хочу сюди!
 

Alisa

39 років, водолій, познайомиться з хлопцем у віці 34-46 років

А Львів довів свій солоспів

Галичани проголосили незалежну Україну ще 20 жовтня 1918 року

19.08.2011

Львів – Фольклорним фестивалем «Етновир» в п’ятницю у Львові розпочались численні заходи з нагоди святкування 20-ї річниці незалежності України. Численні мистецькі, наукові, культурні заходи відбуватимуться протягом цілого тижня. Серед наукових заходів привертає увагу виставка, яку відкрили в Державному архіві Львівської області. На виставці в  Державному архіві Львівської області представлені архівні матеріали від жовтня 1918 року і до 1991-го, які розповідають про боротьбу українців Західної України за незалежність і власну державу. В експозиції – відозви, рішення, рапорти військових комісарів австрійському уряду, накази жандармерії, присяги УГА та УПА, публікації у друкованих виданнях.У роки панування різних влад, чи то австро-угорської, чи польської, чи німецької, в Галичині виходило багато україномовних газет, які були досить впливовими.

Одним із найцікавіших і найважливіших, на думку істориків, документів, представлених в експозиції, є публікація в газеті «Діло» від 20 жовтня 1918 року акту проголошення Української держави на території «українських етнографічних земель Австро-Угорщини», тобто на території Галичини на схід від річки Сян, Лемківщини, північно-західної Буковини та Закарпаття. «Ся українська національна територія уконституовується отсим як українська держава. Постановляється поробити приготовні заходи, щоби се рішення перевести в життя», мовиться в документі.   Про акт проголошення Української держави мало хто знає – науковець   Працівник Львівського обласного архіву Олег Бондар зауважує, що про акт проголошення Української держави мало хто знає і згадує. «Вже у 1918 році українська община говорила про саме проголошення. Навіть ще не було 1 листопада, про яке ми говоримо як про зрив. Із тих документів, які у нас є, можна дізнатись історію встановлення держави від самого початку», каже науковець. У жовтні 1918 року у Львові тривали сутички між українцями і поляками. Австро-Угорська імперія почала розпадатися. Тому українці і поляки активно діяли задля власних держав. На засіданні міської ради була проголошена приналежність Львова до Польщі. Поляки та українці виходили на мітинги, організовували численні акції і кожен відстоював власні ідеї і власну державу.   Польська преса ігнорувала українські заходи, а українська – польські. Хоча на сторінках тодішніх часописів друкували чимало пропагандистських публікацій.   На виставці представлені також відозви і публікації пізніших часів, ОУН і УПА, в яких людей закликають боротися за незалежність держави Україна.

33

Коментарі

120.08.11, 10:01

Львів'яни молодці!

    220.08.11, 11:34

    Цікава інформація!

      Гість: burtka

      320.08.11, 12:01

      А что, если мы с друзьями провозгласим Республику Новая Русь, напечатаем кучу манифестов и актов провозглашения, это будет иметь ценность?

        420.08.11, 12:05

        до обраного!!!

          520.08.11, 12:34

          До обраного

            620.08.11, 12:42Відповідь на 3 від Гість: burtka

            На мою думку ваші з друзями писання тут жодної цінності не представляють. і навряд чи потраплять до архівів.

              Гість: burtka

              720.08.11, 12:51Відповідь на 6 від uraha

              На мою думку ваші з друзями писання тут жодної цінності не представляють. і навряд чи потраплять до архівів.А в чем отличие этого провозглашения от нашего? Только в дате. И (не кажи гоп) неизвестно еще, что будет в архивах.

                анонім

                820.08.11, 13:13Відповідь на 3 від Гість: burtka

                Думаю, що так, для психіаторів. Після того, як ми вас "шльопнемо".

                  Гість: burtka

                  920.08.11, 13:27Відповідь на 6 від uraha

                  для banderivez

                  Если ты меня игнорируешь, так будь последовательным, а не гавкающим из-за забора.

                    1020.08.11, 13:33Відповідь на 7 від Гість: burtka

                    Хіба то будуть архіви спецслужб. І то видалять за непотрібністю.

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      4
                      попередня
                      наступна