Про співтовариство

Тут об’єднуються ті, хто любить свій Край. Ми писатимемо тут про це. Будемо розміщувати цікаві фото, обговорювати проблеми сьогодення.

Увага! Учасником співтовариства може стати блогер, який пише на українську тематику.

Топ учасників

Вид:
короткий
повний

Ми любимо тебе, Україно!

Польская трагедия всего мира

  • 10.04.10, 14:49

Все мы надеемся на завтра но жизнь есть только сейчас. ОГРОСНОЕ СОБОЛЕЗНОВАНИЕ - ВСЕЙ ПОЛЬШЕ.

Фокус.UA 
Holder.com.ua Premium top

Патріот України пікетуватиме посольства Польщі та Ізраїлю

Патріот України пікетуватиме посольства Польщі та Ізраїлю на знак протесту проти українофобської виставки.

Маловідомимє те, що протягом 1943-1945 років на Волині, Східній Галичині, Холмщині, Підляшші, Надсянні та Лемківщині відбувалась українсько-польська війна. Вона була жорстокою та кривавою, але хіба бувають інші війни? Не варто зараз також з`ясовувати хто її розпочав, від цього не стане легше жодній із сторін. Суттєвим є тільки одне – в результаті цієї війни українська нація не тільки отримала Волинь та Східну Галичину але і складає абсолютну більшість населення цих регіонів. Саме завдяки цьому ми не маємо зараз чергової точки напруги на політичній мапі України, на зразок Криму, Закарпаття та Буковини.

8-10квітня 2010 року у Києві відбувається фотовиставка «Волынская резня – польские и еврейские жертвы ОУН-УПА», що її організували відомі українофоби Колєсніченко, Ісакович-Зеленський та Ескін. Матеріали цієї виставки – це поєднання відвертої брехні, напівправди і незначних вкраплень правдивої інформації.

Організація «Патріот України» глибоко обурена даним фактом і вимагає офіційних вибачень перед українською нацією від зазначених вище осіб, а також від Польщі та Ізраїлю, як країн громадянами яких є Ісакович та Ескін.

З метою доведення своїх вимог Організація «Патріот України» проведе пікетування посольств Республіки Польща та Ізраїлю у місті Києві. Пікети відбуватимуться:

- вулиця Ярославів Вал, 12 о 10.00, 13квітня 2010 року

- бульвар Лесі Українки, 34 об 11.00, 13квітня 2010 року

http://sna.in.ua/?p=1978

Миколі Томенку відмовили у презентації його книг

  • 10.04.10, 08:58

На днях пропустила зустріч з Миколою Томенком у своєму університеті і страшенно засмутилась, адже це чи не єдиний політик, якого справді поважаю, а тому намагаюсь слідкувати за його не лише політичною діяльністю, але й громадськими ініціативами, новими публікаціями. А між іншим він презентував свою книгу «Історія української Конституції». За словами студентів (яким я схильна довіряти) зустріч була цікавою, динамічною і пізнавальною. Після таких оцінок моя злість на себе за втрачену можливість тільки зросла.

Уявіть собі тепер моє здивування і обурення, коли на сайті УНІАН я знайшла повідомлення про те, що в деяких вишах Томенку просто відмовили у зустрічі з студентами: 

[08.04.2010 17:12]   Одеським студентам заборонили читати книги Томенка  Заступник голови Верховної Ради України Микола ТОМЕНКО висловив здивування, що керівники деяких вищих навчальних закладів Одеси відмовили в презентації його книг «Історія української Конституції», «Український романтик Микола Гоголь» та «Теорія українського кохання». Як повідомляє прес-служба М.ТОМЕНКА, про це він сказав під час інтерв’ю одеському каналу «ОК». М.ТОМЕНКО наголосив, що «важко сказати чи керівники конкретних одеських вищих навчальних закладах, чи, можливо, Міністерство освіти заборонило читати мою книгу «Теорія українського кохання», чи, скажімо, заборонило до вивчення творчість Миколи Гоголя на території Одеської області». Водночас, М.ТОМЕНКО зазначив, що така неоднозначна ситуація виникає вперше за багато років. «Щонайменше вперше за останні роки виникла ситуація, коли у невиборчий період університети країни не дозволяють проведення презентації книг, частина яких, до речі, рекомендована як навчальний посібник для студентів», - сказав він.

адреса статті: http://culture.unian.net/ukr/detail/188429

А що далі, панове?

Цікаві казуси з Дмитром Табачником Володимировичем


Науковець.
   Освіта: Київ. університет ім. Т. Шевченка (1986), історик; аспірант Інституту історії України АНУ (1989); кандидатська дисертація: "Масові репресії в Україні в другій половині 30-х - на початку 40-х рр."(1991). Доктор історичних наук (1995), докторська дисертація "Феномен тоталітарно-репресивного суспільства в Україні в 20-х - наприкінці 50-х рр." (1995)., професор (1997), академік Академії правових наук України (2000). Автор (або співавтор) понад 400 наукових праць.
   Сама докторська дисертація Дмитра Табачника в Національній бібліотеці України імені В.І.Вернадського відсутня, хоча там зберігаються і мають зберігатися всі дисертації, які захищалися в Україні, починаючи з 1951 року. Чому вона відсутня, є загадкою і для самих працівників бібліотеки. За їх словами, у бібліотеці це був перший випадок, коли була відсутня докторська дисертація. Другий випадок стався з відсутністю докторської дисертації Віктора Володимировича Медведчука.
І це в міністра освіти і науки Україниnevizhu
Хто сказав, що полковником важко стати?
   Полковник при Кучмі міг народитися протягом одного дня. Навіть якщо це і не так, то все одно - перед нами факт порушення строків присвоєння чергових військових звань. Питається, за які заслуги? Що це за полковник, який ніколи ніким не командував, жодного дня не перебував на військовій службі, більше того, навіть ні разу не проходив військових зборів і став полковником. Звання полковника Дмитру Табачнику присвоювали за його особистою згодою і палким бажанням (Та сама ситуація присутня і з Віктором Володимировичем Медведчуком).
    Міністр оборони Анатолій Гриценко доручив юристам дати правову оцінку факту присвоєння екс-главі Адміністрації Президента України Віктору Медведчуку військового звання полковник
   Під час прямої телефонної лінії в Кабінеті Міністрів А. Гриценко зазначив, що В. Медведчуку військові звання капітана, потім майора та підполковника були присвоєні достроково.
   Міністр також повідомив, що достроково військові звання присвоювалися екс-віце-прем'єр-міністру Дмитру Табачнику. За словами А. Гриценка, щодо присвоєння Д. Табачнику військових звань Генеральна прокуратура в 1996-му році прийняла рішення про скасування присвоєння цих військових звань. "Таким чином, Дмитро Табачник залишається старшим лейтенантом запасу", - сказав міністр оборони. 
   Згодом Дмитро Табачник був відправлений у відставку через скандал із незаконним наданням собі військового звання полковника.
   Для прикладу: перший радянський космонавт Юрій Гагарін від звання старшого лейтенанта до полковника (вже після свого знаменитого польоту в космос) йшов цілих три роки! Так це ж перший у світі космонавт, бойовий офіцер, льотчик-винищувач. А Д.Табачник хто?nevizhu
Регалії.
   Нагороджено орденами Ярослава Мудрого V ступеня і Богдана Хмельницького III ступеня, 15 орденами і 8 медалями іноземних держав. Заслужений діяч науки і техніки України.

На захисті інтересів українців Васильківщини

8 квітня силами Київського та Васильківського осередків ВГО “Патріот України” була проведена акція на захист соціальних інтересів мешканців Васильківського району Київської області. Депутати Васильківської районної ради, які планували передати в оренду приватному підприємцю лікарню в селі Лосятин Васильківського району, були шоковані, коли до залу, де проходила сесія райради, зайшло близько двадцяти соціал-націоналістів. Депутати райради, більшість яких є представниками Блоку Юлії Тимошенко, відразу почали почувати себе некомфортно, хвилюватися, нервувати. Натомість, присутні на сесії мешканці Васильківського району радо вітали активістів ВГО “Патріот України”.

Соціал-Націоналістам навіть своєю присутністю вдалося запобігти продажу-дерибану близько 30 гектарів земель сільськогосподарського призначення, а також повністю зняти з розгляду сесії питання передачі в оренду Лисятинської лікарні.

До слова слід зазначити, що це була перша спроба передати в оренду, а фактично продати, враховуючи термін оренди в 49 років, саме лікарні. Тим паче, що ця лікарня відома унікальними технологіями лікування і на оздоровлення туди їздять зі всіх куточків України.

Організація “Патріот України” і надалі стоятиме на захисті інтересів українців на Васильковщині зокрема, і в Україні загалом. Земля – скарб Нації! Слава Україні!

http://sna.in.ua/?p=1937

Афіша Арт-Вертепу

Україна:

* 14-23 квітня – «ЦИНАМОН»: Юрій Андрухович (Україна), гурт Karbido (Польща), спеціальний гість - перкусіоніст Петер Конрадин Цумтор (Швейцарія), VJ-група «КУБ» (Україна). Поезія+музика+відео: українська презентація альбома «Цинамон».
Івано-Франківськ, Львів, Вінниця, Одеса, Дніпропетровськ, Київ
* 12-27 квітня – Весняний тур гурту «Крихітка» з презентацією альбому «Рецепт»
Хмельницький, Луцьк, Львів, Рівне, Донецьк, Дніпропетровськ, Київ
* 22-30 квітня – Концертний тур гурту Flёur з презентацією альбома «Тисяча світлих ангелів»
Луганськ, Дніпропетровськ, Харків, Донецьк, Одеса, Київ
* 1 квітня – 24 липня - Ювілейний тур гурту ManSound з нагоди 15-річчя
Одеса, Вінниця, Тернопіль, Хмельницький, Київ, Дніпропетровськ, Львів, Севастополь – купити диски!
* 19-29 квітня – Прем’єра нової програми «СОНМО» проекту ТЕЛЬНЮК: Сестри
Київ, Львів, Тернопіль, Миколаїв, Дніпропетровськ, Полтава

Дніпропетровськ:

* 20 квітня – Презентація роману Олексія Бурковського «Зелений сполох». «Зелений сполох» - перший в Україні художній твір, що розкриває поняття – екотажу! Екотаж - екологічний саботаж.
* 21 квітня – Юрій Андрухович&Karbido (Polska). Презентація нового альбому «Цинамон». Велика імпреза європейських майстрів перфоманса+поезії+музики+відео!
* 23 квітня – Презентація нового альбому гурту «Flёur»
* 24 квітня – Гурт «Крихітка» з презентацією альбому «Рецепт»
* 28 квітня – Презентація нового альбому «ТЕЛЬНЮК: Сестри»
* 13 травня – Ювілейний концерт Mansound
* 21 травня – Плач Єремії вперше у Дніпропетровську!

Передпродаж та замовлення квитків у «Білокнижнику»! тел.: 0562 33 55 82

Арт-Вертеп рекомендує:

Вінниця:

29 квітня – Концерт гурту ТІК

Дніпропетровськ:

* 7-8 квітня – Театр 19 з виставами «Двери» та «Хулія Славлю»
* 10 квітня – Концерт Дена Ротері (Голландія)
* 16 квітня – Хамерман Знищує Віруси

Донецьк:

* 1-30 квітня – Концерти в барі Gung`ю`бazz: Надто Сонна, Pur:Pur та безліч інших цікавих гуртів!

Запоріжжя:

* 15 квітня – Концерт джаз-квартету Винцкевича-Тейлора (США, Росія)
* 25 квітня – Концерт гурту «Pur:Pur»

Івано-Франківськ:

· 8 квітня – Презентація ІІІ тому збірника творів Степана Ленкавського «Український націоналізм»

Київ:

* 1-30 квітня – Репертуар театру «Дах» на квітень
* 8-11 квітня – V Весняний київський книжковий ярмарок «Медвін»
* 8-11 квітня - Бардак на V Весняному книжковому ярмарку: Едуард Драч, «Контрабас», «Вій»: вся програма літературно-музичних виступів у «Літературному бістро».
* 8 квітня – Вечір Віктора Неборака «Свобода – це воїн...»
* 9 квітня – Енвер Ізмайлов пам`яті В. Молоткова
* 10 квітня – Qarpa in Kyiv
* 11 квітня – «Собаки в космосі» з концертом у Києві
* 11 квітня – Кулінарні витребеньки на східний манер з Іреною Карпою

Коломия:

· 15 квітня - Концерт за участі гурту С.К.А.Й.

Львів:

* 10 квітня - Весна. Львів. ДахаБраха.
* 29 квітня – 1 травня – Фестиваль дитячої книжки у Львові
* 1-4 травня – Етно-джазовий фестиваль «Флюгери Львова 2010»
* 22 травня, м. Львів – ІІІ рок-фестиваль Stare Misto. Хедлайнери – «Океан Ельзи» та Ґоран Бреґовіч!

Луцьк:

· 9 квітня – Native music від гурту «ДАNА ВОДА»

· 12 квітня – Вечір рок-н-ролу з гуртом Фліт

Одеса:

* 11 квітня – Концерт гурту PLAYOFF
* 17 квітня – Арт-проект «Тролейбус № 9»: Брати Капранови, Андрій Бондар, «Русичі», «ТопОркестра» та інші!
* 18 квітня – Проект Дмитра Шурова Pianoboy

Полтава:

* 11 квітня - 29 травня – Концерти у Пивниці Сто Доріг: Nameless, Пропала Грамота, Zapaska й інші не менш цікаві гурти!
* 11 квітня - Концерт гурту Онейроїд

Севастополь:

* 22-24 липня – Фестиваль Jazz Crystal'2010.

Чернігів:

* 9 квітня – Gorchitza live project з концертом у Чернігові
* 7 травня – Концерт Сергія Бабкіна

Харків:

* 30 березня – 13 квітня – Фестиваль Non Stop Media V
* 9 квітня – Вистава Червоний Елвіс (соціалістичні настрої серед домогосподарок) театру Арабески
* 11 квітня - Концерт Ойри та Андрія Кириченка (Nexsound)
* 15-18 квітня – Kharkiv Za Jazz Fest 2010
* 23 квітня – Концерт гурту СОНЦЕКЛЬОШ (Київ) у Харкові

Хмельницький:

* 31 березня-25 квітня – Перший театральний фестиваль «Проскурівська весна»

Конкурси та відбіркові тури:

До 16 квітня Відбірковий тур конкурсу молодих виконавців «Dо#Dж junior’10»
До 1 червня Мистецька галерея фестивалю U.Rok-2010 (прийом заявок)
Відбір на літературну сцену фестивалю «U.ROK»
До 9 червня Прийом заявок на участь в навчанні у Літній Джазовій Школі в Польщі!

Повна афіша України на artvertep.com
Нове на сайті

Галереї

* Оксана Паращак. Живопис та скульптура
* Євгенія Драбкіна. Валяні іграшки
* Сергій Алієв-Ковика. Птахи. Папір

Купити почитати:

* Ліна Костенко. Гіацинтове сонце
* Ліна Костенко. Берестечко
* Емма Андієвська. Міражі

Найкраща читанка для дітей:

* Іан Вайброу. Капосна книжка Маленького Вовчика
* Іан Вайброу. Геройська книжка Малого Вовчика
* Християнська читанка. Весняна книжка
* Дмитро Степовик. Українська християнська абетка
* Шел Сільверстейн. Лафкадіо – лев, який не злякався мисливців
* Олесь Ільченко. Риби річок та озер
* Леонід Гамбурґ. Дитинство п'яти письменників Англії

Інше в інтернет-крамниці

Новини коротко:

1. Тролейбус понесе культуру в маси
Як часто Вам доводиться заскакувати у двері транспорту, що ось-ось закриються? Або кому з нас не доводилося відчувати себе у ролі зайця? чи втомлено добиратися останнім транспортом, разом з такими ж втомленими співгромадянами.
А уявімо собі, що Ви, заскочивши у звичайний міський тролейбус, раптом опиняєтесь в самій гущі мистецьких подій, де навколо Вас висять фотокартини, виступають актори, чути вірші і лунає музика!
17 квітня, в Одесі відбудеться акція вторгнення мистецтва в громадський простір: звичайний тролейбус на один день перетвориться в галерею, відео зал, театральну сцену, музичний майданчик.
Більше 20 митців з усієї України представлять свої твори.
Хто ще не має білетика?

2. Новонароджений проект Zapaska відіграв перші концерти Україною і вже готовий до нових! В травні Полтава та Дніпро!
Zapaska – проект Павла Нечитайла (гурт «Пропала Грамота») та Яніни Шпачинської (гурт «ЧеЧе»).
Яна Шпачинська: «Мені завжди подобалася електронна музика, експерименти зі звуком і ритмом. «Zapaska» – це проект, де можна задовольнити таку цікавість і виразити себе. Усе музичне оформлення ми створюємо із Павлом удвох. Такий мікс традиційних інструментів та loop station – новий для України».

3. Прийом заявок на мистецьку галерею фестивалю U.Rok-2010 та Відбір на літературну сцену фестивалю.
Фестиваль українського року (У.Рок) – це солодке варення, котре вариться влітку на березі Чорного моря (Одеська обл., Білгород-Дністровський р-н, пляж ст. Лиманської, між Кароліно-Бугазом та Затокою). Одним з нових заходів 5-го ювілейного Міжнародного фестивалю U.ROК – 2010, що проходитиме в останні вихідні червня на березі Чорного моря, вперше є мистецька частина, покликана популяризувати творчість сучасних авторів: графіків, живописців, фотографів і просто творчих особистостей!
Також розшукуються молоді талановиті літератори для виступів на літературній сцені фестивалю!

Реклама:

Репетиційний центр Armada Sound

Перший в Дніпропетровську музичний центр, котрий поєднує в собі якісну адміністрацію, професійне обладнання, можливість творити і записувати, а також надає послуги з прокату звукового обладнання. Мета «Armada Sound» - надавати принципово новий і демократичний сервіс для музикантів міста та регіону. Центр надає послуги:
- Репетиції (2 незалежних репетиційних зали)
- Звукозапис (можливість запису live репетицій і студійне накопичення)
- Прокат звукового обладнання
- Організація та проведення заходів
Послугами «Armada Sound» користуються знані дніпропетровські гурти, зокрема «Гражданин Топинамбур», «Вертеп», «Тайна Третьей Планеты», «Jacuzzi Project», «Кімната Гретхен».
Стратегічні принципи центру - це любов до творчості, дружелюбність, душевна атмосфера і повний комфорт. Настав час грати по-дорослому!

http://armadasound.dp.ua, 050 362 57 87

***

Табачник знову бреше

Заява міністра освіти Табачника про зниження відвідуваності кінотеатрів через запровадження обов'язкового україномовного дубляжу кінофільмів не відповідає дійсності, повідомляє Майдан.

Про це заявляє генеральний директор кінокомпанії B&H Film Distribution Богдан Батрух.
За його словами, у 2009 році, порівняно з 2008, приріст кіноіндустрії за валовим збором склав 37%, а по глядачах — 17%. А за три місяці 2010-го валовий збір виріс на 50%, а кількість глядачів — на 27%.

«Таких цифр про те, що із запровадженням україномовного дубляжу, продажі квитків впали втричі не існує в природі, — констатує Богдан Батрух, — Якщо вже міністр освіти іде до того, щоб вживати неправду в якості аргументу, то це дуже низько. Який приклад він подає студентам?».

«Якщо валові збори і кількість глядачів зростають, то ми не бачимо причин заявляти і про нібито низьку якість україномовного дубляжу. Можливо когось дратує, що є такий приріст відвідуваності, бо це йде в розріз з їхніми поглядами і бажаннями», — підсумував гендиректор кінокомпанії.


Нагадаємо — обов'язкове дублювання фільмів для кінопрокату, демонстрування та домашнього відео українською мовою було запроваджено головою партії «За Україну!» В'ячеславом Кириленком в січні 2006 року, коли він працював на посаді віце-прем'єр-міністра з гуманітарних питань.

Французький націоналіст захистив честь Бандери


10 березня у Страсбурзі, на засіданні Європарламенту, французький націоналіст заступник голови Національного фронту Франції, голова Альянсу європейських національних рухів, депутат Європарламенту Бруно Голніш (на фото), виступаючи, захистив честь українського Провідника Степана Бандери.

Ось що він сказав: «Французькі, фламандські, угорські, німецькі, австрійські патріоти є об'єктом постійних юридичних, професійних та політичних переслідувань, на які Європарламент або не звертає уваги, або ж навіть їх підтримує. При цьому Європарламент претендує на те, аби давати уроки майже цілому світові. Минулого тижня, наприклад, ми проголосували за резолюцію щодо України, один з параграфів якої українські патріоти справедливо сприйняли як ганебний стосовно пам'яті їхнього національного героя Степана Бандери. Безумовно, Степан Бандера в надзвичайно важких умовах намагався прокласти дорогу між двома тоталітарними системами - гітлерівською та совєцькою. Він є героєм для багатьох українців, які тепер справедливо вважають себе приниженими більшістю цього Парламенту.
Як правило, національні герої боролися зі своїми сусідами. Чи міг би, наприклад, мій друг Нік Гріффін - голова Національної партії Британії, депутат Європарламенту, свідомий британський патріот - поставити під сумнів, чи є Жанна д'Арк національною героїнею? Звичайно ж, не міг би! Я особисто дуже сподіваюся, що наш Парламент (Європарламент - ред. ) матиме таку ж позицію стосовно героїв інших закордонних держав».

ВО СВОБОДА березень (2), 2010 р. № 59

Сьогодні Благовіщення

Благовіщення Пресвятої Богородиці — велике дванадесяте свято, третє за значенням народно-релігійне свято після Великодня і Різдва Христового.

Християни східного обряду відзначають Благовіщення 7 квітня, західного — 25 березня.



Благовіщення — християнське свято, що за церковним календарем відзначається 25 березня — в той день, коли архангел Гавриїл провістив діві Марії, що вона непорочно зачне від Cвятого Духа і народить Сина Божого — Ісуса.

В основі свята — повідомлення архангела Гавриїла Діві Марії «благої вісті» (звідси і Благовіщення) про народження у неї божественного немовляти, Спасителя роду людського.

Святкування Благовіщення встановлене Церквою у IV ст. після того, як самостійно почали відзначати Різдво Христове. Дату Благовіщення встановили, відрахувавши 9 місяців від Різдва. Крім того, Святі Отці Церкви пояснюють дату Благовіщення ще й тим, що Бог сотворив чоловіка в день 25 березня. Крайні строки, з якими збігається Благовіщення, — четвер 3-го тижня Великого посту та середа Пасхального тижня (за Юліанським календарем). Відповідно до значення цього дня церковне святкування Благовіщення не відміняється, навіть якщо свято припадає на Великдень; піст заради нього послаблюється. У залежності від часу, свято може тривати 3 дні або 1 день.



В Україну свято прийшло з утвердженням християнства. В народі одержало назву «третьої зустрічі весни» (після Стрітення і Сорока Мучеників). Вважається, що весна в цей день остаточно поборола зиму, Бог благословляє землю і відкриває її для сівби. За народними уявленнями, лише після Благовіщення можна було розпочинати польові роботи. Раніше ж «турбувати» землю вважалося великим гріхом.

До цього свята лелеки зазвичай прилітали з вирію та починали вити гнізда. Існувало повір'я, що на Благовіщення відкривалася земля і з неї виповзали змії, вужі та інші плазуни.

У цей день здавна існував звичай випускати на волю пташок: «Щоби співали на волі, Бога прославляли та просили щастя-удачі тому, хто їх випустив». Господар випускає на волю, на сонце також всіх тварин, навіть пса і кота виганяє на подвір'я — «щоб чули весну і самі про себе дбали».

Пасічники цього дня виставляють на двір вулики.

У церкві цього дня святять проскури. Потім пасічник проскуру кришить та висипає її у мед, «щоб бджоли роїлися», а сівач змішує з землею та сіє по чотирьох кутах ниви — «щоб дощова хмара ниви не минала»; проскуру заривають у землю, «щоб град посіву не побив».

Благовіщенську проскуру, як і богоявленську та стрітенську воду, зберігали за образами.

Вважалося, що, коли на Благовіщення, йдучи по воду, дівчина знайде квітку первоцвіту, цього літа вона вийде заміж. Пролісок, що знайдуть на Благовіщення, віщує щастя. Якщо вмитися водою, в яку покладеш цей пролісок — будеш вродливою.

Існує повір'я: яка погода на Благовіщення, така і на Великдень.

Український народ особливо шанує свято Благовіщення і суворо забороняє всяку працю того дня: за його думкою навіть птиця на Благовіщення святкує, гнізда не робить (Номис, 418). На Благовіщення, казали, досить тільки торкнутися якого насіння, чи зерна, щоб воно зараз же втратило свою сходову силу і ніколи не заплідниться. Не можна, казали, також підкладати того дня і яйця під курку, бо зробляться бовтунами, або вилупляться з них каліки.

Все, що належить до зачинання, було обставлено суворими заборонами: Благовіщення — це свято землі, і тому, як писав проф. Грушевський, супроти нього наказувано боязкий містицизм, щоб, бува, чимсь його не споганити, не порушити. Бог благословляє на Благовіщення землю, або, як казали гуцули. — "вкладає в неї голову, щоб її розігріти, і від того будиться всяка живина, що спала в землі — муравлі, жаби, гади. Від Воведення до Благовіщення не можна порати землі, а від Благовіщення можна вже над нею працювати, бо Бог поблагословив того дня рослини — «і всяке диханіє». Господар виганяв того дня всю свою худобу і дріб, і бджіл, і навіть пса, на сонце, на волю, щоб почули весну і самі вже про себе дбали. Різні забобонні вірування, ворожіння, магічні акти в'яжуться з цією основною ідеєю розбудження землі і скритого в ній життя, що її український народ прив'язував ло свята Благовіщення.

Крім того для українського селянина за народньою символікою, Благовіщення вішує, і тому з ним в'яжеться багато прикмет: яка погода на Благовіщення, така й на Великдень буде. Якщо на Благовіщення дощ іде, то добре вродить жито. Якщо на Благовіщення вже сидять бузьки на яйцях, весна буде тепла, і т. далі.