хочу сюди!
 

Natalia

43 роки, близнюки, познайомиться з хлопцем у віці 35-50 років

Українська vs. Російська!

Дана стаття не з розділу безпідставно шовіністичних - тут будуть звичайні факти та трохи аналітики. Виявляється, згідно з інформацією багатьох інтернет-ресурсів, Україна сьогодні є інформаційним придатком Росії, як колись була ресурсним придатком. Ресурси змінюються, як і спосіб виробництва, як і структура економіки. Тобто, виходячи зі сказаного, позиція України ніяк не змінилася ні за останні 100 років, на за роки незалежності та видно що і не зміниться зночно в гіршу або кращу сторону в найближчий час.

Далі - згідно з заголовком замітки, у інформаційному полі змагаються між собою українська та російська мова. Змагаються? Значить є за що? Та чи змагаються вони насправді? Адже протистояти можуть лише рівні між собою. Тож, дуже серйозний сайт w3techs.com показує наступну глобальну статистику використання мов в Інтернеті:



Це значить, що російська мова друга у світі за використанням. Англійська перша з величезним відривом від всіх інших. Разом з німецькою, якщо помістити англійську в одну групу з нею як германську, вона складає 60,6%. Вражає, так? і в світому вимірі! На другому місці не китайська, не японська, не іспанська, не французька, а саме російська. В переліку перших дванадцяти світових мов, які займають позиції лідерів в інформаційному просторі немає української мови. І хоч україномовних сегмент Вікіпедії серед слов'янських мов є третім і 14 у світовому вимірі, то виходить - це пасивні, а не активні позиції - тішить і надихає, те, що ресурси з переходу з пасивної в активну позицію є. Зі слов'янських мов дві - польська та російська (разом 7,7%). З романських - чотири - іспанська, французька, португальська, італійська (їх сумарний відсоток складає 13%). Інші чотири мови - китайська, японська, турецька та арабська належать до різних мовних груп. Дивує те, що арабська мова займає всього 1,2% у світовому вимірі при 340 мільйонах населення у 22 арабських країнах - і це дані аж з 2007 року (про населення, яке там швидко росте).

Повертаємося до України. Українську мову в нас ніби декларує більша частна населення. Та погляньмо на цей графік:



З цього графіку видно, що в доменній зоні .ua російську мову використовують аж 79,2% відсотків сайтів. Потім англійська 10,4% і українська на третьому місці з 10,3%. Тобто лише кожен десятий сайт в Україні українською мовою, так як і англійською. Подібна ситуація з Вікіпедією, де в Україні україномовним розділом користуються лише 15% користувачів українського сегменту Інтернет.

Для чого щоразу піднімати це питання? Люди собі користуються і вони задоволені. Чи варто творити щось своє - менше, але своє? Адже сила - в єдності. Чи в російській інформаційній єдності? В інформаційному просторі українська і російська мови не змагаються. Українська намагається лише утримувати позиції або здобувати нові, незайняті простори. З вищенаписаної інформації виходить, що "завдяки саме українцям" російська мова є серед світових лідерів у інформаційному просторі, як пише ресурс watcher.ua. Адже саме в україні найбільше російськомовних користувачів Інтенету за межами Росії. В одній зі своїх попередніх заміток вже писав про подібну проблему, коли українські користувачі лише піднімають рейтинг російським порталам, які локалізуються на іноземних фондових біржах і всі активи осідають згодом не в Україні, а десь в інших країнах. Про перспективи розвитку українського сегменту Інтернет писав раніше ТУТ.

Патріоти - плачте! Інтернаціоналісти - радійте! Хто хоче, щоб Гугл видавав лише українські запити - раджу переналаштувати свій браузер згідно з цією інструкцією. Або взагалі заінсталювати українську версію операційної системи. В мене є дві системи - одна Windows 7, друга - чудова система - OPEN Suse. Вільно та безкоштовно скачується - не рекламую, лише раджу.

Як думаєте Ви? Що відбувається в українському інформаційному просторі? Чи ми придаток чи просто ще розвиваємося?

Оригінал статті за посиланням.
7

Коментарі

126.03.13, 17:19

Я думаю, что ничего тревожного в этом нет. Например, голландцы, родной язык которых - немецкий, в бизнесе и в интернете часто используют английский язык. И они никакого комплекса "меньшовартості" в связи с этим не чувствуют.

Кстати, неплохо бы провести исследование доменной зоны "de". Немецкий или английский там у них на первом месте?

    226.03.13, 17:46

    На мій погляд рiдномовна ситуація планомірно змінюється на краще.
    I ми не придаток, а цілком гармонійно поволi розвиваємося.
    У мене 6 років немає телевізора (чого і всім раджу) - що там на телепросторi з мовою - не знаю.
    Втiм, власне мене, неймовiрно втішає поява якiсних спортивних україномовних каналів в інтернеті - Футбол та Футбол плюс, де я собi маю чудовий барвистий укр-контент.
    В твiттерi я теж налаштувала укр. мову, хоч вона поки бета-версiя там..

    До речi, я харків'янка, наразi в Дніпропетровську, де рiдну мову не почуєш на вулицях!
    Тож я мушу сама собi створювать та шукать мовний осередок.

      326.03.13, 18:18Відповідь на 1 від Хайдер

      Все просто - за цим посиланням ясно видно, яка мова в Германії на першому місці - http://w3techs.com/technologies/segmentation/tld-de-/content_language

      Взагалі німецький сегмент Інтернету (як і все інше) дуже потужний - в першій десятці і двадцятці такі портали, як web.de, gmx.net, uimserv.de, bild.de, spiegel.de та інші.

      І не про меншовартість я згадую. А про капітальні потоки, які оминають нашу державу лише через те, що більшість юзерів користується порталами, які належать іноземним корпораціям. Чи не так?

        426.03.13, 18:28Відповідь на 2 від лишайная кися

        Для цього є безліч порталів та ресурсів, які варто відвідувати щоразу. Ось тут їх описую та попопнюю перелік - http://novi-slova.blogspot.com/2013/02/blog-post_499.html

          526.03.13, 18:35Відповідь на 3 від Falke

          Я не могу согласиться с Вами, то все иноязычные порталы принадлежат иностранным корпорациям.

          Более того, я даже знаю один серьезный транспортный портал, которым охотно пользуются и россияне и даже европейцы, но принадлежит он гражданам Украины, луганским предпринимателям. Кстати, портал изначально русскоязычный. Правда, сейчас уже есть украинская версия.

          http://lardi-trans.com

            626.03.13, 18:37Відповідь на 1 від Хайдер

            А на рахунок Голландії - в першій десятці за відвідуваністю аж три портали з самої Голландії - nu.nl, marktplaats.nl, telegraaf.nl, чого не скажеш про Україну. Англійська мова в бізнесі - українцям теж би знадобилися такі знання. Думаю не кожен похвалиться знаннями англійської на гідному рівні.

              726.03.13, 18:41Відповідь на 5 від Хайдер

              Цікавий сайт та ідея - мене цікавить тема транспорту та всього, що з ним пов’язане.

                826.03.13, 18:42Відповідь на 6 від Falke

                Для Голландии, издревле занимающейся мореплаванием и торговлей, английский язык почти как родной. )

                Украина тоже никуда не денется от английского. С развитием международной торговли, транспорта и коммуникаций потребность в иностранных языках возрастает. Думаю, что через пару поколений украинцы будут владеть английским так же свободно, как и русским.

                  926.03.13, 18:43Відповідь на 7 від Falke

                  Цікавий сайт та ідея - мене цікавить тема транспорту та всього, що з ним пов’язане.На данный момент, это лучший транспортный сайт во всем русскоязычном сегменте. И это украинский сайт!

                    1026.03.13, 18:47Відповідь на 9 від Хайдер

                    В РФ цей сайт на жаль на 51,159 місці Дані Alexa.com

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      3
                      попередня
                      наступна