Про співтовариство

Тут об’єднуються ті, хто любить свій Край. Ми писатимемо тут про це. Будемо розміщувати цікаві фото, обговорювати проблеми сьогодення.

Увага! Учасником співтовариства може стати блогер, який пише на українську тематику.

Топ учасників

Вид:
короткий
повний

Ми любимо тебе, Україно!

У Тернополі прем'єра фільму "Першому гравцю приготуватися"

  • 04.04.18, 11:53

У Тернополі відбулася прем'єра науково-фантастичного фільму Стівена Спілберга "Першому гравцю приготуватися". Далі докладніше про це розповість "Тернопіль".

Прем'єра фільму "Першому гравцю приготуватися" відбулася у Тернопільському кінотеатрі "Cinema Citi", що знаходиться в ТРЦ "Подоляни". 

Треба сказати, що фільм "Першому гравцю приготуватися" дуже нагадує великодні приготування, тому що герої стрічки шукають великоднє яйце! Однак картина переносить глядачів у 2045 рік. 

Так, у майбутньому через забруднення довкілля та перенаселення планети тогочасні люди живуть у міських нетрях, у бруді, холоді та бідності. Щоб втекти від проблем, вони проводять час у світі віртуальної реальності OASIS. 

Цю віртуальну реальність створив ексцентричний та геніальний мільярдер Джеймс Холлідей. Після своєї смерті він заповів свій статок, що становить 240 мільярдів доларів, єдиному гравцю, котрий першим добереться до надзвичайно захованого великоднього яйця у світі віртуальної реальності. Отож, зараз увесь світ готовий знайти цей скарб. 

До пошуків великоднього яйця приєднується й хлопець-сирота Джон Уоттс, який мешкає у брудному та перенаселеному Колумбусі штату Огайо. Підлітку майже одразу пощастило знайти перший ключ до скарбу. Проте, знайшовши ключ, хлопець став великою мішенню для певної компанії, що планує захопити спадок для своєї корисливої мети. Зрештою, за Джоном Уоттсом йде полювання не тільки у віртуальному світі, а й в реальному. Але, як завжди головний герой у фільмах екшнах, здобуває перемогу. 

Зняв фільм відомий американський режисер Стівен Спілберг, який спеціалізується на фантастиці, за однойменним романом Ернеста Клайна. У головній ролі Джона Уоттса знявся Тай Шерідан. Кошторис стрічки становить 175 млн доларів.

За рік до виходу книги "Першому гравцеві приготуватися" у 2011 році права на екранізацію придбала компанія "Warner Brosers".

GO Highway на ділянці Східної об’їзної дороги в Тернополі

  • 04.04.18, 11:44


Укравтодор розпочав підготовку проектної документації будівництва частини GO Highway на ділянці Східної об’їзної дороги в місті Тернопіль. Далі докладніше про це розповість "Тернопіль".

Так, нова дорога з'єднає міжнародні траси М-12/Е-50 на ділянці Тернопіль – Хмельницький та М-19/Е-85 на ділянці Тернопіль – Дубно. Тривалість Східної об’їзної магістралі Тернополя буде становити 8,6 км та матиме 4 смуги руху – по дві в кожен бік. Також проектувальники планують продовжити нову об’їзну дорогу Тернополя до траси М-09 на ділянці Тернопіль – Львів. Отож, будівництво цієї магістралі дозволить звільнити Тернопіль від транзитного транспорту та забезпечити зручність проїзду в обхід міста. Це суттєво покращить екологічну ситуацію в місті та зменшить кількість ДТП.

Нова дорога разом із тими, що вже є, як-то, Північний об’їзд Тернополя Р-41, забезпечить проїзд для транзитних автомобілів, які будуть рухатися по GO Highway з боку Вінниці та Одеси в напрямку міста Львів та до кордону з Польщею. І на додаток, це буде вигідно тим подорожуючим, які будуть прямувати трасою М-19 з міст Центральної та Східної України до Карпат.

Треба нагадати читачам, що проект Go Highway був створений як транснаціональний транспортний коридор, в рамках якого планується з’єднати українські чорноморські порти Миколаїв та Одеса з містом Гданськом у Польщі, що розташований на Балтійському морі. 

Ідею масштабного будівництва Go Highway на початку 2017 року висунув очільник Державного агентства автомобільних доріг України  Славомір Новак.

За інформацією Міністерства інфраструктури України, загальна тривалість Go Highway буде становити 1746 км, з яких 658 км будуть простягатися в Польщі, а 1088 км в Україні. Реалізація проекту дозволить прискорити та здешевити перевезення вантажів від Балтійського до Чорного морів. Загальна вартість проекту – €1 млрд.

У рамках реалізації проекту Go Highway не тільки ремонтують ті дороги, які вже є в наявності, а й оновлюють трасу Львів – Тернопіль – Вінниця – Одеса – Миколаїв, що стане частиною транспортного коридору Гданськ – Одеса.

Також слід наголосити, що проект Go Highway підтримується Світовим банком. Крім того, на реалізацію проекту передбачені кошти у державному бюджеті України.

Тернопіль став одним із лідерів міст України

  • 04.04.18, 11:37

Місто Тернопіль за результатами четвертого Всеукраїнського муніципального опитування посіло четверте місце за рівнем задоволення якістю 22 сфер та послуг. Далі докладніше розповість про це "Тернопіль".

Так, четверте Всеукраїнське муніципальне опитування проводилося Соціологічною групою "Рейтинг" від імені Міжнародного республіканського інституту в Україні. В цьому щорічному опитуванні оцінювалися комунальна та гуманітарна галузі, інфраструктура міста, діяльність правоохоронних органів, а також медичні та освітні заклади тощо.

Муніципальне опитування було проведено 20 січня по 10 лютого 2018 року в 22 обласних центрах, що підконтрольні Україні, та в містах Маріуполь та Сєвєродонецьк Донецької області. Цьогоріч дослідження базується на вибірці понад 19 000 респондентів. Статистична похибка для кожного міста не перевищує ±3,5%. Досяжність респондентів у середньому склала 64,8%. Дослідження було профінансовано Національним фондом на підтримку демократії. 

Отож, наш Тернопіль посів 4 місце за опитуванням Соціологічної групи "Рейтинг". Треба сказати, що тернополян найбільше задоволені комунальною та гуманітарною сферою надання послуг. Вони сказали, що протягом 2017-2018 року покращився індекс задоволення дорогами, опалення, системою комунікацій для благоустрою будівель, тобто каналізаціями, збором сміття та діяльністю спортивних закладів. 

Крім того, Тернопіль став одним із лідером в Україні щодо зручності для пішоходів та велосипедистів. Оцінкою вище середнього мешканці нашого міста оцінили можливість вільно пересуватися містом, вільно висловлювати власні думки та вільно реалізовувати духовні потреби. Словом, 79% опитаних тернополян вважають місто товариським для дітей та майже 70 % городян відчувають себе у безпеці, коли насуваються сутінки.

Також опитування продемонструвало, що громадяни Тернополя в основному позитивно ставляться до місцевого самоврядування. Наприклад, за загальним рівнем оцінки досвіду співпраці з міськрадою Тернопіль посів 4 місце в Україні. За результатами рейтингу, більше половини мешканців міста задоволені діяльністю міського голови Тернополя.

І на додаток, більшість мешканців міста вважають, що справи Тернополя ідуть у правильному керунку. 

Однак, тернополяни вважають, що наше місто також є одним із лідерів щодо прояву корупції. Так, 32% опитаних тернополян зізналися, що давали медикам хабарі, а 17 % респондентів "віддякували" працівників закладів освіти. Взагалі, в Тернополі  немає жодної галузі, де б не були впроваджені "подарунки". 

За рівнем корупції Тернопіль посів друге місце, поступившись тільки місту Ужгород, а третім - є Хмельницький. 

Тернопільський благодійний проект увійшов до 20-ти найцікавіших!

  • 04.04.18, 11:30

Тернопільський благодійний магазин "BLAGOдать", увійшов до двадцяти найцікавіших на конкурсі "Яскрава ідея в її руках", який оголосив Центр соціальних ініціатив "АТОМ". Далі докладніше про це розповість "Тернопіль".

Так, ідея благодійного магазину "BLAGOдать" належить Яні Шкуратовій, яка проживає зараз у Тернополі. Тому що ще у січні 2018 року Центр соціальних ініціатив "АТОМ" оголоств конкурс "Яскрава ідея в її руках" і запросив жінок-волонтерок зі всіх регіонів України. Отож, Яна Шкуратова взяла участь у даному конкурсі. Метою проекту була підтримка волонтерського руху в Україні, щоб жінки могли вести успішний бізнес. 

Для цього Центр соціальних ініціатив "АТОМ" у Львові організував три тренінги, щоб учасниці проекту змогли правильно написати бізнес-план своєї ідеї, також у рамках цих зустрічей були й індивідуальні консультації.

До конкурсу "Яскрава ідея в її руках" було направлено 106 проектів. І благодійний магазин "BLAGOдать", який хоче започаткувати в Тернополі Яна Шкуратова, увійшов до двадцяти найкращих проектів.
Треба нагадати, що проект "Яскрава ідея в її руках" реалізується за підтримки Швейцарської агенції розвитку та співробітництва SDC.

Крім того, Яна Шкуратова відомий волонтер у Тернополі. Наприклад, вона відкрила соціальний гардероб "Одежина", в якому збирають одяг для тих, хто потребує. Гасло магазину –  "Можеш – віддай, потребуєш – візьми". Так, з початку 2018 року з магазину змогли отримати одяг майже тернопільських 1000 родин, які потребують допомоги. 

Як написала Яна Шкуратова у соціальній мережі Facebook, що за три місяці роботи видано 4981 кг 729 г речей. Отримали одяг пенсіонери, люди з інвалідністю, ветерани праці, багатодітні родини, діти війни, малозабезпечені сім’ї, одинокі матері, діти сироти, діти-інваліди, чорнобильці, погорільці та люди, які опинились в складних життєвих обставинах. 

Тернопіль презентує туристичний потенціал

  • 02.04.18, 13:33

У Києві з 28 до 30 березня 2018 року відбулася  ХХІV міжнародна виставка "Україна – подорожі та туризм". Далі докладніше про це розповість "Тернопіль".

Так, у Києві в даний час на ХХІV міжнародній виставці "Україна – подорожі та туризм" представляють туристичний потенціал Тернополя. Цей форум відбувається вже 24 роки поспіль. Цьогоріч у ньому беруть участь 366 компаній із різних країн світу. А 36 міст України представляють на виставці туристичні маршрути на стендах регіонів нашої країни. 

Стенд Тернополя демонструє свій унікальний туристичний потенціал та культурну спадщину. Також представляє гастротуризм, музичні фестивалі тощо. Крім того, на стенді Тернопільської області демонструється середньовічні фортеці та замки, цікаві атракції, а особливу увагу акцентується на проекті "Тернопільське Придністер'я".

Адже Тернопільська область відкрита для туристичного бізнесу, готова зустріти туристів та пропонувати їм якісні подорожі. Наприклад, Тернопіль активно розвиває національний туризм, тому що це нові робочі місця, нова інфраструктура та диверсифікація економіки. Так, у минулому році кількість іноземних туристів зросла на шість відсотків, а це становить майже 14,4 млн. 

Крім того, в Тернополі 24 травня 2018 року  пройде  щорічний інвестиційний форум, на якому будуть презентувати конкретні земельні ділянки та проекти, щоб до них могли долучитися як вітчизняні, так й іноземні інвестори. 

Треба нагадати, що ХХІV виставка "Україна – подорожі та туризм"  проходить за підтримки Всесвітньої туристичної організації United Nations World Tourism Organization (UNWTO), Комітету Верховної Ради України з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту і туризму, Міністерства Економічного розвитку і торгівлі України, Національної туристичної організації України (НТО). А організатором виступає – провідний виставковий оператор ДП "Прем'єр Експо" (* ITE Group Plc, Великобританія).

Тернополянка Лілія Проць кличе всіх охочих на руханку

  • 02.04.18, 13:24

Відома спортсменка з Тернополя Ліля Проць у березні знову розпочала ранкові руханки, що відбуваються кожної неділі. Далі докладніше про це розповість "Тернопіль".

Треба нагадати тернополянам, що Ліля Проць вже впродовж шести років кожної неділі проводить у парку імені Т. Г. Шевченка на острівці "Чайка" спортивну руханку. Кожного разу недільна руханка розпочинається о 10 годині ранку. На захід приходять всі охочі жителі Тернополя - від бабусь та малюків і до успішних бізнесменів та перспективних молодиків. Бо це демократичний захід, який пропагує здоровий спосіб життя. Бо, як сказав літератор Віктор Гюго, - у здоровому дусі - здоровий дух!

Але спортивна руханка також має стосунок до літератури. Адже ще у 2014 році Лілія Проць згадала, що засновниками руханки були Іван Боберський та Петро Франко, син Івана Франка. Тому спортсменка й  організувала для всіх бажаючих тернополян щонеділі спортивну руханку.

Крім того, Лілія Проць минулого року дізналася з книги, яку їй дали прочитати, що й інший син письменника Івана Франка - Тарас - також зробив вагомий внесок у розвиток спортового руху на початку ХХ століття на Західній Україні. Так, Тарас Франко у 1923 році опублікував книгу "Історія теорії руханки",  а у 1925 році "Розвиток руханки серед українців". Адже він був заповзятим пропагандистом руханки.

І на додаток, Лілія Проць у далекому 1997 році за успішне складання сесії у ТНПУ ім. В. Гнатюка та досягнення в спорті отримувала іменну стипендію Івана Боберського, одного із засновників руханки.

Зрештою треба також зазначити, що Лілія Проць - майстер спорту України міжнародного класу з пауерліфтингу, неодноразова чемпіонка світу та України з пауерліфтингу. Володарка понад 60 медалей та рекордсменка України. Лілії Проць належать 33 рекорди. Особистий рекорд у жимі лежачи — 110 кілограмів, у присіданні — 170 кілограмів. Також спортсменка є кандидатом у майстри спорту із шашок та кандидатом у майстри спорту з важкої атлетики. 

У Тернополі відновлять історичний бювет

  • 02.04.18, 13:15

У Тернополі планують відновити історичний бювет, який був зруйнований під час Другої світової війни. Далі докладніше про це розповість "Тернопіль".

Як вже повідомляв наш часопис, що місто Тернопіль було вщент зруйноване під час останньої війни. Але історичні світлини розказують, що наше місто було затишним і красивим. Так, на багатьох фото того часу можна помилуватися австрійською чавунною колонкою, яка була розташована на вулиці Міцкевича. Зараз це - бульвар Т. Г. Шевченка. Її поставили в 1911 році. Колонка-качалка була однією з найкращих у місті, біля неї збиралися городяни, щоб набрати води та погомоніти про нагальні справи. 

Отож, місцеві краєзнавці та Тернопільська міськрада вирішили відновити цей бювет, але не на історичному місці, а на вулиці Валовій. Адже тепер на місці качалки стоїть бюст Я. Стецьку, а раніше погруддя К. Маркса, а ще раніше пам'ятник Й. Сталіну. 

Крім того, відповідальні особи планують оформити колонку тогочасними скульптурами, приміром,  місцевими мешканцями, які візьмуть із історичних світлин. 


Так, у даний час над проектом працює художник Дмитро Мулярчук, котрий після того, як йому показав історичні світлини краєзнавець Тарас Циклиняк, відразу ж взявся за відновлення бювету. Також до відновлення колонки долучилися тернопільський різьбяр Володимир Дусан та архітектор Борис Солонін, які вже працювали над схожими проектами. 

За задумом митців, колонку-качалку мають обладнати спеціальним фільтром для забору питної води. Заввишки вона сягатиме 2,70 м, а кожен із чотирьох боків у ширину буде - 75 см. 

На думку творців, бювет має бути витвором мистецтва. Саме тому до автентичної колонки-качалки додадуть кілька елементів. Наприклад, декілька скульптур мешканців Тернополя часів початку ХХ сторіччя, які будуть сидіти на лавках обабіч колонки. Як-то, мідна фігура хлопчика або дідуся, які можна знайти на давніх знимках Тернополя.

Бювет планують відкрити у цьому році до Дня міста. А коштуватиме він майже 700 000 грн.

У Тернополі відбулася прем'єра фільму "Легенда Карпат"


У Тернополі сьогодні, 29 березня 2018 року, як і у всій Україні, відбулася прем'єра вітчизняного фільму "Легенда Карпат". Далі докладніше про це розповість "Тернопіль". 
 
Так, у Тернополі в кінотеатрі "Cinema Citi" в ТРЦ "Подоляни" відбулася Всеукраїнська прем'єра українського фільму "Легенда Карпат". Стрічка розказує про Олексу Довбуша, ватажка визвольного руху карпатських опришків, який діяв у XVIII столітті. 
 
Треба нагадати глядачам, що Олекса Довбуш був національним героєм і був одним із найвідоміших із опришківських ватажків. Ще в дитинстві Олекса Довбуш бачив на власні очі, як його матір жорстоко вбили поляки. Тому досконало вивчив гори, щоб помстится мучителям українського народу - шляхтичам. Він зібрав сміливих людей, щоб звершити справжнє правосуддя і став легендарним героєм Карпат. Під час перегляду картини глядачі зможуть перенестися в Карпати XVIII століття і стати свідками давніх подій.
 
Зняв фільм український кінорежисер, продюсер та відомий бізнесмен, власник мережі готелів "Магнат" Сергій Скобун, котрий вперше спробував себе в кіно на Канарських островах, де працював над створенням розважально-психологічної телепередачі "Статус-Кво".
 
У ролі Олекси Довбуша знявся лідер гурту "Друга ріка" - Валерій Харчишин, а його кохану зіграла співачка Марія Яремчук. Такий вокальний дует не вплинув на розвиток подій - фільм надзвичайно історичний та пригодницький.  
 
Також саундрек виконав для стрічки гурт "Друга ріка", за участю Національного академічного оркестру народних інструментів. Виконує у новій обробці пісню "Хто, якщо не ти?".
 
Слід нагадати, що фільм "Легенда Карпат" спершу презентували як телевізійний серіал, а почалася підготовка до зйомок ще восени 2014 року. Але в серпні 2017 творці стрічки повідомили, що замість телевізійного серіалу створять художній фільм для кінопрокату. Бюджет фільму - 66 млн. 
 
У 2016 році на Одеському кінофестивалі фільм "Легенда Карпат" нагородили спеціальною відзнакою "Коронація слова ". 
 
Також у травні 2017 року презентували трейлер і фрагмент екшн-фільму "Легенда Карпат" у рамках 70-го Каннського міжнародного кінофестивалю.
 
Фільм "Легенда Карпат" вперше став доступний 14 лютого 2018 року на VOD платформах Google Play для глядачів Південної Кореї, який там називається "Останній Робін Гуд".

У Тернополі навесні поставлять нові аераційні фонтани

  • 02.04.18, 12:36

На Тернопільському ставі навесні 2018 року поставлять нові аераційні фонтани та запустять у воду корисні бактерії. Далі докладніше про це розповість "Тернопіль".

Так, щоб врятувати Тернопільський став, у місті планується безліч екологічних робіт. Першим ділом поставлять другу лінію аераційних фонтанів. Адже ці водограї насичують воду киснем, і вода в озері не буде цвісти, як кожного року.

Нагадаємо, що в минулому році до Дня міста встановили першу лінію аераційних фонтанів, яка має протяжність 122 метри і має 206 форсунок, струмінь води з кожної дзюрить завдовжки 9 метрів, а заввишки – 4 метри. А загалом ці фонтани будуть сягати 180 метрів і будуть оточувати Тернопільське озеро. Крім того, вночі ці водаграї будуть підсвічуватися, і це буде неперевершена краса! Як казав поет М. Рильський - "красиве і корисне". 

Також у рамках порятунку Тернопільського ставу міська влада вирішила запустити у воду корисних бактерій, які будуть очищувати воду й боротимуться зі цвітінням.

Слід наголосити, що дані екологічні роботи з порятунку нашого озера ведуться під керівництвом викладача Тернопільського національного педагогічного університету ім. В. Гнатюка, доктора біологічних робіт Василя Грубінка. Саме вченому належить ідея врятувати Тернопільський став! Адже Василь Васильович багато років працює в царині екології. Йому належать 200 наукових праць по біології, серед яких "Екологія, охорона природи, екологічна освіта і виховання", "Загальна цитологія", "Лабораторний практикум з біотехнології" тощо. 

А на фінальному етапі порятунку Тернопільського озера у воду випустять мальків риб.


І на додаток, у даний час ведуться роботи щодо підготовки проектно-кошторисної документації зі влаштування очисних споруд у парку ім. Тараса Шевченка та капітального ремонту дощового колектора. 

І такі дії тернополян вселяють надію, що Тернопіль може стати найекологічнішим містом в Україні та й у всій Європі.

У Тернополі може з'явитися пам’ятник Майстру Йоді

  • 28.03.18, 16:26

У Тернополі може з'явитися пам’ятник герою "Зоряних воєн" - Майстру Йоді. Далі докладніше про це розповість "Тернопіль".

Так, в Тернополі у 2017 році одним із переможців проектів із "Громадського бюджету" став "Пам'ятник вчителю".

Отож, у рамках цього проекту тернополянин Сергій Кутузов запропонував поставити пам'ятник всесвітньо відомому вчителю – Майстру Йоді. Отож, він 6 березня 2018 року зареєстрував електронну петицію щодо встановлення цього монумента. І на даний час, вже петицію підписали 300 мешканців Тернополя з потрібних 252. До кінця збору підписів залишилося 10 днів. 

Уже стало відомо, що петицію розглянуть у Тернопільській міськраді. Нагадаємо, що згідно проекта, вартість встановлення "Пам’ятника Вчителю" коштуватиме майже мільйон гривень із "Громадського бюджета міста".

Нагадаємо, що Йода (англ. Yoda) є вигаданим персонажем всесвіту в фільмі "Зоряні війни". Він вперше з'явився у стрічці "Імперія завдає удару у відповідь". Так, за сюжетом фільму, Квай-Гон Джинн привів юного хлопчика-раба на ім'я Енакін Скайуокер до Ради джедаїв, стверджуючи, що хлопчик є Обраним. 

І от, як найдосвідченішому учителю в Раді, як найповажнішому та найпочеснішому майстеру-джедаю Йоді віддали Енакіна Скайуокера, щоб він з'ясував, якою силою володіє він. Адже Йода був гранд-майстром Ордена джедаїв. За легендою, він був одним із найсильніших та мудрих джедаїв. Місце в Раді отримав через майже 100 років після народження, володіючи довголіттям. У віці приблизно 600 років Йода досяг титулу Гранд-майстра.

Після вивчення історії Скайуокера Йода зрозумів, що роки рабства не пройшли даремно для хлопчика, а також занадто міцна прив'язаність до матері заважатиме успішним заняттям та тренуванням. Йода гадав, що майбутнє хлопчика ще невизначено. В принципі, Йода, як повідомляє історія "Зоряних воєн", був правий, як і кожний Великий вчитель. А Великому вчителю має бути пам'ятник - навіть, у Тернополі.

І на додаток повідомимо читачам, що скульптура Йоді є вже в Україні. Вона знаходиться у київському Національному ботанічному саду ім. Гришка на алеї, що присвячена "Зоряним війнам".