хочу сюди!
 

Alisa

39 років, водолій, познайомиться з хлопцем у віці 34-46 років

Павло Міщенко - той, хто мав право носити Георгіївську стрічку

  • 09.05.13, 17:56
Тільки люди безсоромні, такі як комуняки, можуть влаштувати такі флешмоби з Георгіївською стрічкою. Ми пам'ятаємо, що найбільше Георгіївських кавалерів вбила саме радянська влада: Рузський, Духонін, Корнилов, Войцеховський, Міллер, Лечицький і сотні інших ти, хто насправді мали право носити Георгіївську стрічку були вбиті комуністами. Я розкажу про одного з них - Павла Івановича Міщенко, блискучого українця і генерала.

Павло Іванович народився 22 січня 1853 році в українській родині в Дагестані. Вчився в 1-ій Московській військовій гімназії, 1-ому Павлівському училищі і закінчив офіцерську артилерійську школу.  Поступив на службу прапорщиком в 38 артилерійський полк. Брав участь у Хівінській війні, за що отримав свою першу медаль. Потім брав участь у Турецькій війні. В 1900-1901 році брав участь у Китайському поході, за свої дії отримав орден Святого Георгія ІV ступіня, відповідно до наказу про нагородження:

За выдающиеся подвиги во время военных действий в Манчжурии, причем, будучи окружен в Манчжурском районе во много раз превосходящими силами китайцев, успел пробиться с вверенными ему чинами, нанеся китайцам большой урон и не оставил в руках неприятеля трофеев.»

У 1903 році його було поставлено командувати окремою Забайкальською козачою дивізією. Саме тут він проявив себе під час Російсько-Японської війни. Відомо, що війна для Російської імперії склалася вкрай не вдало, але всі успіхи на фронті, як не дивно пов'язані з іменами українців, наприклад з Романом Ісидоровичем Кондратенко, героєм оборони Порт-Артура або тим же Павлом Міщенко. Наступ японців в початках війни міг би бути взагалі фатальним для російської армії, нездарність керування начальником фронту Олексієм Куропаткіним, призвело до того, що російська армія майже тікала з усіх фронтів. Але бліцкріг японської армії провалився саме через те, що бригада Міщенко хоробро стримувала наступ японців на Гайджоу та Сахотан. Завдяки цьому Куропаткін вивів війська до Ляоана, де з'єднався зі Східною групою армії генерала Більдерлінга. Японська армія атакувала позиції російської армії, намагаючись в обхід лівого флангу вийти в тил і перерізати доступ до залізної дороги. Атаки японців вдалося відбити, але несподівано сам Куропаткін дав наказ відступати на другу оборону позицію. 17 серпня 1904 року японці вдарили по російський армії, лівий фланг було прорвано, армії загрожувало оточення, але тут, командуючий обороною правого флангу Павло Міщенко віддав наказ контратакувати. Ряд вдалих контратак загальмували просунення японської армії і не дозволили оточити і знищити російську армію. Японці зазнали великих втрат. Однак розвинути успіх було нічим, тому Куропаткін віддав наказ відійти на головну позицію. Атаки японців на головну позицію завершалися нічим, контратаки конниці Міщенка призвели до великих втрат серед японців, через що вже на кінець бою чисельність японської армії стала меншою за Манчжурську російської. Однак, не дивлячись на це, Куропаткін не витримав і вирішив відступати, повіривши недостовірним даним розвідки про чисельність японської армії. Куропаткін віддав наказ відступати до Мукдену, а Міщенко мав прикривати відхід. Армія організовано відступила, а втрати завдані японцям кавалерією Міщенка не дозволили генералу Ояма переслідувати відступаючих. 1905 року перед Павлом Міщенко була поставлене завдання - здійснити рейд у тил ворога, щоб завадити перегрупуванню японських військ. Цей рейд отримав назву Навала на Інкоу. 30 грудня відділ Міщенко атакував Інкоу в тилу ворога, було захоплено і знищено декілька складів зброї, однак захопити Інкоу не вдалося, адже генерал Ногі оперативно переправив війська на допомогу маршалу Ойямі і сили супротивників були надто нерівні, через що Міщенко віддав наказ відступити до своїх позицій. Маршал Ойяма вирішив оточити і повінстю знищити відділа Міщенка, але кавалерія прорвала оточення і змогла повернутись в склад Манчуржської армії.  

Після війни Павло Міщенко командував 2-им Кавказьським армейським корпусом, потім був генерал-губернатором Туркестанського військового округу, наказним отаманом Симирічного козачого війська, виконував обов'язки наказного отамана Доньского козацтва. Під час Першої світової командував частинами 2-го Кавказського армійського корпусу, потім 31-им армійським корпусом на Південно-Західному фронті. 

Після революції Міщенка було звільнено з армії в зв'язку з тим, що він вважався "реакційним елементом". Загалом за військову кар'єру Павло Міщенко був нагороджений:

Орденом Святої Анни 3 ступіня з мечем і бантами, орденом Святого Володимира 4 ступіня з мечем і бантами, орденом Святого Станіслава 2 ступіня, орденом Святої Анни 2 ступіня, орденом Святого Георгія 4 ступіня, орденом Святого Володимира 3 ступіня, золотою Георгіївською зброєю "За хоробрість", орденом Святого Станіслава 1 ступіня, орденом Святої Анни 1 ступіня, орденом Святого Володимира 2 ступіня, орденом Білого орла та мечами до нього, орденом Олександра Невського з мечами.

А потім до влади прийшли більшовики:

Через несколько дней после нашего ухода восстановившаяся в Шуре большевистская власть решила обратить внимание на мирно живущего генерала МищенкоОдин из комиссаров, если память мне не изменяет Каргальский, в сопровождении отряда красноармейцев из Астрахани, явился на дачу генерала и вышедшей к нему супруге заявил, что хочет видеть товарища генерала. Генерал Мищенко вышел, как всегда, в офицерской тужурке с погонами и Георгиевским крестом на шее. Первая фраза комиссара была: «Вот что, товарищ, сперва снимите эти побрякушки, а потом будем разговаривать». Красноармейцы вели себя дерзко, вызывающе и пытались сорвать с него погоны. Генерал Мищенко пристально их рассматривал, а затем, не говоря ни слова, повернулся, вошел к себе в дом, поднялся к себе в комнату и застрелился.

Зі статуту ордену Святого Георгія:

3. Ни высокая порода, ни полученные пред неприятелем раны, не дают право быть пожалованным сим орденом: но дается оный тем, кои не только должность свою исправляли во всем по присяге, чести и долгу своему, но сверх того отличили еще себя особливым каким мужественным поступком, или подали мудрые, и для Нашей воинской службы полезные советы.

А всім тим поцам та дебілам з георгіївськими стрічками ганьба. 

8

Коментарі

19.05.13, 18:08

досить постачати голови до Росії. нехай своїми думають, якщо зможуть. за стрічки взагалі нема слів. учора побачив по ящику харю харківського мерожида с оцим бантиком і ледь стримався щоб не плюнути.

    29.05.13, 18:13Відповідь на 1 від Пробіотик

    досить постачати голови до Росії. нехай своїми думають, якщо зможуть. за стрічки взагалі нема слів. учора побачив по ящику харю харківського мерожида с оцим бантиком і ледь стримався щоб не плюнути.ганьба з цими стрічками, не здивуюсь, якщо років через десять буде флешмоб роздавати всім копії медалі за Взяття Берліну або щось типу надінь нагороди діда та прийди на парад

      анонім

      39.05.13, 18:22

      Таким, як Гадік, дебілам цього не поясниш -- ну не здатні вони такі прості речі розуміти.

        49.05.13, 19:46Відповідь на 2 від Lost_paradise

        досить постачати голови до Росії. нехай своїми думають, якщо зможуть. за стрічки взагалі нема слів. учора побачив по ящику харю харківського мерожида с оцим бантиком і ледь стримався щоб не плюнути.ганьба з цими стрічками, не здивуюсь, якщо років через десять буде флешмоб роздавати всім копії медалі за Взяття Берліну або щось типу надінь нагороди діда та прийди на парадвже таке було про "надінь медалі діда, він не проти" маю надію років через 50 взагалі нічого не буде окрім спокійної констатації кінця 2 Світової, і думки, що 3 не буде. хоча комунізм як рак, поки не видалити воно буде пускати метастази.

          59.05.13, 21:03

            Гість: R0mmel

            69.05.13, 22:27Відповідь на 2 від Lost_paradise

            досить постачати голови до Росії. нехай своїми думають, якщо зможуть. за стрічки взагалі нема слів. учора побачив по ящику харю харківського мерожида с оцим бантиком і ледь стримався щоб не плюнути.ганьба з цими стрічками, не здивуюсь, якщо років через десять буде флешмоб роздавати всім копії медалі за Взяття Берліну або щось типу надінь нагороди діда та прийди на парад я за цілий день сьогодні бачив тільки одну купку пОцієнтів з колорадськими стрічками. Потім прислухався, а вони між собою: "аа чааво, даа воот тудаа вихаадіть" - все ясно. І те що в нас цей дебілізм не прижився, радує

              79.05.13, 23:41

              Дякую, не знав того