хочу сюди!
 

Alisa

39 років, водолій, познайомиться з хлопцем у віці 34-46 років

Цей день в історії



24 вересня 1941 року в окупованому Києві почалися вибухи замінованих диверсантами будинків на Хрещатику та сусідніх вулицях. Вибухи тривали до 28.09. Свідомо підривали будинки разом із мирними мешканцями. Загинули тисячі киян.
Київ став єдиним європейським містом, яке потерпіло від своїх “захисників”. Було знищено 940 будівель. В той день було зруйновано і Будинок Гінзбурга - перший хмарочос України. Зараз на його місці знаходиться готель “Україна”.
Опівдні прогримів перший вибух - у повітря злетіла комендатура на розі Хрещатика та Прорізної. Вибух був такої сили, що на сусідніх Пушкінській і вулиці Мерінга повилітали шибки, вибуховою хвилею було поранено та вбито випадкових перехожих, знищено кілька десятків припаркованих поруч автомобілів.
Згодом прогримів другий вибух, перетворивши комендатуру на гору битої цегли. Третій вибух знищив будинок навпроти, де була чайна та кондитерська. Невдовзі було підірвано ЦУМ, будівлю колишньої Міської думи, що знаходилась на Радянській площі (нині Майдан Незалежності), Будинок зв'язку – поштампт.
За кілька годин Хрещатик охопила пожежа, яка ширилась на вцілілі будівлі центру міста.
Незадовго до відступу радянськими саперами було знищено водонапірну башту, то ж пожежний рукав довелось тягнути аж до Дніпра, де було встановлено мобільну насосну станцію.
Однак зусилля виявились марними - невідомими було пошкоджено пожежний рукав, який проходив чагарниками й ніким не охоронявся. Щоб локалізувати пожежу, німецькою владою було прийнято рішення підірвати деякі навколишні будівлі.
Київ назавжди втратив історичну архітектурну забудову центра міста. Кількість людських втрат під час вибухів невідома.
Хто саме вчинив підриви у центрі Києва восени 1941 року, достеменно так і не було з'ясовано: у місті діяло кілька диверсійно-розвідувальних груп, зокрема під командуванням лейтенантів Віктора Карташова (Коваленко) та Івана Кудрі (Максим), який сам дивом врятувався під час підриву будинку Гінзбурга того ж таки 24 вересня.
У 1963 році було опубліковано “Довідку КДБ при Раді Міністрів СРСР про диверсійно-розвідувальну діяльність групи підпільників міста Києва під керівництвом І.Д Кудрі”, у якій йшлось про знищення німецької комендатури і кінотеатру “Спартак”, щоб “дати зрозуміти зарозумілим фашистським "завойовникам", що господарем на окупованій землі є не вони”.
Згодом згадки про вибухи в Києві почали з'являтись у мемуарах ряду радянських учасників бойових дій, зокрема полковників Старінова та Харченка, які, за їх словами, мали відношення до підготовки радянських диверсійних груп.
На даний час всі документи, що стосуються руйнування Хрещатика 24 вересня 1941 року засекречені і зберігаються у Центральному архіві Міністерства оборони РФ.

Цікаві факти з історії нашої держави відображені у книзі Ганни Черкаської “Українська Історія в Обличчях”.
6

Коментарі

124.09.21, 19:27

Этой статейкой автор пытается вызвать у нас желание пойти и плюнуть на могилы защитников Киева?

    224.09.21, 20:18

    это известная всем практика, подорвать всё , не оставив это всё врагу

      324.09.21, 20:36

      В кацапів з тих пір нічого не змінилось

        424.09.21, 20:44

        Підривали цивільну забудову, бо не збирались повертатися? Розсекретять - почитаємо.

          524.09.21, 21:09Відповідь на 1 від Хайдер

          Этой статейкой автор пытается вызвать у нас желание пойти и плюнуть на могилы защитников Киева?У вас - це у кого? Приїжджай, поплюй, звідки ти там зараз є, казах з Польщі.

            624.09.21, 21:14Відповідь на 2 від _ vs_

            это известная всем практика, подорвать всё , не оставив это всё врагу"Відома усім практика" - це "тактика випаленої землі", проголошена сталіним. Пропаганда СРСР довгий час запевняла, що все влаштували німці, щоб позбутись єврейського населення міста: невдовзі почалися розстріли в Бабиному Яру. Почитай радянські підручники.

              724.09.21, 21:18Відповідь на 4 від nasinynka

              Підривали цивільну забудову, бо не збирались повертатися? Розсекретять - почитаємо.Вже давно розсекретили. Це в заліссі матеріали по Другій світовій, а тим більше - по діяльності НКВД та КГБ (останні навряд чи коли опублікують у них взагалі) засекретили до 2040 року. У нас по отриманню незалежності був розсекречений архів діяльності КГБ. Але всі основні матеріали довгі роки пересилалися до москви і наразі ми маєм лише деяку частину знань про ті часи.

                824.09.21, 21:19Відповідь на 3 від Дождь!

                В кацапів з тих пір нічого не змінилосьСтало гірше. А це новина гарна

                  924.09.21, 22:35Відповідь на 5 від Бес Понятия

                  Этой статейкой автор пытается вызвать у нас желание пойти и плюнуть на могилы защитников Киева?У вас - це у кого? Приїжджай, поплюй, звідки ти там зараз є, казах з Польщі.Напрасные старания.

                    1025.09.21, 00:06Відповідь на 1 від Хайдер

                    Этой статейкой автор пытается вызвать у нас желание пойти и плюнуть на могилы защитников Киева?Дивні асоціації

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      3
                      5
                      попередня
                      наступна