Про співтовариство

Замітки про сапки й грядки, садівництво й будівництво, про бджоли й помідори, про мурахи й різні бляхи, про паркани й таракани, про картоплю і коноплі, про розсаду й колорадів, про квочку й грибочки, про соління й самогоноваріння, про смішне і грішне, про вино і про квас та про нас і про вас
Вид:
короткий
повний

UДачні цедулки

Пепино нам в хату

  • 30.10.18, 15:22
Так як я вже п'ятий рік займаюся городництвом, то пора вже переходити троха на екзотику. Наступного року дуже хочу частину картоплі замінити бататом, дині пепіно...чи пепінами..чи пепіною, і ще до звичних сортів томатів додати щось екзотичне.
Почну з пепіно. Це щось між баклажанами і картоплею зі смаком дині. Садити семена пепіно треба рано на початку грудня, бо від першого листочка до плодів проходить 9 місяців. Рослина це взагалі багаторічна, але у нас багато хто вирощууть її як однорічну, але самі круті таки примудряються ростити по кілька років і щороку збирати смачні плоди. 

Оце сам пепіно.
Картинки по запросу пепино

Тут живуть пепіноманіяки. 
Картинки по запросу пепино

Це якась лєва тьотя виростила пепіно.
Картинки по запросу пепино

Тут про пепіно докладніше. Ще є багато відео, кому тре знайде... не маленькі.

Далі про помідори. Знайша отаке спочатку у ФБ https://www.facebook.com/profile.php?id=100006461299875, потім сиділа тиждень на сайті вибирала помідори. Зробила замовлення і тепер чекаю. Захотілося мені чорних, рябих і хвіолетових томатів. Ну типу таких.
Томат "Gargamel"

 Вибір там на будь-який смак, відгуки гарні. Сайт зроблений толково і реакція на моє замовлення була моментальною. Тепер ще б так все файно прийшло і виросло. Через рік, якщо мене не заберуть інопланетяни, викладу результат в Цедулках.

Батат я теж вже вирощувала. Як на мене, то дуже смачно. На смак десь між гарбузом, морквою і картоплею. Дуже сподобався смажений батат. Але я тютя-матютя забула залишити бульбу для розводу, а в супермаркетах (козли вонючі) його чимось обробляють і він не росте. Хто має досвід вирощування батату, то підкажіть гарні сорти, або можете й вислати гарній жіночці дві бульбочки.
 
Картинки по запросу батат
Картинки по запросу Батат

А тепер питання: Хто ще щось подібне вирощував? Давайте коліться! 




53%, 9 голосів

6%, 1 голос

0%, 0 голосів

12%, 2 голоси

29%, 5 голосів
Авторизуйтеся, щоб проголосувати.

Всього потроху

Марін ще весною наказала сушити весла листячка і квіточки. Я насушила, мені не тяжко. Але до зошита з гербарієм добрався мій малий біолог і трішки розпатрошив. Все, що збереглося - показую тут.


Ще ми тиждень тому ходили по гриби. Трохи сфоткала.



Це наші росянки. Але відчуваємо гострий дефіцит комариків і павучків для них. Боюся за нашу кицьку, бо всі разом вони і її перетравлять.



Це мої помідори. Навряд з них будуть люди, але нехай поки ростуть.



Це я накопала топінамбур, погризли трохи і з'ясували, що ми не сироїди, не вегани і не кролі. Для приколу спробувати можна, але їсти таке щодня нєєєєє.



А це дитина випросила до росянок братика. Маємо тепер непентес. Він теж їсть мухи, але ще й трішки підсмердює.



Отаке все одразу. 

Про шишки клубнічка

  • 11.09.18, 09:00
Отаке.

Картинки по запросу формы члена

А!!! А ви шо подумали?

Перший досвід в живцюванні

Для "негопітніх", як би назвав наш відомий класик, живцювання - це розмноження рослин з гілочок і листочків. 
Почалося все з того, що мене взяли завидки, коли ранньою весною у сусідки яскраво-жовтими квітами сяяла форзиція. Рослина манила мене і наче насміхалася. Кожного разу, як я проходила повз сусідського паркану, із-за якого виглядала ця красуня, я чула: " Олю-ю-ю, ти кульо-о-ома, ти просто мусиш мати таку красу-у-у". Як тільки кущ наростив нові пагони, я пішла на діло під прикриттям свого малого Степана з легендою типу ми тут туди-сюди гуляємо з коляскою по вулиці і нічого тирити не збираємось. В зручний момент, я тихенько відламала пару молодих гілочок і швидко дриманула займатись вкоріненням.

Це форзиція. Вона весною прекрасна.
Картинки по запросу форзиция

Потім я собі подумала, що непогано би ще розмножити виноград і гортензію. Як правильно нарізати черенки знайдете в інтернеті. Коротко, берем ділянку з двома парами листочків. Нижні листочки видаляємо разом з бруньками біля них і поміщаємо в суміш грунту і піску, все зволожуємо і накриваємо. Робимо щось типу теплички. Щодня!!! треба оприскувати листячко і слідкувати, щоб земля не пересихала. Десь через місяць буде вам щастя і тоді укриття можна зняти.


Така у мене гортензія. Квіти в цьому році були як голови і колір мінявся від яскраво-рожевого до ніжно-хвіолетового. Колір гортензіі залежить від кислотності грунту. Не ведіться, коли на базарі або в садовому центрі ви побачили рожеву і блакитну гортензію (біла не рахується, то окрема пісня). Щоб на ділянці вас радували рослини різними кольорами, то при посадці під одні підкладіть іржаві цвяхи, або якесь непотрібне залізячча, а інші садіть просто так. Або є спеціальні добрива для них. Ще гортензіі люблять вологу і кислоту. Моя мама під них пару разів за сезон підливає розсіл, що залишається від огірків або сироватку. 

Це мій виноград Кеша або інша назва Талісман, його я і розмножувала. Кеша столовий морозостікий сорт, на всій територіі України може рости без укриття. Ще він стійкий до хвороб і дуже сильнорослий. Швидко, вже на 4-й рік він дає повноцінний врожай. Кеша звичайно потребує мінімального догляду, обрізки і оприскування фунгіцидами, але значно менше, ніж інші столові сорти винограду. Обрізку роблю йому один раз ранньою весною і два рази за сезон прискаю болтушкою власного виробництва. По секрету, тільки для вас, видам рецепт. Берем 10 літрів води і розводимо в ній пачку борної кислоти, столову ложку з горкою соди, столову ложку без горки йоду, трохи марганцю і 5-10 таблеток метронідазолу або трихополу. Якщо для профілактики, то достатньо 5 штук, а якщо ви помітили на кущах винограду перші ознаки хвороб, то треба більша доза. Метронідазол - протигрибковий препарат, сода стимулює сахаристість, йод і все інше дезинфікують.


А це трохи не по темі замітки але по темі співтовариства. Чоловіку на роботі колєга презентував пару насінин кукурудзи, яку хтось колись комусь привіз з Грузіі. Трохи я посадила в Броварах, трохи в селі. І тут і там вона вимахала на славу. Щоб ви оцінили розміри, то ото на фотці зправа іржава труба під виноградом має 2 метри, а кукурудза вже 5 а мо й більше. Вона якась пізня, бо свою нормальну ми вже поїли, а ця тільки видала качани. Спочатку було всього по одному качанчику, а потім вилізло ще по два. 



Ну а тепер питання знатокам. Як мені оті всі рослинки, що попускали корінці, зберегти до весни. На зиму садити в грунт не хочу, боюся, що померзнуть і вся моя робота псу під фіст. В інтернеті пишуть різне, хто каже треба сухий погріб, хто - холодний балкон, хтось взагалі викладає на підвіконні. Але, я думаю, що рослинки все одно мають відпочити в холодку і скинути листячка, щоб весною кинутися в ріст мені на радість. Як мені робити? Маю вологий погріб і холодну веранду.

Про експерименти і все інше

Вирішила я посіяти семена і заодно перевірити тенднціі останньої дачної моди на собі. На форумах помідоролюбів і картоплеманіяків я не зареєстрована, але іноді люблю за ними підглядати з кущів. Цього разу я напідглядала, що багаті збоченці використовують спеціальний гідрогель, а, такі як я, вибирають той гель з памперсів і садять в нього все від розсади перців до дерев.
Взяла я памперс, розпатрошила йому нутрощі і дістала всі тельбухи наружу. Памперс брала новий, не починайте бекати. Вклала все на дно, полила водою, зверху насипала земельки, насіяла семена і знову притрусила земелькою. Все робила, як писали гуру петрушки і селери. Я звичайно читала і негативні відгуки, що то все фігня і все таке...але дуже вже кортіло спробувати на собі. По задумці гідрогель зберігає вологу і не треба потім часто поливати. 
Отже. Я все зробила по інструкції, поклала тепличку для чистоти опиту на сонячне підвіконня і чухнула в село. Коли приїхала, то першим ділом рванула до експерементальної станції і... нічого там не побачила. Земля порепалася за тиждень, а той гель і не думав щось віддавати. Він собі набубнявив від вологи, ще й підозрюю, що паразит ввібрав всю вологу з землі. Семена навіть не проклюнулися. Я все полила і на ранок з'явилися перші всходи. Бідосі чекали вологи і як її отримали, то дружно полізли до сонечка.
Висновок: Гель вбирає і не віддає. Може якщо садити прямо в гель і корінці проростуть в ньому, то схема спрацює, а так НІ-ФІ-ГА. Колись, як буде натхнення, я ще щось спробую виростити прямо в гельові, але поки натхнення зникло, а без нього я не працюю. Та немає експерементів, що не вдаються. Є або позитивний, або негативний результат і той і інший цінні для науки.

Фото робилося з телефону, то сорі... які є


Це набубнявив гель

Це семена насіяла

Це "сендвіч", як його назвали ті кулібіни.


Це бідосі, що почали вилазити одразу після поливу. 
Їх вже більше, може колись ще викладу фотку готових рослинок.

А тепер улюблена рубрика населення "Ліпим пульку із какульки". Це я була в селі і поки йшли дощі, я собі переводила гвозді і вибивала злість, бо ті дощі забембали. Як їх тре, то нема, а як вже не тре, то йдуть і йдуть. 

Це я зробила лавку з колоди, що залишилася від старого сараю. Колода пролежала років сто і все ще "мироточила" смолою. Для того, щоб закрити ту смолу, я цілий рік поїла чоловіка пивом, а дітей шкідливими газованими напоями, подумали ви? Ну щось типу того. Тільки не рік, а чотири. Почала збирати кришечки давно, то для такого терміну не дуже я й потравила дітей, до того там ще кришечки від молока і всього типу корисного. Лавка вийшла не фонтан, але дурне з голови я вибила точно, бо чоловік дозволив брати тільки старі іржаві цвяхи з відра, що теж простояли в тому сараї 100 років, нові не дав... Нічого, я за це його бритвою ноги побрию.


А це я приспособила старий вєлік для вазонів.


А це ми ще встигли сходити по гриби. Гриби є... часу трясця нема. prostite


Як завжди всіх люблю. Окрема подяка всім, хто пише в товаристві і ходить читати замітки.

Флешмоб

Поступила пропозиція для тих, у кого є бажання щось виростити крім пивного пуза, манікюру й плісняви, зарити у горщечок з земелькою якесь семено й потім зробити замітку з фотками, як воно росло і що з нього вийшло.
Кошенята, гроші і секретики не рахуються. Вони не ростуть...я перевіряла (кошенята, якщо що були вже мертві, може того й не проросли).
А тепер трохи моїх фоточок на тему: Робимо пулю з гімна. 
Це щоб вам не було нудно читати замітку.





Паркан обіцяю перефарбувати... чесслово.

А це я розфарбувала колись камінець, він у мене тепер на клумбі.

А це жучидло.


А це квіточки

А це я зробила отаку доріжку. Виклала плиточками.

Тут видно краще, але це старі фотки


Це рози-мімози


Ото я фоток навикладала, прямо як Ганя Броварська. 



50%, 7 голосів

50%, 7 голосів
Авторизуйтеся, щоб проголосувати.

Дуги. Дуже раджу.

Привіт, мої сестри і брати по земельних питаннях.
Стаж городника у мене всього 4 роки, з них самостійного городництва всього 2. Ні, раніше я гралася квіточками, іноді навіть вирощувала розсаду, але так щоб всім одразу раніше ніколи не займалася. І ось цей час настав! Я не почала різко голодувати і через те займатись городом. Просто в один момент в голові щось перемкнуло і так зачесалися руки, що стримувати я себе вже не змогла. Про свій тернистий шлях буду писати дозовано. Сьогодні хочу розповісти про дуги. Ті роки розсаду капусти я більш-менш нормальну виростити не могла. То вона витягувалась, як зелена сопля, то ламалася, як цнотливе дівча...коротше, росло гімно, а не розсада. Цього року я випадково натрапила на рекламу дуг. Спочатку звісно очкувала, та за підтримки коханого придбали через інтернет дві 8-ми метрові теплички, а потім ще дві. Встановити іх на городі можуть навіть рукосракі, а я жіночка вперта і досить розумна... ще я, як нафарбуюся і зроблю причесон, посиджу півроку на дієті і вищипаю брови, досить гарна...Вибачте, трохи забалакалась. Про що я писала? А, про дуги! Отже, щоб встановити дуги треба або одна вперта гарна жінка, або максимум дві людини.
В квітні я підготувала землю, встановила тепличку і посіяла у лунки капусту, десь по 10 насінин...на всяк випадок, щоб не пролетіти з капустою. Дуже швидко все повилазило. Все! Капусти вилізло і на мене, і на сусідів, і на сусідів навпроти через дорогу. В певний момент я розсадила капусту ще в одну теплицю, де до того у мене під дугами виросла пречудова редиска! Фото пречудовоі редиски нема, бо того...бо нема. Але повірте редиска була гарна, соковита і досить крупна. Ну не як яблука, а як крупна слива, о! Так само я посіяла огірки. Все повиходило гарно і швидко пішло у ріст.

Це фото моїх огірків і капусти. Якщо що, то та хата не моя, а сусідська. Ну то на всяк випадок, щоб ви дурно не збільшували зображення.



Це наш дитячий куточок. Так фалюся, генди яка в мене крупна мальва сама насіялася.



А це фото для тих, хто спочатку хтів померти у 100 років з ніжними рожевими п'ятами, а потім передумав і захтів бути землеробом...то ви того, передумуйте назад поки не вступили на цей шлях.





А тепер переваги дуг: 1. Гарно, цікаво, креативно, колоритно, сусідів беруть завидки. 2. Там +10 градусів і розсада не замерзне. 3. Все легко відкривається і обробляється. 4. Дощ проходить через укривний матеріал, а волога навпаки не випаровується. 5. Закриває в жару від сонця. 6. Прослужить не один рік. 7. Доступна ціна. Моя 8-ми метрова коштувала від 280 грн. Я брала за 320 грн. Ціна залежить від плотності укривного матеріалу. Чим плотніший, тим краще зберігає тепло. 8. Цій красі заздрять сусіди я вже писала? Напишу ще раз, бо у нас в селі крутий не той у кого ловить інтернет, а той у кого файніший город. P.S. Трохи не забула написати. Одного разу не було мене десь з 10 днів. Мамі з татом наказала полити через матеріал зверху і не заглядати. Приперлася я через 10 днів, а там у мене розвелося метеликів і вони собі літають такі помаранчеві і красиві. Капусту з'істи вони не встигли, а от на всяк випадок я побрискала "рятівником капусти", бо цим метеликам віри нема, хто зна що вони там наклали за цей час. Капуста росте, побачим далі, що виросте.

Поза собачки i мушина смерть

Що, збоченці, позлітались?! Ну тоді ось вам!

Це поза собачки.



А це мушина смерть.

Хто не в курсі, то це квіточа називається Росянка Капська. Дуже полюбляє смакувати свіжими мушками. Ідеальна тваринка для дитини, що хоче хатнього улюбленця. Вона годується сама, зовсім не какає і не потребує вигулу і парування, за нею цікаво спостерігати і легко доглядати. Наша перша росянка з'явилася рік тому (дитина загадала на ДН) і вже маємо з три десятка рослин, а мо і більше. Вона легко розводиться семенами. 

А, якщо чесно, то хочу створити спільноту городників, щоб обмінюватись досвідом та писати прикольні замітки. Маю бажання вияснити приблизну кількість любителів постояти раком при пікіровці капусти, або шанувальників класичних поз з сапою та вияснити кількість знавців такого секс девайсу, як плоскоріз.
Багато хто скаже, що Муха старіє і тягнеться до землі. І от що я скажу у відповідь. Ви праві, так воно і є. Щось мене перемкнуло пару років тому і я полюбила город.
В замітках буду дозволяти писати про все, від способів вирощування розсади і до закатування у банки, від рибалки на дачі і до сексу на горищі з сіном. Головна умова максимум гумору і мінімум політики. Срачі тільки з приводу сенсу садити картоплю і потреби в обриванні паростків на помідорах.
Якщо згодні, тоді пропонуйте назву.
Я, якщо чесно, ще ніколи не створювала спільноти...тільки заколоти з приводу звільнити Віскаріона, але думаю, що впораюсь. Моя пропозиція назвати "Чорні нохті", " Позараком" або "Порепані п'яти". Ну і голосуйте мені тут, щоб я знала. 

77%, 30 голосів

23%, 9 голосів
Авторизуйтеся, щоб проголосувати.
Сторінки:
1
2
попередня
наступна