Про співтовариство

Тут об’єднуються ті, хто любить свій Край. Ми писатимемо тут про це. Будемо розміщувати цікаві фото, обговорювати проблеми сьогодення.

Увага! Учасником співтовариства може стати блогер, який пише на українську тематику.

Топ учасників

Вид:
короткий
повний

Ми любимо тебе, Україно!

Яценюк вручив державні нагороди бійцям "Світязя"

Арсеній Яценюк у Луцьку вручив державні нагороди бійцям "Світязя"
28.07.2015

У ході робочої поїздки до Луцька у вівторок, 28 липня, Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк разом із Міністром внутрішніх справ України Арсеном Аваковим вручили державні нагороди працівникам роти патрульної служби міліції особливого призначення «Світязь» управління МВС у Волинській області.

Медаль «Захиснику Вітчизни» отримали 14 бійців.

Серед нагороджених були двоє, з якими Арсеній Яценюк та Арсен Аваков познайомилися в Дніпропетровську одразу після виходу цих бійців з оточення під Іловайськом.

Глава Уряду звернувся до бійців: «Хочу вам щиро подякувати від імені Уряду України і від імені своєї родини - дітей, дружини, батьків за те, що ви зі зброєю в руках не дали можливість російським бандитам і терористам піти далі, зупинили армію ядерної держави, яка розпочала війну проти України».

«Ви справжні герої і ви справжні чоловіки, які знають, що таке честь, що таке сила, і які проявили мужність. Країна вами пишається», - сказав він.

Арсеній Яценюк підкреслив, що кожен із бійців має отримати можливість «далі застосовувати свої знання, вміння і силу».

Він нагадав, що під час поїздки до Дніпропетровська оголосив про створення КОРД – Корпусу оперативно-раптової дії: «Це спецназ, який ставить за мету боротьбу з організованою злочинністю і швидке та оперативне реагування на будь-які прояви правопорушень і злочинів проти прав і свобод громадян».

«Вважаємо, що учасники антитерористичної операції, такі як бійці «Світязя», бійці, які зараз знаходяться в зоні АТО, і ті, хто демобілізовані, - повинні стати основою нового спецназу української правоохоронної системи - нового українського поліцейського спецназу Корпусу оперативно-раптової дії».

«Відповідальність держави – забезпечити кожному, хто захищав зі зброєю в руках незалежність, територіальну цілісність і суверенітет України, гідне місце в цивільному, правоохоронному і військовому житті. Ви це місце вибороли. І це наша відповідальність - щоби кожен з вас відчув себе на цьому місці потрібним країні. Так само, як ви є потрібними країні на фронті», - підкреслив Глава Уряду. 

Командиром роти «Світязь» понад рік був Олександр Фацевич - нинішній Голова патрульної поліції Києва. Сьогодні він представив нового командира роти  - Сергія Козака.

 http://www.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=248366587&cat_id=244274130

Оновлення розвідуправління МО України

Президент представив нового начальника Головного управління розвідки Міністерства оборони Валерія Кондратюка

28 Липня 2015 - 14:20

Президент представив нового начальника Головного управління розвідки Міністерства оборони Валерія Кондратюка

Президент представив нового начальника Головного управління розвідки Міністерства оборони України генерал-лейтенанта Валерія Кондратюка.

Глава держави наголосив, що це призначення має покращити отримання військом оперативної та достовірної інформації. Президент назвав розвідку елітою Збройних Сил та висловив сподівання, що з цим призначенням розвідка отримає «друге дихання».

Глава держави наголосив, що зараз всі сили військової розвідки мають бути направлені на протидію російській агресії. «Поінформований – значить, озброєний», – сказав Президент.

«Про розвідників кажуть – ти б пішов із ним у розвідку? Можу сказати, що у розвідку з Валерієм Віталійовичем я би пішов», – охарактеризував нового очільника військової розвідки Президент, додавши, що Валерій Кондратюк – це новий тип генерала, який відповідає сучасним вимогам.

Глава держави зазначив, що за останній рік вдалося відновити військову розвідку. Однак, сказав Президент, необхідні подальші реформи, щоб вивести розвідку на найсучасніший рівень, який відповідатиме вимогам часу. Президент особливо звернув увагу на великі можливості взаємодії з розвідками країн-партнерів України – США, Великої Британії, Польщі, а також з розвідувальними структурами країн НАТО.

Ключовим завданням розвідки Президент назвав нарощування потенціалу радіоелектронної та космічної розвідки. Глава держави зазначив, що зараз Україна має можливість отримувати інформацію розвідувального характеру у режимі реального часу.

http://www.president.gov.ua/news/yedina-pomisna-pravoslavna-cerkva-dopomozhe-yednannyu-krayin-35726

Єдина помісна православна церква України

Єдина помісна православна церква допоможе єднанню країни – Президент на зустрічі з представниками Вселенського Патріарха

28 Липня 2015 - 16:36

Президент Петро Порошенко зустрівся з представниками Архієпископа Константинополя, Вселенського Патріарха Варфоломія I, які прибули до України для участі у заходах з нагоди Дня хрещення Київської Руси-України та вшанування 1000-ліття упокоєння князя Київського Володимира Великого.

Президент привітав на українській землі у такий важливий день для України керівників Української православної церкви в США та Канаді – Митрополита Юрія (Каліщука), Митрополита Антонія (Щербу), Єпископа Даниїла (Зелінського) та представника УПЦ Данила (Білака).

«Молитва Вселенського Патріарха і його непорушна позиція на захист миру та єдності України допомагає нам зцілити рани, які наносяться Україні російською агресією та терористами», - сказав Петро Порошенко.

Президент підкреслив, що нині Україна переживає складні та переломні часи. Кожен день є прикладом величезного служіння Батьківщині українських військових на Донбасі та Українського народу в цілому, який для подолання викликів і випробувань робить все можливе для об’єднання, зазначив Петро Порошенко. «Український народ молиться, щоб єдність зійшла і в церковному житті, та вдалося зробити те, чого прагнуть усі українці, – створення помісної української церкви. Для нас це є мрією, яка допоможе Україні бути об’єднаною і зберегти принципи та традиції», – сказав Петро Порошенко.

У свою чергу, представники Вселенського Патріарха зазначили, що для них велика честь та радість бути присутніми на заходах. «Патріарх попросив, щоб два митрополити з Канади та США прибули і разом з Урядом, з народом України відзначити це велике свято – тисячоліття від поховання Великого князя Київського Володимира», – сказав Митрополит Юрій. Він відзначив, що війна на Донбасі слугувала об’єднанню та «перетворенню народу України на дійсно націю, яка прагне до спільного». Представники Вселенського Патріарха висловили сподівання, що діалог про об’єднання українських православних церков продовжиться.

http://www.president.gov.ua/news/yedina-pomisna-pravoslavna-cerkva-dopomozhe-yednannyu-krayin-35726

1000-ліття упокоєння Святого Володимира

Президент на раді церков: Наша здатність до єдності – у різноманітті

28 Липня 2015 - 18:27

Президент на раді церков: Наша здатність до єдності – у різноманітті

У День хрещення Київської Руси-України та 1000-ліття упокоєння Святого Рівноапостольного Князя Київського Володимира Великого Президент Петро Порошенко разом із дружиною Мариною взяв участь в урочистому засіданні Всеукраїнської ради церков та релігійних організацій «Закон і благодать Землі Української».


Звертаючись до присутніх у сквері на Володимирській гірці біля пам’ятника Святому Рівноапостольному Князю Київському Володимиру Великому, Глава держави закликав присутніх та українське суспільство до подальшого збереження міжконфесійного миру в державі. «Подолання розділення в українському Православ’ї має стати справою, насамперед, вірян. Влада радіє, якщо намічається прогрес в об’єднавчих процесах, рівно як і засмучується, коли чиїсь дрібні амбіції віддаляють всіх нас від великої мети», – сказав Президент.

«Відсутність організаційної єдності не повинна залишатися перешкодою для діалогу, порозуміння та євхаристійного об'єднання. Особливо в умовах Вітчизняної війни, яку Український народ веде, боронячись від російської агресії, – подібно тому як в часи Володимира давав відсіч орді, що сунула зі сходу», – зазначив Петро Порошенко.

На переконання Глави держави, унікальність київської християнської традиції, українського багатоконфесійного простору, якому притаманні толерантність, узгодження інтересів різних релігійних груп, може бути прикладом для багатьох європейських держав. «Дякую за це досягнення нашій Всеукраїнські раді церков і релігійних організацій. Наша здатність до єдності – у різноманітті, наша готовність пліч-о-пліч мужньо протистояти російській агресії є найкращим свідченням зрілості української нації та держави і водночас переконливим індикатором нашої європейськості», – сказав Президент.

Петро Порошенко закликав представників всіх церков і конфесій молитися за мир в Україні. «Дві інституції нині користуються найвищою довірою українських громадян, українського суспільства, Українського народу – це церква і армія. І на то є воля Божа, який дає нам знак, ким, чим і як ми маємо захистити Вітчизну. Я вірю, що Господь з нами, з Україною», – сказав Президент.

Глава держави зазначив, що прихід християнства приніс розвиток українським землям. «Вже через якихось півсотні літ після Хрещення Руси-України в Києві писалися такі глибокі богословські, філософсько-політичні тексти, як Іларіонове «Слово про закон і благодать». Це «Слово» – закарбоване золотими літерами свідчення, наскільки правильною та прогресивною була воля Володимира охреститися самому та охрестити ввірені йому Богом народи, – як наш, так і сусідні», – сказав Петро Порошенко.

На переконання Президента, у понад тисячолітній історії української державності це рішення було одним з найбільш доленосних і відповідальних. «То був не лише релігійний, не тільки політичний чи культурний вибір, а вибір цивілізаційний, європейський. Святий Володимир, напевно, приємно вражений, бачачи з небес, що за щедрий врожай дали посіяні ним зерна… Яким різнобарвним та різноманітним є християнське життя у сучасній Україні, прямій спадкоємиці його давньої держави», – додав він.

Глава держави привітав всіх християн України, що походять від Володимирового хрещення, та представників нехристиянських конфесій, представників Всесвятішого Вселенського Патріарха Константинопольського, які разом з нами святкують сьогодні, з річницею вікопомної події.

Глава держави з дружиною поклали квіти до пам’ятника Володимиру Великому. У заході також взяли участь Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк з дружиною, голова Київської міської державної адміністрації Віталій Кличко.

http://www.president.gov.ua/news/prezident-na-radi-cerkov-nasha-zdatnist-do-yednosti-u-riznom-35729


Уляна та Марко Супруни

27.07.15 12:53 УЛЯНА ТА МАРКО СУПРУНИ: "МИ ЗАВЖДИ БУЛИ УКРАЇНЦЯМИ, ПРОСТО МАЛИ ІНШИЙ ПАСПОРТ" "Ми, українці, голі-босі зупинили агресора. Але то було рік тому. Люди, які загинули, зробили нам ціною свого життя безцінний, золотий дар - час, для того, щоб ми могли готуватися і мінятися. Але державні структури все ще продовжують працювати дуже повільно".

Біографія подружжя Супрунів схожа на сценарій чи книгу: діти емігрантів, українці за походженням народилися, виросли, вивчилися, відбулися та зустрілися в США, а наприкінці 2013-го повернулися на батьківщину батьків, де заснували найпрофесійнішу школу підготовки військових медичних інструкторів в Україні і навчили рятувати своє життя на війні таку кількість патріотів, що в інтересах держави України отримали громадянство з рук Президента.

супрун

Імпортований патріотизм

Суботній ранок в офісі громадської організації "Захист патріотів" на Ярославовім валу - робочий день. В невеличкій кімнаті з українським прапором і фотографіями краєвидів столиці працюють за ноутбуками декілька дівчат. Час від часу заходять, повернувшись з відряджень на Донбасі, медичні іструктори та англомовні друзі і приятелі подружжя Супрунів.

Вони обоє, звісно, теж тут. Такі ж енергійні та врівноважені, зосереджені та привітні, як і під час нашої першої зустрічі - рік тому на тренінгу "Захисту патріотів" для журналістів.

За рік ентузіазм не вивітрився, рішучості не поменшало, а високо піднята планка не опустилася.

"Не втомилися, як багато інших волонтерів?" - запитую у Супрунів, які за віком старші від більшості помічників армії.

"Ні, - рішуче відповідає Уляна. - Бо ми не є волонтерами. Ми займаємося цим професійно. Це наша професія зараз. Чи, наприклад, ви стомилася бути журналістом?"

Робота, на відміну від волонтерства, звучить набагато прозаїчніше, без ореолу героїчності та самопожертви.

"Люди часом трохи романтично дивляться на ті речі, які ми тут робимо. Але нічого романтичного тут нема. Ми кожного ранку прокидаємося о 6:00 - 7:30, кожного ранку тут з 9-ої ранку, сім днів на тиждень виїжджаємо в не дуже приємні місця, робимо багато нецікавого - треба писати листи, планувати роботу, зустрічатися з людьми, хтось повинен отримати бензин, організувати машини, замовити всі матеріали, завезти їх, складати і т. д. Це все дуже банальні речі".

Створена цією стрункою з прямою спиною і довгим завжди розпущеним волоссям жінкою та її чоловіком ініціатива справді перетворилася на масштабний проект. В першу чергу - освітній. За кошти благодійників Уляна та Марко вивчили та взяли на роботу 18 тепер уже висококваліфікованих інструкторів, які, в свою чергу, навчили 21,5 тис. українських солдатів та офіцерів правил першої допомоги на війні.

Історія "Захисту патріотів" розпочалася в 2013 році, коли успішна родина українського походження продала житло в Нью-Йорку і вирішила нарешті переїхати на батьківщину батьків. В Україні вони планували перекладати українських письменників і розвивати українське кіно: Марко за другою освітою сценарист. А напередодні вирішили провести відпустку у Лондоні - там їх застав Євромайдан.

Довгих роздумів та зборів не було - Уляна та Марко вирушили до Києва. Уляна, яка 14 років здобувала професію медика в США, відразу долучилася до медичної служби Майдану. Подібний досвід вона встигла отримати 11 вересня у Нью-Йорку: надавала допомогу у центрі міста після теракту.

Вже після втечі Януковича Уляна втратила пацієнта-майданівця - Вадима з Харкова. 20 лютого пораненому кулею силовиків хлопцю вона з колегами зробила пряме переливання крові просто у КМДА. А пізніше він все-таки помер у лікарні.

"Уляна не плаче навіть на похоронах близьких, - згадує Марко, - а тоді не стримала сліз. Думаю, вже тоді вона по-справжньому замислилася про розвиток парамедицини (домедичної допомоги. - Цензор.НЕТ) в Україні".

Коли почалася війна - було не до роздумів. Супруни за підтримки Світового конгресу українців, директором гуманітарних ініціатив якого обрали Уляну, заснували "Захист патріотів". Першою метою "Захисту патріотів" було навчити щонайменше 10 тисяч військових і видати їм таку ж кількість аптечок.

До цього завдання американські українці (чи навпаки) підійшли з американською прагматичністю та особливою особистою відповідальністю. В першу чергу, вивчили всю літературу на тему військової медицини, яка значно відрізняється від цивільної. Потім запросили інструкторів із Каліфорнійського центру медицини катастроф, медиків-тренерів, які працювали в "гарячих точках", а також співробітників компанії ParamedCZ, щоб навчити своїх спеціалістів. І тільки тоді почали формувати аптечки за принципом - "все найкраще та найсучасніше", а не "те, на що знайшли гроші". Так, в українських учасників АТО з'явився IFAK (Individual First Aid Kit), яким користуються найкращі армії в світі.

18 лютого цього року десятитисячна аптечка була видана 19-річному морському піхотинцю. А кількість людей, яких навчили "патріоти", - сягнула за позначку 21500. Аптечок було видано лише на дві тисячі менше.

"Щотижня ми навчаємо 200 - 250 людей", - уточнюють Супруни.

Вісімнадцять їхніх інструкторів їздять по всій країні і зоні АТО з дводенними курсами першої невідкладної домедичної допомоги - розповідають і, головне, показують, як саме потрібно користуватися джгутами для зупинки кровотечі, кровоспинними бинтами, ізраїльськими бандажами і т.д. Саме вони ввели у слововжиток українця ці слова та розвіяли міф про силу порошку Сelox.

Перші партії препаратів в аптечки подружжя купувало за свої кошти, потім дещо допомогла діаспора з Канади. На сьогоднішній день "Захист патріотів" отримав 1,7 мільона доларів пожертв на свою діяльність. Левову частку з них їм довірив анонімний українець - не олігарх, не державний службовець.

Попри це - час від часу їм все ще доводиться вкладати свої кошти. Так було, наприклад, у випадку з австралійським грантом на навчання київської поліції.

"Коштів у розмірі 60 тисяч австралійських доларів просто не вистачило на всі аптечки для кожного полісмена, для кожної машини та на оплату роботи інструкторів".

Попри це Супруни жодного разу не пішли на компроміс - не замінили комплектуючі зі своєї аптечки на більш дешеві аналоги.

Цього ж вони очікують від інших. Наприклад, від Міністерства оборони України.

"У військові аптечки Міністерство оборони закупило найдорожче кровоспинне - Сombat Gauze. Це добре. Але замість американських CAT (відомий американський джгут для зупинки кровотечі. - Цензор.НЕТ) - якусь українську підробку, що ламається. Де тут логіка?"

Аргумент про те, що МОУ виходить з бюджету і просто не має фінансування на аптечки класу IFAK Супрунів не переконує.

"А чому немає? Вони не знають, скільки коштує така аптечка? Чому не передбачили необхідної кількості грошей? Чому на інше є, а на це немає?"

Це проблема підходу, а не коштів, впевнені вони.

"Якби представники Міністерства оборони пішли до виробників джгутів у США і сказали: хлопці, у нас критична ситуація, ми не можемо вам платити по 20 баксів за один, ми можемо тільки по 12. Переконаний - їм би відповіли: дякуємо за пропозицію! І потиснули руки".

супрун

Команда "Захисту патріотів" - це також віддані волонтери, які щотижня безкоштовно займаються формуванням військових аптечок, які потім відвозять на фронт

Міністерство оборони, на переконання патріотів, "злочинно заощаджує" на бійцях не тільки кошти, а й час.

"Нам, наприклад, пояснюють, що ми не можемо навчати бійця-рятувальника два дні, бо в статуті написано, що на це відведено лише вісім годин".

Курсанта Національної гвардії, повідомляють вони, за півроку навчання медицині навчають аж цілих… шість годин. Та навіть київську поліцію замість сорока годин навчали тільки десять. "Потім вони самі нам дзвонили і просили приїхати. Хотіли отримувати знання".

Військовослужбовці теж хочуть. Проблема лише в їх керівництві.

"Після тренінгів, - розповідають вони, - військові нам часто говорять, що вперше відчули, ніби хтось справді хоче, аби вони повернулися живими. І що вони вперше відчули, що це можливо. Завдяки аптечці, а головне - знанням. Бо, в крайньому випадку, джгут можна робити з ручки. Якщо знаєш як".

Проблема не тільки в МОУ. РНБО, наприклад, за словами Уляни Супрун, чотири місяці засідала для того, щоб створити Міжвідомчий медичний штаб АТО. Нарешті створила. У Києві.

"Це не штаб! - говорить Уляна. - Справжній та ефективний штаб взагалі не може знаходитися в Києві. Він повинен бути, як мінімум в Краматорську".

А поки його немає, ніхто в країні не займається тим, щоб точно задокументувати причини загибелі на війні. А ця статистика є надзвичайно важливою не тільки для України, а й для армій, що воюють в усьому світі.

"Якби я був москалем і хотів би тримати Україну в такій дурнуватій ситуації, я би все робив так, як робиться зараз", - коментує Марко таку ситуацію. І додає: "Позбутися залишків системи, яка не захищає своїх захисників, це і означає перемогти ворога".

Поки це не вдається, але руки не опускаються.

"З нею це неможливо", - говорить Марко, не приховуючи гордість за дружину.

"Навпаки, - Уляна робить у повітрі рухи боксера. - Злить та заохочує".

Рівень своїх вимог до підготовки інструкторів, проведення тренінгів та курсів навчання для солдатів та офіцерів, а також комплектації аптечок Супруни підняли так високо, що не можуть співпрацювати з жодною подібною організацією в країні.

"До нас постійно приходять і пропонують робити з кимось спільний проект. Але ми маємо рівень професійності і вимоги такого рівня, - Уляна високо піднімає руку. - А інші - ось такого, - опускає її. - Ми не можемо понижувати їх, замість того, щоб підтягувати інших".

Інші, за її словами, наприклад, погоджуються надати тренінг з першої невідкладної для 200 людей за декілька годин. Пропонують навчати мобілізованих.

"Ми так не працюємо. У нас можливі тільки два дні навчання за умови - один інструктор максимум на 20 курсантів. Інакше це не ефективно".

Інші організацїї Супруни не критикують. Лише констатують: "Вони не навчають на тому рівні, що ми вимагаємо і якого дотримуємося. Вони не мають інструкторів з бойовим досвідом, як ми. Вони не проводять для них таке навчання, як ми. Вони не забезпечують всіх, кого навчають, аптечками, як ми".

При цьому своїх знань в офісі на Ярославовім валу не приховують. "Ми всіх запрошуємо, всіх навчаємо, ми не закриваємо свою інформацію".

"Всі думають, що ми займаємось аптечками. Ні. Ми займаємось просвітництвом, навчанням. Ми даємо те, що залишиться в країні назавжди - знання", - говорить Марко.

"Від самого початку, зараз вже менше, нам постійно дзвонили і вимагали: дайте, дайте аптечки! Аптечки! А ми пояснювали, що головне - навчання".

Більше того, наполягає Уляна, один раз навчитися недостатньо.

"Потрібно повторювати мінімум раз на півроку, бо все міняється і модернізується. Ми постійно відправляємо наших інструкторів на курси підвищення кваліфікації".

Нещодавно українська група була на базі американської армії в Німеччині.

"Американські інструктори сказали нашим: ви найкращі зараз у світі. Бо ми тренуємо 1000 на рік, а ви - 20000. Ваш досвід є надзвичайним".

Скоро українці поїдуть в США демонструвати свої навики і здобувати нові. Після закінчення війни, упевнені Супруни, Україна матиме найдосвідченіших парамедиків у світі.

Громадяни України

супрун

Як багато освічених українців з еміграції, Супруни завжди хотіли отримати громадянство. Але процедура занадто тривала та складна. Особливо зараз, коли на це немає ані зайвого часу, ані сил.

Можливо так би й залишилося, якби нещодавно Уляну не запросили в Міністерство оборони. Вона й до цього була там разів з двадцять, але цього разу жінка зі списком, в якому, до речі, прізвище Супрун було вказано першим, зволікала. Спочатку довго дивувалася, чому в паспорті Уляни нема по батькові, а потім і зовсім не пропустила на територію Міністерства оборони іноземця.

Напевно, про ці труднощі дізналися в Адміністрації президента і зрозуміли, що ці люди точно мають право отримати синій паспорт. Міністр оборони навіть надіслав в АПУ листа, в якому вказав, що надання цим людям громадянства - в інтересах держави.

"Ми завжди були українцями, лише мали інший паспорт", - говорить Уляна. Нам часто закидали, що ми, мовляв, іноземці, а отже - нам легше, ми можемо поїхати в будь-який момент, - поясняє Уляна. - Ну от, тепер ми теж громадяни, тепер теж платитимемо тут податки. Що нам тепер казатимуть?"

"А виїхати з країни при бажанні може хто завгодно", - підкреслює Марко.

Вони не збираються. Хоча могли б - і в Нью-Йорк, і в Лондон. Але вже приїхали - додому. Хоч поки що не мають тут свого власного житла. Натомість мають нову хвилю мобілізації, плани на створення реабілітаційної програми для поранених ветеранів та сучасний реабілітаційний центр у Львові, постійний клопіт з наповненням аптечок та навчанням інструкторів. А коли війна закінчиться - будуть все ж таки книжки та фільми.

Анастасія Береза, "Цензор.НЕТ"


90%, 9 голосів

10%, 1 голос
Авторизуйтеся, щоб проголосувати.

Уряд Яценюка - молодець!

Яценюк похвалився, що зовнішній борг України скоротився до 68 мільярдів Понеділок, 27 липня 2015, 14:32

Зовнішній борг України скоротився до 68 млрд доларів.

Про це заявив прем'єр-міністр Арсеній Яценюк на колегії Міністерства фінансів в понеділок, передає "Інтерфакс-Україна".

"Наші опоненти критикують, що ми набираємо кредити. А ось тут з арифметикою потрібно дружити: якщо було 73 млрд доларів, а стало 68 млрд доларів, то це означає "мінус" 5 млрд доларів: за останні 15 місяців ми скоротили зовнішній борг держави", - сказав Яценюк.

За його словами, кредити МВФ на допомогу Україні "йдуть для того, щоб вирішити фінансові проблеми і щоб Україна не повторила "грецький "сценарій".

При цьому Яценюк додав: це - бюджетно-фінансова стабілізація, а економічне зростання країни можливе за рахунок інших коштів - Світового банку та інших фінансових організацій, які надали 1 млрд доларів на розвиток економіки на 30 років під 1,5%.

http://www.pravda.com.ua/


60%, 6 голосів

10%, 1 голос

30%, 3 голоси
Авторизуйтеся, щоб проголосувати.

Маріуполь - українська цитадель!

Президент: Маріуполь – форпост на Сході, який Україна захищатиме і не дозволить захопити бойовикам

27 Липня 2015 - 14:47

Президент: Маріуполь – форпост на Сході, який Україна захищатиме і не дозволить захопити бойовикам

Президент: Маріуполь – форпост на Сході, який Україна захищатиме і не дозволить захопити бойовикам

Президент Петро Порошенко під час зустрічі із «волонтерським десантом» у Міністерстві оборони наголосив, що Україна захищала і захищатиме Маріуполь і не дозволить його захопити незаконним збройним формуванням.

«Маріуполь – це наш форпост. Ніколи і нікому ми його не віддамо! Ми посилюємо захист Маріуполя найкращими частинами і підрозділами Збройних сил – елітними підрозділами, морською піхотою», – підкреслив Глава держави.

Петро Порошенко запевнив мешканців Маріуполя: «Президент з вами, Збройні Сили – з вами, найкращі представники, в тому числі десантники, морська піхота, артилерія зараз сконцентровані саме там». За словами Президента, кожний підрозділ залишається на своєму місці, відводиться лише важка артилерія і системи залпового вогню. Вони будуть одразу повернені на своє місце у випадку ескалації, наголосив Глава держави.

Глава держави висловив тверде переконання, що з таким «волонтерським десантом», який працює у Міністерстві оборони, з такою, оновленою і посиленою армією, Україна переможе. «Ми обов'язково переможемо у цій війні. Ми забезпечимо, щоб Україна була вільною, демократичною. Ми захистимо її суверенітет і територіальну цілісність», – заявив Президент.

http://www.president.gov.ua/news/prezident-mariupol-forpost-na-shodi-yakij-ukrayina-zahishati-35722

Нова Українська Армія постане і переможе!

Новій Українській армії потрібні нові традиції, нова форма і нові звання – Президент про досягнення волонтерів

27 Липня 2015 - 13:56

Новій Українській армії потрібні нові традиції, нова форма і нові звання – Президент про досягнення волонтерів

Президент Петро Порошенко зустрівся з «волонтерським десантом» Міністерства оборони України. Волонтери представили Главі держави свої досягнення у забезпеченні війська, зокрема, у реформуванні речового забезпечення та нової військової форми. Президент наголосив, що реформа речового забезпечення має забезпечити бійців всім необхідним і, передусім, працювати на збереження їх життя.

«Зберегти життя і здоров’я наших захисників – це головне. Кожен боєць Збройних Сил має бути повністю забезпечений всім необхідним для ведення бою і у побуті на передовій. Я ставлю перед вами не якесь надзавдання – це необхідність. Тут ваш передній край захисту країни», – наголосив Президент.

«Українська армія має відрізнятися. Кожен має побачити, що Україна має абсолютно нову, іншу, боєздатну, з високим бойовим духом, патріотичну, професійну армію, одну з найсильніших армій на континенті», – заявив Петро Порошенко, відзначивши роль у цьому нової форми.

Президент зауважив, що йому сподобалися ініціативи відійти від досвіду радянської армії. «Нам треба запроваджувати свої нові українські традиції, в тому числі – і нові українські звання. Заміна «молодшого лейтенанта» на «хорунжого» повністю відповідає українським традиціям і структурі військових звань країн НАТО», – сказав Президент.

Також Президент висловився за запровадження звання «бригадного генерала». «Подивіться, які командири бригад у нас зараз воюють на лінії фронту. Вони стали насправді батьком для солдат, справжнім прикладом героїзму української армії. Думаю, що українські командири бригад давно заслужили перейти від звання «полковника» до звання «бригадного генерала», – сказав Президент та запропонував підготувати відповідні пропозиції змін до законодавства. За словами Глави держави, це також «потужний соціальний ліфт, мотивація, щоб нові командири, які себе проявили не тільки і не стільки у кабінетах, а на полі бою, отримали справжні генеральські звання».

Глава держави високо оцінив роботу «волонтерського десанту» у Міністерстві оборони. «За допомогою волонтерів лише за кілька місяців зроблено те, чого у військовому відомстві не могли за всі попередні роки: впроваджено стандарти НАТО у речовому забезпеченні, а також нові технічні умови для забезпечення Збройних сил України. За короткий термін з Міністерством оборони ви досягли відчутного прогресу», – сказав Президент, звертаючись до волонтерів.

Президент особливо подякував волонтерам за впровадження електронних закупівель та комп’ютерних технологій у роботу Міністерства, зокрема, комп’ютерізацію медичного забезпечення військових.

«Зараз українське суспільство може побачити, як ефективно використовуються кошти збільшеного військового бюджету, коли країна віддає останнє, щоб забезпечити надійний захист і оборону. Наскільки ретельно це організовано і прозоро демонструється використання коштів. Впевнений в тому, що цей досвід має бути використаний і в інших міністерствах країни», – зазначив Глава держави.

Президент висловив впевненість, що нова система забезпечення покладе край корупції у Збройних силах, та підкреслив, що як Головнокомандувач й надалі підтримуватиме заходи, спрямовані на поліпшення забезпечення військовослужбовців.

Під час презентації керівники робочих груп продемонстрували Президенту нові зразки повсякденної, парадно-вихідної форми військовослужбовців, єдиний бойовий комплект польової форми та спорядження, знаки розрізнення. Розробка нової форми тривала 4 місяці, основна частина комплектів виготовлена в Україні, дещо – з іноземних матеріалів. Серед змін – запровадження нових кольорів форми для різних видів військ, нового камуфляжу. При розробці повсякденної, польової форми увага зверталася на забезпечення зручності та мобільності військовослужбовців. У новій формі відмовилися від п’ятикутної зірки і повернулись до чотирикутної, яка використовувалась в Українській галицькій армії. Також запроваджено окремий колір кітеля для спецвійськ.

Крім реформи речового забезпечення і закупівель, Главі держави також було презентовано напрацювання реформ у напрямках: продовольчого та харчового забезпечення, програма реформування військової медицини, автоматизації заходів з евакуації поранених і надання допомоги, забезпечення військових житлом.

У заході також взяли участь Міністр оборони України генерал-полковник Степан Полторак, Начальник Генерального штабу Збройних Сил України Віктор Муженко, Радник Президента України Юрій Бірюков, Перший заступник Глави Адміністрації Президента Віталій Ковальчук.

Глава держави також ознайомився з медичним евакуаційним транспортом на базі автомобілю Saxon.


100%, 9 голосів

0%, 0 голосів

0%, 0 голосів
Авторизуйтеся, щоб проголосувати.

Є в України свої герої, а є і боягузи.

Військкомат: список осіб, що ухиляються від мобілізації
19.07.2015

Військкомат

Сторожинецький районний військовий комісаріат на виконання наказу Військового комісару обласного військового комісаріату В.В. Чурая від 15.07.2015 року щодо підвищення ефективності виконання заходів мобілізації інформує щодо військовозобов’язаних Сторожинецького району, в діях яких вбачаються ознаки адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 210-1 КупАП., тобто які з різних причин не прибули за викликом до районного військового комісаріату.

№ з/пПрізвищеІм’яПо батьковіРікнародж.

Населений пункт

1.ПопикСергійГригорович1980с.Банилів
2.ТенкалюкЮрійДмитрович1974с.Банилів
3.БойчукМиколаІванович1971с.Банилів
4.РепчукОлегВалерійович1975с.Банилів
5.ЛотоцькийВолодимирЯрославович1977с.Банилів
6.ГригорчукЄвгенВасильович1988с.Бобівці
7.ДавидянІлляВасильович1976с.Буденець
8.БурлаАркадійМихайлович1976с.Буденець
9.КоломійчукАркадійГеоргійович1970с.Буденець
10.ДанелюкІлляВасильович1987с.Буденець
11.ГакманВалентинГригорович1987с.Зруб-Комарівці
12.МаликПетроВасильович1987с.Кам’яна
13.КозачукЮрійЄвгенович1987с.Комарівці
14.КозачукСергійІванович1987с.Комарівці
15.МіронСтепанІванович1988с.Костинці
16.ПентескулВасильДмитрович1977с.Костинці
17.РожкоРусланМихайлович1976с.Костинці
18.ІлікаВасильМихайлович1980с.Костинці
19.КиселицяЄдуардКостянтинович1969с.Костинці
20.ШтефюкДмитроКорнелійович1969с.Костинці
21.СакалоАндрійВасильович1979с.Костинці
22.ГринчукСтепанКостянтинович1975с.Костинці
23.КиселицяСтепанІлліч1988с.Костинці
24.ГригорійчукАртурІванович1988с.Костинці
25.СеменчукІлляВікторович1969с.Костинці
26.МарценякКостянтинВасильович1987с.Костинці
27.ФлорескулВасильВікторович1965с.Костинці
28.СкулишОлександрМихайлович1988с.Костинці
29.БезеркоІгорСтепанович1988с.Костинці
30.ПантяСергійВасильович1978с.Михальча
31.СабашевськийПетроВалер’янович1984с.Михальча
32.НедельськийЮрійВікторович1988с.Михальча
33.РобулякКостянтинДеонізійович1989с.Михальча
34.ВоробецьІванВасильович1987с.Михальча
35.ДанилюкРоманМихайлович1989с.Панка
36.СкіпорВасильОлексійович1989с.Панка
37.МельничукДмитроОмелянович1969с.Панка
38.КрупчакІлляДмитрович1967с.Панка
39.ДоскалюкІлляВасильович1966с.Панка
40.ЛукасевичСергійІлліч1969с.Панка
41.МасіянМиколаКорнелійович1971с.Панка
42.БерчукІгорМиколайович1967с.Панка
43.ПантюкВасильВасильович1966с.Панка
44.ЛутанюкДмитроГеоргійович1972с.Панка
45.ГатежМихайлоАнатолійович1967с.Панка
46.ГілінчукАртурДрагошович1987с.Ропча
47.ЦопаІлляВасильович1969с.Ропча
48.МарутІгорГеоргійович1987с.Ропча
49.СтавнецькийАнатолійМиколайович1988с.Сл.Комарівці
50.ПроданикІлляМиколайович1992с.Сл.Комарівці
51.ФедорюкАнатолійДмитрович1982с.Сл.Комарівці
52.КосованВікторСільвестрович1973с.Сл.Комарівці
53.КосованАнатолійОлексійович1978с.Сл.Комарівці
54.ФедорюкВасильІванович1972с.Сл.Комарівці
55.ГаврилюкПавлоПетрович1992с.Сл.Комарівці
56.ЛегоцькийОлексійІванович1978с.Ст.Красношора
57.ДроздикПавлоЙосипович1971с.Ст.Красношора
58.ДроздикВікторЙосипович1969с.Ст.Красношора
59.МоскалюкІлляПетрович1987с.Стара Жадова
60.ЄреміцаВікторВасильович1966с.Тисовець
61.КарчаПавлоМиколайович1987с.Тисовець
62.КучурянМиколаІванович1978с.Чудей
63.ПошитийОлегОлексійович1989смт.Красноїльськ

Джерело: Військовий комісар Сторожинецького районного військового комісаріату підполковник І.В. Яремійчук



В Чернівецькій області військкомат оприлюднив прізвища тих, хто ухиляється від мобілізації

Прізвища військовозобов’язаних, які уникають мобілізації, опублікували днями в чернівецьких засобах масової інформації

Зокрема, на сайті «Сторожинець ІНФО» http://storozhynets.info/archives/4609 оприлюднено прізвища 63 чоловіків з вказаними роком народження та місцем проживання. В повідомленні йдеться, що Сторожинецький районний військовий комісаріат інформує щодо військовозобов’язаних, які з різних причин не прибули за викликом до районного військового комісаріату. 

Військовий комісар Сторожинецького районного військового комісаріату підполковник Іван Яремійчук повідомив, що таке оприлюднення відбувається на виконання наказу Військового комісару обласного військового комісаріату від 15 липня щодо підвищення ефективності виконання заходів мобілізації.

«Люди такі, що повістка до них приходить, а вони не з’являються у військовий комісаріат. По області це масове явище. Це ми подали тільки перші списки», – зауважив підполковник. Військкомат оприлюднюватиме й надалі списки, наголосив Іван Яремійчук. Таким чином комісаріат планує впливати на військовозобов’язаних, які ухиляються від служби.

За словами адвоката, координатора проекту «Правова допомога учасникам АТО» Роман Титикало такі дії нагадують радянську практику «дощок ганьби» і не відповідають нормам закону «Про захист персональних даних»

«Персональні дані, в тому числі прізвище, ім’я, по-батькові, рік народження і все інше,—це персональні дані людини і не можуть бути публічно відкритими і розголошуватись без згоди цієї людини. І закон «Про захист персональних даних» також передбачає відповідальність і обов’язок тих людей, які мають ці персональні дані захищати і забезпечувати належні умови для зберігання цих персональних даних. Тому з точки зору українського чинного законодавства, розповсюдження цих відомостей є заборонено законом»,– наголосив Роман Титикало.

Люди, щодо яких були оприлюднені персональні дані, можуть поскаржитись до прокуратури, уповноваженого з прав людини чи звернутись до суду за захистом цих прав.

«Але питання в наступному. Як тільки людина звернеться з цього приводу зі скаргою, то є вірогідність, що військкомат про це дізнається і буде її шукати і направить в армію.Про це сказав Роман Титикало, додавши, що, з одного боку, людина має права, а з іншого боку, вона ховається від виконання свого обов’язку. Таке собі замкнене коло.

Військовозобов’язаний Владислав переконаний, що такі дії військкомату невиправдані.

«Рішення військкомату насправді досить дивне. Причини неявки до військкомату можуть бути різними. В тому числі поважними – хвороба, відсутність за місцем проживання. Натомість складається враження, що людина, прізвище якої опубліковане в пресі, дезертир», – сказав Владислав. І якщо б його прізвище розмістили в засобах масової інформації з цього приводу, йому було б байдуже.

Наразі триває шоста хвиля мобілізації, протягом якої військові комісаріати Чернівецької області планують мобілізувати 1100 людей. Тим часом під час п’ятої хвилі мобілізації в Чернівецькій області було призвано 350 військовозобов’язаних або 44% від запланованого.

Надія Вірна з Чернівців для «Громадського радіо»
Світлина Сторожинець ІНФО
http://hromadskeradio.org/2015/07/23/v-cherniveckiy-oblasti-viyskkomat-oprylyudnyv-prizvyshcha-tyh-hto-uhylyayetsya-vid-mobilizaciyi


77%, 10 голосів

23%, 3 голоси

0%, 0 голосів
Авторизуйтеся, щоб проголосувати.

Головний напрямок - економіка!

Економічна стратегія має бути чесною та зрозумілою для людей – Президент

23 Липня 2015 - 17:54

Національна рада реформ під головуванням Президента розглядає питання економічної стратегії. «Економічна стратегія повинна бути зрозумілою всьому загалу, всьому народові», – наголосив Петро Порошенко.

«Завдання, яке стоїть перед нами при розробці економічної стратегії, – чесно говорити з людьми, визнати, що ми можемо зробити і чітко це задекларувати і забезпечити, і про те, що країна не може зробити, – також чесно сказати людям», – заявив Президент.

За словами Глави держави, дві попередніх спроби здійснити структурні реформи в Україні, – в середині та наприкінці 90-х та в середині двотисячних, – зазнали невдачі через три чинники: брак політичної волі та реформаторської політичної більшості, потужний опір з боку організованих груп впливу, які захищали свої вкорінені інтереси, і популізм.

Президент піддав критиці Закон про реструктуризацію кредитів в іноземній валюті, нещодавно прийнятий Верховною Радою, зазначивши, що депутати приймали цей документ, керуючись популізмом. «Політична кон'юнктура, особливо зараз, перед місцевими виборами, дається взнаки. Наближення цих виборів спонукає певних політиків до солодких обіцянок, нездійснених мрій, відвертого популізму», – наголосив Глава держави. За словами Петра Порошенка, замість Компартії, яка не потрапила до Верховної Ради, з’явились нові обіцяльники, з тією лише різницею, що лівацькі ідеї прикривають не червоним, а національним прапором. «Такі ідеї не мають мати місця в нашій коаліції. Ми повинні діяти відповідно до положень нашої Коаліційної угоди», – наголосив Президент.

За словами Президента, популізм час від часу дозволяв політикам забезпечувати миттєві соціальні покращення для людей і знімати електоральні вершки для себе. Та в довгостроковому плані він і сформував ту надзвичайно високу і болісну ціну, якою зараз суспільство, майже кожен українець, розплачується за дії популістів. «Пружина випрямляється саме зараз. Недарма кажуть: бійтеся данайців, що дари приносять!» – сказав Петро Порошенко.

Говорячи про враження від своєї поїздки до Сєвєродонецька, Глава держави зазначив: «Люди вимагають дуже рішучих дій у реформах. Ми маємо змінити країну».

Президент назвав завданням «відшукати не найпростіший, а найправильніший економічний рецепт». «Головна мета економічної політики – покращити якість життя українських громадян в стабільній, довгостроковій перспективі. Для цього потрібне високе та стале економічне зростання. А щоб забезпечити таке зростання – слід гарантувати високий рівень економічної свободи, ефективний привабливий інвестиційний клімат», – наголосив Петро Порошенко.

Президент підкреслив, що саме такий шлях примноження національного багатства і наблизить той момент, коли ми зможемо впроваджувати і ефективну соціальну політику, і стабільно підвищувати рівень життя українців, причому надовго, а не лише перед черговими виборами.

Глава держави наголосив на факторі часу: «Цей шлях ми повинні не просто пройти прискореними темпами, а пробігти».

«Світовим досвідом доведено, що країни, які дають своїм громадянам більше економічної свободи, досягають вищого рівня доходів і кращих стандартів життя. Це підтверджено в тому числі і нашими сусідами по Центральній та Східній Європі, які саме на такому принципі здійснили успішні реформи», – зауважив Перо Порошенко.

Президент зазначив, що у своєму посланні до Верховної Ради місяць тому чітко сформулював власне бачення економічної стратегії: економічна свобода плюс вивільнена, нічим не стримувана енергія українського підприємництва.

На засіданні Нацради реформ Міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавичус представить концепцію економічних реформ. Президент назвав це бачення принципів розвитку економіки «ліберальним економічним маніфестом, який повною мірою відповідає і Коаліційній угоді, й програмі дій Уряду».

З найближчих кроків, що плануються, Президент висловив підтримку дерегуляторній гільйотині, хоча, за його словами, вона заводиться якось повільно, а також залученню міжнародного арбітражу для вирішення інвестиційних спорів, принаймні до наведення порядку у нашій судовій системі.

http://www.president.gov.ua/news/ekonomichna-strategiya-maye-buti-chesnoyu-ta-zrozumiloyu-dly-35701


57%, 4 голоси

29%, 2 голоси

14%, 1 голос
Авторизуйтеся, щоб проголосувати.