хочу сюди!
 

Лилия

41 рік, скорпіон, познайомиться з хлопцем у віці 35-50 років

Перспективи україномовного Інтернету

   Натрапив в неті на блог - копіпастю. Знайшов тут: http://blogoreader.org.ua/2010/01/15/ukrainian-language/

Чи часто ви зустрічали в мережі наступні твердження: “Український інтернет не розвинений”, “уанету ще дуже далеко до рунету”, “мають пройти роки, перш ніж в уанеті…” і т.д. Я таке читаю чи не щотижня. Так-от, знайте: це все неправда.

Написати цю статтю мене спонукав цікавий коментар, який був залишений до одного з попередніх матеріалів.

Чому українці часто при пошуку вводять запити російською мовою? А тому що це на підсвідомому рівні: “Українською мовою мало інформації”. І погодьтесь, що деякою мірою наша підсвідомість права – в деяких дуже вузьких сферах життя українські матеріали практично відсутні.

Але це не означає, що їх перестали шукати! Не треба підходити з твердженням, що україномовні сайти нікому не потрібні. Так, вони нікому не потрібні – коли їх взагалі немає.

Людина шукає інформацію не за мовним принципом, а за принципом існування – але коли рідною мовою нічого немає, то ситуацію врятує іншомовний пошук.

Уявіть собі таку ситуацію: у 30 мійльонів людей є велосипеди, і кожна людина вміє і любить на ньому їздити. Але не їздить, бо дороги не існує. Хоч це, можливо, і не надто вдалий приклад, але він яскраво характеризує український, а особливо україномовний інтернет – ринок просто пустий. Як для такої великої країни, то це відвертий мінус.

Кількість “велосипедів” збільшуватиметься щороку, це достеменно відомо. І тим не менш, ніхто не виявляє особливої активності, щоб обслуговувати цих “велосипедистів” і отримати свої дивіденди.

Не треба винаходити україномовний велосипед – його винайшли ще до вас. Треба просто творити україномовний контент! Будь-яка інформація українською мовою, якщо вона має сенс, обов”язково знайде своїх відвідувачів. Достатньо лише почати це робити. Не знаєте, чим допомогти країні? Йдіть у Вікіпедію та пишіть статті, яких ще немає українською мовою. Повірте, це буде набагато цінніше, ніж срач у коментарях на сайті Корреспондент.net, де ви “виборюєте національну гідність” у палких дискусіях з “москалями, жидами та масонами”.

Знадобився 1 (один) рік, щоб кінотеатри “лєгкім двіженієм рукі” перейшли на українську мову. І тепер вони вже навіть забули плакатися “проклятіє западєнці лішають нас раднога язіка” – бо он на “Аватар” усі зали повні і … всім на українську.

Все ще не вірите в українську мову в інтернеті?

Top standalone

Добре, а як вам тоді рейтинг автономних блогів від Яндекса, де Watcher, повністю україномовний блог посідає вже сьоме місце, наблизившись до таких “монстрів” рунету, як Lifehacker та Интернетные Штучки? Content is a king. Творіть контент українською мовою, і буде вам щастя.

Після цього тільки спробуйте мені сказати, що україномовні сайти не мають майбутнього.

 

27

Коментарі

130.08.10, 01:14

Цікавий погляд, і не посперечаєшся!

    анонім

    230.08.10, 01:25

    со временем все выглядит иначе... но на самом деле уанету еще развиваться и развиваться надо, чтобы он смог удовлетворить все виды запросов на украинском языке

    я не належу до категорії людей, які зациклюються на чомусь конкретному.. мені все одно якою мовою робити запити у пошукових системах... головне - результат пошуку... якщо необхідна інформація українською мовою, то звичайно ж я буду шукати її на укроїномовних сайтах... але, на жаль, більшість необхідної інфи українською мовою відсутня... ведення блогів рідною мовою це звичайно прикольно, але для задоволення... більшість технічної документації, необхідної для роботи, поки не перекладена...

      330.08.10, 01:36

      все верно.так нам,по ж*пе ведь знаю ж украинский почти как русский ,а однако _._ пишу за звичкою росiйською

        430.08.10, 02:52

        Дуже потрібно....мав би більше поняття - сам би творив...

          530.08.10, 03:02

          Ти помиляєшся, Independence, український інтернет дуже добре розвинутий. Українських сайтів з доменом .ua дуже багато, а вот УКРАЇНОМОВНИХ - так, зовсім мало. Але хто в цьому винен? Може, москалі винні, що величезна кількість Українців спілкується російською? На жаль, більшість населення України обирає російську, є попит - є пропозиція. Раз україномовних сайтів значно меньше, то це залежить від людей.
          Я сам бажаю розвитку укр. мові, але подивіться правді в очі! На цьому сайті (як і на інших українських сайтах) комментів на російській значно більше, десь 80%!
          Це що, значить, у нас в країні 80% - москалі? Та ні ж! У людей є свідомість, вони запросто могли писати українською. Чому не пишуть? А фіг їх знає, але нефіг плакатись, якщо самі у відсталості україномовного інету і винні.

            630.08.10, 03:11

            Наведу приклад.
            Зовсім недавно я шукав в інеті і дивився фільм "Дикість" (оригінальна назва "Wild things" і його наступні частини.
            Якою мовою я його дивився і шукав?

            Набераємо в гуглі "дикость" и що бачемо?
            Дикость фильм; дикость онлайн; дикость 2; дикость 3; дикость 4; дикость смотреть онлайн и т.д.

            Набераємо в гуглі "дикість". Я б залюбки подивився фільм на укр, по телебаченню ж всі давно звикли, але де? Не має. Ні, знаходить на україномовних сайтах фільм і опис його українською, але сама стрічка на російській.
            То хто в цьому винен? Може Янукович чи Азаров? Можна скільки завгодно кричати, як москалі-окупанти нав'язали свою мову, але факт залишається фактом: російська навіть в Україні більш конкурентноздатна Як це не сумно

              730.08.10, 03:19

              Не знаєте, чим допомогти
              країні? Йдіть у Вікіпедію та пишіть статті, яких ще немає українською
              мовою.
              Порада хороша.
              Але, читаючи у Вікі статті українською і російською, я помітив, що дуже часто українська стаття - це майже точна копія статті з російською Вікі. Тобто поповнюючи нашу Вікипедію, автори часто просто беруть і перекладають аналогічну статтю у москалів Текст і фото майже ті ж самі, хіба що стаття коротша

              Отже, навіть читати вільну Енциклопедію зручніше на російській. дуже сумно, але це так, треба визнати.
              Українська Вікі більше згодиться для суто української тематики, наприклад, історія чи культура. Бо москалі ж не напишуть добру статтю про Франка чи Сосюру Але в усьому іншому рос. Вікі краща, бо вона просто більше, як німецька чи французька

                830.08.10, 07:34

                Треба домогтись, щоб українська мова стала такою життєво необхідною в Україні, як і повітря для легенів! А з таким керівництвом України, яке замість возвеличення принижує українську мову цього не досягнути, на жаль!

                  930.08.10, 09:49

                  Але зображення все одно легше знайти російською чи, тим паче, англійською мовами!
                  Але ніхто не проти! Я тільки за!!!

                    1030.08.10, 11:00

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      попередня
                      наступна