хочу сюди!
 

Юлия

42 роки, рак, познайомиться з хлопцем у віці 30-50 років

На Донбасі партизани підривали боєздатність Червоної армії

Чергова, а саме ювілейна 65 річниця закінчення Другої Світової війни знову піднімає теми малодосліджені або зовсім замовчувані на Донбасі – партизан і партизанського руху в нашому краї 1941-43 років.

Характерно, що доступ до документів НКВС з цієї проблематики був завжди обмеженим. Та й самих джерел про радянській опір на Донеччині залишилося в первісному (а не препарованому за часів Хрущова і Брежнєва) вигляді вкрай мало. Одні з останніх документів – 83 томи 4-го управління НКВС по Сталінській області - за наказом з Центрального Архіву СБУ в Києві років 4 тому разом з картотекою партизан були відвезені до Української столиці. Через 50 років, коли зникнуть з української землі як жертви, так і кати українського народу, хтось щось, може, й надрукує. Та чи буде це тоді потрібно? Отже, щоб освіжити пам`ять історикам й заради правди про ті події, пройдемося шляхом 1941-42 років – а саме шляхом партизан Донеччини.

12

Коментарі

анонім

11.06.10, 09:28

Судження про війну часто досить супуречливі. Обумавлюється тим, що часто вісловлюються з певних ідеологічних позацій. Для прихильників совєтів червоні завжди праві, націоналісти, які роблять те саме - завжди злочинці. Простий приклад - мільони українців служили не в українській червоній армій. Вони герої. Українці, які за волею обставин служили у Війську Польському чи в Румунській армії якісь неправильні. Я вже не говорю про Галичину. Вина цих людей, для совєтів, в тому що совєти для них були страшніші за нацистів. То хіба люди винні, що совєти за менш ніж 2 роки на галичині і в Волині знищили більше людей ніж нацисти за 3 роки? Так і в Донбасі - поки правда не буде оприлюднена, поки документи не будуть вивчені істориками та ними узагальнені, допоки і будуть переважати в свідомості міфи.

    21.06.10, 10:01

    Часто партійці, що залишилися в нацистському тилу, тупо переховувалися протягом усього періоду окупації в когось на горищі, піддаючи небезпеці господарів. А потім після війни хвалилися совєтам, які вони були партизани. Аби тільки їх записали у ветерани. При цьому погрожували своїм рятівникам, а інколи робили й інші нехороші речі.