Про співтовариство

Тут об’єднуються ті, хто любить свій Край. Ми писатимемо тут про це. Будемо розміщувати цікаві фото, обговорювати проблеми сьогодення.

Увага! Учасником співтовариства може стати блогер, який пише на українську тематику.

Топ учасників

Вид:
короткий
повний

Ми любимо тебе, Україно!

Чим закінчиться "великий" суд Тимошенко-Янукович?

Пропоную робити прогнози. Подивимося всі разом, чий прогноз буде найвдалішим.

Болить...

Згадується в ці дні Шевченкове:

 

Доборолась Україна

До самого краю.

Гірше ляха свої діти

Її розпинають

Заміс[т]ь пива праведную

Кров із ребер точать.

Просвітити, кажуть, хочуть

Материні очі

Современними огнями.

Повести за віком...

 

Здається, кожен рядок Тарасового послання "І мертвим, і живим..." - звернений до сьогодення. Забули? Перечитайте повністю:

http://www.management.com.ua/vision/vis008.html

Болить... Україна у серці болить...

Пишайся, Донбасе! Сергій Бубка - родич Івана Огієнка!

Він не тільки великий спортсмен, а ще й родич видатного діяча української культури, духовності у прямому сенсі та важливої фігури в українському національному відродженні.

http://blogs.pravda.com.ua/authors/bubka/4b7e1d38172dc/

ПРО ГЕНЕАЛОГІЮ

Вітаю всіх!

У мене – новина особистого характеру.

Тут, в Канаді, я дізнався про свого предка. В родині моєї мами завжди говорили, що один з наших родичів був дуже відомою людиною, видатним діячем української культури та політиком початку ХХ століття. Але говорили про це пошепки – оскільки у Радянському Союзі цей період нашої історії вважався табу. Після війни до моїх родичів – а дівоче прізвище моєї бабусі було Огієнко навіть приходили люди з відповідних органів і розпитували, чи не підтримують зв*язок з емігрантом. Зв*язку не було – тоді так було безпечніше вижити.

Через те, що зв*язок розірвався, ми знали про нього дуже мало. Але приїхавши до Канади, я вирішив співставити факти і спогади моєї тітки із реальними фактами, і з*ясувати, чи це той самий Огієнко. Поспілкувався з людьми зі діаспори, почитав місцеву літературу, і виявилося – так!

Іван Івнович Огієнко доводився рідним дядьком моїй бабусі по мамі, тобто рідним братом мого прадіда.

Для тих, хто не знає: Іван Огієнко – один з наших найвідоміших культурних діячів ХХ століття. В радянські часи його ім*я замовчувалося, хоча тепер Україна має право пишатися цією людиною енциклопедичних знань і дуже відданою своїй справі. Народився він, як і казала моя тітка, 15 січня 1882 року за новим стилем у Брусилові (зараз це Житомирська область, а тоді була Київська губернія). Був професором на кафедрі історії української культури Київського університету, міністром освіти та віросповідань в урядах Української народної республіки. В листопаді 1919 р. Симон Петлюра, емігруючи, призначив його головноуповноваженим уряду УНР.

Потім Іван Іванович і сам емігрував. Між двома війнами мешкав у Польщі, де видавав культурницькі журнали та книги. Переклав українською мовою Біблію, Слово о полку Ігоревім, упорядкував кілька перших в нашій історії підручників з історії української мови та культури. Він знав кілька мов, в тому числі давніх, і був прихильником автономії української церкви. Після смерті дружини постригся у церковний сан. Після Другої світової війни перебрався спершу до Швейцарії, а потім до Канади. Під іменем митрополита Іларіона став головою Греко-Православної Церкви Канади.

Як я зрозумів, для українців Канади він був справжнім духовним лідером, видатним ученим і патріотом до останніх днів свого життя.

Помер у Вінніпезі на 91 році життя.

Тьотя Валя, яка першою розповіла мені про Огієнка, часто каже: "Мабуть, недарма у тебе в житті все складається саме так".

Думаю. що найближчим часом я з*їжджу у Вінніпег на могилу Івана Івановича.


89%, 8 голосів

0%, 0 голосів

11%, 1 голос
Авторизуйтеся, щоб проголосувати.

Юлія Тимошенко братиме участь у засіданні ВАСУ



Кандидат в Президенти Юлія Тимошенко завтра візьме участь у першому засіданні Вищого адміністративного суду, який в п’ятницю об 11:00 розпочне розгляд справи за її позовною заявою про визнання протиправними дій, бездіяльності та рішення Центральної виборчої комісії про встановлення офіційних результатів президентських виборів.

"Я думаю, що обов’язково Юлія Володимирівна буде на першому засіданні з розгляду цієї справи", - сказав керівник Центрального виборчого штабу Олександр Турчинов.

Передбачається, що підтримати свого кандидата Юлію Тимошенко під час судового розгляду до будівлі Вищого адміністративного суду (вул. Московська, 8) прийдуть її прихильники.

Як відомо, 16 лютого, кандидат на посаду Президента Юлія Тимошенко подала до Вищого адміністративного суду України позовну заяву щодо незаконності протоколу Центральної виборчої комісії про встановлення офіційних результатів виборів глави держави.

17 лютого ВАСУ відкрив провадження в адміністративній справі за позовом Юлії Тимошенко до Центральної виборчої комісії. Ухвалою суду визначено, що позовну заяву було подано у встановлений законом строк, і вона відповідає вимогам ст. 106 Кодексу адміністративного судочинства України.

Того ж дня Вищий адміністративний суд частково задовольнив клопотання про вжиття заходів забезпечення адміністративного позову Юлії Тимошенко та зупинив дію рішення ЦВК про встановлення результатів повторного голосування з виборів Президента та обрання Віктора Януковича Президентом України до закінчення розгляду даної адміністративної справи.

ВАСУ визначив, що судове засідання для розгляду справи за позовом кандидата на пост Президента України Юлії Тимошенко до Центральної виборчої комісії відбудеться 19 лютого 2010 року об 11:00.

Згідно з ухвалою суду, справа розглядатиметься колегією суддів у складі всіх суддів Вищого адміністративного суду, крім суддів, які відсутні з поважних причин. Суддя-доповідач у справі – Олександр Нечитайло.

Повний текст позовної заяви Юлії Тимошенко читайте тут

http://www.tymoshenko.ua/uk/article/o7xcwoua

Медведєв хоче на "коронацію" Януковича, але боїться

Президент Росії Дмитро Медведєв планує приїхати на інавгурацію новообраного президента України Віктора Януковича.

Про це УНІАН повідомило поінформоване джерело.

"Дмитро Анатолійович Медведєв виявляє бажання приїхати на інавгурацію Віктора Януковича до Києва", - сказав співрозмовник.

Він підкреслив, що візит готується, але у російської сторони залишаються великі побоювання, що сторона, яка програла на виборах президента спробує в парламенті зірвати саму церемонію інавгурації.

"Якщо буде загроза, що церемонія інавгурації буде зірвана, візит може не відбутися", - сказав він.

Співрозмовник також повідомив, що попередньо по дипломатичних каналах обговорюється можливість організації візиту Януковича як президента України до РФ.

Як відомо, 16 лютого Верховна Рада прийняла постанову про проведення 25 лютого інавгурації новообраного президента.

Того ж дня Юлія Тимошенко оскаржила у Вищому адміністративному суді рішення Центральної виборчої комісії, яким Янукович визнаний переможцем президентських виборів.

17 лютого ВАС призупинив дію рішення ЦВК про встановлення результатів виборів і обрання Януковича президентом.

Українська правда.

Кілька фактів з життя Романа Шухевича

Підсумки і напрямки

Богдан Чайківський

“ФАМА” - РЕКЛАМНА ФІРМА РОМАНА ШУХЕВИЧА
(уривок з книги)

***
   З Романом я побачився аж у червні 1941 року, коли вже почалася війна і “Нахтігаль” примарширував до Львова. Роман якраз пережив велику трагедію, бо знайшов свого брата Юрка замордованого в тюрмі НКВД на вул. Лонського. Батьки були схоровані, бідні. Я часто заходив до них, майже щодня, бо жив недалеко, на сусідній вулиці Малаховській. Я сидів з Романом на сходах вечором. Він мені казав, що німці ніколи війни не виграють. Я йому на це: “Ти не бачив совєтської армії?” А він далі говорив що все ж таки війну виграють англійці і совєти.
   [ далі ББ ]

"В Україні" чи "на Україні"

Сьогодні серед наших співвітчизників точиться неформальна дискусія щодо того, як правильно слід казати:  "в Україні" чи "на Україні" Ось як висловлюється щодо даної  синтаксичної побудови відомий український філолог професор Олександр Пономарів:

Ще за радянських часів багато хто цікавився, чому чуємо й читаємо в Росії, у Франції, в Англії, у Вірменії, але на Україні. Після того, як наша Батьківщина відновила свою незалежність, в офіційному вжитку запанувала форма в Україні. Проте окремі громадяни її не сприймають і вишукують різні підстави, аби повернутися до старого — на Україні.

Треба сказати, що в народній творчості і в красному письменстві вживані обидві форми: на Україні і в Україні. Напр., у Т. Шевченка: «Серед степу широкого на Вкраїні милій», і «В Україну ідіть, діти, В нашу Україну». Якому ж варіантові слід віддати перевагу? Свого часу це питання глибоко дослідив великий знавець української мови Іван Огієнко. Ось що писав він у статті з промовистою назвою «В Україні, а не на Україні»:

«Коли говоримо про докладно окреслену територію, як закінчене ціле, або про самостійну державу, тоді завжди вживаємо прийменник в чи у (а не на): в Австрії, в Америці, в Румунії, у Франції, в Польщі, в Росії і т. ін. Що ж до прийменника на з місцевим відмінком, то його вживаємо при географічних назвах на питання «де» тільки тоді, коли територія, що про неї йдеться, не окреслена докладно, не самостійне ціле, тільки складова частина якоїсь держави: на Поділлі, на Полтавщині, на Київщині, на Волині, на Буковині… До непродуманих традиційних форм належить і вислів на Україні, що має в нас прецікаву історію… Цілі віки ми чули то na Ukrainie (від поляків. — О. П.), то «на Украине», а тому й защепили собі це «на Україні» як своє власне, зовсім забувши про його історичне походження й не відчуваючи, що це власне «на» — болюча й зневажлива ознака нашого колишнього поневолення… Стара наша Русь чи Малоросія складалася з кількох частин: Галичина, Волинь, Поділля, Україна (головно Київщина). Хто слова «Русь» чи «Малоросія» вживав на означення цілого народу, для того Україна була тільки частиною; це, скажемо, завжди бачимо в XVII—XVIII віках, наприклад, в універсалах Богдана Великого або в літопису Величка й ін. Україна мислилась тоді частиною цілого народу, Руси, а тому вислів на Україні був нормальний…

Але вже за старих часів дехто розумів Україну значно ширше, а тому й писав в Україні… Шевченко у своїх творах звичайно мислив Україну як назву для всього нашого народу, а тому й уживав на питання де місцевого відмінка з прийменником в: У нас в Україні старий Котляревський отак щебетав. Було колись в Україні лихо танцювало. На весь світ почули, що діялось в Україні. Виріжуть гайдамаки ворогів в Україні. Сю ніч будуть в Україні родитись близнята. Мені однаково, чи буду я жить в Україні чи ні; також на питання куди: В Україну ідіть, діти, в нашу Україну. Сини мої, летіть в Україну. Линуть в свою Україну тощо… Але звичайний традиційний погляд, що Україна — то частина другої держави, несвідомо захоплював і Шевченка, чому й він нерідко писав на Україні, на Україну… Мусимо змінити стару граматичну форму й уживати тільки в Україні, в Україну, викинувши остаточно з нашого вжитку граматичну ознаку нашого колишнього поневолення» (Рідна мова. 1935. Ч. 2. С. 67—72).

Отже, основною (а в офіційному мовленні єдиною) формою є в Україні. Проте не варто виправляти фольклорних та літературних творів, де з історичних причин уживаний вислів на Україні.

Арт-вертеп представляє

  • 18.02.10, 09:35
Радимо відвідати: 10 лютого – 9 березня, м. Київ – Програма «Генофонд»: Володимир Стецькович.

«Птахи», Садан. «М'ясо. Симулякри» 18 лютого, м. Київ – Валяння з вовни. Виготовлення яскравої брошки у техніці мокрого валяння 18 лютого, м Донецьк – «Культ Поезії» у кіно - культурному центрі «Кіно культ» (м. Донецьк) 19 лютого, м. Чернігів – Презентація нової книжки Олеся Ульяненка «Там, де Південь» у Чернігові 19-21 лютого, м. Дніпропетровськ - VIII Міжнародний фестиваль національних бойових мистецтв «Дніпровські пороги» 19 лютого, м. Дніпропетровськ – Спільний концерт гуртів Lюk и Тайна Третьей Планеты 19 лютого, м. Вінниця – Презентація нового альбому «Оркестру Че» у Вінниці 19 лютого, м. Донецьк – Не жалея живота своего: концерт ... и ДМГ 19 лютого, м. Дніпропетровськ – Лекція-роздуми «Україна як модерний продукт...» історика Ярослава Грицака 20 лютого – 2 березня, м. Київ – «Українська фотографія: 1989-2009» 20 лютого, м. Київ – Українські колискові: вчимося співати та розуміти їх 20 лютого, м. Київ – Як стати дизайнером інтер'єру: розвиваємо смак та відчуття стилю 20 лютого, м. Дніпропетровськ – Комедія «Всі чоловіки хроплять» або «Роздягатися так роздягатися» 21 лютого, м. Івано-Франківськ – Презентація нового альбому «Оркестру Че» 21 лютого, м. Дніпропетровськ – Спектакль «La Nouba» в исполнении Cirque du Soleil 21 лютого, м. Дніпропетровськ – Jabberheads in MasterShmidt 26 лютого, м. Донецьк – Концерт 45 ЕН у Донецьку 27 лютого, м. Дніпропетровськ – Концерт 45 ЕН у Дніпропетровську 27 лютого, м. Рівне – Рівне Етнограунд: гурти Божичі, Куточани. Етно-сейшн спілкування 27 лютого, м. Чернігів – Концерт гурту «Крихітка» в Чернігові 27-28 лютого, м. Львів – Прем`єра вистави «Він прийшов» 1 березня, м. Київ – Весняний дебютник «ТаРУТА» 2-11 березня, Харків, Донецьк, Дніпропетровськ, Одеса, Київ, Вінниця, Тернопіль, Івано-Франківськ, Львів - Тур гурту «НагУаль» (Білорусь) 5 березня, м, Київ – Рок-фестиваль Stare Misto: UNDERGROUND PRE-PARTY 7 березня, м. Київ – Творимо вовняні квіти-прикраси власноруч 13 березня, м. Київ – Аскет-дизайн: стильний дизайн з підручних матеріалів. Майстер-клас Павла Гудімова. 18 березня, м. Київ – Перекладацькі Майстерні: (Пере)Творення тексту 20 березня, м. Дніпропетровськ – Фестиваль рукоділля «Зроблено з любов`ю»

Інші події: 1-25 лютого, м. Харків – Виставка робіт Марії Козиренко

«Льодяниковий період» 2-21 лютого, м. Львів – Виставка Євгенії Гапчинської 5 лютого – 15 березня – Виставка фоторобіт Іллі Кейтельгіссера «Ретро» 13 лютого – 5 березня, м. Київ – Виставка картин Марисі Рудської: «Сни та фосфени»

16 – 27 лютого, м. Харків – Виставка живопису полтавських художників Віктора Бабенка та Сергія Роя

18 лютого, м. Львів – Вокальний ансамбль «Укранія» у Львові 19 лютого, м. Одеса – Концерт «HOBO'T & Co» 20 лютого, м. Київ – Лекція Як стати дизайнером інтер'єру: розвиваємо смак та відчуття стилю

20 лютого – 2 березня, м. Київ – Виставка «Українська фотографія:

1989-2009»

26 лютого, м. Одеса – Фестиваль-трибьют памяти

Курта Кобейна «КУРТОДРОМ 2010»!

До 16 вересня Триває прийом заявок на участь у фестивалі «Драбина-2010»

Громадяни притягують Верховну Раду до суду за скасування виборів

Сьогодні п'ять громадян – учасників спільноти "Майдану" звернулися до Окружного адміністративного суду м.Києва з позовом до Верховної Ради України, Голови ВРУ, Президента України, оскаржуючи скасування Радою місцевих виборів, раніше призначених на 30-те травня цього року (16.02.10 ВРУ 250-ма голосами на пропозицію нардепа Ю.Кармазіна прийняла Постанову "Про визнання такою, що втратила чинність, Постанови Верховної Ради України "Про призначення чергових виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів у 2010 році". Результати пойменного голосування – тут: http://gska2.rada.gov.ua/pls/radac_gs09/g_frack_list_n?ident=10693&krit=66 ).

У позовній заяві Віктор Гарбар, Наталка Зубар, Михайло Свистович, Олександр Северин та Катерина Чепура доводять, що ВРУ за Конституцією України та Законом "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" не має повноважень скасовувати (відміняти тощо) вже призначені вибори (що підтверджено раніше і рішенням Конституційного Суду України від 10 червня 2009 року N 14-рп/2009), та вимагають:

- визнати постанову ВРУ від 16.02.10 протиправною,

- визнати відсутність у ВРУ компетенції скасовувати (відміняти тощо) призначені вибори,

- зобов'язати ВРУ утримуватися надалі від прийняття таких рішень,

- визнати протиправним підписання Головою ВРУ зазначеної постанови від 16.02.10,

- зобов'язати Президента України як гаранта Конституції України, прав і свобод громадян звертатися до Конституційного Суду України щодо визнання неконституційними всіх актів Верховної Ради України (як прийнятих на момент ухвалення судом рішення у справі, так і у разі прийняття таких актів у подальшому) про скасування (відміну, перенесення тощо) вже призначених виборів.

У якости забезпечення позовних вимог позивачі вимагають призупинення судом дії постанови від 16.02.10.

Звертаючись до суду, ми підкреслюємо, що нас не цікавлять мотиви скасування виборів Верховною Радою, не цікавлять політичні домовлености депутатів чи то недосягнення ними таких домовленостей тощо. Нас цікавить захист права українців обирати і бути обраними та дотримання владою Конституції і законів.

Вихід Верховної Ради за межі своїх конституційних повноважень є не чим іншим як узурпацією влади і місія громадян у такому випадку – поставити "оскаженілий парламент" на його конституційне місце.

"Майдан".

Медведєв оголосив Саакашвілі персоною нон ґрата

Президент Росії Дмитро Медведєв оголосив президента Грузії Михайла Саакашвілі персоною нон ґрата в Росії.

Про це він сказав в середу на прес-конференції в Москві, передає УНІАН.

"Ми, я впевнений, рано чи пізно повернемося до нормальних, повноцінних відносин з Грузією. Іншого й бути не може, але з чинним президентом Грузії я особисто жодних справ мати не буду. Він для РФ - персона нон ґрата", - заявив Медведєв.

Він зазначив, що російсько-грузинські і російсько-абхазькі відносини мають багатовікову історію.

Перед цим Між Росією та Абхазією було підписано угоду про розташування на території Абхазії російської військової бази.

Раніше Грузія назвала плани про створення бази незаконними.

УП.