Ось як насправді діди воювали

Душевні фото. Діди воювали в АТО

На Донбасі воює не лише молодь. Незгірше за молодих в зоні АТО виконують свій обов'язок ті, кого цілком можна називати дідами.

Старий козак, справжній українець Микола Шваб. Цьому воїну з «Айдару» – 64 роки. Микола Шваб найстаріший воюючий боєць не тільки батальйону, але, мабуть, й серед всіх інших українських військових частин.

Один з найстаріших учасників російсько-української війни, десантник дядя Ваня (Іван Маслиган, позивний "Дід"). Доброволець родом з Чугуївського району Харківщини. А на південному фронті Іван - самий віковий серед рядового складу. Йому - 62 роки, у нього вже 4 онука і навіть один правнук. Обороняв Маріуполь, Широкино, Гранітне та Бердянське.

"Дід" - людина сталева, міцний духом і фізично, ще тієї, старої закалки. До цих пір дає фору молодим, всі нормативи з фізпідготовки здає на відмінно, щоранку бігає 4-5 кілометрів, працює на турніку, взагалі не п'є, грає у футбол з молоддю. І, звичайно, передає свій безцінний досвід молодим.

Іван водить "динозавр" БТР-70 і в його умілих руках техніка завжди поводиться дуже надійно. Свою бойову машину десантник назвав "Захарка" на честь рідного діда, українця, який захищав свою землю ще в ту війну.

А це баба Катя (Катерина Білик), бойова пенсіонерка з Львівської області.

Їй 68 років, вдова, живе з дочкою Надею і онуком Володею в селі Млиніська Жидачівського району Львівської області та досі викладає математику в сільській школі.

Про те, як стала учасницею військового вишколу, в якій, за задумом організаторів, повинні були брати участь місцеві жителі від 18 до 40 років, згадує зі сміхом: «Внук мій прочитав в Інтернеті про ці курси і мені розповів. А я кажу: «молодець, навчитися Батьківщину захищати це ж така справа хороша! І я піду».

І пішла. «Мене спочатку засмутили, сказали, що автомат не дадуть. Але я їм сказала: «А що ж я буду робити, якщо таке ж, як у Донецьку та Луганську почнеться, що я з сепаратистами робити буду?». І мені дали автомат, навчили стріляти».

Дід Василь Васильович. Снайпер, який може дати фори багатьом молодим теж служіть в АТО.

"Зі своєю сивою бородою, автоматом Калашникова і в камуфляжній формі Ашер Йосеф Черкаський має вигляд східноєвропейської версії Фіделя Кастро".

Ашер-Йосеф Черкаський кримчанин, але поїхав звідти в 1993 році в Дніпропетровськ.

"Я повернувся до Криму в 2012 році - там залишалася моя мати, у якої зіпсувалося здоров'я. Залишили старших дітей у Дніпропетровську, де вони навчалися в релігійній єврейській школі - в Криму такої можливості не було. А коли сталася анексія і ми були в очікуванні початку повномасштабної війни, мати змусила нас виїхати рятувати дітей”.

“Знаєте, на момент розпаду Радянського Союзу я вже відслужив в армії і був свідком трагічних подій в Карабасі, Оші, Придністров'ї, Чечні, де жили наші родичі, так як моя мати з Кавказу, і я знав, чого можна очікувати в Криму і в Україні».

“Ми розуміли, що російські війська нашої єврейській громаді не пробачать і треба рятувати дітей. Ні, були думки і про Ізраїль, але коли з'явилася можливість виконати свій обов'язок чоловіка перед сім'єю і країною, я відразу їм і скористався.

У мене обидва діди пройшли Велику Вітчизняну війну. Один закінчив її в Болгарії, другий брав участь у захопленні Рейхстагу. Я син військового, сам служив у Радянській армії. Для мене вибір був такий: "На що я здатний як чоловік?"

Житель села Тарасівка (Київська область) 56-річний Ігор Дудін. Не дочекавшись повістки з військкомату, зібрав рюкзак, взяв велосипед і поїхав до Донецька, щоб записатися в добровольці. На ровері він проїхав більше 800 км.

"Дідом мене називають законно, мені 56 років - є вже внучка, якій 7 років. Дружина, дочка і внучка живуть в Росії, списуємося в соцмережах. Вони не знають правди про те, що відбувається в Україні ... Як зомбі, їм пояснювати марно. А в АТО поїхав тому, що не зміг щодня чути, як гинуть молоді хлопці. Ходив двічі у військкомат. Але мені сказали, якщо знадоблюсь, надішлють повістку. Я чекав два місяці. А в серпні не витримав, в кафе, де працював різноробочим, попрощався з адміністратором Олею, перехрестився, сів на свій велосипед і рушив у дорогу. Я - колишній прапорщик, сім років прослужив на Кавказі, так що військовий досвід є ".

У бою під Луганськом загинув розвідник батальйону "Айдар" Ілля Василаш "Дід". Серед інших ветеранів- "афганців" він у грудні 2013 року вийшов на столичний Майдан, а потім добровольцем відправився в зону АТО на Донбас. До свого 55-річчя Ілля Василаш не дожив 5 днів.

Дід-бандеропасічнік біля бандеровулика з бандеробджолами, що носять бандеромед!



Краща тенісистка України Эліна Світоліна перемогла в Дубаі

Краща тенісистка України Эліна Світоліна виграла супертурнір в ОАЕ Dubai Duty Free Tennis Championships з призовим фондом 2,6 млн доларів. У фіналі 23-річна харків'янка не залишила шансів 24-тій ракетці світу Дарині Касаткиной. Зустріч продовжилася 1: 12 і завершилася з рахунком 6 : 4, 6: 0.








Поховали героя АТО - медика Сабіну Галицьку

Герої не вмирають!



Прикра і сповна сакральна жертва для України в загибелі молодої дівчини на передовій в АТО, що припала саме на 20 лютого - день вшанування трагічного розстрілу "Небесної сотні" 4-и роки тому на Євромайдані в Києві 2014-го.  З такою самою підлою підступністю з боку ворога, що розстріляв медичну машину під час домовленого режиму тиші, як тоді снайпери розстрілювали беззбройних майданівців. Не пригадую випадків, коли в АТО на "передку" гинули жінки, бо їх оберігали і не допускали туди, де було дуже  небезпечно, а Сабіну Галицьку не вберегли... Відтепер, допоки Україна не переможе в цій ненависній війні, для кожного українського воїна після кожного вдалого пострілу по ворогах буде звучати тверде: - Це вам, гади, за Україну, за побратимів і за Сабіну. 


На Житомирщині поховали загиблу на Донбасі дівчину медика Сабіну Галицьку



На Житомирщині попрощалися з 23-річною медсестрою, яка загинула в АТО





«Я родился на Украине, воевал за Украину, на Украине и умру»



Иван Доценко

«Я родился на Украине, воевал за Украину, на Украине и умру»

22.02.2018 

В Славянске на Донетчине сегодня, 22 февраля, прощаются с полковником Иваном Моисеевичем Доценко, ветераном Второй мировой войны. Ивана Моисеевича, которому 3 февраля 2018 года исполнилось 95 лет, не стало 20 февраля. Отец редактора местного издания Tvplus Сергея Доценко запомнился горожанам тем, что в мае 2014-го, когда Славянск был оккупирован вооруженной бандой российского диверсанта Гиркина, отказался сниматься в пропагандистском ролике российского телевидения.

— О том, что Иван Моисеевич не захотел давать интервью российским журналистам, рассказал его сын, сопровождавший отца на традиционные торжественные мероприятия по случаю Дня Победы, проходившие на центральной площади, — рассказала «ФАКТАМ» журналист Tvplus Светлана Вьюниченко. — Наше издание, как и все издания в городе в тот период, уже приостановило свою работу, но журналисты все еще оставались в Славянске. Все стали уезжать уже в середине мая, когда поняли, что быстро отвоевать наш город украинской армии не удастся. Конечно, по прошествии почти четырех лет воспроизвести рассказ Сергея Ивановича о том эпизоде уже, наверное, невозможно, но отдельные фразы врезались в память всем присутствовавшим. К Ивану Моисеевичу подскочила одна из съемочных групп российского телеканала (их тогда в городе было множество) и стала задавать ему провокационные вопросы, подталкивая к тому, чтобы он ответил, что, мол, не за то воевал, что предан идее СССР и выступает за братство народов Украины и России. Дескать, «старшие братья» из России сейчас здесь, в Славянске, потому что «спасают» нас от «киевской хунты». Отец нашего редактора сниматься отказался, сказав, что он «родился на Украине, воевал за Украину и на Украине умрет». Сюжет, конечно, нигде не показали.

По словам Светланы Вьюниченко, писавшей о судьбе Ивана Моисеевича и о других ветеранах, проживающих в Славянске, полковник Доценко был не единственным участником боевых действий, который возмущался тем фактом, что, напав на Украину, «русские братья» разорвали многие семейные и дружеские связи.

— Под влиянием агрессивной кремлевской пропаганды даже некоторые бывшие однополчане, проживающие в разных странах (в России, Украине, Белоруссии) и по разные стороны от линии разграничения, перестали общаться друг с другом, — говорит Светлана Вьюниченко. — Однако живущие в Славянске участники боевых действий, с которыми я общалась в 2015—2016 годах (увы, за это время уже трое героев этих материалов умерли), были преданы своей родине и четко понимали, кто начал сегодняшнюю войну.

Справка tvplus.dn.ua: Иван Моисеевич Донецко родился 3 февраля 1923 года в селе Остаповка Варвинского района Черниговской области. В его семье Голодомор забрал отца и братьев. Сам Иван чудом выжил и в 1939 году с отличием окончил 7-летнюю школу, поступив в Прилуцкое педагогическое училище. Проучившись год, вернулся в село, так как в СССР вышел закон об оплате среднего и высшего образования.

В начале августа 1941-го его мобилизовали и направили в Харьков, а затем в Ворошиловград (ныне — Луганск). Иван Доценко попал во взвод связи 2-го стрелкового батальона 694-го стрелкового полка 385-й гвардейской стрелковой дивизии. Боевое крещение связист Доценко получил на реке Миус, где взвод держал оборону. Здесь же заслужил свою первую награду — медаль «За боевые заслуги». В марте 1942-го 19-летнего солдата направили на курсы младших командиров, организованные Южным фронтом. Окончить их Ивану Моисеевичу не удалось из-за активного наступления немцев по всей лини фронта. В Туапсе (Краснодарский край РФ) курсантов вновь распределили по дивизиям и отправили на фронт. Доценко пошел в полковую разведку 32-й гвардейской дивизии. Вместе со своим полком освобождал Кубань, расширял плацдарм на Таманском полуострове. В январе 1944-го получил тяжелое ранение в голову. После лечения в госпитале Ивану Моисеевичу дали месячный отпуск, а затем направили в школу авиационных специалистов Закавказского фронта. Через три месяца, уже как старшина технической службы, он был отправлен в Польшу. Победу 22-летний Иван Доценко встретил в немецком городе Риза на реке Эльбе. До демобилизации в 1957-м нес службу в Австрии. Демобилизовавшись, Иван Моисеевич по приглашению двоюродного брата приехал в Славянск. Окончив юридический факультет Одесского государственного университета, работал юрисконсультом на различных предприятиях. Оставил работу лишь в 74 года.

Коллектив «ФАКТОВ» приносит соболезнования коллеге Сергею Доценко в связи со смертью отца
Егор КРУШИЛИН, «ФАКТЫ» (Донецк)


Сплачувати оренду за приватне житло несправедливо



Шановний прем'єр-міністр України п. Володимир Гройсман, вдячний вам за вашу дуже потужну роботу на вашій посаді, де ви реально показуєте "як потрібно керувати державою" разом з фаховою командою міністрів та віце-прем'єр-міністрів.
Я звертаюсь до вас з наступною вимогою та проханням закінчити й покінчити в комунальному господарстві України, або так званого "ЖКХ", радянську систему безгосподарності типу "бери, якщо зможеш, але плати, скільки скажуть". Я категорично не згоден з існуючою системою оплати за комунальні послуги в багатоквартирних будинках в цілому і щодо себе зокрема.
В період існування СРСР фактично весь житловий фонд з багатоквартирних будинків був у державній власності, а мешканці квартир перебували там на правах тимчасових винаймачів і, відповідно, сплачували за житло за схемою оренди, тобто всі послуги комунального господарства були прив'язані до квадратури житлової площі, що знаходилася згідно державного ордеру у користуванні окремої особи чи сім'ї.
Після благодатного розвалу "Імперії зла"-СРСР і за ще більш благодатного утвердження Незалежної України у 1991 р. майже одразу за прийнятим законом Верховної Ради України відбувся процес безкоштовної приватизації житла з передачею його з державного у приватну власність окремим громадянам. Але в подальшому відбувся прикрий казус, який тупо не осягнуло і не виправило в подальшому ні керівництво країни, ні народні депутати ВРУ багатьох скликань, а саме: власність житла приватна, а плата за нього і далі зберігалося як за винайняте! Тобто усі послуги і надалі обчисляються не за фактичною величиною, а у прив'язці до квадратних метрів житлової площі, що є абсурдним, але і дуже вигідним для надавачів комунпослуг, точніше: для різноманітних шахрайських схем.
Тому я звертаюся до вас, пане прем'єр-міністр України, навести правопорядок у цій сфері "житлово-комунального хазяйства", щоб власники житла не сплачували за нього оренду надавачам комунальних послуг, які за будь-що ухиляються перевести надавання цих комунпослуг у просте пряме обчислення. Для прикладу, здається простіше-простого у під'їздах встановити електролічильники для чіткого обліку використаної електроенергії для освітлення "місць загального користування", але цього немає і я буду приємно здивований, якщо десь це було зроблено по Україні. Так само щодо електрики та ремонту ліфтів на кожен місяць є своя калькуляція, а не "кіловати у метрах квадратних". Вивіз сміття має свою вагу і кількість конкретно! А найбільш абсурдним обчисляти прибирання під'їздів та прибудинкової території, які мають свою власну квадратуру, за житловою площею мешканців квартир у будинку. Причому вартість цих двох останніх послуг сягає вже понад половини оплати комунпослуг і не підлягає жодному контролю ціноутворення, як і унеможливлено відмовитись від таких наддорогих послуг окремому власнику квартири.
Моя позиція полягає в тому, що кожна комунальна послуга має своє реальне обчислення і калькуляцію вартості, яку можна перевірити за наявності засобів контролю з відеозапису та обліку, якими є лічильники. Причому наголошую, що основна маса лічильників в приватних оселях має бути встановлена за державною і муніципальними програмами безкоштовно!  А надання всіх пільг і субсидій повинно бути прив'язано до наявності лічильників тощо. Не менш важливим є тема безкоштовного обслуговування лічильників, а зняття показів взагалі має бути дистанційним в автоматичному режимі з вчасним інформуванням споживача. Особисто я переконаний, що там де буде максимальний облік та належний контроль - там буде спокій і справедливість, а шахрайство просто не матиме шансів на існування. Це все з цього питання, але не все з темою оренди.
Я не є фахівцем в темі ЖКХа, точніше я в ній фахівець в якості споживача, який ну дуже незадоволений і через те багато понаписував і опублікував без значної користі, але і надалі пишу, зокрема ось до вас. Я на початках з великою прихильністю поставився до утворення ОСББ, доки не вияснив усю підступність цього процесу, коли муніципальна влада перекладає всі свої проблеми по наданню послуг та їх якості на самих споживачів, але при тому привласнює собі всі кошти за вказаною вище схемою пседо-оренди. Не знаю, як запрацює новоприйнятий закон по ЖКХ з його "управляючими компаніями", але я знаю твердо одне: житло має бути місцем спокою і релаксації для людей після їх щоденної напруженої праці, а не черговим полем битви за виживання.
Саме тому я є прихильником того, проти чого і виступаю - оренди. Наскільки мені відомо саме цей варіант винаймання житла найбільше розповсюджений в Німеччині, тому що він дає високий рівень мобільності та комфорту: живеш заможніше - винаймаєш дорожче житло, а як щось не склалося - одразу підшукуєш економваріанти. За тим легко змінити роботу і місце проживання, що для сучасного життя дуже актуально. Не потрібно думати про ремонти чи ще якісь проблеми з житлом, а це все обумовлює найкращий рівень комфорту. На жаль, в Україні проблема законодавчого обгрунтування щодо оренди житла, як і вся ця житлова сфера вцілому не врегульована належно, тому на теперішній час це є величезна проблема з наявного "тіньового ринку" в Україні та оббігу неоподаткованих грошей. Зокрема, потрібно чітко опрацювати законодавчо права та обов'язки надавача і користувача орендою, як і чітко розмежувати подобову і довготривалу оренду, готельний сервіс та хостели тощо. А головне: зробити це так, щоб було вигідно знаходитись в легальному стані ведення бізнесу і не вигідно шахраювати.
Шановний пане прем'єр-міністр, я твердо переконаний у тому, що наведення порядку у  сфері приватного житла з ліквідацією схем псевдо-оренди є, по-суті, засобом для створення умов існування правильної сфери орендованого житла. Отже пов'язано і з покращенням життя пересічних українців, чого ви і добиваєтесь своєю щоденною наполегливою працею, за що висловлюю свою щиру подяку. Підтримую весь Кабмін, бо видно, що люди реально є державотворці!

З повагою, Богдан Гордасевич

Україна дбає про освіту під час війни - це вражає

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
від 21 лютого 2018 р. № 87
Київ

Про затвердження Державного стандарту початкової освіти
 
Відповідно до частини першої статті 31 Закону України “Про загальну середню освіту” Кабінет Міністрів України постановляє:

1. Затвердити Державний стандарт початкової освіти, що додається.

Установити, що Державний стандарт застосовується з 1 вересня 2018 р. для учнів, які навчаються за програмами дванадцятирічної повної загальної середньої освіти.

2. Визнати такою, що втратила чинність, постанову Кабінету Міністрів України від 20 квітня 2011 р. № 462 “Про затвердження Державного стандарту початкової загальної освіти” (Офіційний вісник України, 2011 р., № 33, ст. 1378).

3. Міністерству освіти і науки вжити заходів для своєчасного розроблення та затвердження типових освітніх програм для учнів закладів загальної середньої освіти з метою забезпечення впровадження Державного стандарту, затвердженого цією постановою.

4. Ця постанова набирає чинності з дня її опублікування, крім пункту 2, який набирає чинності з 1 вересня 2021 року.

       Прем’єр-міністр України                             В. ГРОЙСМАН

Кінець АТО

Петро Порошенко підписав Закон про реінтеграцію Донбасу

Дуже важливе засідання Кабінету міністрів України

Дуже важливе засідання Кабінету міністрів України з програмою нової програми освіти та банківською реформою від 21 лютого 2018 р.


Вшанували пам'ять полеглих героїв "Небесної сотн

Президент України Петро Порошенко разом з дружиною Мариною вшанували пам'ять полеглих героїв "Небесної сотні"


Ми вистояли завдяки їх жертовності

Мітингувальники, які загинули під час "спецоперації" (не у хронологічному порядку, точний час встановлюється):

Перша фаза штурму Євромайдану. ВІДЕОреконструкція від Jus Talionis 01

Бойків Володимир – штурм;

Перша фаза штурму Євромайдану. ВІДЕОреконструкція від Jus Talionis 02

Бондарєв Сергій – штурм;

Перша фаза штурму Євромайдану. ВІДЕОреконструкція від Jus Talionis 03

Брезденюк Валерій – штурм;

Перша фаза штурму Євромайдану. ВІДЕОреконструкція від Jus Talionis 04

Капінос Олександр – штурм;

Перша фаза штурму Євромайдану. ВІДЕОреконструкція від Jus Talionis 05

Кульчицький Володимир – штурм;

Перша фаза штурму Євромайдану. ВІДЕОреконструкція від Jus Talionis 06

Максимов Дмитро – штурм;

Перша фаза штурму Євромайдану. ВІДЕОреконструкція від Jus Talionis 07

Пасхалін Юрій – штурм;

Перша фаза штурму Євромайдану. ВІДЕОреконструкція від Jus Talionis 08

Плеханов Олександр – штурм;

Перша фаза штурму Євромайдану. ВІДЕОреконструкція від Jus Talionis 09

Прохорський Василь – штурм;

Перша фаза штурму Євромайдану. ВІДЕОреконструкція від Jus Talionis 10

Черненко Андрій – штурм;

Перша фаза штурму Євромайдану. ВІДЕОреконструкція від Jus Talionis 11

Швець Віктор – штурм;

Перша фаза штурму Євромайдану. ВІДЕОреконструкція від Jus Talionis 12

Сидорчук Юрій – штурм (помер 28 червня 2014 р.);

Перша фаза штурму Євромайдану. ВІДЕОреконструкція від Jus Talionis 13

Орленко Віктор – штурм (помер 3 червня 2015 р.);

Перша фаза штурму Євромайдану. ВІДЕОреконструкція від Jus Talionis 14

Васільцов Віталій – перехрестя вул. В.Житомирської та Володимирської;

Перша фаза штурму Євромайдану. ВІДЕОреконструкція від Jus Talionis 15

Веремій В’ячеслав – перехрестя вул. В.Житомирської та Володимирської;

Перша фаза штурму Євромайдану. ВІДЕОреконструкція від Jus Talionis 16

Клітинський Олександр – пожежа у ФПУ;

Перша фаза штурму Євромайдану. ВІДЕОреконструкція від Jus Talionis 17

Топій Володимир – пожежа у ФПУ. Джерело: https://ua.censor.net.ua/n3051220