хочу сюди!
 

Ліда

50 років, водолій, познайомиться з хлопцем у віці 46-56 років

Щодо атестації педпрацівників в умовах карантину.

Замітка написана - перед атестацією, а відредагована - вже опісля.

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1255-10#Text 
 
 Згідно змін, прийнятих в 2013 році,  про публікації в  друкованих чи інтернет виданнях педпрацівників вищої категорії – теж нічого немає:

https://ips.ligazakon.net/document/re23949?an=13&ed=2013_08_08

 Щодо оформлення стін кабінету фізики: Згідно санітарних вимог, «Стіни навчальних приміщень повинні бути гладкими  та  такими, щоб їх прибирання було можливе вологим способом.» https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v0063588-01#Text

Учитель не повинен ремонтувати навчальну кімнату, тим паче - взимку.

В наказі МОН №601 від 20.07.04 року «Про затвердження Положення про навчальні кабінети загальноосвітніх навчальних закладів» чітко сформульовано обов’язки і оплата завідувача навчальним кабінетом, а в НАКАЗІ МОН

Від 29.04.2020  № 574 Про затвердження Типового переліку засобів навчання та обладнання для навчальних кабінетів і STEM-лабораторій є такі ключові положення і вимоги до мотивуючого навчального простору для середньої школи·        Ненавязлива візуальна атмосфера, відсутність «візуального сміття» ·       Мобільність наочних матеріалів, акцентування на дошці·       Емоційна врівноваженість і мінімалізм наочності, які унеможливлюють дезорієнтацію учня. Наочністю має бути зайнято невелика частина вільних стін навчальної кімнати. Це і багато іншого, з посиланням на нормативні документи, можна знайти тут: https://decentralization.gov.ua/uploads/library/file/407/NOP_Motivuyuchiy-prostir.pdf.  

Наказом Міністерства освіти і науки України від 16 березня 2020 р. № 406 (із змінами, внесеними наказом Міністерства освіти і науки України від 26 березня 2020 р. № 458), рекомендовано атестаційним комісіям усіх рівнів в установленому порядку прийняти рішення про перенесення своїх засідань на період карантину.   

В цьому наказі зазначено, що в усіх випадках потрібно керуватися інтересами педагогічного працівника, який атестується. Зокрема, розгляд питань щодо відповідності (невідповідності) педагогічного працівника раніше присвоєній кваліфікаційній категорії рекомендується відтермінувати до завершення карантину.


У Міністерстві освіти і науки звертають увагу освітніх чиновників різних рівнів на тому, що календарне та поурочне планування здійснюється вчителем у довільній формі, у тому числі з використанням друкованих чи електронних джерел тощо. Формат, обсяг, структура, зміст та оформлення календарних планів та поурочних планів-конспектів є індивідуальною справою вчителя. Встановлення універсальних у межах навчального закладу, міста, району чи області стандартів таких документів є неприпустимим. Строки їхнього зберігання вчителем також законодавчо не встановлені, а відтак вчитель самостійно приймає про це рішення.

Також у МОН наголошують, що створення, наповнення та зберігання різноманітних порт-фоліо, папок, альбомів тощо з напрацюваннями вчителя на паперових носіях, в тому числі при підготовці його до чергової чи позачергової атестації, участі в конкурсах тощо не належить до передбачених законодавством видів роботи й не може вимагатися від вчителя керівниками навчального закладу, представниками методичних служб чи органів управління освітою.

У листі зазначається, що законодавчі та підзаконні акти у сфері освіти надають вчителеві право, а побудова навчальних програм з предметів передбачає можливість перенесення вчителем уроків, збільшення кількості годин на вивчення окремих тем. Відтак, контроль щодо так званого "відхилення" вчителя від календарного планування чи від матеріалів підручника є неправомірним і неприпустимим.

Насамкінець, у Міністерстві освіти і науки звертають увагу учасників освітнього процесу на те, що вибір форм та методів викладання є винятково прерогативою вчителя й не можуть регламентуватися ні адміністрацією навчального закладу, ні органами управління освітою. Вимоги окремих керівників щодо зведення діяльності педагога до застосування ним лише традиційної класно-урочної форми проведення занять чи застосування тих чи інших методик є неправомірними й вчитель не зобов'язаний їх виконувати.

"Дотримання цих та інших приписів та принципів сприятиме професійній самореалізації педагогів і, як наслідок, - підвищенню якості освіти", - зазначають у Міністерстві освіти і науки, звертаючись до органів управління освітою, керівників інститутів післядипломної педагогічної освіти, керівників методичних кабінетів та центрів, а також керівників навчальних закладів.

Додатково див.: Лист МОН № 1/9-630 "Про неухильне дотримання принципів гарантування свободи педагогічної діяльності вчителя".

Якщо ж учитель, в результаті падіння зі скутера у зорану нещодавно ріллю, по дорозі на роботу, пошкодив 2-3 листи з більш ніж 3 десятків гарно оформлених листів календарного планування і замінив їх тимчасово чорновими (не красивими) варіантами, і саме вони були непомітно вилучені (вкрадені перевіряючою) з теки, щоб "пустити по колу" серед директорів шкіл, то тут взагалі - No comments. Добре, що хоч тоді нічого не зламала при падінні. 

Не говорячи вже про те, що тоді другий місяць поспіль мучив якийсь незрозумілий вірус, і про те, що оцінювати роботу вчителя лише по одному уроці - не можна.

Тим більше, якщо вже трапилось так, що на момент відвідування його єдиного уроку, вчитель вимушено змінив тему уроку. Тому, що раптово було скорочено велику перерву, на якій учитель мав би пообідати і принести у школу свій ноутбук з квартири, куди відвіз його таксист. А один-єдиний комп'ютер у школі, необхідний для проведення інтегрованого уроку для реалізації STEAM-проекту, був у кабінеті директора. 

До того ж рівень знань учнів на момент, коли вчитель приступив до роботи, ніхто з керівництва школи чи відділу освіти НЕ перевіряв.

...Але причини для тихої радості хворого вчителя, все таки знайшлись: на цьому уроці два учні з 5 чудово справились з розв'язанням складних багаторівневих задач, що включають необхідність знань з декількох розділів фізики! Без попередніх "репетицій". Незважаючи на те, що готувались вони до зовсім іншої роботи на уроці. (Реалізації проектів)


Десятихвилинна атестація по телефону - окрема розмова.
Ви, звичайно, можете подати апеляцію на переатестацію. Якщо вам не жаль свого часу і нервів. Особливо - в умовах карантину, коли в цей час ще й близькі люди хворіють.

Тому - бережіть себе і своїх рідних! Бо важливіше за це нічого більш немає.

Шануймося, бо ми - того варті) Віртуально - обнімаю.



7

Коментарі