Росія випробувала нову балістичну ракету "Булава"

 
Росія провела успішний тестовий запуск нової міжконтинентальної балістичної ракети "Булава".



Росія випробувала нову ракету: 37 т, може нести 10 гіперзвукових маневруючих ядерних блоків індивідуального наведення і радіусом ураження до 8 тис. Км

Запуск відбувся в середу, 10 вересня, з підводного ракетоносця "Володимир Мономах" в Білому морі по цілі на півострові Камчатка, повідомляє Цензор.НЕТ з посиланням на інформагентство "Інтерфакс". За словами головнокомандувача військово-морських сил Росії Віктора Чиркова, в жовтні і листопаді цього року російський флот "здійснить ще дві ракетні стрільби двома ракетними крейсерами, оснащеними балістичними ракетами". Ракета "Булава" важить майже 37 тонн і може нести до десяти гіперзвукових маневруючих ядерних блоків індивідуального наведення, здатних змінювати траєкторію польоту по висоті і курсу, і потрапляти по цілях в радіусі до 8 тисяч кілометрів.

Крім того, як повідомляє BBC Україна, міністерство оборони Росії заявило, що може створити власну "систему глобального блискавичного удару". У відомстві не уточнили, як діє ця зброя. Як підкреслив заступник міністра оборони РФ Юрій Борисов, при цьому Росія виходитиме з оборонної доктрини розвитку озброєнь. "Росія може і буде змушена це зробити" у разі виникнення загрози, - сказав пан Борисов після наради з розробки проекту Держпрограми озброєнь на 2016-2025 роки. З початку конфлікту на Сході України російські збройні сили помітно збільшили кількість військових випробувань і навчань. Незважаючи на це, президент Росії Володимир Путін у середу заявив, що Москва не має наміру "втягуватися в нову гонку озброєнь". Однак Росія, за словами Путіна, повинна дати "адекватну відповідь" всім потенційним викликам безпеці країни, цитує російського президента "Інтерфакс".

Відносини між Росією і Заходом, враховуючи українську кризу увійшли в найгострішу фазу з часів "холодної війни". На саміті країн-членів НАТО, який відбувся минулого тижня у Великобританії, було прийнято рішення про створення військових груп швидкого реагування з метою забезпечити захист східноєвропейських членів від потенційної агресії з боку Москви. Путін, у свою чергу, згадуючи в середу про посилення присутності НАТО в Східній Європі, звинуватив Захід у використання української кризи "для реанімації" Альянсу. Раніше Цензор.НЕТ повідомляв, що Обама звинувачує Путіна у порушенні ядерного угоди і відправляє в Москву делегацію.


Також:

  Росія засекретить умови нанесення превентивного ядерного удару

В уточненій версії своєї військової доктрини Росія відмовиться від позначення ймовірного противника та умов нанесення по ньому превентивного ядерного удару, знає один з авторів чинної військової доктрини зразка 2010 року, генерал Юрій Балуєвський.

Він пояснив рішення тим, що такі «офіційно визнані погляди», як імовірний противник і умови удару по ньому, «уточнюють і конкретизують плани закритого характеру», передає Цензор.НЕТ з посиланням на Інтерфакс.

Генерал уточнив, що інформація про ймовірні противники і умови удару по них буде міститися в плані оборони Російської федерації та ряді інших секретних документів.

Генерал зазначив, що «система ядерного стримування НЕ буде панацеєю від нових викликів і загроз». У приклад він навів СРСР, який ядерну зброю «не змогло захистити від розвалу».

2 вересня стало відомо, що Росія внесе в діючу з 2010 року військову доктрину ряд поправок. За словами заступника секретаря Ради безпеки Росії Михайла Попова, це пов'язано з кризою в Україні, розширенням НАТО і проблемою розміщення американської системи протиракетної оборони поблизу від російських кордонів. Попов зазначив, що уточнення військової доктрини викликані не тільки зовнішніми чинниками, а й змінами в складі і організаційно-штатній структурі Збройних сил Росії.

У військовій доктрині Росії право застосування ядерної зброї у відповідь на застосування звичайних видів зброї використовується «в разі агресії проти Російської Федерації, коли під загрозу поставлено саме існування держави».



6%, 1 голос

6%, 1 голос

88%, 14 голосів
Авторизуйтеся, щоб проголосувати.

Анатолій Матіос: РФ системно готувалася до військового сценарію

Керівник військової прокуратури Анатолій Матіос - про дезертирство під Іловайськом, шпигунів, мобілізацію і кримінальні справи проти екс-міністрів оборони



Анатолій Матіос  про "котел" під Іловайськом: Коли почався обстріл, бійці одного з батальйонів самовільно покинули позицію, повністю оголивши фланг

Нова посада головного військового прокурора України (і заступника генпрокурора) Анатолія Матіоса не стала сюрпризом - в структурі ГПУ він вже два місяці курирував військову сферу. Нагляд за армійськими злочинами став черговою віхою в кар'єрі брата народного депутата від партії УДАР, письменниці Марії Матіос. До 2005 року він працював у прокуратурі, змінив п'ять областей, дослужившись до начальника відділу міської прокуратури.

Зі зміною влади брат улюбленої письменниці Віктора Ющенка змінив роботу на службу в СБУ, очолював управління Служби у Львівській та Одеській областях. Якщо у Львові він запам'ятався кримінальною справою проти судді-хабарника Ігоря Зварича, то в Одесі став відомий по скандалу. В 2009-му співробітників СБУ, які стежили за місцевим бізнесменом і політиком Ігорем Марковим, знешкодила охорона, а відео принизливого затримання було викладено в Інтернет. Тоді Матіос позбувся посади, але продовжив службу в СБУ.

Здатність працювати при будь-якій владі дозволила йому з 2011 по 2014 роки працювати заступником глави контрольного управління в Адміністрації президента. Втім, в офіційній біографії значиться формулювання про те, що на цей пост він був "відряджений з органів СБУ". На обговорення питань минулого у військового прокурора під час інтерв'ю часу не знайшлося - інформаційним приводом для зустрічі з кореспондентом ЛІГАБізнесІнформ став інцидент з дезертирством івано-франківського батальйону з-під Іловайська.

Поки інтерв'ю було на узгодженні, з'явилася інформація, що в рамках розслідування дезертирства добровольців з Івано-Франківська прокуратура відкрила провадження за статтями непокору, опір начальнику і уникнення військової служби, з комбатом проводяться слідчі дії.

- Президент Петро Порошенко поклав відповідальність за оточення бійців АТО в Іловайську на командирів підрозділів, які самовільно покинули свої позиції. Цей факт розслідується військовою прокуратурою?

- Дійсно, основним підрозділом, який залишив місце розташування біля Амвросіївки, був 5-й батальйон територіальної оборони "Прикарпаття". Він був у другому кільці, недалеко від місця проведення АТО. Коли почався обстріл, бійці покинули позицію і перемістилися в Запорізьку область, повністю оголивши фланг.

Батальйон був мобілізований в травні і проблеми почалися з моменту його створення, коли понад 60 осіб після формування в Івано-Франківську відмовилися їхати в зону АТО. На початку червня особовий склад отримав зброю і на автобусах і вантажівках у кількості 400 осіб відправився в зону АТО, де перебував до 23 серпня. Наскільки я знаю, за цей період двох бійців вбили, п'ятьох поранили - один середньої тяжкості, решта отримали не важкі поранення.

- Батальйон намагалися повернути на позицію, але невдало. Чому?

- Незважаючи на наказ командування АТО зупинитися, вони відмовилися виконувати накази і виявили бажання відправитися в Івано-Франківськ. Я разом з командувачем Сухопутними військами вилетів на переговори, і на Кіровоградщині біля Знам'янки чотри години ми, м'яко кажучи, обговорювали з бійцями ситуацію.

Вони говорили, що у них не було важкої зброї, їх позиції обстріляли, техніку розбили, і вони були змушені покинути місце дислокації. Це не зовсім правда. Вони виїхали звідти на 17 автобусах, 14 вантажівках і 7 легкових автомобілях або без розпізнавальних знаків, або з номерами серії АН (Донецька область - ред.). Яким чином ці легкові машини потрапили їм в руки - невідомо.

- Чим закінчилися переговори?

- Командувач Сухопутних військ запропонував прослідувати в найближчу військову частину, здати зброю і боєприпаси, отримати медичну допомогу та гарячу їжу і всім учасникам відбути в короткострокову відпустку. Вони категорично відмовилися, бо розуміли, що скоїли військовий злочин. Сказали, що будуть їхати зі зброєю через всю Україну, так як повинні її здати там, де отримували. Нам вдалося переконати здати важку зброю - гранатомети, які не перебували на штатному озброєнні. Де вони їх узяли теж незрозуміло, це стане предметом вивчення слідством. У підсумку вивантажили УРАЛ з причепом і ще один автомобіль з гранатами і гранатометами. З такою кількістю важкого озброєння можна було б зупинити танковий батальйон - який згодом і заїхав в Новоазовськ.

Батальйон доїхав до Івано-Франківська, там здали зброю і отримали відпустку на 7 діб. Йде слідство. Допитано більше 30 чоловік. Решта бійців також будуть допитані, хоча і діють за принципом: моя хата скраю...

Для мене, як для людини, яка виросла на Західній Україні, дезертирство вихідців з Прикарпаття в будь-якому вигляді - це велике горе і ганьба.

- Причини, що спонукали батальйон покинути позицію, вже зрозумілі?

- Я можу зрозуміти і розумію людей, які не мали досвіду участі у військових діях, не потрапляли під обстріли важкої військової техніки. Але в таких випадках зобов'язані діяти командири, а вони виявилися не на висоті. І в цьому, на мою думку, безпосередня вина військового комісара Івано-Франківської області, який під час мобілізації при підборі і призначенні на посаду командирів цього батальйону зобов'язаний був перевірити морально-ділові та психологічні якості людей, а також їх організаторські навички та здібності.

В процесі розслідування з'ясувалося, що один з командирів роти взяв на себе роль командира батальйону, який самоусунувся від командування, і наполіг на поверненні додому. Ним виявилася людина, яка закінчила військове училище в Росії, брала участь в Чеченській і Абхазькій війнах на боці Росії. З 1995-му жив в Україні, одружився, має дітей, а коли почався конфлікт, пішов добровольцем в цей батальйон. Висновки робіть самі.

- Вважаєте, що він саботував цілеспрямовано, зі злим умислом?

- Це стане предметом слідства. На даний момент (1 вересня) ця людина за місцем проживання поки відсутня. На мій погляд, сусідня країна давно і системно готувалася до такого сценарію подій. Як вже стало відомо, асиміляція офіцерського складу, в силу різних причин, почалася ще з 1994 року через повернення в Україну російських військовослужбовців. Їх добровільний похід в українську армію, думаю, не випадковість.

- Схоже на теорію змови.

- Це не конспірологія, повірте мені. З 2010 по 2014 роки було внесено більше 600 кардинальних змін до законів, нормативних актів, які істотно послабили систему оборони України.
З 2010 по 2014 роки було внесено більше 600 кардинальних змін до законів, нормативних актів, які істотно послабили систему оборони України
- Скільки всього справ розслідує військова прокуратура?

- На сьогодні військова прокуратура розслідує 1113 кримінальних проваджень, які скоїли 4592 військовослужбовців з часу початку антитерористичної операції. Це досить велика цифра. За статтею 402 КК (непокора) відкрито 82 кримінальних провадження стосовно 881 військовослужбовців. За самовільне залишення військової частини (ст. 407 КК) - 350 проваджень проти 514 військових. За статтею дезертирство (408 КК) - 109 проваджень, підозрюються 2605 осіб. Є випадки, коли люди дезертирували до Росії або в анексувати Крим. Це не велика частина, кілька десятків людей. За ухилення від військової служби - 36 проваджень і близько сотні військовослужбовців. Як правило, це ті, хто пішов у звільнення або короткочасну відпустку і не повернулися.

- Як пости, коментарі і фотознімки, які публікують в соціальних мережах учасники бойової операції в Донбасі, впливають на режим секретності АТО?

- Коментарі в соцмережах і мобільні телефони в зоні АТО - найбільша біда української армії. Порушений принцип закритості інформації при проведенні бойових дій. Заборона на використання мобільних телефонів в зоні АТО повинен бути введений наказом міністра оборони. При висуванні в район виконання бойових завдань телефони повинні здаватися, а зв'язок, в першу чергу закритий, повинні мати тільки командири.

Обстріли важкою зброєю (артилерія, "Гради", реактивні снаряди) є страшним психологічним деморалізуючим фактором для невійськової людини, що перебуває в зоні військових дій. Якщо людина ніколи не чула постріли підствольного гранатомета або установки "Град", вона може і, природно, впадає в істерику, неадекватно реагує на дійсність. А скупчення телефонів відстежується радіорозвідки РФ через базові мобільні вишки і ефір - потім туди летять снаряди.

- Оскільки офіційно Росія не веде війну з Україною, які кримінальні злочини скоюють росіяни, воюючі проти українських солдат в зоні АТО?

- Несанкціонований перетин кордону - це адміністративне порушення. Але якщо він перетинається на транспорті, з бойовими комплектами - це вже контрабанда, незаконне поводження зі зброєю та тероризм.

- Багато шпигунів було виявлено в штабі АТО та інших військових відомствах?

-Державна зрада - це юрисдикція СБУ. У мене є ця статистика, але я не хотів би її озвучувати. Скажу лише, що цифра не настільки критична, як пишуть про це в ЗМІ.

-За фактами обстрілу мирних міст українськими силовиками були відкриті кримінальні провадження?

- 27 серпня приїздив помічник генсека ООН з прав людини Іван Шимонович, відбулася зустріча з керівництвом Генпрокуратури. Задавалися питання по фактах обстрілу українськими військовослужбовцями мирного населення. Таких фактів не з'являлися, звернень з боку мирного населення не надходило. Ми воюємо за свою землю, а не з мирним населенням, яке на 70-80% підтримує українську армію.

- У вас є дані про заниження кількості загиблих в ході АТО?

- Прокурорами військових гарнізонів місцевих і регіональних прокуратур закінчена перевірка всіх медичних установ на території України. Випадків заниження або неподання достовірних даних про кількість убитих і поранених, які беруть участь в АТО, не зафіксовано.

- Ви ведете рахунок призовників-ухильників?

- З моменту початку АТО в військкомати не з'явилися понад 14 тисяч осіб.

- Це що означає?

- Вони не прийшли за повісткою. Це адміністративна відповідальність. Причини різні: проживання поза місцем прописки, літо, перебування на заробітках і т.д. Однак тих, хто не з'явився за місцем служби після проходження медкомісії, за весь період тільки близько 1,5 тисячі осіб. Щодо них проводяться розшукові заходи.

- Планується чергова хвиля мобілізації?

- Я не верховний головнокомандувач. Але на даний момент, виходячи з нормативних обгрунтувань і даних, якими я володію, необхідності в цьому немає.

- Як проходять розслідування щодо колишніх міністрів оборони?

- Було відкрито провадження за фактами розбазарювання бюджетних коштів, які мали б піти на потреби армії, стосовно Михайла Єжеля, який зараз є послом України в Білорусі. Він з'явився на допит, де йому повідомили про підозру. Протягом 72 годин він повинен був прийти в суд для обрання запобіжного заходу. Згідно з новим Кримінальним процесуальним кодексом України у нас не було підстав для його затримання. Таким є Закон. Він поїхав в Білорусь збирати речі, там його наздогнав гіпертонічний криз, у нього передінсультний стан. Згідно з довідкою військового, підкреслюю, центрального військового госпіталю Міноборони Білорусі, Єжель перебуває в критичному стані. Після одужання та повернення в Україну будемо робити те, що ми зобов'язані робити за законом.

- Що стосується інших міністрів оборони?

- Відкрито кримінальні провадження, розслідуються злочини, пов'язані із знищенням обороноздатності країни з 2000 по 2014 роки. В рамках розслідування вивчається діяльність кожного міністра оборони за цей період. Є багато складнощів, пов'язаних, до речі, з численними змінами нормативних актів. Це дозволило посадовим особам на законних підставах робити ті чи інші речі і не нести відповідальності за свої дії. Розслідування цієї складної справи не може проводитися за один день, тим більше що в період АТО доводиться вирішувати більш нагальні питання.

Дмитрий Орлов
ЛIГАБiзнесIнформ

100%, 7 голосів

0%, 0 голосів

0%, 0 голосів
Авторизуйтеся, щоб проголосувати.

Під Іловайськ я бився серед героїв



 Полковник Євген Сидоренко - начальник бронетанкового управління оперативного командування "Південь" (сектор "Б" антитерористичної операції). Учасник боїв під Іловайськ з першого дня.

«Я був під Іловайськ з самого початку операції. Прибув туди з Мар'їнки, разом з бронегруппе Василя Коваля, в складі 4 танків і 4 БМП зі складу 17-ї танкової бригади. Це була наша головна ударна сила. Техніка вся далеок не нова, за нею потрібен кваліфікований догляд, я «технар», тому після кожного переходу займався ремонтом. Так, я штабний офіцер, полковник, але у нас гостра нестача кваліфікованих фахівців, і тому доводиться особисто брати в руки інструмент, і займатися ремонтом. Це гостра проблема, оскільки техніка, яку ми ставимо зараз на озброєння, давно вистояла терміни по ресурсу зберігання. Згідно інструкції МО СРСР, середньостатистичний термін зберігання бойової техніки - 15 років. Наша техніка перевищила цей термін у півтора рази. Тому в частинах гостро необхідні фахівці для проведення поточних ремонтів. Аналогічна ситуація склалася не тільки з забезпеченням роботи бронетехніки - всі провідні штабні офіцери і сам командувач сектором «Б» генерал-лейтенант Руслан Хомчак безпосередньо перебували під Іловайськ, оскільки для управління військами, застосування бойової техніки, потрібні професіонали, а їх у нас гостро не вистачає . Генерал-лейтенант, командувач оперативним командуванням, керував різними загонами бійців загальною чисельністю як одна батальйонно-тактична група. Офіцерські кадри на передовій - на пальцях полічити. Ми не мали повноважень знімати війська з інших ділянок фронту - все саме боєздатне було стягнуто під Іловайськ, бо інакше ми б там не втрималися.

Операція із захоплення Іловайська і взаємодія всіх наших підрозділів були проведені тактично грамотно. Багато шляхи постачання противника були відрізані. Бронетехніки було мало - кожен танк і БМП були на рахунку, особисто командувач їх розподіляв по позиціях. Найманці атакували постійно, за підтримки бронетехніки в тому числі. Постійно йшли артнальотів. Танки використовувалися інтенсивно - ви писали про реальний подвиг танкового екіпажу 17-ї танкової бригади в складі молодшого сержанта Сергія Ісаєва та механіка-водія Євгена Мартинюка. Хочу відзначити одну неточність у викладі - в результаті численних влучень в танк там вийшов з ладу не досилатель, а накатник знаряддя. Саме тому хлопці під вогнем розганялися і гальмували для заряджання гармати.
Ми могли повністю захопити Іловайськ, і повністю оточити Донецьк - але для цього нам було необхідно посилення. Крім того, необхідно було посилення нашого тилового району. Нам нічим було прикривати район Старобешеве-Кутейникове - перш за все була нестача техніки. Незважаючи на перекидання прекрасних резервних підрозділів зі складу добровольчих батальйонів МВС, їх чисельність була невеликою, і вони могли тільки посилити нашу оборону в Іловайську, без техніки наступати було неможливо.

24 серпня ми отримали інформацію про вторгнення російських військ. Генерал Хомчак запросив дозволу на негайний відхід від Іловайська, але отримав наказ «Триматися», відхід був заборонений. Тому Хомчак підготував наші війська до кругової оборони. На жаль, в результаті неорганізованого відходу наших військ з сектора «Д», в результаті відходу з району Кутейникове 5-го і 9-го батальйонів територіальної оборони наші тили залишилися зовсім нічим не прикриті.

Приблизно в 16.00 наша разведгруппа під командуванням начальника розвідки оперативного командування «Південь» висунулася в район Кутейникове. Там ми підібрали залишений нашими бійцями танк зі складу, або 28-й або 30-й механізованих бригад. В цей момент відбувся перший вогневий контакт з російськими військами. Наш загін прикриття в Кутейникове знищив передову розвідгрупу росіян - я бачив знищену БМД і БТР. Ми оглянули БМД - номери і знаки замазані, але машина була майже нова.

В цей же час недалеко від нас в іншому бою під Кутейникове було розбите ще один підрозділ російських десантників зі складу 98-й повітряно-десантної дивізії, взято в полон 10 російських солдат.

24 серпня вночі почалися серйозні бої - наші позиції піддалися ураганному обстрілу важкої артилерії. Наші польові укриття були надійні, але важка артилерія за допомогою безпілотних розвідників громила ці легкі укріплення. Ми понесли великі втрати в техніці і транспорті, загинули люди. Тим не менш, наша імпровізована бойова група військових інженерів за допомогою БМП підбила російський танк. Я не був учасником цього бою, але мене відразу запросили для огляду трофея. Екіпаж кинув машину, і втік разом з іншими російськими бронемашинами.

Я заліз в танк і виявив, що це новітня російська модифікація Т-72Б-3, яка надійшла на озброєння російської армії в 2012 році. Особливість модифікації - тепловізійний приціл у командира і у навідника танка типу «Сосна-У». Приціли були пошкоджені нашим вогнем, але були ще в робочому стані. В іншому танк був повністю справний.

Ми виявили документи, що танк належить військовій частині Російської федерації № 54096 - це 8-а окрема мотострілецька бригада, 3-я танкова рота, командир роти - Рашитов А.Р., командир танка - молодший сержант Гончаров.

Я прийняв цей танк на озброєння нашої групи, і сам повів його на наші позиції, замаскував. Цей танк під час прориву врятував життя багатьом нашим бійцям і мені особисто.

Від Саур-Могили ввечері 24-го крізь заслін російських військ до нас пробилася група наших бійців зі складу 93-й механізованої бригади на семи БМП. Але артилерії довелося покинути наш маленький район оборони - як тільки наші робили кілька залпів, противник засікав нас станціями артразведкі і накривав весь район декількома дивізіонами. Були серйозні втрати і артилерію вивели. 24 серпня ми могли вночі без всяких перешкод вийти з кільця оточення. Але не було наказу. Залишилися міномети, але у них був обмежений запас мін і скоро вони залишилися без боєприпасів. Очевидно, без наявності артилерійської підтримки і ліній оборони, міцних укриттів від вогню артилерії і без наявності запасів постачання, ми могли протриматися під Іловайськ дуже недовго. Але завдання відходити не було, і наші війська спокійно і без паніки готувалися відбивати російські атаки. На солдатів і офіцерів справило глибоке враження, що генерал Хомчак залишився разом з нами на передовій позиції. Цей приклад дозволяв не допускати ніяких думок про відступ, бо інакше витримати постійний масований артобстріл було б дуже непросто. Хомчак ризикував разом з нами, коли ми відходили, то район нашого командного пункту представляв собою місячний пейзаж.

25 серпня в 15.00 по дорозі від Кутейникове на Іловайськ була виявлена колона російської бронетехніки - 16 одиниць, включаючи танки, яка рухалася прямо на наші позиції, які зазнали артобстрілу. Мені повідомили про рух колони. Я був один поруч з російським танком, екіпаж не був сформований. Тому я сів на місце мехвода, і поїхав на загрозливий напрямок. На позиції, що прикривала дорогу, я виявив одну нашу протитанкову гармату «Рапіра» зі складу 2 протитанкової батареї 51-ї механізованої бригади. У знаряддя стояв сам комбат Костянтин Коваль. Він прорвався з оточення. Навідника знаряддя я також записав ім'я, але він поки не значиться в списках що вийшли з «котла», тому говорити зараз про цей героїчний воїна і його розрахунку поки не буду.

Хлопці проявили себе просто блискуче і професійно. Першим же пострілом була знищена головна машина противника - це була МТЛБ-6М, яка знаходиться на озброєнні тільки російської армії. В цей момент я зрозумів, то треба прикрити наших під час перезарядки і відвернути увагу від нашої засідки, і різко виїхав вперед на дорогу, перебрався в крісло командира і відкрив вогонь з великокаліберного кулемета по ворожій колоні і розбігаючим солдатам. Було трохи тривожно, звичайно, я ж не знав, хто там за моєю спиною - раптом їх зараз накриють вогнем, або вони побіжать, а я тут один залишусь, на відкритій місцевості взагалі без шансів. Але хлопці виявилися справжніми героями і професіоналами. Вони підбили дві наступних машини противника. Росіяни відкрили безладний вогонь, і під прикриттям диму і пожежі трьох передових бронемашин втекли, кинувши своїх убитих, і одного тяжкопораненого солдата зі складу 31-ї десантно-штурмової бригади.

Надалі, противник робив атаки в напрямку селища Аграрне. Вони прощупували наші сили, але зустрівши організовану систему вогню вперед не лізли.

В цей період активно і ефективно працювали розвідники. Ми мали в своєму розпорядженні точну інформацію про розташування противника, постійно велися активні пошуки. Розвідники билися геройськи - одна з наших груп, позивний «Морячок», скоїла рейд по тилах противника, вступила в бій, вони вийшли до нас на моїй дільниці, я побачив, що з дев'яти бійців вийшло всього четверо ...

Ми воювали, але виконували наказ командування АТО, і утримували позиції. Всі інші наші війська в районі Кутейникове, Старобешеве відійшли. Своїми слабкими силами, ми звичайно, ці населені пункти закрити не могли. Скориставшись нашим стоянням, противник глибоко обійшов наші позиції, і просунувся на захід приблизно на 25-30 кілометрів.

Спроби наших невеликих частин деблокувати зв'язок з нашою групою виявилися безуспішними. Наші війська були розбиті. Ми знали про це, і розуміли, що іншої допомоги не буде. Боєприпасів залишилося на 1-2 дні боїв максимум, і за цей час наше становище могло тільки погіршитися. Тому генерал Хомчак прийняв рішення йти на прорив. Перед тим як ми знищували на КП апаратуру секретної зв'язку, я чув, як якийсь начальник говорив, що групі треба прориватися по напрямку через Іловайськ на Харцизьк. Це дуже здивувало, але насправді варіантів прориву у нас не було, окрім як йти по двох дорогах повз Старобешеве. Ці дороги як ми знали були щільно перекриті російськими військами. Ми запропонували росіянам видати їм полонених в Старобешеве, на умови пропуску нашої колони. Російське командування заявило, що надає коридор для проходу угруповання, і оскільки це було підтверджено вищим політичним керівництвом Росії та України, ми вирішили рухатися в складі колон. Проте вранці 28-го російські офіцери почали всіляко затягувати вихід колони. Зараз зрозуміло, що це була пастка. Противник під прикриттям переговорів посилював свої війська на напрямку руху наших колон.
 
Ми сформували дві колони, кожну з яких очолювали офіцери штабу оперативного командування «Південь» на чолі з генералом Хомчак. Нашу колону вів підполковник Грачов, наш маршрут був на Многопілля-новокатиринівка. Я здивований, що деякі люди кажуть, ніби якусь колону підставили, командири кинули. Це образлива брехня. Всі, хто проривався в колонах, ризикували абсолютно однаково. На всіх висотах противник обладнав позиції з танками, БМД. БМП, і снаряди могли змести будь-якого. При прориві геройськи загинув один з наших кращих офіцерів - командир бригади зв'язку. Ряд офіцерів потрапили в полон. Штаб сектора «Б» йшов у бій зі зброєю в руках як прості бійці, і офіцери також гинули і билися також, як і воїни-добровольці.

Мій Т-72 йшов другим у нашій колоні. Мені дуже пощастило - моїм екіпажем стали ті самі герої з 17-ї танкової - Сергій Ісаєв та Євген Мартинюк. Навідника їх бойової машини евакуювали в тил, а вони самі, незважаючи ан отримані поранення, відмовилися від евакуації і залишилися на передовій. І ось для цих героїв знайшовся новий танк. Я зайняв місце навідника. І ми пішли на прорив.

Незабаром після виходу нашої колони зав'язався бій. За минулі чотири доби противник зайняв в цьому районі глибоку ешелоновану оборону.

У нас не було підтримки артилерії - я побачив якісь розриви, але цей вогонь був рідкий і дуже неточним, відкрили його дуже пізно, приблизно в 12 годин. Підтримки авіації я не бачив. Один раз я побачив пару наших літаків і все.

Ми йшли, покладаючись на свій маневр і вогонь. Моє завдання було йти як таран, подавляти вогневі точки і відволікати на себе вогонь противника. Вогонь був дуже щільним з усіх сторін.

Дивно, що ми вціліли - під вогнем противника ми пройшли з боєм близько 22 кілометрів. Нас врятував рівень бойової підготовки, унікальне майстерність механіка-водія Євгена Мартинюка. Він вів бій постійно маневруючи, використовуючи місця, даючи можливість вести вогонь, і при цьому не затримувався виходячи з під прицільного вогню. Ми отримали безліч попадань. У відповідь бив наш кулемет, і працювала гармата. Важливо було придушувати вогневі точки з першого пострілу, працювати на попередження, не давати їм пристрілятися. Виходило непогано. За нашими танкам противник бив зосередженим вогнем. Другий танк в нашій колоні незабаром підбили, але нам щастило.

Як стріляли? Я достовірно бачив поразка однієї БМП противника, яка загорілася і вибухнула, по двох інших були прямі влучення, але фіксувати всі результати у мене не було н секунди можливості. Ми старалися придушити всі вогневі точки, але росіяни окопалися і у них була явна чисельна перевага. Наш танк був підбитий в 22 кілометрах від кордону з якого ми починали рух вранці. Боєприпаси майже скінчилися. І останні російські заслони були розташовані у нас на флангах на двох висотках - нам довелося прориватися між ними. Я довернул башту на одну з висот, тоді як з другої нас розстрілювали в борт. Там був обкопаний танк і я не міг вразити його, у нього була в прицілі тільки башта. В результаті влучень всі ми отримали множинні поранення вторинними осколками танкової броні, були повністю розбиті всі прилади спостереження, приціл. Ми майже прорвалися, але тут пряме попадання танкового снаряда вивело машину з ладу. Танк заглох і Мартинюка різко кинуло на прилад спостереження, він дуже сильно розбив голову.

Під прикриттям вогню з кулемета я витягнув Євгенія з танка. Перев'язати. Пощастило - залишилися цілі очі, хоча на обличчях були численні осколкові поранення. Відремонтувати машину своїми силами ми не змогли, довелося її кинути. У нас був автомат у Сергія, а мій автомат міг стріляти тільки поодинокими і не дуже надійно - він був поруч зі мною в танку, і виявився понівечено осколками. Нас врятувало поле соняшників і улоговина, по якій ми пройшли повз всіх дозорів і засідок і вийшли до своїх військ.

Ми потрапили в госпіталь, наші рани обробили. Вчора я вже вийшов перший день на роботу - війна триває, і треба бути в строю, роботи дуже багато.

За підсумками бою за Іловайськ я можу сказати так: я бився серед героїв, і я дуже вдячний всім, хто проявив мужність і бився до кінця. Трусов під Іловайськ я не бачив. Я бачив як ми били російські війська і як вони розбігалися в усьому сторони. Ми можемо захистити нашу Батьківщину від російської агресії. Але для цього необхідний професіоналізм - на всіх рівнях. На рівні командування, на рівні мобілізації, на рівні оснащення, розвідки, взаємодії, технічного озброєння, постачання. Ми зобов'язані боротися і перемогти задля світлої пам'яті тих хлопців, з ким ми ходили в бій під Іловайськ. Тих, хто вийшов, і тих, хто залишився там назавжди ...

Юрій Бутусов

100%, 24 голоси

0%, 0 голосів
Авторизуйтеся, щоб проголосувати.

"Празький Майдан": у столиці Чехії

 "Празький Майдан": у столиці Чехії поставили намети на підтримку України



 
Жителі Чехії протягом двох місяців будуть мітингувати проти пасивної позиції своїх властей відносно російської агресії в Україні.

Як повідомляє Укргазета, в Празі протягом двох місяців будуть мітингувати на підтримку України. Празький Майдан вимагає від чеських властей висловити активну позицію щодо України. Акції протесту будуть проходити до середини листопада.



Організатори Майдану - спільнота «Капутін» та інші чеські та українські організації, волонтери - встановили на площі намети і з суботнього ранку до вечора неділі організували non-stop протест проти пасивної позиції чеських властей щодо ситуації в Україні.



У петиції до властей, яку за два дні підписало майже 450 осіб, висунуті наступні вимоги: надання Україні допомоги військового характеру, лікування поранених українських військових в чеських лікарнях, полегшення візового режиму для українців. Крім цього, на площі посеред наметів виступили чеські громадські діячі та співаки.

Організатори акції отримали дозвіл на її проведення до середини листопада і планують активно розширювати кількість учасників.



Наступний Maidan International, Prague відбудеться вже в ці вихідні на Староміської площі.

Нагадаємо, що співтовариство «Капутін» протягом літа організувало акції протесту біля посольств РФ і Франції та біля офісу російського банку «Сбербанк» в Празі.

Вони воюють за Україну

Вони воюють за Україну: список батальйонів, які беруть участь в АТО

Хоча це звучить і пафосно, але сьогодні у війні з Росією й терористами наша країна тримається на добровольцях та волонтерах.

Саме тому, «Слово і Діло» склало список усіх добровольчих батальйонів, які беруть участь у активних військових діях – з їхньою символікою, датами створення та підпорядкуванням. Загалом – 37 батальйонів.




Чому влада має називати війну скромно – АТО?



Щоденні втрати кращих бійців на передовій, вторгнення російської армії та загроза захоплення Півдня Донеччини у багатьох викликають нібито законне питання – чому влада вперто вживає застарілу назву АТО? Втім, ніхто не замислюється до яких наслідків призведе офіційне визнання, що на Сході триває відкрита україно-російська війна?

Зі школи всі знають, що війна буває громадянська, або вітчизняна з загарбниками. У громадянській, яку в деяких випадках ще називають національно-визвольною, воюють між собою громадяни однієї держави. Це найбільш братовбивчий конфлікт, де гинуть за свої погляди вже після того, як нормальні політичні методи дали збій.

Не думаю, що події на Донбасі - це громадянська війна. Навіть до початку бойових дій сепаратистів підтримували за різними даними від 10% до 30% населення. А після того, як «сепари» взяли до рук щедро даровану Росією зброю і почали гинути люди, їх дії підтримують менше 5% (хоч об'єктивно опитування, звісно ж, ніхто за таких умов провести не зміг).

Відповідно, якщо це війна - то війна з загарбниками. Тим більше і Україна, і багато країн ЄС та США заявили про введення колон російської регулярної армії в районі Новоазовська. Відтак, виглядає, що війну треба назвати україно-російською, або вітчизняною, як для нас.

Тож пропоную без емоцій порівняти військовий потенціал української та російської армії, раз існує стільки патріотичного запалу оголосити вже відкриту україно-російську війну, щоб зрозуміти наслідки своїх дій.

Загальна чисельність російської армії рівно у 6,25 рази більше чисельності Збройних сил України. Це, звісно ж, не означає, що кожному українському стрільцеві треба вбити понад 6 ворогів. Частина чисельності припадає на роди військ, які існують у російській армії і повністю відсутні у нас: ракетні війська стратегічного призначення (ядерні сили) та війська повітряно-космічної оборони. Проте російські сухопутні війська також є чисельніші, ніж українські наземні - у 5,31 рази. Навіть якщо додати 60 000 бійців Національної гвардії в нашу користь, кожному українському бійцю доведеться перемогти понад 5 ворогів-росіян.

Врахуємо, що у сучасній війні до безпосереднього збройного контакту часто навіть не доходить - солдат убивають раніше, ще на місці дислокації. Так, Град та артилерія б'є з відстані 20-30 км, тобто з-за горизонту. Не зайве нагадати, що в 2012 Україна володіла 315 установками типу Град. На озброєнні ж Росії, де вони й виробляються на заводі в Пермі, зараз є 2 500 систем залпового вогню БМ-21.
Ще більшу дальність має фронтова та стратегічна авіація. Зокрема, відомо, що бойові завдання в зоні АТО виконують українські літаки, що вилітають за 250-300 км з військового аеродрому під Миргородом.

Загальна кількість бойових літаків України до початку конфлікту (дані з Вікіпедії) - 250 одиниць. Це досить чимало, та й за останні кілька місяців наші пілоти здобули безцінний бойовий досвід, що дозволяє їм демонструвати дива майстерності та влучності на наднизьких висотах.

Проте загальна кількість бойових літаків у Росії більша у 6,4 рази. На 25 українських бомбардувальників Су-24М та 40 штурмовиків Су-25 у випадку війни полюватимуть 282 російських МіГ-29 плюс 252 МіГ-31 та ще й 400 винищувачів Су-27. Наслідки таких боїв неважко передбачити. І навіть 120 українських винищувачів МіГ-29 та 40 Су-27 нашу бомбардувальну авіацію ефективно не захистять.
Власне, до використання авіації також може не дійти. Росія володіє другим за потужністю ядерним потенціалом в світі і хоч ніколи не застосовувала його на практиці, але можливість, що це станеться вперше в україно-російській війні відкидати не можна.

Ядерну зброю вважають зброєю стримування. Не на випробуваннях вона була використана лише один раз у 1945 році Сполученими Штатами проти Японії. З історії відомо, що після 2 ядерних вибухів, якими були знищені два міста Хіросіма та Нагасакі, Японія капітулювала і війна закінчилася.

Звичайно ж Україна надто близько знаходиться від Росії і у випадку ядерного удару по містах Сходу чи Києву, радіаційного ураження обов'язково зазнає територія Росії. Тим більше, що циклони у Східну та Центральну Україну, рухаючись за годинниковою стрілкою, несуть повітря з Росії, відносячи потім нагріте повітряні маси на Білорусь та Москву.

Однак, метеорологи знають, що циклони Західної України, як правило не доходять до території Російської Федерації, якщо не рахувати Калінінградської області. А радіаційне забруднення Польщі та іншої Європи у Москві мало кого хвилює. Тим більше, що радіоактивний йод, який є основним елементом в результаті реакції розпаду збройового плутонію, повністю розщепиться за 32 дні.

Ядерний удар по Львову або Тернополю лише на перший погляд є цілком неможливим для Путіна. Якщо це колись зробили США, чому цього не може зробити безумець, що розв'язав війну на Сході Європи? Питання чи станемо ми продовжувати бойові дії втративши Тернопіль, або Львів є риторичним.

Тож зваживши всі «за» та «проти» час зрозуміти, що хоч на Сході України й точиться справжня війна, але відкритою війною між Україною і Росією її оголошувати вкрай небезпечно. Це може зробити тільки безумець, який з пістолетом наважиться на бій з танком.
Честь і слава нашим воїнам, що захищають Вітчизну в зоні АТО. Однак вони мають повернутися переможцями і живими у незруйнований рідний дім.

За Україну можна померти, але за Україну також треба жити.

Загальні дані про збройні сили з відкритих джерел:

Рід військ

Україна

Росія

Загальна кількість армії

160 000

1 000 000

Наземні (сухопутні) війська

74 379

395 000

Військово-повітряні сили

Дані про ВПС у окремій таблиці

Військово-морські сили

15 000

142 000

Прикордонні війська

48 000

Немає даних

Національна гвардія

60 000

0

Повітряно-космічна оборона

0

150 000

РВВС

0

120 000

ВДВ

1 бригада у складі сухопутних військ

35 000


Дані про кількість бойових літаків військово-повітряних сил:

Літак

Призначення

Кількість літаків

Україна

Росія

МіГ-29

Винищувачі

80 (40 на зберіганні)

282

Міг-31

Винищувачі

0

252

Су-27

Винищувачі

45

400

Су-30

Винищувачі

0

9

Су-35С

Винищувачі

0

10

Су-24М

Бомбардувальники фронтові

25

164

Су-34

Бомбардувальники фронтові

0

26

Су-24МР

Розвідники

20

Немає даних

Су-25

Штурмовики

40

241

Ту-160

Стратегічні бомбардувальники

0

16

Ту-96МС

Стратегічні бомбардувальники

0

64

Ту-22М3

Дальні бомбардувальники

0

150

Загальна кількість

250

1614

Віктор Уколов

http://censor.net.ua/resonance/300339/chomu_vlada_ma_nazivati_vyinu_skromno_ato


70%, 7 голосів

0%, 0 голосів

0%, 0 голосів

30%, 3 голоси
Авторизуйтеся, щоб проголосувати.

У Москві на день міста заспівали гімн України


У столиці Російської Федерації на вулиці Махова місцеві жителі заспівали гімн України 6 вересня - в день міста Москви.


Відео прогулянки виклав на Youtube користувач Олександр Запорожцев.

В кожній правді є доля жарту...



Путин спрашивает Шойгу:
-А ты, чурка, давно были в отпуске?
Шойгу в истерике:
-Я не хочу в отпуск. Что я забыл на этой Украине?

Командир, не-е, я на Украину на учения не поеду... У меня КЛАУСТРОФОБИЯ!
-Клаустрофобия – это боязнь замкнутого пространства. Где ты видишь замкнутое пространство в степях Донбасса?
-В гробу! В гробу замкнутое пространство! Его и боюсь!

У нас повара в столовой берут пример с дипломатии Путина и действуют по принципу: "Интересно: и это они сожрут?"

-Ну почему Лавров косит всё время под дурачка?
-Потому что не косит...

Как стало ясно: игра в "Дурака" не только самая популярная карточная игра в РФ, но и основная линия внешней политики.

Мальчик читает сказку и спрашивает папу:
-Вот тут написано "Здесь русский дух, здесь русью пахнет". Что значит: русским духом пахнет?
-Да народ они такой эти русские. Где бы ни появились - сразу вонь ужасная тоже появляется, потому что обязательно везде нагадят.

-Кум, вы слышали, шо Газманов не москаль!
-Да, не может быть! Он шо хохол?
-Да, токо скрытый, он мыслями с Украиной!
-Да, с чего вы взяли, кум?
-Так я вчера слышал как он пел: "Мои мысли мои скакуны....." А у нас кто не скаче, тот кто? То-то же!

Кто - в лес по грибы, а русские в донбасские степи - по гробы.

-Россия запретила ввоз всей кондитерской продукции с Украины.
-Да, такое сладкое ни к чему на поминках по российским десантникам, погибших на Донбассе.

Непрошений гість - гірше татарина, але набагато краще за росіянина.

Американцам плевать, как живет сосед, лишь бы они жили лучше.
Россиянам плевать как живут они, лишь бы сосед жил хуже.

Два украинца разгадывают кроссворд.
- То, что способно остановить Путина? Четыре буквы.
- Пуля.
- Вообще-то подходит НАТО. Но ваш вариант, куме, мне нравится больше.

Господи! Упокой вечным перемирием душу раба твоего - Владимира Владимировича Путина! Вечный ему перемирный покой!

Разговаривают Лавров и Шойгу:
- Владимир Владимирович сказал, что НАТО на пороге России! А ведь между Россией и НАТО нейтральные страны: Украина и Финляндия…
- Великий Вождь не может ошибаться – загоним силой этих финов и укров в НАТО!

Умом Россию действительно не понять... Ездили себе свободно без проблем в абсолютно русский Крым. Отдыхали отлично за небольшие деньги, а потом решили как всегда всё усложнить. Оккупировали Крым. Теперь в крымнаш стоим в очереди по 40 часов на переправе, цены повысились в 5 раз, кругом всё те же рожи, что и дома. Разве это отдых? Где здравый смысл?

- Почему Путлер заплакал при звуках гимна России?
- Он представил, что скоро его будут хоронить под эту музыку.
- Зря это он... хоронить его будут под мега-хит "Путин - Ху.ло! ла-ла-ла"

Когда в Монголии перед исполнением гимна РФ, Путину сообщили, что Президент Монголии Элбэкдорж выпускник Львовского высшего военно-политического училища, тут Путин и заплакал...

Десантник перед отпуском в березовой роще России:
-Кукушка, кукушка, сколько  мне
жить осталось?
-Ку!
-Зато Крым на...

Порошенко на встрече с НАТО:
-Для успешного отражения российской агрессии Украине нужно высокоточное условно-нелетальное оружие...
-What?!
-Ну оружие, которое сначала попадает противнику точно в совесть, но в случае, когда её нет - просто сносит череп.

Путин на заседании правительства РФ:
- Я распорядился вслед за мобильным крематорием направить в наши войска на Украине мобильную мыловарню. Война должна быть экономной.
- А вас не будут сравнивать с Гитлером? - несмело возразил кто-то.
- Никогда! Ведь Гитлер это всё делал с другими народами, а я - со своим!

-Коля нашего Ваню убили на Украине. Горе то какое...
-Молчи дура старая. Не было у нас никакого Ваньки. Или ты на пиндосов работаешь против России?

-Рядовой Иванов, давайте сыграем в крестики-нолики.
-Так точно.
-Ставьте крестик вот здесь.
-Поставил.
-Всё, ты теперь нолик - контрактник в Украину!

Все "ополченцы" Донбасса так преданны России, что даже хоронить себя завещают почему-то под Псковом...

Эпитафия на могиле русского спецназовца: Служил как верный пёс, вот и убили, как собаку.

Новая считалка российской детворы:
Не хочешь стать груз двести -
служи, солдат, на месте!

Беженцы из Донбасса уже хотят стать беженцами из Магадана - как же, разбежались...

Самое поразительное, что россияне уверены в том, что это они не низко пали, а очень удобно залягли.

Надпись на российском грузе 200: "Безвести пропавший с известью вернувшийся."

Российские военные ворвались в Донецк и начали искать здание рейхстага, чтобы на нём расписаться... Ох и досталось гостиннице "Донбасс" с её-то куполом...

Наш дом - Россия, а наше кладбище - Украина..

Все-таки интересно, через сколько минут после прекращения огня Россия обвинит Украину в нарушении перемирия и с еще большей силой начнет "усмирять агрессора"?!


"Донецький цикл" - поезії Галини Гордасевич

ГАЛИНА  ГОРДАСЕВИЧ

ДОНЕЦЬКИЙ ЦИКЛ


Сурми світанку

Вставайте, люди, чуєте: світанок!
На небокраї спалахнуло небо
Рожево, малиново і вишнево,
І грає в сурми золоті світанок.
Високий звук злітає над землею,
Над шахтами, заводами, домами,
Зеленим степом, бурими димами,
Над мирною, ранковою землею.
Вставайте, люди, вас чекають справи,
Які без вас нікому не звершити:
Досіяти, дожати, долюбити,
Довершити й нові почати справи.
 



  Світло полудня

Стає зіркішим зір, і прозираєш
В малій зернині дерево тінисте,
В земних глибинах пласт вугільний,
В лілових кресленнях – майбутнє місто.
Стає точнішою рука, і вже лягає
Упевнений мазок на полотно,
Вгризається різець у твердь металу,
Злітає в небо голубий літак.
І ось до вас приходить творча зрілість,
Коли стає все ясним і доступним,
І діло робиш, мов співаєш пісню,
І так співаєш, ніби воду п’єш.
 

Вечірній настрій

На тихій вечірній зорі,
Як спалахують перші зорі,
Веселі, мрійливі, суворі,
Додому ідуть шахтарі.
Несуть вони радість в душі,
Несуть вони в м’язах утому.    
Ідуть шахтарі додому –
Сусіди, товариші.
І кожному світить вікно, –
Хай проза вривається в вірші! –
Де, борщ на плиті прикривши,
Чекає дружина давно.
 

Колискова

Спить земля,
          розгойдана в колисці гравітації,
              Спи, земле, спи...
Спить місто, заплющивши свої золоті очі.
              Спи, місто, спи...
Сплять люди, уклавши натомлені руки.
              Спіть, люди, спіть...
Хай вам сняться хороші сни,
Щось таке довгождане й веселе:
Кришталеві міста і зелені села
І рожеве цвітіння весни.
Хай нічого у вас не болить.
Сон турботу з облич ваших витер.
І навшпиньках проходить вітер,
Щоби вас не збудить.




Донецький кряж
 
Це тверда земля,
Бо в ній немало костей.
Зблизька і здаля
Зустрічала незваних гостей.

Ця земля суха –
Засушив її суховій.
Відійди від гріха,
Коли ти цьому краю не свій.

Ця земля не прекрасна...
А втім, краса – це пусте.
Зате на ній рясно
Полин і крівавник росте.

Не один винесла бій
Україна й пустила свій корінь.
І жовто цвіте звіробій,
І синьо цвіте цикорій.

Спалахує малиновим
Козацький шлик будяка.
Долю свою оновим –
Вона ж в нас не будь-яка!

Це наша земля!
Зазіхати на неї дарма
Зблизька чи здаля,   
Бо земля ця не для ярма.


Донецьк літній

Пахне місто полуницями,
Пахне місто, наче сад.
І забули сто досад
Люди з втомленими лицями.

Пахне місто, наче степ,
Пахне скошеними травами
Між кущами кучерявими,
Де цупке стебло росте.

Кожна квітка і зело
Сповнені п’янкими трунками.
Золотими подарунками
Літо радість принесло.


Маріуполь

Я йшла на поклик моря
По вуличках покручених,
Я йшла на поклик моря,
Як за оленем пес.
А море утікало
Оленем неприрученим,
А море маскувалося
Під мирну синь небес.
І щоб уже до решти
Мене заморочити,
Воно схопило сонце
Й сховало в глибині.
Медузи пропливали,
Немов метеорити,
І срібні риби місяців
Плескалися при дні.
Я йшла така збентежена,
Зачарована, розгублена,
Що в цьому світі діється,
Збагнути не могла.
Це хвилі а чи хмари я
Долонями голубила?
Чи я брела крізь море,
Чи в небі я пливла?

«Остановить российскую агрессию!»

«Остановить российскую агрессию!»


Заявление Конгресса интеллигенции РФ против войны, самоизоляции России и реставрации тоталитаризма
05.09.2014


Граждане, Отечество в опасности — наши танки на чужой земле!

Александр Галич, 1968 год

 

Все больше и больше достоверных сведений о нахождении войск Российской Федерации на территории Украины и их участии в боевых действиях.

Все больше и больше тайных, анонимных захоронений российских граждан, военнослужащих, погибших на территории Украины, — позорных и оскорбительных.

Сегодня на нас, гражданах России, лежит ответственность за будущее. Мы допустили к власти политический режим, развернувший агрессию, и мы должны сделать все возможное, чтобы остановить третью мировую войну, пролог к которой, возможно, уже сегодня разыгрывается в Украине. Конгресс интеллигенции возник на волне протестов против аннексии Крыма. К сожалению, наши худшие ожидания подтвердились.

Сотни российских общественных деятелей, общественных и политических организаций уже заявили об антивоенной позиции. Поддерживая антивоенное обращение к президенту РФ международного общества «Мемориал», Конгресс интеллигенции требует:

    от президента России — немедленно прекратить агрессию против Украины;

     от властей России — расследовать случаи насилия и запугивания гражданских лиц- участников антивоенного движения и родственников погибших и пропавших военнослужащих;

    от руководства федеральных телевизионных каналов — прекратить агрессивную, сеющую ненависть между народами пропаганду, направленную против Украины и стран Запада; предоставить эфирное время для изложения альтернативной позиции по поводу событий в Украине.

    Конгресс интеллигенции призывает граждан России поддержать антивоенные акции и инициативы, сплотиться в широкое антивоенное движение.

Предлагаем подписать данное заявление участникам Конгресса интеллигенции и всем, кто разделяет нашу позицию.


Людмила Алексеева, правозащитник

Людмила Улицкая, писатель

Лев Пономарев, правозащитник

Андрей Макаревич, рок-музыкант, поэт

Владимир Войнович, писатель

Лия Ахеджакова, актриса театра и кино

Валерий Борщев, правозащитник

Леонид Гозман, общественный деятель

Гарри Бардин, аниматор

Игорь Яковенко, журналист, общественный деятель

Олег Дорман, кинорежиссер

Анатолий Вершик, российский математик, доктор наук

Владимир Мирзоев, режиссер театра и кино, сценограф

Андрей Смирнов, актер театра и кино, режиссер

Оксана Мысина, актриса, режиссер, рок-певица

Алексей Симонов, писатель, кинорежиссер, правозащитник

Олег Орлов, правозащитник

Георгий Сатаров, общественный деятель

Андрей Зубов, историк

Андрей Пионтковский, политолог, журналист

Леонид Никитинский, журналист

Ирена Лесневская, общественный деятель

Виктор Шендерович, писатель, журналист

Игорь Иртеньев, поэт

Лев Рубинштейн, поэт, публицист

Лев Тимофеев, публицист, общественный деятель

Сергей Гандлевский, поэт

Борис Соколов, публицист, историк

На 22:54 05.09.2014 Заявление подписали 1828 человек

https://nowarcongress.com/petitions/199/

100%, 22 голоси

0%, 0 голосів
Авторизуйтеся, щоб проголосувати.