хочу сюди!
 

Инна

43 роки, овен, познайомиться з хлопцем у віці 37-54 років

Право носити відзнаку

Не можу сказати про себе, що дуже захоплююсь спортом, а так іноді запалююсь, як щось дуже виняткове: чемпіонати світу, чи там "Карпати" з "Шахтарем", чи Клички б’ються з кимсь тощо. Тобто я епізодичний вболівальник в спорті, як думаю і значна частина людей, чим вони чітко відрізняються від правдивих спортивних фанатів певних видів спорту.
Але на все моє життя запам’яталось враження від перших хокейних зустрічей збірної СРСР з командою "Канадських професіоналів". Хто цю подію пригадує - мене зрозуміє. Мальцев, Харламов, Петров і звичайно що Третьяк  - це були наші герої цих справді "ледових побоїщ", де перемагали то одні, то другі. Вболівали всі! Враження були неймовірні! В підсумку всіх зустрічей  перевага в перемогах була за хокеїстами збірної СРСР. З того часу радянський хокей  зайняв провідні місця в світовому спорті.
Ще пригадую, що одним з найбільш запеклих і незручних суперників збірної СРСР по хокею була збірна тодішньої Чехо-Словаччини, яка досить часто вигравала поєдинки цих збірних. І вже з тих часів мені запам’ятались чехословацькі хокеїсти якоюсь внутрішньою затятістю і злагодженістю команди. Певно далось в знаки слов’янський менталітет  у поєднанні з набутою німецькою організованістю за часи перебування в Австрійській імперії.
Цьогорічний чемпіонат світу по хокею в мене особливого інтересу не викликав, але дивився при нагоді матчі, бо окрім спорту зараз по телевізору і нема що дивитись для нормальної людини: в основному продукція в стилі "піпел все схаває" і безкінечні "рекламні паузи".
Звичайно, що найяскравішою подією цього чемпіонату була гра, коли збірна Чехії обіграла збірну Швеції у півфіналі - супергра та інтрига! Хоча були і ще доволі інтригуючи матчі, перемога у фіналі збірної Чехії над збірною Росії викликала буквально шок в усіх вболівальників, настільки це було неймовірно. Чому? Як чому!
Збірна Росії по класу була значно сильніша, значно! Там було зібрано весь цвіт російського хокею, у тому числі всі провідні гравці з НХЛ, тоді як у збірній Чехії все було до навпаки: чеські легіонери відмовились підтримати національну команду. Тому гра збірної Чехії була побудована переважно на вольових якостях всіх гравців команди і на тренерському таланті обрати правильну тактику гри.
В чомусь фінал світу між збірною Чехії і збірної Росії нагадувало бій між Давидом та Голіафом. І в неймовірному протистоянні збірна Чехії перемогла! Вітаю і щиро тішусь з того!
А тепер мушу дещо політизувати тему, Бо не я це почав. Ще в зустрічах радянських любителів хокею з канадськими професіоналами явно простежувалось політичне підгрунтя події, як колись Мюнхенська олімпіада для німців. Не обійшлось і цього разу без політиканства: на всі ігри збірної Росії на цьому чемпіонаті тренер команди Биков демонстративно носив причеплену георгіївську стрічку, тобто показував світу, як він шанує 65-ту річницю перемоги.
За канонами нагород, ознака нагороди дорівнює самій нагороді. Тобто стрічки з оформлення і орденську планку мають право носити тільки дійсно нагородженні. Масове ношення цьогоріч георгіївських стрічок в Росії не дивує - як би нащадки переможців мають на те право. Дещо дивним виглядало ношення георгіївських стрічок депутатами Верховної ради України і їм подібним, але най вже вислужуються...
Я про інше: право на нагороду потрібно підтверджувати! По заслузі - честь. А якщо заслуг нема - тоді і честі нема. Тоді це блюзнірство над нагородою.
Тому коли коментатор після завершення фінального матчу з хокею на чемпіонаті світу 2010 говорить, що цього року збірна Росії по хокею програла все, що тільки можна програти, у тому числі Олімпіаду та цей чемпіонат, то...
Ось якби збірна Росії виграла і на церемонію нагородження тренер Биков вийшов з тільки щойно причепленою георгіївською стрічкою, щоб на ній засвітило золото перемоги - ото був би жест! Гідний честі і слави кавалерів Ордена Святого Георгія.
До чого то я? А до того, що перш ніж чіпляти собі якусь відзнаку - задумайся, чи гідний ти її носити. І це всіх стосується, а не тільки тренера-невдахи Бикова - він тільки наочно продемонстрував, як не треба робити.
Бо нагорода походить від поняття "гордитись", це ознака, що люди тобою гордяться і шанують. Нагорода підтверджує право на особисту гордість, а гордість, як і честь, треба довести ділом, що вона насправді в людини є ЗАСЛУЖЕНО.

Богдан Гордасевич

89%, 16 голосів

6%, 1 голос

6%, 1 голос
Авторизуйтеся, щоб проголосувати.
21

Коментарі

126.05.10, 10:53

В Москві пройшло пікетування посольства Чехії з вимогою перекрити газ Чехії...

    анонім

    226.05.10, 21:32

    "...гра збірної Чехії була побудована переважно на вольових якостях всіх гравців команди і на тренерському таланті обрати правильну тактику гри...." - саме так. А в тих*, інших, не було звичної за всю історію, мінімум п"ятикратної переваги в "живой силє"....от і продули
    Зі змістом замітки - погоджуюсь.

      327.05.10, 08:21

        анонім

        427.05.10, 08:33

        В звязку з носінням Біковим стрічки звертаю увагу на інший чинник. Чемпіонат відбувався в Германії, символом премоги над якую і стала стрічка. І цей момент мене вразив найбільше. Наскільки москалям чужа повага до інших. Коли вони носять стрічку дома - це їхня справа. Коли в переможеній країні - це показова зневага. Я вже не говорю, що геогіевська стрічка немае ніякого відношення до 2-ї Світрвої. Та й перемогу здобувала не одна Росія. Тому така стрічка на всесвітньому форумі, хоч і спортивному, є проявом москльської зверхності як над німцями так і над країнами антигітлерівської коаліції.

          527.05.10, 08:51

          Згоден +

            Гість: lkjmn

            627.05.10, 12:53

            Як людина, що практикує бойове мистецтво, вважаю нагороди і відзнаки непотрібом. Найкраща винагорода бійця - факт перемоги.

              727.05.10, 13:22

                827.05.10, 14:50Відповідь на 7 від Діду

                Богдане, дякую за статтю!
                Я не втримався, щоб не поцупити її до нашого донецького форуму:
                http://www.forum.poshtovh.org.ua/index.php?topic=1789.msg21771#msg21771

                  927.05.10, 15:45Відповідь на 8 від Східняк

                  Богдане, дякую за статтю!
                  Я не втримався, щоб не поцупити її до нашого донецького форуму:
                  http://www.forum.poshtovh.org.ua/index.php?topic=1789.msg21771#msg21771

                  Алло, Донецьк не туди попав...

                    1027.05.10, 16:19

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      3
                      попередня
                      наступна