хочу сюди!
 

Наташа

49 років, телець, познайомиться з хлопцем у віці 44-53 років

Інструкція до людей: J/P

Вступ: http://blog.i.ua/user/2222714/2384995/

Раціональність/Спонтанність

J/P


[«У тебе є власна думка хоч про щось?» – «Мені все ок»]

Насправді ці дві літери самі по собі нічого не значать. Вони тільки вказують на значення попередніх літер, тобто є сприйняття та обробка інформації екстравертними чи інтровертними. Незалежно від того є ви екстравертом чи інтровертом перше, що люди бачать - це екстравертна функція. Інтровертна, того і зветься інтровертною, що вона є внутрішня, закрита, особиста. (для продвинутих: спершу читається перша літера E чи I, що означає першою є екстравертна функція чи інтровертна, потім читається остання літера J чи P, що означає екставертним є обробка (Judgment) чи сприйняття (Perceiving). Потім можна розглядати когнітивні функції). Але я ж вам хочу продати свій матеріал, тож маю описати всі дихотомії. Частіше всього J чи P вказує на те є людина Раціоналом (планування наперед, послідовність, звуження кола варіантів) чи Ірраціоналом (спонтанність, пошук, розширення кола варіантів), просто знайте, що це не завжди так.

Раціоналісти люблять в розмові порядок, розмова з ними має структуру, чіткий початок, середину, кінець. Тобто саме так, як нас вчили в школі при суперечці з незнайомцем в Інтернеті – розписати по пунктам чому людина не права, а в кінці зробити висновок. Раціонали - це ті, що готуються наперед. Вони орієнтуються на результат. Є такі, що всю інформацію, як в лійку, закидають зверху, а знизу виходить есенція всього значення. Ірраціоналісти всі такі: «Я просто дивлюся». Вони уникають робити якесь судження, їм просто цікаво подивитись, що відбувається, вони все збирають і збирають інформацію такою, якою вона є, без накладання свого упередження. Це розвідники від природи. 

Навчання для Раціоналістів – теж кінечний процес, з’ясували стільки, скільки треба для роботи і зупинились, для Ірраціоналістів - це процес для процесу.

 Раціоналісти дещо владні, в їхній мові є «треба», «має бути». Ірраціоналісти не можуть бути замкнені в жорсткі рамки, вони люблять свободу: «Ти мене скрізь так обмежив своїми правилами, що я вже відчуваю клаустрофобію». Ірраціоналісти ж з усією їхньою спонтанністю, які прибіжать, накидають-накидають всього, вони виглядають так, ніби хочуть зруйнувати життя Раціоналістів. Звучить це десь так, Раціоналіст: «Ти робиш багато галасу з нічого. Зупинись. Тобі треба зробити це і це», а Ірраціоналіст: «Не вказуй, що мені робити. Ти мені не мама!». 

В той же час можна захоплюватись як Раціоналісти вміють методично підійти до завдання і вчасно та ефективно його закінчити, а Іраціоналісти моментально орієнтуються в будь-якій ситуації, як справжні кризис-менеджери, їм не треба навіть попередньо готуватись. Вони легко орієнтується в нестандартних умовах, в тому, коли все йде не за планом та в середовищі, що швидко змінюється. Іншими словами там, де Раціоналісти впадають в прострацію. Іраціоналісти реагують швидко, бачать нові можливості, де ніхто не бачить, пливуть на хитких ситуаціях, як корабель на хвилях.

При прийнятті рішення Раціоналісти черпають інформацію з навколишнього світу, вони питають думки різних людей, ґуґлять інформацію, узгоджують з планами інших, досить структурований підхід. Тут Іраціоналісти виглядають трохи хитрожопенькими, бо такі: «Я буду керуватися своїм внутрішнім компасом».

Якщо запропонувати якусь музику, Раціоналіст спершу подумає чи воно йому сподобається чи ні, Іраціоналіст спершу спробує зловити ті вайби і вже потім визначити вони йому подобаються чи ні. Та й зрештою, в суспільстві теж хтось має бути, хто на своїй хвилі.



В цілому, як я їх уявляю? P-особа, коли бачить щось цікаве, розкриває більше очі дозволяючи навколишньому сяйву проникнути в них. J-особа буде навпаки звужувати очі, погляд буде колючим, зосередженим, уважним.


Розмова Раціоналіста і Ірраціоналіста може бути десь такою:

P: - Юху! Ми нарешті приїхали у відпустку! А для тебе, такого любителя планів, я вже склав свій план. Читай «Розважайся»

J: - Я це передбачив і склав справжній план.

P: - Та годі, ти не можеш прорахувати все життя наперед.

J: - Теоретично можу.

P: - Та ну. А якщо я тебе випхаю на сцену і змушу світитись на публіці?

J: - У мене є план і на це.

P: - А якщо я…

J: - У мене є план на все.

P: - Це ми ще побачимо, хе-хе.

Або:

P: - Я купив ноутбук!

J: - Ти ж ішов в магазин за яблуками.

P: - Я купив яблука, - кладе на стіл яблука. – І ноутбук, - кладе ноутбук.


Поради:

Читаю, що Раціоналістам дуже складно зорієнтуватись, коли трапляється нестандартна ситуація, тому вони намагаються продумати все наперед. Якщо Ірраціоналісти дивляться вшир, то Раціоналісти копають вглиб, вони можуть глибоко розібратись в проблемі, але одній. Для найбільш сконцентрованих психотипів властиве щось на зразок тунельного бачення, коли бачать щось одне, а все довкола тотально не помічають. Так, сприймають інформацію з зовнішнього світу, але концентрують її на одній проблемі. Порада тут: неможливо все контролювати. Варто дещо відпустити і вирішувати проблеми по мірі їх надходження, можливо, коли прийде та проблема, зміниться інформація чи умови і все вже буде по-інакшому. Також варто було б робити якусь розвідку перед тим, як кидатися в роботу. Ірраціоналісти розвідують-розвідують і ніяк не можуть почати щось робити, а тут навпаки. І в цьому теж проблема. Якщо Раціоналіст придумає, наприклад, якусь класну бізнес-ідею, то забуде пошукати чи хоча б хтось таке вже робив і чи в нього вигоріло.

Проблеми Ірраціоналістів в тому, що вони збирають дуже багато інформації перед тим, як прийняти якесь рішення. Зі сторони це виглядає так, ніби вони нічого не роблять. Вони такі: «Ми передивились багато варіантів, але не знаємо чи є серед них правильна відповідь, тож будемо шукати далі». Реальний факт: один 2 роки вибирав собі стіл і коли нарешті через 2 роки купив-таки, усе одно ним ще не задоволений. Порада тут: робіть вже щось, навіть якщо ви почуваєте себе ще не готовими.



[Прогулянка J з P-персоною]



 [Робочий процес для J і P від старту і до кінця]


UPD:

Дещо більше ознак

Ви знаєте, що ви J, коли

Коли у вас на все є не тільки план, а ще бекплан і бекплан бекплану.

Коли вас важко відволікти від того, чим ви зайняті.

Коли ви знаєте наперед про що буде ваше повідомлення і чим воно закінчиться ще до того, як ви почали писати.

Коли ви хочете додати щось, але це суперечить вашому попередньому плану, тому ви берете пару хвилин на зваження та розставлення пріоритетів, і прораховуєте як це все можна вписати разом.

Коли стається щось непередбачуване, ви починаєте хвилюватись.

Коли ви дивитесь кіно, де герой йде в вирішальний бій без підготовки і думаєте: «Ідіот»

Коли зауваження, що хтось з вами не згодний переростає в дебати і закінчується тим, що ви свого опонента доводами женете до Камчатки (+NP)

Коли для вас фраза: «Це важливе питання. Я про це нічого не знаю. Давай спробуємо і подивимось, що станеться» є неприйнятною.

Коли ви тулите інфу на списаному листочку, бо не хочете зіпсувати ідеальність чистого листа.

Коли ви на дорозі стаєте в свою смугу, в якій треба бути через 5 км.

Коли через свій попередній досвід розумієте, що неосудження інших допоможе вам в досягненні ваших довгострокових цілей, але це все рівно треба собі постійно нагадувати.

Коли вам хочеться іншим людям все розкласти по поличкам.

Коли ви йдете в магазин по хліб і виходите тільки з хлібом.

Коли ваші P-друзі весь час вам говорять як хотіли б щось зробити, поки ви самі не складаєте їм схему дій і потім дивуєтесь, чого вони їй не слідують.

Коли бачите, що це речення невірне.

Коли пакуєте чемодан за кілька днів до самої поїздки.

Коли все, що робите, має значення.


Ви знаєте, що ви P коли:

Коли вас лякає список з J-ознаками.

Коли ваша кімната нагадує наслідки битви під Берестечком (+NJ)

Коли чиясь пропозиція скласти розклад, щоб вам полегшити життя, насправді робить його до біса важким.

Коли всі щось планують та організовують, і ви робите те саме просто за компанію.

Коли не можете дотримуватись плану тому, що боїтесь упустити нову можливість.

Коли замість того, щоб робити роботу, граєте в ігри, але все рівно встигаєте все зробити за 5 хвилин до здачі.

Коли ви в магазині говорите: «А можна подивитись усіх?»

Коли незалежно від того, про що суперечка, ви розумієте точку зору опонента.

Коли ви даєте людині другий шанс всоте підряд.

Коли ви стаєте нетерплячими, бо щось робите 5 хвилин, а ще досі нічого не змінилось.

Коли любите читати про велике різноманіття про все на світі.

Коли ваші сусіди по кімнаті дивуються куди дівається весь посуд, а у вас під ліжком валяються 11 брудних чашок, 3 стакани, 1 келих і ще 9 тарілок за диваном.

Коли вам приходить повідомлення, що вже пора щось закінчувати, а ви ще не починали.

Коли ви вирішуєте кудись поїхати і їдете в той же день.

Коли ваші сусіди «випадково» випускають свого кота у вашу кімнату, щоб він там поїв їжу, яка «не валяється скрізь».

Коли вчитися ви любите по ходу практики, а попередній інструктаж був взагалі ні про що.

Коли всі думають, що вам просто потрібна дисципліна.

Коли ви вічно кудись спізнюєтесь, бо раптово знову побачили якусь цікаву хрінь.



Закінчення - http://blog.i.ua/user/2222714/2385005/


Ви є:


20%, 1 голос

20%, 1 голос

60%, 3 голоси
Авторизуйтеся, щоб проголосувати.
5

Коментарі

18.01.22, 13:19

    28.01.22, 15:07

    музичка прикольна

      38.01.22, 15:40Відповідь на 2 від Mirror100

      Де музичка? Оо

        48.01.22, 16:03Відповідь на 3 від Bimep

        як де? помiж лiтер

          58.01.22, 16:05Відповідь на 4 від Mirror100

          ну хоч музичка)

            68.01.22, 17:04

            Чому ви вирішили розібратися у всіх цих шкалах? (моя черга ставити питання )

              78.01.22, 17:14Відповідь на 6 від Phaeton

              Бо вони працюють (взагалі без проблем))

                88.01.22, 17:15Відповідь на 7 від Bimep

                Бо вони працюють (взагалі без проблем))Ви часто зустрічаєте людей, поведінка яких повністю відповідає цим шкалам?

                  98.01.22, 17:29Відповідь на 8 від Phaeton

                  Повністю відповідати ніколи не буде. Це неможливо. Але принцип вони повторюють.)

                  Ви думаєте, ви така унікальна людина і історії ваш випадок взагалі невідомий?))

                    108.01.22, 17:33Відповідь на 9 від Bimep

                    Повністю відповідати ніколи не буде. Це неможливо. Але принцип вони повторюють.)

                    Ви думаєте, ви така унікальна людина і історії ваш випадок взагалі невідомий?))
                    як швидко ви переходите в контрнаступ так, вважаю, що кожна людина має унікальний набір досвіду, рис характеру і установок, тому для мене ці шкали нагадують Прокрустове ложе

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      3
                      4
                      6
                      попередня
                      наступна