Про співтовариство

Тут об’єднуються ті, хто любить свій Край. Ми писатимемо тут про це. Будемо розміщувати цікаві фото, обговорювати проблеми сьогодення.

Увага! Учасником співтовариства може стати блогер, який пише на українську тематику.

Топ учасників

Вид:
короткий
повний

Ми любимо тебе, Україно!

Руки геть від освіти та Івана Вакарчука!

Близько п’ятдесяти представників громадськості, та лідерів з різних регіонів України підтримали днями звернення академічної спільноти Львівщини “Руки геть від освіти!” на підтримку міністра освіти та науки Івана Вакарчука.

У зверненні було підкреслено позитивні здобутки в реформуванні освіти. Зокрема було зазначено, що “опитування громадської думки засвідчило, що саме реформи в освіті і, зокрема, реформу вступу до вищих навчальних закладів громадяни України сприймають як одну з найуспішніших за всю історію незалежності нашої держави. У всіх міжнародних аналітичних звітах незалежне тестування вважають найбільшим здобутком українського суспільства на шляху утвердження таких визначальних демократичних принципів в освітній політиці, як принцип прозорості і рівний доступ до якісної освіти”.

Громадськість та освітяни вважають неприпустимими намагання певних політичних сил політизувати освітню сферу та нівелювати нечисленні досягнення Української демократії.

«Саме ЗНО дає величезний шанс для усіх розумних дітей України вибитися в люди, незалежно від регіону чи фінансів», — говорять підписанти звернення вустами цьогорічного випускника Фурсівської сільської школи на Київщині Сашка Соболя, який набрав 200 балів із усіх предметів.

Підтримати це звернення

Текст звернення - у додатку.


Додатки : Звернення ( ruky_het_vid_osvity+.doc, 44 Kb )  

Сергій Жадан у Тернополі

26 червня  Сергій Жадан  презентував свою книгу “Ефіопія” в Тернополі. Подія неабиякого масштабу зібрала усіх бажаючих побачити непересічну постать сучасної української літератури у дворі кафе “Коза” під парасолями. Живий Жадан розмашисто карбував автографи кожному, хто підходив до нього, ще до початку дійства, яке відбувалося в рамках фестивалю “Арт-Вертеп” містами України. Начеркнув письменник і мені автограф червоним чорнилом, побажавши на книжці “Ефіопія”: “Гарного читання”. Сказати по правді, я давно прочитала книгу, мало того, нагло маю свою думку стосовно неї. І от ця моя виключно суб’єктивна  думка полягає у тому, що Жадан  як літератор у своїй творчості зараз стоїть на роздоріжжі: з одного боку перед ним  дорога, що веде до чистого мистецтва, з іншого – сонячний тротуар письменництва. Можливо, не такий вже й поганий той “сонячний бік”, адже й Драч, й Павличко почуваються там нівроку, й пишуть непогані поезії, дістаючи усеможливі премії та привілеї, думаю, що й Стусова поезія набагато виграла, якби поет був на тому сонячному боці, а не в заточенні.
Є ще й третій варіант розвитку творчості письменника – продовжувати торувати дорогу, якою він ішов до “Ефіопії”, себто залишитися разом із улюбленими темами, орієнтуватися на молодіжну аудиторію, щораз фокусувати свій погляд на невідповідності світосприйняття і потворних проявів нашої реальності. Проте в такій ситуації є  вірогідність звести всі поетичні пошуки нанівець, залишитися в минулому, бо й наша реальність продовжує деградувати й молодіжна аудиторія також видозмінюється.

Фото Г. Осадко

Живий Жадан здивував своїм ставленням до критиків. Виявляється, він цінує професіональне слово цих непривітних людей із їдким пером. Щоправда, критики не надто прихильні до його творчості. Що ж тут дивного?! Якби Жадан писав свої твори нормативною лексикою, замість “Цитатника” видав щось на кшталт “Моя Батьківщина – Мічуріна сад” тільки з жовто-блакитною окантовкою,  виплекав би монументального героя із кременю та криці, а не цього пройду та безідейного “отщепенця”, що тиняється занедбаними “трущобами” , з огляду на його талант і літературний потенціял, всі академічні критики на чолі з Наливайком дружно  й безапеляційно зарахували б його до свого лавреатського гурту, вперіщили б Жаданові премію імені там  когось і на всі голоси били б у литаври, що серед них постав новий український літературний Месія. Але Жадан чітко й навіть дещо агресивно-цілеспрямовано орієнтується на молодіжну аудиторію, то й нехай не дивується, що вона активно відгукується на його твори й відповідає своїми невмілими критичними відгуками. (Як може - так і пише, виходячи, так би мовити, з позиції творів самого Жадана).
Я уявляю цього дядечка (чи тітоньку) - сучасного літературного критика, який через слово бачить матюк у тексті Жадана, від вражень від цих творів у цього критика випадає останнє волосся, він враз лисіє…
Тому Жадану у відповідь повертається те, що він посилає.
До речі,сьогодні Жадан може поставити експеримент – видати збірку віршів, бодай так 20-30 , написаних чистою літературною мовою, без сленгу і жаргону.
 Ставлю 100%, що на цю експериментальну збірку почнуть позитивно відгукуватися академічні критики. Вивірять до долі подиху метроритми поезій Жадана, прискіпливо визначать всі ямби та хореї разом з амфібрахіями, порівняють твори із світовими взірцями тощо.
Сподіваюся, Жадан не образиться на мене за ці ось проекції, бо я  все-таки залишаюся палкою прихильницею його творчості.

Гончарна столиця України - Опішне - запрошує на "Здвиг-2009"

З 29 червня по 5 липня 2009 року в гончарній столиці України – Опішному – проходить І Тиждень Національного Здвиження в Опішному „Здвиг-2009”.

Основні заходи форуму „Здвиг-2009”:
- ІІІ Міжнародний молодіжний фестиваль (29.06-09.07.09);
- Міжнародний науковий симпозіум „Гончарна столиця України в світовій історії та культурі” (01-04.07.09);
- Міжнародний мистецький фестиваль-ярмарок „Гончарний Всесвіт в Україні-2009” (PotteryUniverseUkraine-2009) (01.07-05.07.09);
- Національна виставка-конкурс художньої кераміки „КерамПІК у Опішному!” (02.07-30.10.09);
- Національний День гончаря (04.07.09);

Також в рамках І Тижня Національного Гончарного Здвиження в Опішному „Здвиг-2009” 3 липня 2009 року, о 17.00 год., відбудеться презентація нової керамологічної літератури: першого в світі національного „Короткого академічного словника сучасних українських керамологів”, чергового випуску Національного наукового щорічника „Бібліографія українського гончарства. 2005” та монографії „Глиняні люльки ХVІІ- ХVІІІ століть (за матеріалами Полтавщини)”.

Запрошуємо висвітлити заходи.

Довідки за тел.: (253) 4-24-16, 4-24-17
або на сайті: [email protected]

http://www.adm-pl.gov.ua/main/news4/detail/527.htm

Мер Полтави влаштував алкогольну оргію в музеї І.Котляревського

26 червня 2009 року в приміщенні музею-садиби Івана Котляревського відбувся п’яний шабаш представників полтавської міської влади. Мер міста А. Матковський, секретар О. Козуб, заступник мера Л. Семеряга та керівництво районів міста влаштували алкогольний дебош у приміщенні музеї-садиби І. Котляревського.

Лише виклик міліції зміг припинити це безчинство. Представникам МВС довелося докласти зусиль, аби вгомонити чиновників напідпитку.

Полтавська обласна організація ВО "Свобода" висловлює своє обурення аморальній поведінці міських очільників. Однак ще брутальнішою виявилась поведінка очільників міста у день відзначення битви під Полтавою 1709 року. Українофоб Матковський розпочав урочистості офіційним виконанням державного гімну Російської Федерації.

Антиукраїнські витівки полтавського мера уже не мають жодних меж пристойності. Можливо лише після того, як бютівець Матковський почне діяти як його партійний колега Лозинський (що спершу домігся знищення національної символіки у Голованівську, а згодом вдався до вбивства), правоохоронні органи звернуть увагу на безчинства міської влади у Полтаві.

"Велич Українського прапору" - приєднайтесь до акції!!!

Свята справа!Та є одне але...Жовто -
блакитний прапор(а не синьо-жовтий)Напевно, ми б вдягнули жовту
сорочку і сині штани ,аніж навпаки.Синій колір - важчий за жовтий ,він
тисне зверху на жовтий.Це ніяка не пшениця під небом, угорі - колір
Сонця!Як можна так примітивно пояснювати банальну - і водночас жахливу
помилку...Навіть красні називали українських бійців "жовто-
блакитниками"!Сліпота...Очі дивляться - і не бачать...Вуха слухають -
та не чують...
Ось автентичний український плакат (періоду війни - 1917 - 1921...)Висновки робіть самі.



Сутність московськоґо звіра

Безіменні творці цієї пропагандистської листівки по-своєму влучно визначили справжню суть комуністичної змови проти людства.
Реакція - або комент стосовно малюнку яскраво характеризує походження коментатора:
КПСС, КГБ, політично,етнічно ,національно дезорієнтована особа...Патріот України або нащадок НКВД-шників, стукачів та червоних начальничків, яких совдеп щедро завіз в усі міста і села України ,звільнивши для них місце власне від українців - виморивши голодом, розстрілявши та виславши на Сибір.
А ось - дивізія зброї СС"Галичина"
(Waffen SS - загальновійськові частини Вермахту,
які брали участь лише у фронтових операціях)

МА "Арт-Вертеп" представляє

Уже добігає кінця перший місяць літа, але культурні події нескінченні по всій Україні!

МА «Арт-Вертеп» представляє:

Радимо відвідати: 29 травня – 29 червня, м.

Дніпропетровськ – Виставка художньої фотографії Яни Архангельської «Настрої» 4-25 червня, м. Львів – Програма роботи «Jazz Club. Lviv» 12 червня – 10 липня, м. Дніпропетровськ – Виставка картин Ксікевич Ірини «Тіні забутих предків» 18-27 червня, Донецьк, Дніпропетровськ, Одеса, Київ, Черкаси - Клубний тур вокального інді-лаунж проекту «HVOYA» 26 червня, м. Дніпропетровськ – Sunsay 26 червня, м. Дніпропетровськ – ГражданинЪ Топинамбур в Dream Box Club 25 червня, м. Чернігів – Вечірка-презентація першої книжки Фоззі (ТНМК) «Ели воду из-под крана» в Чернігові 28 червня, м. Черкаси – Фестиваль «Трипільські зорі-2009» 28 червня, м. Львів – «Кабінетна» зустріч із СЕРГІЄМ ЖАДАНОМ 27 червня, м. Київ – Країна Мрій - 2009 27 червня, м. Дніпропетровськ – Зажигательный Квартирник на открытом воздухе 28 червня, м. Полтава – Фестиваль PanKe Shava LIVE AID 28 червня, м. Одеса – Танцевальный спектакль «Ничего личного» 29 червня, м. Львів – Фестиваль Старе Місто-2009: Gogol Bordello (Нью-Йорк), СПЛИН (Россия), Korpiklaani (Фінляндія), Воплі Відоплясова (Україна), Madheads XL (Україна), Гайдамаки (Україна) 3 липня, м. Львів – Фестиваль «Триб’ют» 4-5 липня, м. Київ – Другий міжнародний еко-культурний фестиваль «Трипільське коло 2009. Земля»! 5, 16, 23 липня, м. Львів – Криза: смішна трагедія на 2 дії 10-12 липня, Львівська обл.. – Фестиваль «Fort.missia» 12-18 липня, Вінницька обл.. – Міжнародний фестиваль «АртПоле»-2009 31 липня-2 серпня – Svirzh World Music Festival 2009 5-8 листопада – «Драбина — 2009» стартує!

Інші події: 2-26 червня, м. Харків – «Маестро і учень» - Віктор Гонтаров та

Олександр Сердюк 21 червня – 5 липня, м. Львів – Міжнародний літній музичний фестиваль «Імпровізація» 27 червня, м. Київ – Література етнічних спільнот України

3 липня, м.

Хмельницький – ТЕРНОПІЛЬСЬКА ПРИСУТНІСТЬ

12 липня, м.

Одеса – Андерграундні короткометражки від одеських авторів

Якщо ви хочете відписатися від розсилки натисніть на цей лінк: http://artvertep.com/users/petra/info

У Полтаві заборонили зовнішню рекламу з зображенням Мазепи



Вчора Полтавська обласна організація ВО «Свобода» розпочала у Полтаві розміщення на бігбордах зображення Івана Мазепи з гаслом «Мазепа переміг! Українська Держава є!». Реакція полтавської влади була миттєвою – відбулося позачергове засідання міськвиконкому, на якому керівникам рекламних агентств заборонили розміщувати подібну рекламу. За словами в.о. голови Полтавської обласної організації ВО «Свобода» Олега Головченка, ця ситуація не є дивною. «Українські патріотичні гасла шкодять проросійському іміджу, який, готуючись до так званого «відзначення» Полтавської битви, старанно формують Полтавська міська рада та міський голова Андрій Матковський», - зазначив Олег Головченко.

Він пожартував, що таким чином незабаром дійде до того, що заборонять 10-гривневі купюри, на яких також зображений Мазепа.

В свою чергу, сьогодні Полтавський міський голова Андрій Матковський звернувся до всіх полтавців, зокрема, до керівників та членів політичних партій, громадських об’єднань - не піддаватися на провокації та «не допустити розбрату і протистояння». Згідно зі зверненням, Полтавська битва змінила політичну мапу Європи, долю багатьох країн і народів і історики і політики не в усьому сходяться щодо її оцінок. «Історію не можна використовувати для розпалювання розбрату і протистояння, історія повинна бути закликом до взаєморозуміння і примирення». За його словами, мерія робить все, щоб у ході підготовки та проведення міських заходів продемонструвати європейський підхід до складних сторінок історії, цивілізоване ставлення до вшанування пам'яті загиблих у Північній війні.

«Ніхто із тисяч зарубіжних гостей, які прибудуть до нашого міста, не повинен бути ображеним чи відчути дискомфорт. Адже Полтава має запам'ятатися їм, як центр туризму, місто високої культури і духовності» - сказано у зверненні.

За даними мерії, активісти націоналістичного спрямування за підтримки керівників ОДА та деяких народних депутатів хочуть «спровокувати другу Полтавську битву». "Це треба розцінювати, як неповагу до історії, до полтавців та наших гостей. Схаменіться!" – зазначив мер.

Джерело: ІА "Новини Полтавщини".

Міський голова Полтави не хоче другої Полтавської битви

Звернення Полтавського міського голови Андрія Матковського до керівників та членів політичних партій, громадських об’єднань, до усіх полтавців!

Наближається історична дата – 300-річчя полтавської битви, яка змінила політичну мапу Європи, долю багатьох країн і народів.

Історики і політики не в усьому сходяться щодо її оцінок. Але в контексті цінностей нової Європи ми усвідомлюємо одне: історію не можна використовувати для розпалювання розбрату і протистояння, історія повинна бути закликом до взаєморозуміння і примирення.

Міська рада і я особисто зробили все можливе, щоб у ході підготовки та проведення міських заходів продемонструвати європейський підхід до складних сторінок історії, цивілізоване ставлення до вшанування пам'яті загиблих у Північній війні.

Ніхто із тисяч зарубіжних гостей, які прибудуть до нашого міста, не повинен бути ображеним чи відчути дискомфорт. Адже Полтава має запам'ятатися їм, як центр туризму, місто високої культури і духовності.

Саме тому свого часу депутати міської ради звернулися до політиків в дні відзначення утриматись від будь-яких політичних акцій і демаршів.

Однак, група активістів націоналістичного спрямування за підтримки керівників ОДА та деяких народних депутатів хочуть вчинити дії, які в нинішніх умовах можуть мати непередбачувані наслідки і спровокувати другу Полтавську битву. Вважаю, що це треба розцінювати, як неповагу до історії, до полтавців та наших гостей. Схаменіться!

Триста років тому під Полтавою говорила зброя, сьогодні має сказати своє слово мудрість, мистецтво і спорт, які об'єднують народи.

Тож закликаю всіх не допустити розбрату і протистояння. В новій Європі Полтава має стати символом миру і об'єднання!

Джерело: http://www.rada-poltava.gov.ua/news/2009/6/23/56030645/