хочу сюди!
 

Инна

43 роки, овен, познайомиться з хлопцем у віці 37-54 років

А ви знали?...



А ВИ ЗНАЛИ, що російська імперія та московська церква боролися не лише з українською історією та мовою, а й з українською архітектурою. Так, 1801 року свящєнний синод у Петербурзі видав заборону будувати церкви "в малоросійськом вкусє". Багато храмів було знищено, багато перебудовано під "вєлікорускіє" лекала. Фактично було зупинено неймовірний розвиток українського дерев'яного зодчества на підросійській території України.

Дивом уцілілий храм у Новомосковську (старі козацькі назви - Новоселиця і Самар) на Дніпровщині свідчить про те, якою потужною була дерев'яна сакральна архітектура Лівобережжя, скільки шедеврів утрачено і скільки так і не з'явилися на світ.

Троїцький собор - найбільший дерев'яний храм України, який сягає у висоту 65 метрів, і єдиний збережений 9-дільний храм. Народний майстер Яким Погребняк будував його у 1770-их роках як своєрідну епітафію знищенню Січі. Саме Троїцький храм став головним героєм знаменитого роману Олеся Гончара "Собор".

Здавалося, чого б московській нечисті чіпатися до архітектури. Але вони розуміли, що в старих зрубах живе душа народу, про який вони розповідатимуть сотням наступних поколінь. До прикладу, ми не читаємо папірусів, уявляємо древніх єгиптян, як Елізабет Тейлор у ролі Клеопатри, але ж насправді древній Єгипет для нас - це піраміди і Сфінкс.

Так і у випадку з дерев'яними українськими храмами, які принципово відрізнялися від зразків московського зодчества і тому виявилися поза законом в імперії та її кишеньковій секті.

Західноукраїнським храмам пощастило більше. На них почали полювати на 250 років пізніше, після укорінення радянської влади. Тому й збереглося на Заході стільки дерев'яних шедеврів. Щоправда, багато було і знищено, в тім числі, як не прикро визнавати, й за допомогою так званих українців. Тому того, хто нині не береже та знищує наші пам'ятки, цілком справедливо прирівняти до москалоти. З усіма подальшими для них наслідками.

Роман Онишкевич ©
5

Коментарі

Гість: Inna_19

15.09.22, 13:44

Не знала. Я знаю, що в якомусь році видали указ, щоб українці називали своїх дітей виключно іменами, які існують і на росії. До цього в українців були в більшості свої імена. Тому в творах Нечуй-Левицького багато суто-українських імен.

    25.09.22, 13:59

    я давно то знав. Наприклад, ряд "козацьких" церков зберігся на Херсонщині. Дуже відрізняються архітектурно.

      35.09.22, 14:22

      ті всі храми нам понавязували жиди, тепер отці як не дітей за захристям мацають то склади роблять для майбутніх загарбників.....а папа римський і кіріл то ваапще....нам тре повертатись до рунів інакше будє пічально, трястя!

        45.09.22, 14:32