання натовкти своєму опонентові писок.

Любомир Коваль

Зелень доцарювалась

Здається, до нас їдуть ревізори. Американські.

А у нас поки що звільняють з посад підозрюваних у корупції та позбавляють громадянства підозрюваних у державній зраді.

Деяких із них випускають з непоганою «вихідною допомогою».
Наприклад, фірма подруги екс-голови Дніпропетровської ОДА отримала ще 100 мільйонів гривень на «утримання доріг».

А канал «Рада» виділив 120 мільйонів гривень на виробництво телемарафону фірмі, пов‘язаній з Кирилом Тимошенко.  

До речі. Якщо тут хтось заведе мантру «а при Порошенку!..», то ви ж вибирали, щоб було по-іншому. Чи як?
Ще можна постраждати, що «під час війни не можна такого писати». Ага, красти можна, а писати ні.

Ну і вишенька. США створюють комісію для проведення аудиту ефективності та доброчесності використання американської допомоги. Сума, про яку йдеться, 113 мільярдів доларів. Навіть складно уявити обсяги. І так, в аудиті будуть задіяні спеціальні інспектори і, кажуть, ФБР.

Аудит стосуватиметься не лише військової допомоги, а і інших секторів. Не забувайте, що весь державний апарат майже рік утримують союзники.

Так от, про корупцію. Далі - текст Юрій Бутусов.

Про 7 найбільш корупційних скандалів за останні 5 днів.
«Рейтинг 7 найбільших корупційних скандалів у владі Володимира Зеленського за останні 5 днів - вирішив впорядкувати усі події:

1.  Звільнення заступника міністра оборони В'ячеслава Шаповалова. Міністерство оборони уклало угоду на постачання харчів в армію на 2023 рік, де вартість деяких продуктів значно перевищувала ринкові ціни. Міністр оборони Резніков на початку заявив, що ніяких порушень нема, завищення цін на яйця - "технічна помилка", через те, що Міноборони вимірює яйця у кілограмах, і погрозив залучити СБУ, щоб з'ясувати звідки у журналістів ціни. Але після заяви НАБУ про відкриття провадження, на наступний день Резніков визнав, що проблеми у міністерстві, а не у журналістів, і негайно звільнив свого заступника, відповідального за тил. Тепер питання, чи має понести Резніков відповідальність за брехню вслід за Шаповаловим.

2. Арешт першого заступника міністра громад та територій Василя Лозинського. НАБУ викрило високопосадовця на хабарі в 400 тисяч доларів першого заступника міністра громад та територій Василя Лозинського, який він намагався отримати як відкат за державні закупівлі дизель-генераторів у приватної компанії. Лозинський - близька довірена особа самого прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, з яким він працював багато років. Тепер питання, чи має Шмигаль понести відповідальність за злочин свого ставленника, якому він довірив розподілення державних коштів.

3. Звільнення заступника голови офісу президента Кирила Тимошенко. Тимошенко, відомий кураторством  президентського проекту "Великого будівництва", став відомим завдяки швидкому збагаченню після потрапляння у владу. Після початку війни Тимошенко  почав мешкати у приватній віллі будівельника Ніконова, і корисутватись елітними автомобілями, один з яких належить Вемиру Давитяну, тіньовому "авторитетному" бізнесмену, який має стосунки і з усім керівництвом Слуг народу і з відомим "авторітетом" "Наріком"-Петровським. Після низки скандалів Тимошенку довелось написати заяву про відставку.

4. Звільнення голови ОДА Дніпропетровської області Валентина Резниченко. Під час вторгнення фірма, оформлена на подругу Резніченко - фітнес-тренера, шляхом підкилимних рішень отримала рекордні суми фінансування з бюджету на будівництво магістралей у Дніпропетровській області. НАБУ відкрило справу та провело обшуки у Резниченка. Його захищав офіс президента, але скандал потушити не вдалось, і Резніченко нарешті було звільнено.

5. Таємне повернення незадекларованих грошей одному з керівників державної фірми "Прогрес". Екс-заступник міністра оборони, один з керівник державної компанії "Прогрес"  Олександр Миронюк за часів міністра Андрія Тарана  виявився причетним до укладання фіктивних угод на постачання бронежилетів, які не отримало міністерство оборони, під час обшуку у нього вдома у Миронюка було знайдено близько одного мільйона доларів у різній валюті, які він раніше не вказував у декларації. Кошти арештували. Але Печерський суд таємно повернув гроші Миронюку, під приводом, що ніби-то їх йому позичила сліпа (так вказано в довіреності) 86-річна пенсіонерка з Харкова. Жінка виявилась родичкою власника фірми, яка за часів правління Миронюка у Міноборони отримувала працювала з держкомпанією "Прогрес", тобто опосередкований зв'язок очевидний. Збитки державі від афери з непоставленими бронедилетами ніхто не не компенсував.

6. Звільнення заступника генерального прокурора Олексія Симоненко. Симоненко на тиджень на новий рік під час війни виїхав для відпочинку на курорт Марбелья на машині одного з одіозних тіньових діячів - "цигаркового короля" Козловського. Саме діяльність таких як Козловський мав перевіряти по службі високопосадовець Генпрокуратури, але замість того завів з ним дружні стосунки. Симоненко відомий як "рішала", який контролював усю контрабанду, рейдерство, усі сумнівні питання, які на свою користь вірішувала влада.

7. Звільнення голів Запорізської ОДА Старуха, Сумської ОДА Живицького, та Херсонської ОДА Янушевича. Іхня діяльність багато часу викликала велику критику за некомпетентність та бездіяльність в оборонних питаннях, Янушевича президент Зеленський призначив з порушенням закона про люстрацію у серпні 2022-го. Але звільнили їх через звязки з Кирилом Тимошенко за компанію.

П'ять з цих скандалів починались з журналістських розслідувань "Української правди", одне - "Дзеркала тижня", але усі вони об'єднані швидким підключенням Національного антикорупційного бюро до вивчення цих питань.
Усі ці  люди  багато років були у команді Слуг народу попри усі скандали, їх завжди прикривали, але що змінилось?

Це миттєве масове звільнення пов'язано з питаннями міжнародних партнерів України, які шлють до України десятки мільярдіві доларів допомоги, і не хочуть терпіти корупцію в українській владі.

Дипломатичний тиск країн Заходу на офіс президента призвів до швидкого результату. А Україна отримала одразу після цих скандалів черговий великий пакет військової допомоги.

Тепер важливо, щоб усі звільнені, які є на прицілі НАБУ, отримали вирок у суді. Будемо слідкувати за процесами, бо тільки звільненнями корупцію не подолати, вироки ще попереду».

Зоя Казанжи ©

Для тих, у кого погана пам'ять



Я никогда не скажу слов Елены Зеленской о том, что 90% опрошенных украинцев готовы терпеть год, два, три без света. Ни сама Елена, ни опрошенные украинцы не жили без света достаточно долго, чтоб быть уверенными. Те, кто живут без света месяцами, вряд ли были опрошены, остальные не имеют права на подобный пафос. Я вообще стараюсь поменьше пиздеть о том, чего не испытала на себе лично.

Я никогда не прощу Зеленскому брошенных в лицо Порошенко слов о том, что "незаконченная" война - это вина пятого президента, что Иловайск и Дебальцево - преступления правительства Украины, а не Москвы. Особено в свете сданого за три дня Юга и Мариуполя, который стал бойней. Слишком дорого нам это встало для простого прощения.

Я никогда не забуду шашлыков, "а то Путин нападьот", проебаного держ.замовлення, уголовок на Марченко, брошенного умирать Журавля, смешных шуток про принимать с любой стороны и эбонитовые палочки, тонн помоев на слоган "Армія, мова, віра". Не забуду того, что мы внезапно оказались недостойны достоверной информации, ну типа домашнего скота, которому тоже не говорят, что завтра начнётся убой.

Я не послушаю ни одной песни, не пойду ни на один фильм, не посмотрю ни одного тревел-видосика от тех, кто внезапно прозрел. У вас было 8 лет на прозрение, а вы ездили на гастроли в РФ, рубили бабло на их аудитории, задвигали тезисы про дружбу и братство вопреки "политикам, которые затеяли войну".

Я не пожму ни одной их руки, не отмечу их достижения и никогда не отдам им свой голос. Даже если они здесь построят "сверкающий город, моё Эльдорадо", долг за шашлыки не может быть выплачен никогда. Не существует достойного эквивалента тысячам жизней, которые можно было спасти.

Когда украинцы сражались за свою свободу на Майданах, на Донбассе, под судами, на виборчіх дільницях, ВЫ были на стороне тех, кто сражался за своё и наше рабство. Так что не пишите мне эту хрень про то, что хорошо бы заткнуться на время, потому что стоит заткнуться один раз и открыть рот тебе не позволят уже никогда. Исторически доведений факт.

Таня Адамс

День народження



Вчора, 7 листопада, був день народження однієї високоосвіченої, інтелігентної та напрочуд обдарованої людини. Цей дядько чудово грав на роялі (особливо, як писали його друзі, любив Шопена) та читав в оригіналі німецьких та французьких філософів. Він отримав від більшовиків 4-й в історії орден Бойового червоного знамені та звільнив від денікінців Маріуполь. Він перемагав війська, значно більші числом від тих, які мав під своєю командою, бо став винахідником перших в історії сил швидкого реагування.

Більшовики його зрадили, причому не лише на полі бою, а й в історичному розрізі: по-перше, підчистили документи, аби його орден ніде не "світився", а по-друге - вже після смерті нацькували на нього цілу кодлу савєцкіх пісатєлєй і поетов, які перетворили його образ на образ бандюка-невігласа, вбивці та, як сказали би сьогодні, тітушка. В цьому взяли участь такі гіганти, як Алєксєй Толстой, Сєргєй Єсєнін та Константін Паустовскій - всі вони обсирали цю людину, як тільки могли, так що наступні покоління уявляли собі цю постать лише з їх белебні, яка увійшла до шкільних програм.

Ну, ви вже зрозуміли, про кого йдеться.

Дід Панас ©

Невідома історія України. Вкрадений герб.

А ви знали, що московити спиздили герб у Ніжина?



На першій картинці – герб українського міста Ніжин, який використовувався на знаменах Ніжинського козацького полку, а у 1625 році з подачі польського короля Сигизмунда ІІІ став офіційним гербом міста. На другій – герб Москви, затверджений 1781 року, бто через 156 років.

Свого часу Єкатєріна ІІ відібрала Святогеоргіївський герб у ніжинців, бо вважала негожим, аби провінційне місто мало такий же символ, який використовувала Москва, ще й давніший за походженням. Падлюки крали все, що бачили. Навіть у провінції.

Єкатєріна взагалі не любила Ніжин. Кажуть з причини того, що патріотичні ніжинці двічі виганяли з міста посольство Петра І. Тому й столицею губернії зробила значно менший і впливовіший на той час Чернігів.

Нині ж усі ми пишаємося і Ніжином, і Черніговом. Все буде Україна!

Роман Онишкевич ©

Невідома історія України. Поховання козаків-нерубаїв.



Усім, хто ще й досі сумнівається, що Катерину варто прибрати з центру Одеси, варто приїхати сюди.

Недалеко від міста, по Хаджибейській дорозі в напрямку села Усатове, є найбільший зі збережених в Україні козацький цвинтар.Це поховання козаків-нерубаїв Сотниківської Січі. Чому нерубаїв?

У 1775 році, ліквідовуючи Запорізьку Січ, Катерина заставила козаків, що селились тут на схилах Шкодової гори, підписати документ, в якому вони обіцяють ніколи не брати до рук зброю, а імператриця в свою чергу пообіцяла залишити їх у спокої та не переселяти на Кубань.

Склавши зброю, козаки взяли до рук кайла і зайнялися видобутком вапняка - єдиного будівничого матеріалу на цих землях. Так, і штольні в Нерубайському, які зараз так розкручені під назвою “Одесские катакомбы” - це їх рук робота. До речі, вся Одеса на той час була побудована з цього козацького вапняку. Саме на цьому цвинтарі поховані власники найкрупніших штолень - козаки Шмигора та Гетьманенко.

Сам цвинтар невеликий, усього збереглося близько двохсот хрестів, частина з яких - мальтійські, частина - грецькі, заокруглені, з півмісяцем, чотириконечні, шестиконечні та восьмиконечні. Фахівці стверджують, що тут є 32 види унікальних за формою надгробків.

Найстаріший хрест датується 1771 роком, і, згідно з написом, поховане під ним немовля. Багато могил з позначками 1822, 1855 року. Усі написи зроблені здебільшого по-українськи, з домішками старо-церковних слів. І скажіть мені після цього, що Одеса завжди була “рускагаварящєй”!

До речі, подібне кладовище є недалеко звідси - на вершині Шкодової гори, але там збереглося щось близько п'ятдесяти могил. Проте саме місце визначне, вважається центром Усатівської культури. Розкопки показали тут поховання, датовані 2 тисячоліттям до нашої ери.

Як думаєте, чому про цвинтар знає так мало людей, хоча це одна з найвизначніших пам'яток не лише Одещини, але й України? Чому донедавна він був повністю зарослим та занедбаним?

Чи не тому, що він ніяк не вписується в історію про те, як “Катерина заснувала Одесу”, яку так активно просувають і захищають малороси в Україні?
Тому, коли почуєте від чергового експерта з історії чергове “нє нада трогать єкатеріну, ета наша історія”, запитайте в нього, що він знає з козацької історії краю. Скоріше за все, там - величезна дірка. У формі двоголової курки.

Олександр Дума

Енциклопедія тупикової гілки еволюції. Матрьошка.

  • 16.09.22, 11:00
У кого спиздили матрьошку?

У японців. Символом раші ця дерев’яна іграшка стала вважатися відносно недавно: 122 роки тому, після виставки в Парижі.

У японській традиції вважається, що щастя буває семи різновидів: Справедливість, Добробут, Доброзичливість, Великодушність, Відомість, Довге життя та Гідність. Як бачите, кохання та пристрасті в переліку немає, але зараз не про це. Кожен різновид щастя має свого бога-заступника. Один із них — дідусь Фукурокудзю. Зустрічаються різні варіанти написання його імені.

Наприкінці 19 століття невідомий японський майстер придумав зробити дерев’яну забавку: фігурку діда Фукурокудзю. Він виточив її з дерева та розмалював фарбами. Забавка була із секретом: якщо здогадатися її відкрити, то всередині можна було знайти наступного з цих семи богів. Якщо відкриєте і його — там ще один. І так усі сім. Останній був зображений як немовлятко, загорнуте в пелюшки.

Чому саме так: одна фігурка всередині іншої? Тому що, згідно з філософією, приблизно таким у такий самий спосіб усі різновиди щастя нашаровуються один на один. Тобто ця дерев’яна іграшка — модель світобудови. Вона стала популярною. Її почали виробляти в Японії.

Так склалося, що одна з таких забавок потрапили в руки до росіян. У 1890 році її привезти з острова Хонсю в садибу мамонтових, що під москвою. Вона зацікавила художника сергєя малютіна. Він вирішив зробити щось схоже. У тонкощі японської філософії він вирішив не поринати, а просто виточив подібні фігурки з дерева. Вийшло вісім. Він розмалював сім із них як дівчат у традиційному для селян вбранні. Перша тримала в руках чорного півня. Що це означало? Нічого не означало. Друга — серп, третя — хліб. Восьма фігурка, немовлятко, була хлопчиком. Напевно, для гендерного різноманіття. Всю забавку художник назвав «Матрьона». Це популярне жіноче ім’я для тих часів, воно походить від слова «мати». Тобто матрьошка — це притягнутий за вуха символ роду. Чому за вуха?.. Як мінімум тому, що для існування та продовження роду непогано було б мати чоловіків теж.

В 1900 році робота художника опинилася на виставці в Парижі. Там вона створила враженняі відтоді почала асоціюватися з рашею. На додаток раша розпустила плітки про те, що це японці в них потім, пізніше, вкрали ідею. Щоправда, знання філософії тут свідчить проти росіян.
Особисто я вважаю, що матрьошка як символ раші — дуже влучно. Побачили, не зрозуміли, спиздили, спаскудили, видали за своє, звинуватили інших — це ж усе так і є.