Шістдесятники

          Чи не найважливішою подією українського суспільно-політичного життя періоду " відлиги " стала поява нового покоління талановитих літераторів та митців, які одержали назву "шістдесятників" . Вони виступали за оновлення тодішнього суспільства, протестували своєю творчістю проти пануючої задушливої атмосфери, вимагали припинити втручання партії у справи літератури й мистецтва, боролися за справжні культурні цінності, провідну роль української мови, національну свободу, людську гідність. 
          Серед провідних постатей нової плеяди були поети В.Симоненко, І.Драч, М.Вінграновський, Л.Костенко, літературні критики І.Дзюба, Є.Сверстюк, І.Світличний, художники П.Заливаха, А.Горська, кінематографісти Ю.Іллєнко, Л.Осика, журналіст В. Чорновіл та ін.


Чортова скеля: дім легенд і загадка історії

В один із чудових сонячних вихідних днів ми з чоловіком вирішили з’їздити кудись на природу. Вибір випав на Чортові скелі: по-перше, недалеко, а по-друге, сама назва місцевості приваблювала своєю таємничістю і містикою. Окрім того, Чортові скелі є одним з найулюбленіших місць відпочинку у Львівській області. Зацікавив нас і той факт, що Чортові скелі є найвищою точкою в околицях Львова (близько 414 м над рівнем моря).
Дістатися до них можна по-різному: від дороги Львів-Винники, від Глинянського тракту, від Лисинич, чи від Винник. Головне — підніматися весь час догори, а лісові стежки виведуть до скелі.
З цих воріт починається дорога до Чортових скель.

[ Читати далі ]

Музика гір: таємниця дримби

Дримба — один із найпоширеніших на земній кулі та один з найдавніших музичних інструментів.


Археологи вважають, що дримба була відома людству з часів пізнього неоліту. Принаймні, тій його частині, що мешкала на території сучасної України. Про це, твердять учені, свідчать фрагменти музичних інструментів, зроблені з кісток мамонтів, що їх відкопали на давніх стоянках людей у селищі Мізинському на Чернігівщині та поблизу села Молодове в Чернівецькій області.

[ Читати далі ]

Замок у Старому Селі

Серед сотень старих сіл в Україні знайдеться не більше півдесятка Старих Сіл. Те, що в Пустомитівському районі на Львівщині, кілометрах у 22 від обласного центру, на доказ своєї старовини може пред’явити впливову «метрику» — замок. 



Але про все по порядку…

[ Спочатку трохи історії ][ А що зараз? ]


Дивлячись на Старосільський замок, розумієш, що найбільших руйнувань він зазнав за останні 100 років. Замок пережив не один бій, не одну облогу, не одну війну... Але зруйнували його найбільше не ядра, не кулі, не час, а банальна людська байдужість і недбалість. 

P.S. Для написання замітки я використала матеріали сайтів

http://stareselo.lviv.ua/   http://ukrainaincognita.com/   http://castles.com.ua/   http://castlesua.jimdo.com/ 

Додаткова інформація для тих, хто зацікавився:

3D-панорама замку в Старому Селі  Як доїхати в Старе Село

Чия мова вторинна і пародійна

Від частого повторення брехня не стає правдою, однак усе більше тих, хто не вміє чи не бажає логічно мислити, проявляють готовність повірити в неї. 
Щось подібне сталося з не одне десятиліття пропагованими московською імперією міфами про «вєлічіє і могущєство русского язика», про «вєлікого Леніна», котрий «на ньом газгавагівал». Ну і нехай собі тішаться московити тією «величчю», як дурень цвяшком. Нам, українцям, у своїй незалежній державі що до того?
У тім то й річ, що вигаданий колись для ідеологічного виправдання уярмлення та тотальної русифікації пригарбаних Москвою народів міф продовжує руйнувати свідомість пересічного українця й сьогодні, а його адепти перейшли до ще більш нахабних і провокативних форм пропаганди.

[ Читати далі ]

Так буде українською!

Інколи доводиться чути: "Чи не однаково, як я говорю? Головне, що мене розуміють". Ні, не однаково! Не добре, коли людина плутає українську й російську мови, перемішує слова, відмінює, порушуючи граматичні мовні норми. У результаті створюється словесний покруч, чи, як кажуть, "суржик", який не є і не може бути ознакою будь-якої культури.

Українська мова має безліч особливостей, і слово, яке є не просто доречніше, а правильно вибране, формує мовну культуру спілкування. Адже неправильно вживане слово може не тільки виставити мовця невігласом, а й повністю змінити значення сказаного.

Відповіді на різноманітні мовні питання дізнайтесь у програмі "Запам’ятай!" Разом з відомим українським мовознавцем Анатолієм Васяновичем ми можемо дізнатися, як правильно вживати певні українські слова та формувати словосполучення.

Це треба не просто знати, це треба запам'ятати!

[ Читати далі ]

Гостинне місто Луцьк (враження від «Бандерштату» і не тільки….)

Уже скоро тиждень, як завершився фестиваль справжнього українського духу «Бандерштат», приурочений 70-тій річниці Української Повстанської Армії, який відбувся 3-5 серпня в Луцьку в Парку культури та відпочинку ім. Лесі Українки. Час лине, але і йому не підвладні яскраві і незабутні враження, які залишили в наших серцях «Бандерштат», Луцьк і його гостинні жителі.

Але про все з початку. Наша (Українк@+Maxno) поїздка в Луцьк розпочалася із запрошення RnR. Їхати чи не їхати  — довго не вагалися: дуже вже хотіли побувати на «Бандерштаті», нарешті побачити Луцький замок і, звичайно, ближче познайомитися з нашими луцькими  інтернет-друзями  RnR і Moren@.

Зізнаюся чесно — була ще одна потаємна мрія: я дуже хотіла побачити вживу Песів RnR  Рексу та Роккі, а також уже легендарного кота Мотю, відомого на порталі http://www.i.ua/ своїм героїзмом і винахідливістю, проявленими в нерівних «боях» з вищезгаданими псами. Хто знав, що і цій моїй мрії судилося здійснитися?! …Але про все по порядку.

[ Читати далі ]

Сім чудес Волині

Духовна та історична спадщина Волині - потужне джерело знань, що формують світогляд не тільки волинянина, але й кожного громадянина України, його патріотичне відчуття минувщини.

Фільм «Сім чудес Волині» розповідає про найцікавіші рукотворні історичні пам’ятки регіону - Луцький замок, Свято-Успенський собор у Володимирі-Волинському, Загорівський і Зимненський монастирі, музей-садибу Лесі Українки у Колодяжному, резиденцію князів Радзивілів у селищі Олика та комплекс історичних пам’яток у Берестечку.

Режисер: Віталій ГерасимлюкКіностудія: "Барбос", м. Луцьк

Замки України

      Чимало українців прагне побувати за кордоном, відвідати всесвітньо відомі пам'ятки та полюбуватися  на красиву природу. Однак багато хто з нас не знає, скільки чудових творінь людських рук і розуму розкидано по рідній країні. Зокрема, прекрасні замки України не залишать байдужим жодного мандрівника.

А замків в Україні вистачить не на один рік подорожей! Попри те, що більшість замків перебувають у стадії руйнування, а від деяких не залишилося і сліду, кожен вартий уваги. Ці споруди відіграють значну роль у житті українських земель, оскільки були пов'язані з відомими родинами, постатями і залишили вагомий слід в історії України. 

Отож, подорожуймо Україною, вивчаймо історію рідного краю!

[ Дивитися далі ]

Казки Лірника Сашка

         Хочемо того чи ні, але з казками ми не розлучаємося протягом усього життя. У дитинстві доводилося чути їх від мами чи бабусі. Ці нехитрі оповідки переносили нас у інший, чарівний світ. Підрісши, ми знову стикаємося з «казками». Щоправда, тепер їх уже розповідають владники, роботодавці, продавці на ринку чи (не дай, Боже) коханий. Тут уже не пахне ані дивом, ані героїкою, яка так захоплювала нас, коли ще ходили під стіл пішки. Але торкнутися чуда хочеться в будь-якому віці. І, виявляється, є люди, які можуть допомогти це зробити дорослим серйозним тьотям і дядям. Лірника Сашка можна вважати патріархом казкового жанру. Уже 25 років він збирає, пише і розповідає казки. 

        "Казки Лірника Сашка" стали вже окремою сторінкою в українській аудіо-літературі. Сторінкою барвистою, цікавою, особливою. Його розповіді завжди щедро прикрашені дуже насиченим звукорядом. Пісні народні рідкісні, ціла купа музичних інструментів - часто теж доволі рідкісних - та не менша купа приязних голосів на додачу. Хоча головний голос, звісно, - оповідача, Лірника Сашка. До того ж і вигадує Сашко дуже кльово. Деякі казки написані ним, що називається, "з чистого аркуша", інші - на основі старих народних казок. Але визначити, де з них які - неможливо. Усі ці розповіді існують в єдиному, власному просторі, однаково близькому і нашому часу, і нашій історії. Бо є тут і щось із побуту сільського, і зі світогляду українського, і гумору жменя чималенька, і хитринка - гарні казки, живі. Несуть вони світові серце - чисте, добре, хоробре. І знаєте, якщо діти зростатимуть на таких казках, як ці, - світ таки стане кращим, ніж зараз. Неодмінно.

         СЛУХАТИ казки Сашка Лірника     

Сторінки:
1
2
3
4
5
7
попередня
наступна