Ще одна презентація книги „Тайммен”

  • 24.03.23, 09:45
Ще одна презентація книги „Тайммен” нашого молодого хорольського письменника Дмитра Зіненка відбулася в Миргородському літературно-меморіальному музеї Давида Ґурамішвілі (директор Шаповалова Наталія).
В затишній залі музею зібралися поціновувачі літературного слова, письменники Миргородщини на зустріч з молодим початківцем літературної ниви Дмитром Зіненком.
Зустріч підготували у тісній співдружності працівники Хорольської центральної публічної бібліотеки та Миргородського літературно-меморіального музею Давида Ґурамішвілі. На зустрічі були присутні представники місцевого телебачення, які взяли інтерв’ю в молодого автора та Ірини Редьки, директора Хорольської ЦПБ, яка і презентувала творчість Дмитра.
Безліч цікавих питань були задані під час зустрічі про історію виникнення задуму написання книги „Тайммен”, про шлях рукопису до видавництва і читачів.
Увазі присутніх була також запропонована виставка-продаж дитячих малюнків „Творчі роботи художньої студії „Анумо, малюймо!”, що діє при Хорольській ЦПБ. На завершення творчої зустрічі, для гостей Миргородського літературно-меморіальному музеї Давида Ґурамішвілі була проведена цікава екскурсія.

Семінар „Формування бібліотечного фонду, його актуалізація...

  • 22.03.23, 09:41
22 березня в головній бібліотеці Хорольської громади зібралися бібліотекарі на семінар „Формування бібліотечного фонду, його актуалізація в сучасних умовах”. З інформаційними повідомленнями, методичними рекомендаціями та порадами спеціаліста виступили Ірина Редька, Галина Устименко, Людмила Панченко та Аліна Бровко.
Крім питань по формуванню фонду, його очищенню від застарілої, зношеної та непрофільної літератури, було також розглянуте питання про затверджені в січні місяці цього року оновлені форми звітності про діяльність публічних бібліотек (15 лютого 2023 року на офіційному сайті ВР України опубліковано Наказ МКіП «Про затвердження форм звітності про діяльність публічних та спеціальних бібліотек, а також інструкцій щодо їх заповнення» від 28.11.2022 № 463 (затверджено в Міністерстві юстиції України 23 січня 2023 р. за № 137/39193). Відповідно цьому були прийняті рішення про внесення змін до облікових бібліотечних документів і поставлено ряд завдань для покращення обслуговування користувачів бібліотек громади в умовах військової агресії. .

Літературні читання «Майстерність пера – майстерність серця».

  • 21.03.23, 09:37
Поезія — це мистецтво, що вірує у правду і любов, радощі і страждання, зустрічі і розлуки, тому вона, поезія, живе й житиме, доки людське серце наповнюватимуть найтонші й найглибші почуття. Сила поезії незвичайна. Вона могутня, як політ фантазії, як мерехтлива думка, яка може за секунду облетіти весь Всесвіт і повернутися до серця рядочками вірша.
У 1999 році на 30 сесії генеральної конференції ЮНЕСКО було вирішено відзначати Всесвітній день поезії 21 березня. Перший Всесвітній день поезії святкувався у Парижі, де знаходиться штаб-квартира ЮНЕСКО.
21 березня 2023 року В Хорольській центральній публічній бібліотеці в рамках засідання літературно-мистецького об’єднання «Хорольські дивоцвіти» пройшли літературні читання «Майстерність пера – майстерність серця». На початку заходу до глядачів з вітальним словом звернулась засновниця та натхненниця об’єднання, начальник відділу культури, туризму та охорони культурної спадщини Оксана Левіна. Вона представила поетів, чия творчість спалахнула яскравою зорею на небосхилі літературної Хорольщини: Любов Глущенко, Олега Зенкова, Людмилу Ревеку, Людмилу Чехову, Діану Никифоренко, Людмилу Сайно, Надію Рожко та Катерину Штомпель. Ліричні твори у виконанні цих авторів гармонійно і щемно переплітались з мелодійними піснями у виконанні жіночого ансамблю «Мальви» Хильківського сільського будинку культури. Слова та музику пісень написав Сергій Гаркавенко – керівник цього ансамблю та засновник студії дитячого мистецтва «Першоцвіт».
Поезія – це голос істини, голос правди, який єднає серця. Той, хто чує його, здатний піднятися на вершини духу, згуртувати не лише націю, а й об’єднати людство. Ми дякуємо всім учасникам заходу за їх творчість, за слова, рими і мелодії, що наповнюють серця натхненням, добром, надією, вірою та любов’ю, а світ навколо роблять кращим.

Зустріч-презентація творчості Людмили Охріменко

  • 15.03.23, 09:32
Сьогодні об 11:00 у приміщенні головної бібліотеки громади відбулася зустріч-презентація творчості харківської письменниці, волонтерки Людмили Охріменко та її книги „Оскар”.
„Вивчаю рідну мову, тому пишу книжки” - під такою назвою в невимушеній атмосфері, затишному фойє бібліотеки відбулося спілкування з письменницею, дипломанткою Міжнародного літературного конкурсу „Коронація слова 2021”, авторкою роману на воєнну тематику „Оскар”. Для Вас, наші підписники, невеликий фоторепортаж з сьогоднішньої літературної події.

Творча зустріч «Правда за нами, перемога за нами,...”

  • 10.03.23, 09:25
10 березня 2023 року в Хорольській центральній публічній бібліотеці було надзвичайно людно. Тут зібрались всі поціновувачі друкованого слова на творчу зустріч «Правда за нами, перемога за нами, ми – світло, і ми – життя» з її величністю Книгою і людиною наділену Божим даром – творцем цієї Книги.
Працівники бібліотеки представили гостям творчість талановитого земляка, переможця конкурсу «Молода КороНація – 2022» – Дмитра Зіненка.
Народився він 19 червня 1992 року в мальовничому стародавньому місті Хорол. З самого дитинства були пошуки себе, вивчення своїх смаків та вподобань (відвідував різноманітні гуртки, малював, вчився грі на гітарі). Навчався в Хорольській гімназії. Перші його спроби пера припадають на безтурботні, оповиті мріями та романтикою шкільні роки. Саме в ці роки пишуться найсвітліші поетичні рядки. Але турботи дорослого життя, народження сина Макарчика, робота відсунули на задній план це захоплення.
Але, як справжньому патріоту, Дімі ніколи не була байдужа доля України. Він з гордістю говорить про те, що був народжений в незалежній нашій країні. І життєва позиція нашого земляка-патріота завжди утверджувала істину : Україна була, є і завжди буде. А особливо тоді, коли на території нашої країни почалось вторгнення російського агресора.
Саме в цей час Діма натрапив на конкурс фантастичних оповідань, оголошений на сайті «Букнет».Так і прийшла ідея про написання твору, яким автор хотів зробити свій внесок у боротьбу з рашизмом. І от, врешті, чим закінчилась дворічна наполеглива праця... Сьогодні ми тримаємо в руках книгу, видану київським видавництвом «Ліра-К» на початку 2023 року. Книга під загальною назвою «Тайммен», написана в стилі наукової фантастики (можна ще сказати українського фентазі) містить дві частини, що тісно між собою пов’язані.
Автор поспілкувався з присутніми на заході в дружній, невимушеній обстановці та поділився своїми творчими планами на майбутнє. Бажаючі мали змогу придбати книгу, що презентувалась.
Ми дякуємо нашому молодому, але не менш талановитому, письменнику за цікаву зустріч. І хочемо побажати ще багато цікавих проектів та виданих книг. Нехай на творчому полі завжди панує свіжа ярінь, колоситься жито як символ життя, і відзвонює багатством зрілих плодів. Бажаємо творчого неспокою, радості від кожного прожитого дня, втілення задуманого, гордості від здійсненого, благословення у всіх добрих починаннях.
PS Бажаючих придбати книгу автора, чекаємо у бібліотеці для формування списку замовлення. Звертайтеся!

„Та, що обернулася в легенду”, літературний колаж.

  • 07.03.23, 09:22

До 152-ї річниці від дня народження Лесі Українки, видатної української поетеси, письменниці, перекладачки, окраси і гордості української нації, 6 березня в Хорольському територіальному центрі соціального обслуговування для студентів Університету Третього Віку бібліотекарями Хорольської ЦПБ був проведений літературний колаж „Та, що обернулася в легенду”. Присутні з цікавістю слухали поезію Лесі Українки, розповіді про цікаві факти із життя і творчості поетеси. В особливій тиші звучали листи Лесі Українки до молодого і красивого Сергія Мержинського, який все ж не став із-за ряду об’єктивних причин парою в житті для молодої поетеси.

Парад літературних новинок „У вітражах душі і слова”.

  • 06.03.23, 09:20

3 березня кожного року весь світ відзначає Всесвітній день письменника. Це свято заснував ПЕН-клуб (Міжнародне об’єднання письменників) у 1986 році. Не дивлячись на те, що у світі воно святкується не одне десятиліття, в Україні його почали відзначати з 2012 року завдяки ініціативі української письменниці Лариси Ніцой.
З нагоди Всесвітнього дня письменника в Хорольській центральній публічній бібліотеці відбулося чергове засідання літературно-мистецького об’єднання „Хорольські дивоцвіти”, що працює при бібліотеці, у формі параду літературних новинок „У вітражах душі і слова”.
В заході взяли участь самодіяльні поети Хорольщини Олег Зенков, Людмила Ревека, В’ячеслав Теренько, Любов Новак, Надія Рожко, Катерина Штомпель та Оксана Левіна.
Оксана Володимирівна є ініціатором створення літературно-мистецького об’єднання „Хорольські дивоцвіти”. Вона його керівник та натхненник, згуртувала навколо себе талановитих поетів, письменників, художників, митців різних напрямків творчості нашого краю.
Присутні поети дарували свою поезію, в якій говорилося про сучасну ситуацію в Україні, про жорстоку війну під градами та бомбардуваннями, про біль і страждання, які нам принесла сусідня держава-агресор. Але говорили і про весну надії на перемогу України, яку з таким нетерпінням усі чекають.
Окрасою зустрічі стали пісні у виконанні Любові Новак та Катерини Радзуль, які написані у співавторстві з самодіяльним композитором Анатолієм Крутьком.
Засідання об’єднання пройшло в теплій затишній атмосфері бібліотеки.

Книга – найкращий подарунок

  • 03.03.23, 09:17

Немає такого місяця, коли б бібліотека не отримувала від читачів в подарунок книги. Так і в лютому цього року фонди Хорольської центральної публічної бібліотеки, Орликівської, Трубайцівської, Ялосовецької бібліотек-філій та Хорольської публічної бібліотеки для дітей поповнилися новою літературою, подарованою вдячними читачами та видавництвами „Ранок” і „Час майстрів” до Міжнародного дня дарування книг, який святкує увесь світ 14 лютого.
Висловлюємо щиру вдячність щедрим дарувальникам Наталії Подленко, Любові Іванівні Волошин, Андрію Миколайовичу Устименко, Ніні Григорівні Сурмач. Величезна подяка авторам, які подарували власні книги для бібліотек: Наталці Фурсі, Оксані Левіній та Миргородському літературному об’єднанню „ДієСлово”. Особлива подяка видавництвам „Ранок” та „Час майстрів” за цікаві та яскраві книги для дітей.

Акція «Подаруй бібліотеці сучасну цікаву книгу».

  • 09.02.23, 09:10
14 лютого - Міжнародний день дарування книг – це добровільна ініціатива, започаткована у 2012 році американкою Еммі Бродмур. Вона спрямована на підвищення інтересу та доступу до книг і бібліотек.
Мета Міжнародного дня дарування книг – надихнути людей по всьому світу подарувати 14 лютого книгу – бібліотеці, другу, членам родини. Вважається, що у цей день мають об'єднатися і ті, хто дарує книги, і ті, хто прищеплює любов до читання.
Адже книга – один із найцінніших винаходів людства, вона сіє правду, добро, любов; вона дасть нам відповіді на всі запитання і гарну пораду; навчить жити, любити і працювати заради щастя народу, заради самих себе і своїх рідних. Сьогодні без книги ми не можемо уявити своє життя, бо вона — постійний супутник, найкращий порадник у всіх життєвих ситуаціях і для малечі, і для школяра, і для зрілої, досвідченої людини. Недарма в народі кажуть: «Хто багато читає, той багато знає». Частіше заглядайте до скарбниці духовності — книг, з яких б'є невичерпне джерело мудрості.
Шановні читачі!
Бібліотека постійно проводить акцію «Подаруй бібліотеці сучасну цікаву книгу». Приєднуйтесь до акції!
Не залишайтесь байдужими – бібліотеці потрібні нові книги!
Кожен дарувальник отримає від бібліотеки листівку з подякою.
Щиро вдячні за подарунки!

Історичний екскурс «Понад Крутами – вічність у сурми сурмить»

  • 30.01.23, 09:03
Щорічно 29 січня відзначають річницю бою під Крутами, знову і знову повертаючись до бою між українськими військовими курсантами та військами червоної армії під командуванням капітана Муравйова під Крутами.
29 січня 1918 року на залізничній платформі в Крутах майже 520 українських вояків і студентів з 16 кулеметами та однією гарматою дали бій росіянам, які мали десятикратну перевагу в живій силі, бронепотягах та артилерії. Бій під Крутами тривав близько шести годин, у ньому загинули від 70 до 100 бійців з української сторони. Що це було - жахлива трагедія чи героїчний вчинок?!
Про це розповіли працівники Хорольської ЦПБ своїм активним відвідувачам під час історичного екскурсу «Понад Крутами – вічність у сурми сурмить», запросивши всіх присутніх на зустріч із невмирущим подвигом української молоді.
Сторінки:
1
2
3
5
попередня
наступна