Популярні приколи

відео

хочу сюди!
 

ИРИНА

50 років, водолій, познайомиться з хлопцем у віці 45-54 років

Єресі

  • 29.01.13, 17:42
Зараз в епоху повального гуманізму пропаганда я помітив показує нам Середньовічні єресі, як дуже духовні течії, такі рафіновані мудреці, які стали жертвами "кровожерливого" католицтва. Я цього не розумію. Дійсно були певні відхилення християнства, спір яких носив теологічних характер, скажімо там аріанство або богомільство. Їх я чіпати не буду, я не теологічний диспут хочу провести. Факт в тому, що все ж таки більшість єретичних сект, відсотків 80%, це були деструктивні секти і якраз інквізиція, не дозволивши їхньому поширенню, сприяла розвитку науки і прогресу. Не вірите? Одразу скажу я буду писати не з точки зору адепта якоїсь релігії, вірування кожного річ особиста, мене цікавить соціологічний вплив середньовічних єресей (більшості з них, за виключенням тих де аспект протистояння був суто теологічний, як я казав їх чіпати не будемо). Отже давайте ближче подивимось на ці єресі.

Візьмемо ранні етапи становлення християнства. Перш за все вартує звернути увагу на гностиків, котрі виникали переважно в Іудеї (як продовження секти єссеїв) та в Малій Азії. Ну от візьмемо для прикладу раннього гностика, першого християнського гностика Маркіона. За Маркіоном світ гріховний, власне він створений гріховною істотою - Ялдабаофом. Це Бог Старого Завіту, казав Маркіон. Отже все створене Ялдабаофом суть гріховне, вся матерія абсолютно. Отже задача справжнього віруючого вирватися з лещат матерії. Для цього треба що зробити? Вмерти і не продовжити свого рода. Маркіон закликав всіх до целібату і посилав своїх учнів спеціально визнаватись перед римлянами, що вони християни, щоб ті їх вбили. І вбивали пачками послідовників Маркіона. І от тепер питання: хіба не треба було зупинити деструкцію секти Маркіона?

Гностицизм плодився з великою силою: офіти, поклонялися змії, яка нагодувала Єву яблуком, закликали всіх до повного аскетизму, уходу з матеріального світу, те саме кричали і каїніти, щоправда замість змії поклонялися Каїну. Потім вони трохи навчилися читати (насправді перші гностики були доволі примітивними, ніяких сакральних знань там не було) почитали передусім грецьких філософів Платона, Плотіна, Піфагора і т.д. Добавили деякі красиві слова, типу Деміург, Еони, щоб ореол розумності створити своєму вченню, але в суті воно лишалося тим самим. Щоправда під кінець свого піку гностики докотилися взагалі до цікавих речей. Вони стверджували, що насправді існує духовна градація. Виявляється Бог таки встигнув кинути частку духовності примітивним істотам Деміурга, але не всім вона попала. Тим кому попала (а це звісно ж послідовники культа) можуть спастись, а всіх інших можна і на м'ясо, бо вони і не люди по-суті, а куски глини. 

І уявіть якби гностичні секти, особливо більш пізнього зразка скажімо маніхеї (а в принципі вони зараз доволі таки мають владу, ми їх знаємо як масонів, але масони по-суті неоманіхеї) дорвалися до влади замість християнства ортодоксального (тоді ще не було ділення на католицизм і православ'я). Про яку б науку і прогрес йшлася мова, якби всім було наказано тікати до печер, подалі від матерії, вбивати плоть і тягнутися до "світла"? А ще ж була заборона народжувати дітей, тобто європейці швидко вимерли. А ще декілька мільйонів кусків глини (а гностики певно б чітко встановили в кого є "божественна іскра", а в кого її немає) можна було на м'ясо пустити. Такий собі чудний вплив іудеїв ессеїв. Так що римські імператори, запускаючи цих божевільних у кліткі з левами (ну що робити? Тоді ще Кащенка не було) зробили реверанс в користь науки і прогресу. 

Більш пізні єресі, що там? От цікавий феномен вальденсів. Знову ж таки пропаганда каже: "хороші були люди, бідність проповідували". Ну так, секта виникла в Італії, створена багатієм і торговцем Пьєтро Вальденсом. Загалом щось там таке з Вальденсом сталося, що він покинув торгівлю і пішов з проповіддю. Що казав пан Вальденс? А до біса все схоже знову. Давайте все полишимо, підемо в печери, будемо сидіти і чекати спасіння. Більш того, треба приватну власність ліквідувати. Ну ходили собі бомжували, що поганого? Ну згадалося, що якісь бомжі вже потім також ходили, щось казали. Як їх звали? Здається Томас Мор, Пьєр Прудон, Бертелемі Анфантен (який також створив секту). Ці також проповідували, що потім виросло в красу Жовтневої революції з відмовою від приватної власності і "взять всьо і подєліть". І от скажіть, якби секта вальденсів широко розплодилася зі своїм вченням відмови від всього матеріального, то чи ми бачили б чудові твори Рафаєля чи вірші Данте? Навіщо відродження, це все від лукавого, давайте краще в печерах жити. Краса мистецтва Відродження напевно потребувала своїх жертв і певно це були надані вогню вальденси.

Катари. І знову все до біса однотипно. Вбивайте матерію, тягніться до духовного. Люди взагалі - це падші ангели, ті самі, що пішли за Сатаною. Їх викинули в пекло, тобто в це життя. Грішники страшні, вже від народження. Князем цього світу є Сатана. Отже треба йти з цього миру. Але головне - не полишити свого сім'я, тому що тоді твоя душа знову опиниться у в'язниці на землі. Цю тезу, до речі, католики трактували як вчення про реінкарнацію, але реінкарнація це трохи інше. Але напевно, тяга до сексуальних задоволень була сильна, тому отці "добрих людей" придумали геніальну річ, як можна займатись сексом, але у в'язницю не попасти. Катари збиралися на хаті, тушили світло і в темряві задовольняли свої потреби. Але оскільки ніхто один одного не бачив, то і у душа не переселялася. Отже можна було бути спокійним. Але все ж краще взагалі не плодитися. Хоча в "добрих людей" дуже не погано відносились до педерастів. Однією частиною церемонії було цілування - чоловіки цілують один одного в губи. Є свідчення, що і содомітські оргії були присутні.

Отже що ми бачимо? Єресі в більшості своїй (не всі, але в більшості) були примітивними вченнями і деструктивними культами. Якби вони як зараза поширилися б Європою, то не бачити нам ані університетів, ані науки, ані прогресу. Перший університет був відкритий в Болоньї у Х столітті. Єретики жодного університету не відкрили, вони взагалі заперечували науку як таку. Навіщо вчити анатомію або хімію (тоді ще алхімію), якщо це все від Сатани? Треба плоть знищувати, тягнутись до "світла", а не вивчати цей дрянний світ, породжений сатаною. Причому більшість пророків єресей були недолугі і примітивні люди, в то час як схоласти хоча б греків читали, вся схоластика побудована на Аристотелі. А єресі на власних трактовках Біблії доволі примітивних людей. Якби в свій час "єресі" перемогли "кровожерливу" церкву, ми б зараз не в монітор дивилися, а десь на пагорбі били б себе хлистами по плечах.

Це не апологетика християнству, чи католицтву чи якійсь іншій релігії. В мене самого є безліч запитань до церкви і претензій до неї. І я не належу до будь-якої церкви. Я просто констатую факт. Єресі були звичайні деструктивні культи, направлені проти знання та природи. І тому інквізиція зробила дуже навіть корисні речі для прогресу та науки, знищуючи деструктивні культи.
12

Коментарі

Гість: путлер капут

129.01.13, 17:50

ти ще релігіознавством цікавишься?

    229.01.13, 17:56

    Розмова про переваги течій християнства, та і взагалі релігії схожа на розмову про те, де краще жилось в Бухенвальді чи в Освенцемі.

      Гість: R0mmel

      329.01.13, 17:58

      "так їх дядя Савка" (с)

        429.01.13, 18:00Відповідь на 1 від Гість: путлер капут

        ти ще релігіознавством цікавишься?Всім потроху

          529.01.13, 18:04Відповідь на 2 від udzen

          Розмова про переваги течій християнства, та і взагалі релігії схожа на розмову про те, де краще жилось в Бухенвальді чи в Освенцемі.Треба зважати на історичний процес, бо так можна докотитись до запитання, чому кроманьйонці не побудували адронного колайдера

            анонім

            629.01.13, 18:05

            Користь від інквізиція деяка була -- шарлатанів нищила.

              Гість: путлер капут

              729.01.13, 18:15Відповідь на 4 від Lost_paradise


              а про катарів я нещодавно бачив статтю у скіфа, а взагалі назва Катари дуже незвична , с чимось арабським пов’язана напевно

                829.01.13, 18:16Відповідь на 5 від Lost_paradise

                До речі ,а чим погане запитання? Як, Ви думаєте, не побудували тому, що не було наукових знань чи тому, що не було релігії. Хоча з точки зору клерікалів доісторисних людей не існувало...

                  929.01.13, 18:26Відповідь на 7 від Гість: путлер капут


                  а про катарів я нещодавно бачив статтю у скіфа, а взагалі назва Катари дуже незвична , с чимось арабським пов’язана напевно
                  З грецьким, від грецького "катарсис" - очищення. Вони називали себе "чистими"

                    1029.01.13, 18:31Відповідь на 8 від udzen

                    До речі ,а чим погане запитання? Як, Ви думаєте, не побудували тому, що не було наукових знань чи тому, що не було релігії. Хоча з точки зору клерікалів доісторисних людей не існувало...Тому що йде процес еволюції і люди еволюціонують. Не можна не придумавши кам'яного топора, одразу ж побудувати адронний колайдер. Релігія це лише частина історичного процесу. Це спроба осмислення навколишнього середовища. Тому треба спочатку виявити природу електрики, перш ніж відмовитись від дядька з блискавками, який літає по небу

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      3
                      попередня
                      наступна