хочу сюди!
 

Татьяна

56 років, телець, познайомиться з хлопцем у віці 55-58 років

Олег Ярошенко відчуває епоху Русі – Олег Володарський (відео)


Третій рік поспіль столиця древнього Сіверського краю приймала учасників Чернігівського історичного фестивалю – істориків-реконструкторів. Три дні свята мечів, бойових сокир, стародавніх обладунків і справжнього чоловічого духу. І апогей – показові бої на території Дитинця. ІІІ Чернігівський історичний фестиваль зібрав близько ста учасників. Українці – члени клубів Чернігова, Києва, Херсона, Львова, Чернівців… Традиційні гості – поляки, норвежці (три роки тому саме Україна, Польща і Норвегія дали старт Чернігівському історичному фестивалю). Білоруси… І вперше цього року – французи, справжні нормани на чолі з могутнім Свеном.

Історичний фестиваль у Чернігові – це, в першу чергу, зустріч колег, які вивчають життя воїнів епохи Раннього Середньовіччя. І стверджують: культура як спосіб життя людей і тисячу років тому, і зараз у французів і поляків, в українців і норвежців була і є спільна – європейська.

Організатор фестивалю чернігівський історик Олег Ярошенко задоволений тим, що якість форуму щороку зростає: все більше продуманих комплектів одягу, який до деталей має відповідати епосі, точніші репліки (тобто точні копії) зброї. Власне, Чернігівський історичний фестиваль і задумувався для популяризації наукових знань про той історичний період, коли існувала Давньоруська держава, і для промоції історико-туристичної України й Чернігівщини зокрема. «Іноземці відкривають для себе Україну, – каже Олег Ярошенко, – і в тому числі Чернігів. Коли я приїжджаю на якийсь європейський фестиваль і представляюся, тепер кажуть – знаємо Чернігів, Чорну могилу, де були знайдені чудові шолом і меч…». А якщо додати, що щороку чернігівські реконструктори беруть участь у п’яти-семи аналогічних акціях в Європі, виступають в тамтешніх ЗМІ, то мова йтиме вже про один з найпотужніших потенціалів в популяризації Чернігівського краю – і в історичному, і в туристичному плані.

Йдеться і про необхідність розповідати іноземцям про реальну ситуацію в Україні. Наприклад, на Чернігівський історичний фестиваль цього року французи їхати просто боялися, адже інформацію про нас вони шукали в російських джерелах. А побачили, кажуть, зовсім інше…

А глядачі на ІІІ Чернігівському історичному фестивалі побачили справжні турніри – бої один на один, лава на лаву, змогли поспілкуватися та сфотографуватися з лицарями і навіть потримати їхню зброю в руках. Наступного дня реконструктори провели закриту для публіки частину зустрічі в Ялівщині: бій в лісі глядачів не передбачає.

Тим часом, за словами співорганізатора Чернігівського історичного фестивалю, директора департаменту культури і туризму, національностей та релігій ОДА Олександра Левочка, вже йде підготовка до четвертого фестивалю – запрошення розсилаються за рік. І участь в ньому, попередньо, візьмуть вже вісім країн.

Джерело: http://zemlyaivolya.net/news/evropeyski_vikingi_gostyuvali_chernigovi.html

Олег Ярошенко, керівник студії Чернігівського обласного центру народної творчості

Коли ми йшли коридорами Чернігівського обласного центру народної творчості, то побачили, як він працює у своїй студії. Зібраний. Зосереджений. Сконцентрований.

Я і потім, в перервах між програмами, бачив, як Олег постійно чимось займався. Захоплено. Повністю віддавшись ремеслу. Олег Ярошенко Ярошенко цікавиться життям наших предків. Займається історичною реконструкцією та відтворює епоху Русі.

Як історик та митець відтворює одяг, взуття, аксесуари та предмети побуту. Олег відчуває цю епоху. Я часто писав про те, що Русь жива, але ми не здатні почути та усвідомити цей такий потужний період нашої величної історії.

А у цій «Сповіді» поруч зі мною була людина, котра не тільки чує та відчуває, але і відтворює цю самобутню частину нашої історії. Розумний, талановитий, розважливий. Олег Ярошенко знає до чого прагне та вміє досягати свого.

Попри ще юний вік Олег Ярошенко достатньо мудрий, аби, використовуючи досвід наших предків, розфарбовувати сьогодення яскравими барвами та додавати кольорів життю. Олег любить життя. Знає його ціну та цінність. І цінує кожну мить. Такі люди уміють насолоджуватися краю навколишнього світу.

У Олега чудова сім’я. Його прекрасна дружина поділяє його погляди та захоплення. Вони шиють одяг та взуття, традиційні для наших предків. Дарують сьогоденню багатовічну глибину.

Здавалося б проста людина просто живе та насолоджується своїм життям, своїм ремеслом. Та придивившись уважніше усвідомлюєш глибину та мудрість цієї простоти.

З ним було легко та просто. Олег Ярошенко відкритий, чесний та привітний. Він радіє, коли люди цікавляться його справою і з радістю ділиться знаннями та уміннями з іншими.

Після кожного такого знайомства, такої зустрічі, такої «Сповіді» мене переповнює захоплення від того, які неймовірні люди живуть історією та культурою нашої дивовижної країни. І таких людей немало. Вони переконані українці. Та вони вже ні з ким не сперечаються, адже самі собі вже все довели. Просто живуть, працюють, виховують дітей. І люблять. Люблять Україну та українство.

Авторська програма Олега Володарського «СПОВІДЬ». Герой програми – Олег Ярошенко, керівник студії Чернігівського обласного центру народної творчості
1

Коментарі

116.01.22, 14:20

    216.01.22, 14:36

    это не востановление истории
    это торговля историей - позорная и презренная