хочу сюди!
 

Юлия

42 роки, рак, познайомиться з хлопцем у віці 30-50 років

Віра, Надія і Любов

Сьогодні вшановується пам*ять великомучениць Віри, Надії, Любові та їх матері Софії -  трагічне і величне християнське свято. Немає слів, щоб розкрити трагедію матері, на очах якої за вказівкою римського імператора  жорстоко катують і вбивають трьох її доньок з такими обнадійливими і світлими іменами-символами Віри, Надії, Любові.  Саме ж ім*я матері грецьокою означає Мудрість.
А чи було мудрим рішення матері заради своєї віри принести в жертву муки і смерть своїх дітей? В наш сучасний вік скепсису та нігілізму нам важко зрозуміти в повному об*ємі зміст тогочасного вчинку, але те, що пам*ять про нього пройшла крізь віки і тривожить нашу душу і дотепер - означає правдиву вагомість рішення матері Софії не зрікатися віри. Я вважаю, що Софія прийняла важке, але сповнене мудрості рішення: краще загинути з вірою, чим жити в світі брутальностей і безвір*я.
Якби Софія зрадила вірі і зберегла життя своїх дітей, то який би приклад вона їм дала? Що душевна гідність людини ніщо, а заради збереження життя можна вчинити будь-яку підлість? Але чого варте таке життя?
Якщо в душі людини немає нічого світого, немає своїх особистих духовних цінностей - то хіба це людина?
Для мене однією з головних тем життя є тема: а який світ Ми полишимо своїм дітям, онукам, нащадкам? Хіба муки, які терплять наші сучасні діти від екологічного отруєння, токсичного харчування, небезпечного лікування, а далі ще наркоманія та алкоголізм - хіба це не тотожно мукам дітей Софії?
Де наша мудрість, батьки?
Жахи нашого безвір*я перед очима нашими.

2
 Цікавим співпадінням сьогодні є факти відзначення в день вшанування Софії-мудрості та її дітей Віри, Надії і Любові, також і всесвітнього Дня бібліотек - осередків збереження мудрості і духовності, а ще - найсучаснішої системи розвитку мудрості людства - Інтернету.
Сучасні технології перетворюють світ в мегасуспільство із суміші рас, народів, вірувань і безвір*я, розмивання значення Добра і Зла, а за тим втрачають зміст величні символи людського існування: Віри, Надії та Любові.
Тому відзначення свята бібліотеок та Інтернету я вважаю необхідним поєднати з вшануванням мучеництва святої Софії та її доньок Віри, Надії та Любові.
 
14

Коментарі

11.10.10, 08:00

    21.10.10, 08:33

      31.10.10, 09:43

      а ще - найсучаснішої системи розвитку мудрості людства - Інтернету
      Це сказано іронічно?

      Так чи інакше, це не Софія вбила своїх дітей, а кати. Тому на ній ніякої "прямої" провини немає. А ставити людину в таке становище (робити вибір між злом і злом) -- це наймерзотніша річ.

        41.10.10, 10:14Відповідь на 3 від Nech sa paci

        Ні, я до інтернету ставлюсь цілком серйозно - це велика еволюційна перемога інтелекту і мудрості.
        А стосовно катів: так і вини імператора нема - він тільки дав наказ, а його хтось виконав - він не вбивав особисто.

          51.10.10, 13:00Відповідь на 4 від Богдан Бо

          Якраз провина імператора найбільша.

            64.10.10, 17:42Відповідь на 5 від Nech sa paci

            Ото і є!
            А Софія свята власне тому, що викрила це!
            Бо римські імператори дорівнювались богу, а вона того не визнала! Щоб змусити - вражали у найдорожче...