СБУ затримала групу фальшивомонетників

СБУ заблокувала потужний канал збуту підробленої іноземної валюти. Під час спецоперації у Києві затримано двох організаторів угруповання фальшивомонетників.Зловмисники намагалися збути 240 тис. підроблених доларів США. Встановлено, що банкноти були високої якості, їх фальшивість не розпізнавали більшість технічних засобів перевірки.Ділки пропонували підробку за ціною 50-60% від вартості номіналу. Для приховування протиправної діяльності зловмисники збували їх окремими траншами у декілька етапів.За матеріалами кіберфахівців СБУ, зловмисникам повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 199, ч. 3 ст. 199 (зберігання, придбання, перевезення з метою збуту, а також збут незаконно виготовленої підробленої іноземної валюти, за попередньою змовою групою осіб, вчиненого повторно, в особливо великому розмірі) Кримінального кодексу України. Вирішується питання щодо обрання міри запобіжного заходу.Тривають невідкладні слідчі дії для встановлення всіх обставин протиправної діяльності і притягнення до відповідальності інших осіб, причетних до неї.Заходи із викриття правопорушення проводили співробітники Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки СБУ спільно зі слідчими Головного управління Національної поліції у м. Києві та за процесуального керівництва Київської міської прокуратури.





https://ssu.gov.ua/novyny/sbu-zatrymala-hrupu-falshyvomonetnykiv-zbuvaly-maizhe-chvert-miliona-dolariv-ssha-video

Президент ушанував пам'ять жертв трагедії Бабиного Яру

«Бабин Яр. Два коротких слова, що звучать, як два коротких постріли, але несуть у собі довгі й жахливі спогади для кількох поколінь. Бо вони знають і пам’ятають, що пострілів у Бабиному Яру, на жаль, пролунало не два, а в сотні, тисячі, у десятки тисяч разів більше», – сказав Володимир Зеленський.

Президент зазначив, що сьогодні в усіх українських школах відбудеться національний урок, присвячений 80-м роковинам великої трагедії Бабиного Яру.

«Сьогодні, залежно від віку та виховання, хтось вкотре, а хтось вперше почує ці два страшних слова й ці страшні цифри. Про те, що 80 років тому, 29 вересня 1941 року, нацистські окупанти почали масові страти в урочищі Бабин Яр. Про те, що за два наступних дні вони вбили майже 34 тисячі людей. Про те, що за два наступних роки в Бабиному Яру нацисти, за різними підрахунками, стратили від 100 до 200 тисяч людей. Окрім євреїв, це були українці та роми, військовополонені й пацієнти психіатричної лікарні. Про те, що загалом жертвами Голокосту в Європі стало щонайменше шість мільйонів євреїв. І про те, що півтора мільйона з них, тобто кожен четвертий убитий, були з України», – наголосив Глава держави.

Володимир Зеленський зауважив, що майбутнім поколінням необхідно знати страшні цифри про злочини нацизму, щоб в історії людства не повторилися ці жахливі трагедії.

«Збереження пам’яті про Другу світову війну, зокрема про трагедію Бабиного Яру та Голокосту, – наш обов’язок перед майбутніми поколіннями. Гідне вшанування пам’яті всіх загиблих – наш обов’язок перед минулими поколіннями», – зазначив Володимир Зеленський. 

Глава держави додав, що з 2019 року робиться все, щоб Бабин Яр з території забуття перетворився на гідне місце пам’яті сотень тисяч жертв, убитих у 1941-1943 роках. 

«Трагедія Бабиного Яру, яка сталася в Україні 80 років тому, ніколи не повинна повторитися. Ні в Україні. Ні в інших куточках Європи. Ніде у світі», – підсумував Президент.








https://www.president.gov.ua/news/prezident-ushanuvav-pamyat-zhertv-tragediyi-babinogo-yaru-70837

СБУ оголосила про підозру"найманому вбивці"від ФСБ РФ

За матеріалами контррозвідки СБУ повідомлено про підозру у державній зраді агенту ФСБ РФ.Встановлено, що зловмисник входив до складу так званої «бойової двійки», яка у 2016 році здійснила вбивство українського спецпризначенця на Рівненщині. Підозрюваний приховано переправив з РФ зброю для вчинення злочину.Іншого учасника групи було затримано у листопаді 2016 року під час спроби перетину держкордону України. Суд визнав його винним у вчинені кримінального правопорушення і призначив покарання у вигляді 12 років ув’язнення.За даними слідства, двоє українських громадян були завербовані представниками ФСБ РФ для виконання розвідувально-диверсійних завдань на шкоду державній безпеці України.Встановлено, що у квітні 2016 року вони прибули з РФ на територію нашої країни для збору інформації про військовослужбовців Збройних Сил України та працівників вітчизняних оборонних підприємств.Одержану інформацію агенти передавали своїм «кураторам».Згодом учасники групи отримали завдання та здійснили вбивство українського офіцера військового підрозділу спецпризначення.У межах кримінального провадження, розпочатого слідчими СБУ, триває досудове розслідування.Заходи із викриття правопорушення здійснювались за процесуального керівництва Рівненської обласної прокуратури.


https://ssu.gov.ua/novyny/sbu-oholosyla-pro-pidozru-naimanomu-vbyvtsi-yakoho-fsb-rf-zaverbuvala-dlia-likvidatsii-ukrainskoho-spetspryznachentsia

СБУ оголосила підозру ще трьом особам, причетним до «партії Шарі

Служба безпеки України продовжує викриття осіб, причетних до протиправної діяльності, пов’язаної із реєстрацією політичної партії «Партія Шарія».Наразі ще трьом особам оголошено про підозру за ч. 2 ст. 205-1 (підроблення документів, які подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи та фізичних осіб-підприємців) Кримінального кодексу України.У СБУ є аргументовані докази причетності цих осіб до підробки документів про перереєстрацію політичної партії «Об’єднана Україна» у політичну партію «Партія Шарія» та до фальшування протоколів засідань цієї «політичної сили» задля обрання «потрібних керівників партії».
Минулого тижня аналогічну підозру отримала ще одна «керівниця партії Шарія».Нагадаємо, що раніше Віктор Шарій, на якого зареєстровано «Партію Шарія», заявив, що не має жодного відношення до діяльності даної «політичної сили» і лише дав нотаріальну згоду на використання в ній свого прізвища.
При чому зробив це за грошову винагороду у $500.Наразі до суду направляються матеріали, необхідні для обрання всім чотирьом підозрюваним запобіжного заходу.СБУ продовжує слідство і встановлює коло інших осіб, які можуть бути причетні до цієї протиправної діяльності.
Заходи із викриття зловмисників проводив Департамент захисту національної державності, Головне управління СБУ у м. Києві та Київській області за процесуального керівництва Київської міської прокуратури.



https://ssu.gov.ua/novyny/sbu-oholosyla-pidozru-shche-trom-osobam-prychetnym-do-partii-shariia

Країни-учасниці Ген.Асамблеї високо оцінили виступ Зеленського

  • 28.09.21, 22:29

09:03 28 вересень Київ, Україна
Виступ Володимира Зеленського на Генеральній Асамблеї ООН не залишив байдужими більшість європейських партнерів України.
Про це розповів глава Офісу Президента Андрій Єрмак.
"Було дуже багато уваги (до виступу президента України на сесії Генасамблеї. - ред.). Ми отримали багато повідомлень і дзвінків: з Держдепу США, від Білого дому, від європейських партнерів, з дуже теплими словами підтримки і враженнями від виступу президента. Це мало дуже потужний ефект", - сказав Єрмак.
За його словами, Зеленський у виступі наголошував на необхідності реформування ООН.
"Президент України Володимир Зеленський під час виступу на дебатах 76-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН закликав реформувати Організацію Об'єднаних Націй з метою підвищення її ефективності, адже це питання давно назріло", - випливає з повідомлення.
"Президент говорив про те, що найгірше, якщо ООН перетвориться на Лігу Націй або "на супергероя на пенсії". Сьогодні виклики перед світовою спільнотою такі, що дуже важливо змінити такі речі, як зловживання правом вето, яке ми бачимо в останні роки, як те, що немає рівності між країнами. Ті цінності, і ідеологія, з якими створювалася ООН, повинні повернутися в її стіни", - зазначив Єрмак.
Керівник Офісу Президента зазначив, що для жителів окупованого Криму було дуже важливо почути з трибуни Генасамблеї ООН слова глави держави про необхідність деокупації півострова.
Єрмак також зазначив, що Україна очікує підписання ООН декларації саміту "Кримської платформи".
"Ми знаємо, як успішно і потужно відбувся саміт "Кримської платформи", скільки делегацій було на ньому. Ще не з'явився підпис Організації Об'єднаних Націй, але право підпису відкрито, і я думаю, що з часом учасників і підписантів декларації ставатиме більше", - додав він.
Андрій Єрмак також розповів, що в Нью-Йорку президент провів низку двосторонніх зустрічей зі світовими лідерами, під час яких ставив питання про звільнення незаконно утримуваних українських громадян і деокупацію територій України.
"Під час цих зустрічей обговорювалися питання окупованих територій, багато говорилося про список ув'язнених, який був переданий всім, з ким проводилися ці зустрічі", - сказав керівник Офісу глави держави.

Військові навчання «Захід 2021» за участю РФ фахівці вважають пр

  • 28.09.21, 21:59

18:09 27 вересень Київ, Україна
На думку багатьох українських фахівців в сфері оборони, на навчаннях, що завершилися, Росія прагне показати свою єдину, так звану, сильну сторону - армію. Для цього протягом року вона, спільно зі своїми нечисленними союзниками, проводить навчання. Останнім таким вченням стало проведення маневрів спільно з Білорусією, під назвою «Захід 2021», які насправді продемонстрували неорганізованість в колі російських військ.
Російсько-білоруські навчання пройшли в цьому році за участю 8 країн. Також на них були присутні представники Китаю, В'єтнаму, М'янми, Пакистану та Узбекистану. Всього в них було задіяно 200 тис. військових, близько 80 літаків і вертольотів, до 760 одиниць бойової техніки, а також до 15 кораблів. Метою навчань, як заявили в Росії та Білорусії, було відпрацювання оборонної тактики. Однак характер проведення маневрів говорив про зворотне. "Неіснуючі" країни, проти яких велося бойове тренування, дуже схожі на країни Балтії та Польщі, і дії збройних сил швидше нагадували атаку, ніж оборону.
Безсумнівно, «Захід 2021» необхідний для демонстрації здатності російської армії протистояти західному альянсу. Також це спосіб похвалитися "новітнім озброєнням" і показати, що у Росії також є союзники, які в разі потреби стануть на її бік.
Слід зазначити, що захід проходив на 14 полігонах, більшість з яких знаходилося в Росії. Навчаннями командував кожен польовий командир на окремому полігоні. Це означає, що маневри не мали централізованого управління, що автоматично знижувало ефективність дій військових. Вельми дивним виявилося і те, що парад, який проводився зазвичай після завершення навчань, цього разу провели в самому початку, замість підйому по бойовій тривозі.
Колишній офіцер Генштабу ВС РФ Михайло Ходаренко назвав такий хід перетворенням навчань на спортивно-розважальне свято. Єдине, що відрізняло ці вчення від гри в пейнтбол, було справжнє озброєння.
Після "брязкання зброєю" в квітні 2021 року на східних і південних кордонах України, навчання «Захід 2021» виглядають несерйозними. Про пригоди і невдачі, що трапилися під час маневрів, повідомлень ще не надходило, проте головним провалом була їхня початкова організація.
Нарощування військового потенціалу в Арктиці і в різних гарячих точках планети нав'язують боротьбу НАТО, однак проведені навчання показують, що альянсу просто ні з ким боротися, а єдиним серйозним противником для них є Китай. Продемонстрований Росією рівень організації маневрів має, скоріше, політичний підтекст - зменшити і без того малі шанси Білорусії на відновлення зв'язків з Європою.
«Захід 2021» - це провал для російських військових, проте хороший привід виправдати виділення додаткових бюджетних коштів на "оборону" і реалізувати плани зовнішньої політики Путіна в Мінську.

Путін й історія: небажання осягнути і прийняти


Відомий широкому загалу своїми псевдоісторичними байками Володимир Путін, той, що за сумісництвом ще й президент Росії, нещодавно видав ще одне підтвердження власного «історичного професіоналізму».

Під час бесіди з тверським губернатором Ігорем Руденєй Путін висловився з приводу вбивства святителя Філіпа (Количева) Малютою Скуратовим. На думку Путіна, головний опричник Скуратов не має ніякого відношення до вбивства святителя Філіпа. Можна було б вважати цю тезу Путіна невдалим жартом історика-любителя, якби він і потім, у подальшій розмові, не акцентував увагу на своєму ствердженні.

Нові подробиці від «гуру історії» про те, чи їхав Малюта повз Тверського Отроча монастиря чи не їхав, заїхав в нього або не заїхав - вже не залишають місце для жарту.

Путін лише підтвердив своє амплуа «історичного фантазера», яке вже неодноразово доводив своїми «псевдоісторичними» опусами.

Своїм ствердженням Путін відкидає думки з приводу вбивства святителя Філіпа всіх серйозних істориків Росії і Руської Церкви від Карамзіна і Дмитра Ростовського, до Руслана Скриннікова і Антона Карташова.

Наполягаючи на своїй викривленій історичній правді, «довічний» лише доводить те, що і всі інші його «оригінальні» або в дусі історії КПРС історичні судження мало чого варті.

Для тих росіян, кому «пощастило» жити у часи нескінченного правління Путіна, важливо, однак, те, що це судження - не безневинна дурість. Це чергова спроба «підмінити» та переписати історію Росії.

«Підігнати» історичні факти під таке необхідне владі Кремля імперське кліше. Це свідома спроба «відбілити» вбивць. Змінити ставлення простих росіян до сотень тисяч жертв Опрічного терору. До самого терору того часу, який змусив Олександра II викреслити фігуру Івана Грозного зі списку героїв Росії на пам'ятнику до її Тисячоліття.

Кривавий кат Малюта Скуратов, який був огидний росіянам XIX століття, став для Путіна героєм, заради звеличення якого він наполегливо фальсифікує історію самим явним чином.

Безперечно, кожен має право на власну думку з приводу того чи іншого історичного факту або події. Але публічні висловлювання президента країни виходять за рамки «власної думки». Це вже провладна лінія, спрямована на тотальне фальшування історії.

Російська влада вже звично використовує таку «історичну політику» як останній інструмент для політичної мобілізації населення і підтримки рейтингів першої особи.

В цьому немає нічого скільки-небудь нового для пострадянської політики Росії, принаймні з середини десятих років XXI століття. Подібного роду практики «історичної політики» в принципі характерні для будь-яких держав, що вибудовують свої пантеони героїв і коригують національну історію відповідно до політичної кон'юнктури, що може не збігатися зі «справжньою», доведеною фахівцями, історією та історичними пріоритетами інших країн.

Однак специфіка саме сьогоднішньої російської ситуації полягає в найвищому градусі політизації та міфологізації історичних сюжетів і агресивності історичної політики. Битва на полях пам'яті стає все більш запеклою.

Нещодавнє відверте «переписування» історії Другої світової війни, напередодні святкування 75-ї річниці перемоги у ВВВ та завершення Другої світової – тому яскравий приклад. Свідомі та відверто агресивні повторювання спроб брехливого режиму Росії проєктувати і підсилювати свої власні версії і сумнівні інтерпретації катастрофічних причин і наслідків тієї страшної війни викликають відразу не тільки у світової спільноти, а й навіть у власного народу.

Дуже цікава та важлива реакція провладних кремлівських ЗМІ на такі історичні опуси «бункерного історика». Кремлівські писаки надають таким байкам сенси, про які Путін навіть не підозрює.

Сказав – та й сказав. Але «перевернута» путінська байка-історія загибелі святителя Філіпа вже стала трактуватися як якийсь сигнал, адресований патріарху Кирилу і його ліберальному оточенню через нагадування про опального священнослужителя. Як завуальована порада Путіна патріарху Кирилу не оголошувати війну владі і не брати участь в «руйнуванні держави, яка є формою існування народу Росії».

У цьому конкретному випадку з «історичним професіоналізмом» Путіна не так важливо, що то було – помилка, хибна думка чи цілеспрямована брехня. Ми вже звикли до того, що Путіна, коли він плутає Північну війну з Семирічною, виправляють навіть діти.

Важливо те, що ЗМІ намагаються наділити «довічного» такою безпомилковістю, коли кожний звук, що видає з себе Путін, обов’язково повинен мати сенс чи хоча б бути якимось таємним знаком від «всебічно просвітленого гуру», що вперто вважає себе довічним керманичем цілої нації.
https://censor.net/ru/blogs/3290143/putn_yi_storya_nebajannya_osyagnuti_priyinyati

Таємниця вбивства Георгія Маркова

  • 27.09.21, 01:20

Усунення політичних опонентів в Росії не вважається чимось незвичайного. Це скоріше стало мейнстримом, до якого всі давно звикли. Всі про це говорять, але ніхто не може змінити кровожерну систему. Олексій Навальний, Михайло Ходорковський, яскраві приклади того, як опонентам Кремля може повезти звільнитися в'язницею. Борис Нємцов, Олександр Литвиненко приклад тих, хто не зумів врятуватися.
Далі читати за посиланням:
https://myc.news/ua/rassledovaniya_/tajna_ubijstva_georgiya_markova

Росія посилила "газове" тиск на Європу через Україну

  • 27.09.21, 01:00

09:43 25 вересень Київ, Україна
Відчувши повну безкарність за Північний потік-2, Кремль в повну силу розгортає свої дії по використанню поставок газу в якості геополітичного зброї. При цьому Росія не приховує своїх дій у відношенні як України, так і всіх країн Європи. Торги за російський газ розгорнулися в повній красі.
Продажі російського газу в Європу близькі до історичного максимуму. Але для збільшення транзиту через Україну європейські споживачі повинні збільшити купівлю газу. Про це сказав прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков, повідомляє ТАСС в середу, 22 вересня.
Так, в ході спілкування з журналістами спікера Кремля попросили прокоментувати заяву старшого радника Держдепартаменту США з питань енергетичної безпеки Амоса Хохштейна, який вимагав від Росії збільшити поставки газу в Європу через Україну.
"Я не сумніваюся, що Газпром і фахівці Газпрому будуть готові пану Хохштейну пояснити суть того, що відбувається, а головне, пояснити дуже просту істину: газ спочатку продається, потім він видобувається і тільки потім він транзитується. Неможливо транзитувати газ, не продавши його ", - зазначив представник Кремля.
За його словами, "російська сторона на 100% і навіть більше виконує зобов'язання перед європейськими споживачами".
"Більш того, наскільки нам відомо, ми зараз близькі до історичного максимуму за обсягами поставок газу європейським покупцям. Щоб збільшити обсяги поставок газу, наприклад, після 2024 років через Україну, потрібно відповідно збільшити обсяги газу, який куплений в Європі ", - пояснив Пєсков.
Раніше на цьому тижні Газпром не став бронювати додаткову транзитну потужність через Україну на жовтень. Через це вартість газу знову зросла до 900 доларів за тисячу кубометрів.
Також повідомлялося, що Газпром оцінив обсяг дефіциту газу в Європі. В ЄС не встигнуть надолужити відставання в закачуванні газу в підземні сховища, які майже досягають 23 млрд кубометрів, вважає глава концерну Олексій Міллер.

Шмигаль: Газпром почав енергетичну війну

  • 27.09.21, 00:42

12:23 24 вересень Київ, Україна
Маніпулятивну політику російського Газпрому можна вважати початком енергетичної війни, яку Росія практикує для якнайшвидшого введення в експлуатацію Північного потоку-2.
Про це заявив Денис Шмигаль в ході години запитань до уряду у Верховній Раді в п'ятницю, 24 вересня.
"Те, що ми бачимо з цінами на газ на європейських біржах, - це енергетична війна, яку Газпром розв'язав для шантажу і введення в експлуатацію Північного потоку-2. Це очевидний факт, який підтверджується і зменшенням експорту з боку російського монополіста в порівнянні з попередніми роками, і відмовою від бронювання додаткових потужностей української газотранспортної системи", - сказав Шмигаль.
При цьому він запевнив, що для українців газ в опалювальному сезоні не подорожчає, а на компенсацію різниці в тарифах виділять понад 30 млрд грн.
"Уряд працює над питанням компенсації різниці в тарифах для теплокомуненерго за попередні періоди, а також над питанням реструктуризації тієї заборгованості, яка існує на цих підприємствах. Більше ніж 30 млрд грн буде перераховано теплокомуненерго, щоб цю різницю компенсувати. Заяви про те, що уряд когось залишає сам на сам з проблемами, - це популістська риторика, яка не стосується реальності", - сказав Шмигаль.