хочу сюди!
 

Людмила

48 років, рак, познайомиться з хлопцем у віці 45-55 років

Ющенко звинувачує БЮТ у малоросійстві

Президент України Віктор Ющенко стурбований ситуацією зі спорудженням пам'ятника Івану Мазепі в Полтаві.

У листі на адресу Полтавського міського голови Андрія Матковського Глава держави наголошує, що виконання завдання щодо встановлення в місті Полтаві пам'ятника Великому гетьману України Івану Мазепі не може ставитися у залежність від особистих уподобань конкретних посадовців чи партійної тактики. Це – обов'язок міської влади перед громадою та усім українським суспільством.

У своєму листі Віктор Ющенко нагадує, що у 2009 році відповідно до Указу Президента України від 9 жовтня 2007 року №955 відзначається 300-річчя воєнно-політичного виступу гетьмана України Івана Мазепи та укладення українсько-шведського союзу. У березні цього року також виповнилося 370 років від дня народження видатного державного діяча та борця за незалежність України Івана Мазепи.

Президент вважає, що відзначення цих та інших знакових річниць національної історії є важливим кроком на шляху повернення нашому народу правди про його минуле, відновлення історичної справедливості. Ініціативи Президента України у сфері відродження національної пам'яті мають на меті передусім утвердити у суспільстві розуміння того, що ми лише тоді збудуємо справді сильну та цивілізовану державу, коли всі громадяни України вповні усвідомлять себе нацією, народом, а не населенням однієї з пострадянських територій.

Відповідно до згаданого Указу Президента України, зокрема, передбачалось спорудження пам'ятника Івану Мазепі в місті Полтаві. На сьогодні це положення акта Глави держави не виконано.

Віктор Ющенко звертає увагу, що така ситуація жодним чином не пов'язана з об'єктивними причинами технічного чи фінансового характеру, оскільки були всі можливості для вирішення питання.

Він вважає, що перешкодою гідному увічненню постаті видатного гетьмана у місті Полтаві стали цілком свідомі дії міської влади, які важко охарактеризувати інакше як вияв «малоросійства», постколоніального мислення та відвертої наруги над гідністю українців.

В.Ющенко стурбований і тим, що така ситуація стала можливою на Полтавщині, яку можна вважати духовним осердям України, землі, що зростила Івана Котляревського, Панаса Мирного, багатьох інших людей, якими нині гордиться Україна.

«Показовою та симптоматичною у цьому зв'язку є недержавницька позиція представників Блоку Юлії Тимошенко у міській владі. Саме ця позиція є головною причиною блокування встановлення пам'ятника. Хочу зауважити, що ситуація навколо спорудження пам'ятника Івану Мазепі в Полтаві фактично повторює іншу - щодо увічнення у цьому місті пам'яті визначного українського державного та військового діяча, вихідця з Полтавщини Симона Петлюри», – підкреслює Президент.

На його думку, такі дії представників БЮТ мали б давно отримати належну оцінку керівництва Блоку Юлії Тимошенко. Адже ця політична сила постійно декларує себе як патріотична та проукраїнська, а у преамбулі передвиборної програми БЮТ чітко зазначено, що передумовою здійснення програми є, зокрема, «відновлення національних світоглядних традицій і чесної національної історії».

Однак, на думку Глави держави, ситуація навколо пам'ятника І.Мазепі в Полтаві вкотре підтвердила, що Блок Юлії Тимошенко, турбуючись про рейтинги, традиційно не висловлює позиції щодо ідеологічних питань та закриває очі навіть на відверто недержавницьку позицію своїх представників. В.Ющенко вважає таку практику подвійних стандартів яскравим свідченням нещирості зазначеної політичної сили перед виборцями та суспільством, невідповідності її передвиборних обіцянок реальним планам та діям.

Як Глава держави, В.Ющенко вимагає від А.Матковського особисто, а також від депутатів міської ради вжити всіх заходів з метою якнайшвидшого вирішення цього важливого державного питання.

12

Коментарі

Гість: Mancunianec

126.08.09, 08:46

    226.08.09, 09:08

    "обов'язок міської влади перед громадою та усім українським суспільством"

    Это он сильно перегнул

      Гість: A_V_L

      326.08.09, 09:26

      Якось на одному сайті, була замітка, що Ющенко щось там прокоментував. І мені дуже сподобалась думка одного з дописувачів, що нарешті усвідомив, що президент у нас лише коментатор

        Гість: steamhopper

        426.08.09, 10:58

        Петлюра, Мазепа... Хто далі? Полтавська земля має ще багато визначних імен

          526.08.09, 13:03Відповідь на 4 від Гість: steamhopper

          І буде мати ще багато!..

            626.08.09, 13:14Відповідь на 2 від CKB

            Ви не пропустили жодної моє замітки своєю увагою. Дякую!

              726.08.09, 13:22Відповідь на 6 від Тарас Токар

              Ви не пропустили жодної моє замітки своєю увагою. Дякую!Так то ж не вашi замiтки, Тарасе

                Гість: steamhopper

                826.08.09, 14:40Відповідь на 5 від Богдан Бо

                І буде мати ще багато!..

                  931.08.09, 14:46

                  Малоросійство являє собою меншу загрозу для української держави, ніж, наприклад, великоросійство.

                    1014.10.09, 15:51

                    Коли вже козаки стануть панами на своїй землі та збудують свою Українську козацьку державу від Карпат до Дону и щоб кацапня й дмнути в наш бік боялися.