хочу сюди!
 

Наська)

34 роки, водолій, познайомиться з хлопцем у віці 20-90 років

Роздуми на тему Голодомору

Сама тема не дозволяє вживання слів і фраз як "радісно" чи "мені приємно" тощо, але коли я бачив чотирьох президентів України разом на покладанні квітів до меморіалу Жертвам голодомору, а потім всі вони поїхали до Биківні, де вшанували пам'ять репресованих, розстріляних і похованих тут сотень тисяч людей - це однозначно викликало у мене дуже і дуже позитивні враження.
Ще зовсім недавно на урочистий ювілей 20-річчя Дня Незалежності України цього єднання не спостерігалось. Як не було помітним минулого року духовна глибина у відзначенні цієї вічнопам'ятної дати владними структурами, а також в ЗМІ, зокрема - на телебаченні. Цього року все пройшло значно виваженіше, щиріше із співчуттям та пошаною. А що не було масовості заходів та великої кількості людей у процесіях - то цього і не потрібно, тому що головна масовість має відбуватись в душах людей по всій Україні. Мільйони невинних мучеників освячують наше теперішнє буття, той мир і спокій, що є у нас зараз. Коли хтось починає нарікати та бідкатись, як погано йому живеться, то часом так хочеться відповісти: вам все зле зараз тому, що ви справжньої біди не зазнали. Принаймні я ні разу не чув від людей, що пройшли війни та голод, подібних нарікань при всьому їх нелегкому житті, яке насправді в нас є.
Наголошую ще і ще на тому, що не потрібно штучної масовості ні заходів, а ні їх учасників у відзначенні такої глобально-трагічної дати, як геноцид українського народу через застосування голодомору, а потрібно саме те, що продемонстрували 26 листопада усі 4 президенти України - добру волю і щире співчуття. Ніхто в цей день з політичних діячів не думав про так званий піар, як і не було якихось протистоянь.
Часом лунають нарікання, чому ми в Україні надто багато значення надаємо вшануванню трагічних дат з нашої історії, а не радісним перемогам: чому Берестечко, Крути, Базар, голодомори, Бикивня, Павлокома і Бабин Яр? Чому не Зборів, не Конотоп, не Чортків, не Космач, або ще якісь інші перемоги, які були у нас? Напевно це тому, що поразки значно більше виховують, гуртують і гартують націю, що яскраво засвідчено ще у величній літописній повісті "Слово о полку Ігоревім". Усвідомлення спільного горя, всенародної трагедії спричиняє до духовного очищення нації від усякої душевної захланності, яку навпаки спричиняють перемоги і грабунок майна переможеного. Чи не в цьому першопричина того, що Німеччина стала і є світовим лідером, а СРСР зник з мапи світу, як приклад всім нам.
Доречно також зауважити, що вшановуючи трагічні дати з історії українського народу, ніде не звучить ні безкінечних бідкань, що ось які ми нещасні і безневинно знедолені, як і не займаємось злобними прокльонами в бік своїх ворогів-загарбників. Навпаки в усіх таких заходах переважно настрій інший, самокритичний: і чого ж це ми піддались, якщо ми є така велетенська потуга? Хіба зараз на вшануванні жертв Голодомору та репресій прозвучала хоч одна думка щодо помсти чи вимог компенсацій? Не було жодного натяку на те. Виключно одне: як ми допустили подібну грандіозну наругу над собою? Дозволили, щоб мирний народ вимирав мільйонами люду в рідній хаті на рідній землі - що може бути  ще жахливішого?..
Плачі та бідкання, як і ненависть і намагання помститись - не мають якоїсь цінності у становленні суспільної свідомості українського народу, але нас єднає усвідомлення того, що подібне лихоліття не має більше повторитись з нами. І в тому плані в черговий раз маємо визнати просту істину: покладатись варто тільки на власні сили. Всі сподівання на чиюсь поміч в біді ніколи не справдились для українців ні в часи Хмельниччини і опісля для Мазепи, ні у революційні часи початку ХХ століття, ні у часи Другої світової війни і подальших повстанських та дисидентських рухів -  усі такі очікування на допомогу різних світових потуг були марними і примарними . На дослідженні трагедії Голодомору можна пересвідчитись навіть в протилежному: світові уряди були чудово поінформовані у правдивому стані геноциду проти українців у 1931 - 1933 роках, але свідомо замовчували цю світову трагедію з власних  корисливих інтересів, бо самі жерли наше збіжжя і тому догоджали Сталіну, як зараз догоджають Путіну заради дешевих енергоносіїв з Росії, віддавши вкотре Україну на поталу. Але ми вже не ті, кого можна легко подолати.

Богдан Гордасевич
Львів-Рясне
27 листопада 2011 р.

55%, 6 голосів

45%, 5 голосів
Авторизуйтеся, щоб проголосувати.
17

Коментарі

128.11.11, 14:33

Людей ще мало...

    228.11.11, 17:57

    На совісті цих чотирьох смертей більше ніж під час голодомору. Вмирали правда від СНІДА, онко, "штучних" продуктів харчування, води, повітря, від неякісного або не доступного медичного забезпечення і це все визвано якістю "роботи" хЕРАНТОВ України.

      328.11.11, 21:30

      який же Ти все ж дурік..
      та нам дозволять визнати все що завгодно, хоч що яник "на сніданок смажених немовлят їсть аби "не було війни"..
      а би ми не хотіли і навіть не думали про ПОМСТУ, а щоб думали які ж ми лохи, як ми так всрались і т.п....
      коли дискусію про Голодомор спрямовують у "виважене русло" - ніякої дискусії вже не буде..
      бо дискусія повинна відповідати рівню самої події..
      та вони будуть гівно їсти, аби не було ніякого виявлення виконавців таких злочинів, аби не було привселюдного їх осуду, чи "боронь боже" самосуду над ними, тими злочинцями..
      і коли ми будемо так "виважено думати" нас будуть вроздріб "мочити в сортирах"..
      тому, що геноцид над українцями триває декілька століть.....
      я читаю деякі "виважені" твої статті, і приходжу до висновку по твою недолугість.

        428.11.11, 21:32

        і ще...
        твоя мати вліпила би тобі ляпаса за таку статейку.

          529.11.11, 11:22Відповідь на 2 від КРИМ -УКРАЇНА

          На совісті цих чотирьох смертей більше ніж під час голодомору.
          1. Гадаю, що це не так. Менша кількість. Не 5 млн.
          2. Тоді люди помирали від голоду дуже швидко, в тяжких муках і в величезній кількості. Або були розстріляні. А зараз це не так жахливо відбувається.
          3. А що -- в радянські часи (до цих чотирьох таваріщєй) була прекрасна екологія? І якісних продуктів на всіх вистачало? І медицина була на найвищому рівні?.. Якраз більшість проблем зародилась іще тоді, коли набудували всіх цих монстрів із трубами по всій країні. І думали більше про ракети, а не про громадянина. Нині з цілком нового тільки "ГМО" додалися.

            629.11.11, 11:32Відповідь на 3 від LeoLine

            а би ми не хотіли і навіть не думали про ПОМСТУ
            Помсту КОМУ? Вже всі замовники та виконавці не живуть серед нас. Довгожитель Каганович не дожив до проголошення Незалежності України один місяць.

            То кому мститися?

            Їхнім нащадкам? А вони Вам конкретно щось погане зробили?

            Сучасним носіям тодішньої ідеології? Так -- вони гади, козли і сволота. Але ж це все одно не вони робили Голодомор. Тобто вони не настільки винні перед нами, як Сталєн і компанія.

            Краще пам’ятати про Голодомор, не повторювати зроблених тоді помилок (народ тоді клюнув на більшовицький гачок) і молитися за жертв Голодомору.

              729.11.11, 12:00

              А я згідна вами у акцентах.

                829.11.11, 12:24Відповідь на 2 від КРИМ -УКРАЇНА

                А ваша совість, як я розумію, чиста і прозора: "не був, не числився, не барв участі" тощо
                Я надзвичайно недолюблюю людей, які свою чистоту доводять через забрудненість інших. Є чітка істина "І все зло, і все добро в світі - справа твоїх рук, Людино" Ви так само повноправно відповідальні за все, в чому звинувачуєте інших.

                  929.11.11, 12:29Відповідь на 4 від LeoLine

                  і ще...
                  твоя мати вліпила би тобі ляпаса за таку статейку.
                  Мою покійну маму прошу не зачіпати - бийте свою, як у вас таке виховання і вона вас таким чином виховувала і не зуміла добре виховати, як я бачу.
                  Дякую за щирість відгуку, але я не примушую вас мене недолугого читати - читайте любого вам Леся Подере...
                  Я пишу для інших людей і ви власне підштовхнули мене публікувати ці матеріали.

                    1029.11.11, 12:35Відповідь на 6 від Nech sa paci

                    Ви праві. Той, хто читає класичну українську літературу, знає наступне, що селяни в Україні у 18 -19 роки через постійні зміни влади вже дружно казали: "Хай вже буде цар чи чорт, аби хоч якась влада" І їх прохання матеріалізувалось в повному об'ємі - їх царем став чорт Сталін.

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      попередня
                      наступна