хочу сюди!
 

Татьяна

56 років, телець, познайомиться з хлопцем у віці 55-58 років

OlenkaKlo

попередня
наступна

Чому протестують ФОПи? Проти закону, чи проти Європи?


Вже більше року точиться скандал довкола однієї з реформ нової влади - впровадження обов'язкових РРО (реєстраторів розрахункових апаратів) та пов'язаних із цим змін в системі оподаткування для Фізичних Осіб-Підприємців (ФОП). Суть проста: закон вимагає від підприємців усі розрахункові операції демонструвати державі, використовуючи касовий апарат, та видаючи споживачу фіскальний чек. Іншими словами - це є детінізація розрахунків у сфері торгівлі та послуг.

Чому детінізація? Ні для кого не секрет, що з чесністю у нашому бізнесі не дуже. Так от без використання РРО існує дуже багато дієвих і діючих дуже давно "темних" схем ухилення від податків та уникнення відповідальності навіть такими підприємцями, які мають офіційно оформлений бізнес, і нібито й платять з нього належні податки. Але належні вони лише за документами, фактично ж все геть інакше.

По-перше, без РРО більшість підприємців мають неконтрольовану можливість занижувати свої обороти (проводити "повз касу", як то кажуть), задля того, аби відповідати нормам "спрощеної системи оподаткування", а відтак - платити значно менші податки за свій бізнес.
По-друге, великі компанії активно користуються власними мережами ФОПів, розділяючи між ними свій прибуток, результат - платять 5% від доходу, замість 18%.
По-третє, наразі ФОПи не зобов'язані вести облік походження своїх товарів, що має дуже широкі можливості для контрабанди.
Усі ці та інші слизькі моменти ліквідує система РРО. Більше того, підприємець навіть не зобов'язаний витрачати додаткові кошти на впровадження цієї системи, адже Податкова люб'язно розобила безкоштовний додаток, який можна встановити на комп'ютер, смартфон, лептоп чи планшет, і використовувати його у якості електронної каси.

Головний аргумент підприємців проти РРО це те, що влада тисне на малий бізнес, який і так ледь живий після весняного карантину та зниження купівельної спроможності споживачів. На їхню думку, вводячи обов'язковість РРО влада прирікає малий бізнес на загибель, і змушує чесних підприємців закривати ФОП, і переходити на нелегальне надання своїх товарів та послуг. Один широко відомий у вузький колах ФОП-письменник, великий прихильник Петра Порошенко  навіть публічно обурився, мовляв:

"я продавав свої книжки особисто через свою сторінку в інтернеті, покупець скидав мені на картку гроші, а я відправляв йому книжку новою поштою. Чого це тепер я маю проводити ці гроші через РРО і видавати йому чек, або ще гірше - сплачувати комісійні інернет-магазинам, які вже мають РРО, і можуть продати цю книжку за мене?"

І тут, особисто в мене виникає питання: ФОПи із цими претензіями абсолютно не приховуючись йдуть на мітинги і вголос наводять свої аргументи на вулиці, в соцмережах та ЗМІ. Чи не є ці аргументи прямим визнанням того, що без РРО підприємці дійсно користуються цими нелегальними схемами? Що таким чином, вони і отримують свій основний прибуток, значно більший, ніж декларують? Що з цього прибутку вони не сплачують податки? Що незаконно користуються перевагами спрощеної системи оподаткування? Але ж є і такі ФОПи, які ВЖЕ використовують касові апарати - це ті, яких ще команда Порошенко зобов'язала це зробити, й ті, які за власним бажанням легалізували усю свою діяльність. Виходить, що закон для всіх рівний, але для когось рівніший?

Ми дуже прагнемо в Європейський Союз, толеруємо у собі європейські цінності, щиро віримо в демократію, плекаємо європейський спосіб життя, проте ми категорично протестуємо проти законності, рівності перед законом та обов'язковості його дотримання, забуваючи, що саме це і є чи не найважливіші з європейських цінностей.

0

Коментарі