хочу сюди!
 

Наташа

49 років, телець, познайомиться з хлопцем у віці 44-53 років

Як я з доляром в банки ходив.

З 3 жовтня  наша країна стала жити в нових економічних реаліях. Нацбанк України з допомогою нововведення про обов*язкове пред*явлення документа при обміні валюти, що засвідчує особу та її місце проживання, намагається виконати єдину мету – взяти під повний контроль обіг та пересування всієї валюти в країні. При цьому – значно обмежити купівлю валюти населенням. До такого висновку дуже легко прийти, взявши декілька купюр іноземної валюти та відвідавши банки нашого міста. Саме це я і здійснив. Щоб на на власні очі побачити ситуацію з обміном.

Побувавши в десятку банківських установ, різниці ніякої між ними я не побачив. Всюди - ліниве споглядання вулиць через вікна приміщень, де крутяться гроші. Але, тепер уже не зовсім зрозуміло, яким чином.

В Приватбанку - гнітюча тиша та спокій. В приміщенні декілька людей, що проплачують квитанціі за різні послуги. Каса для обміну валюти на технічній перерві. Підходжу до іншої, вільної. Касирша офіцйним тоном пояснює, що гроші обміняти можна. Якщо при собі є документ, звичайно. Роблю розгублений вигляд та наполегливо наголошую на тому, що мені потрібно перетворити в національні купюри всього 5 американських доларів. Молода дівчина за віконцем терпляче відбивається, пропонує ознайомитися з постановою Нацбанку, що висить на дошці оголошень. Читаю папірець. Там багато букв і мало зрозумілого. Ясно тільки одне. Якщо в тебе валюта в кишені є, то вона нікому не заважає. Але якщо тобі заманеться перетворити її в товар, по Марксу, звичайно, то для цього треба засвідчити, що ти не житель Зімбабве або Гонолулу, але й цього мало. Банк зробить ксерокопію першої сторінки паспорта. Аргументуючи тим, що це виконання декрету Національного банку від 1993 року.

До цього документу я ще повернусь. А поки що крокуємо в банк"Таврика", що майже поряд. На питання про можливість обміну валюти мені радо відповідають - "Без проблем!" Але з обов*язковим залишком після себе своїх даних. Папірець з постановою і тут був на видному місці. Розповідь про те, що мені нагально потрібні саме українські гроші, а іноземних у мене повні кишені, от тільки паспорт я забув вдома, - мені не допомогла. Банк цікавили мої долари виключно  з  даними особистого характеру.

В ощадкасі на Майдані Рад я дозволив собі трохи посперечатись. На моє намагання запевнити, що в декреті Нацбанку 1993 року йдеться тільки про можливість з*ясування через документи, чи являється громадянин, що хоче придбати на територіїї України валюту, резидентом - касир тільки розвела руками.

Уточнюю. З декрету випливає, що "уповноважені банки та другі фінансові установи... мають право від свого імені та за свій рахунок купувати іноземну валюту готівкою у фізичних осіб - резидентів та нерезидентів, а також продавати її фізичним особам - резидентам". Тобто, продавати валюту в нашій країні може будь-хто! А ось купувати - тільки громадяни України. Тому банкам надано право при купівлі іноземних грошей перевірити особу купуючого,  пересвідчитись, чи є він резидентом. От і все. Жодного натяку на копіювання особистих даних.

В Енергобанку на Михайлівській та в УКООПспілці на Бердичівській картина була майже та сама. Гроші можливо обміняти будь-коли і в будь-якій кількості. Маючи паспорт в руках. Свої 5 доларів я так і не перетворив на гривні. Касири були тверді мов криця. А тому слідуючим пунктом походу став міський ринок, де мене радо зустріли люди-привиди, що значно активізувалися за два останніх тижні. Майже не ховаючись, вітають вони кожного, хто поспішає до торгових рядів. Монотонно повторюючи мантри про гроші з різних куточків світу. Ви, певно, здогадалися, що це місцеві "міняли", яким ваші дані з паспорту і дарма не потрібні.  Зате їх страшенно цікавлять долари, євро, рублі, фунти... В необмеженій кількості. До речі - по зовсім непоганому курсу. 8 гривень за долар - при продажу та 8. 10 при купівлі. Не дорожче, ніж в багатьох банках. Ось так.

Питання. Куди скоріше за все тепер піде пересічний громадянин міста? В банки чи до тих, хто нічого зайвого не питає, а виконує свою роботу вправно та швидко? Думаю, відповідь всім зрозуміла. Небажання залишати паспортні дані про себе невідомо кому і навіщо, вже стали головною причиною ігнорування банків населенням при обміні валюти.А тепер декілька запитань до держави:

- Чому, коли в нас щось робиться, то робиться якось завжди не так?

- Хто на цей раз, порушуючи свої ж постанови, збере урожай з цієї дивної ситуації? Тобто, хто є замовником?

- Хто і яким чином зможе заборонити працівникам банків використати інформацію з документів проти клієнтів. Та саме головне - навіщо взагалі ця інформація банкам? Що вона їм дає?

Наостанок. Біля жодного банку я не побачив ажіотажу, а всередені жодної людини, що міняла б гроші. Це, звичайно, викликає роздуми. Для мене абсолютно ясно, що в країні успішно ввели в дію другий успішний потік грошей. І цей другий потік - "чорний".

 

 

14

Коментарі

анонім

113.10.11, 11:53

пора забирати долари з банків

    213.10.11, 12:05

    Эт ты правильно сделал, что ушёл из Привата. В первые дни после новой редакции 502-й постановы Приват не просто делал копию, он ещё и проводил упрощённую идентификацию, и не просто копировал, но - сканировал копию паспорта, подписанную тобой и заставляли подписывать какую-то хрень типа анкеты для упрощённой идентификации... Уроды! Оборзели в конец!

      313.10.11, 12:35Відповідь на 2 від porshen

      Да. Именно так. Но сейчас уже снимают только копию первой страницы. Хотя, для чего ее снимать с паспорта человека, забежавшего с долларом одним в банк, объяснить никто не может. Мне то понятно, что для того, чтобы потом на эту копию навесить обмен крупных сумм для менял-валютчиов. Кто-то включил их в игру. Для намывания новых денег. И вся страна это должна без ропота переваривать. Если изначально все здесь строится на обмане всей страны, так как нет никакого декрета снимать копии, то о каких еще реформах нам надо мечтать?

        Гість: Анна Герман

        413.10.11, 12:35

        Меняйте через интернет.Курс хороший . Виктор Фёдорович всегда так поступает когда приходят гонорары за издание Его книг за рубежом.

          513.10.11, 12:38Відповідь на 4 від Гість: Анна Герман

          Исходя из глубочайшего почтения к госпоже Герман, мы так и будем впредь поступать.

            613.10.11, 14:42

            В тему:

            http://sd.net.ua/2011/10/13/obmen-valyut-nalogovaya.html

            За продажу в «обменнике» $ 2000 жителя Донецка вызвали в налоговую инспекцию

              713.10.11, 15:17Відповідь на 6 від miscorio

              Ого... это уже интересно.

                Гість: Анна Герман

                813.10.11, 15:33Відповідь на 7 від ZURLA

                Сейчас донецких налоговая прессует, им нельзя светиться.
                Виктор Фёдорович на "фейсбуке" залогинился ...

                  913.10.11, 16:00

                  Это чтобы агентам влияния неповадно было менять подачки спецслужб Евросоюза, этой истинной тюрьмы народов! этого фашистского Рейха! Ждём судов над агентами! Ура!

                    1013.10.11, 16:00

                    а ти з калашом піди

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      попередня
                      наступна