хочу сюди!
 

ГАЛИНА

59 років, терези, познайомиться з хлопцем у віці 60-70 років

Не перетворити Україну на пустелю

Напівпустеля та степи. Як попередити кліматичну і продовольчу катастрофи в УкраїніМихайло Амосов
Михайло Амосов
  • Україна розташована в одній із найсприятливіших для ведення сільського господарства кліматичних зон. Тисячі років достатня кількість вологи та сонця формувала чорноземні ґрунти, величезну різноманітність рослин і тварин. Але все може змінитися вже в найближчі роки.  

Більше десяти років вчені фіксують постійне підвищення середньорічної температури повітря та зменшення кількості опадів. Починаючи з 1961 року, середня температура за рік у світі підвищилася на 0,8 градуса, а в Україні навіть більше – на 1,1 градуса.  

Кількість опадів в Україні взимку стала меншою, а влітку суттєво не змінилася. Водночас частішають випадки, коли місячна норма опадів може випасти за кілька годин.  

Такі кліматичні умови зовсім скоро можуть поступово перетворити Херсонську область у напівпустелю, а Черкаську та Чернігівську – на безлісий степ. Цілі регіони стануть непридатними для ведення звичного сільського господарства.  

Виникне ще більша потреба у прісній воді та спеціальних сортах сільськогосподарських культур, які даватимуть високий врожай у спекотних та посушливих умовах. Зокрема, йдеться про сорти кукурудзи та соняшника, посівний матеріал яких здебільшого ввозиться з-за кордону. Через високу вартість вони можуть виявитися не по кишені малим агровиробникам та селянам.  

Агровиробництво і зміна клімату – хто кого? 

Причинами такої зміни клімату є викиди в атмосферу парникових газів: вуглекислого газу, метану та інших. Збираючись у повітрі над землею, вони не дозволяють надлишковій енергії сонця повертатися у космос, що призводить до поступового нагрівання, а місцями і перегрівання нашої планети. 

Переважна більшість парникових газів потрапляє у повітря через людську діяльність. Електростанції, автомобілі, промисловість, а також розорана земля – все це джерела викидів парникових газів.  

Якщо ви здивувалися, що робить у цьому списку земля, то даремно. Газ і земля пов’язані, бо у ґрунті також є повітря. Воно схоже на звичайне, яким ми дихаємо, але в ньому значно більший вміст вуглекислого газу та метану.  

СО2 потрапив до ґрунту разом з відмерлою рослинністю та зберігається там аж до моменту, коли землю орють і ці гази вивільняються. Під час оранки поля площею 100 га у повітря вивільняється щонайменше 8 тонн вуглекислого газу. Це як вага чотирьох автомобілів Tesla Model S! 

В Україні ж всього 33 млн га розораних земель, які щороку продукують більше 26 млн тонн вуглекислого газу. Така площа земель – це 55% території нашої країни, що уже є найвищим показником розораності у Європі, але їх площа продовжує зростати.  

Потрапивши у повітря, цей газ робить свій внесок у нагрівання нашої планети. Так сільське господарство саме створює умови, які ускладнюють сільськогосподарську діяльність. 

Як діяти, аби не перетворити Україну на пустелю? 

На жаль, сьогодні в Україні не існує чіткої політики щодо зменшення викидів парникових газів від сільського господарства. 

Щоб допомогти уряду створити необхідну політику, ГО Екодія  спільно з іншими експертами  розробили Дорожню карту кліматичних цілей України до 2030 року. Це перелік завдань, які має виконати Україна у найближчі роки, аби знизити викиди парникових газів та зробити достатній вклад у боротьбу зі зміною клімату.  

Одна з основних цілей – припинення зростання та поступове скорочення викидів  від користування землями. Нижче кілька порад про те, як зменшити викиди парникових газів і не стати свідками кліматичної та продовольчої катастроф в Україні у найближчі роки. 

По-першесільгоспвиробникам варто відмовитися від суто економічного підходу до своєї діяльності. Необхідно перейти до “нульового” (тобто взагалі без оранки) обробітку ґрунту. Або ж до мінімального, але обов’язково використовувати органічні технології такого обробітку.  

По-друге, уряд має розробити політику користування та керування земельними ресурсами, яка б скорочувала площі розораних земель. Насамперед йдеться про землі природно-заповідного фонду, боліт та лісів. Це ті землі,  які були непридатні до розорювання з самого початку. Якщо їх вивести з обробітку, вони поступово повернуться до свого природного стану та почнуть поглинати вуглекислий газ. 

Також з полів на крутих схилах варто зробити пасовища чи сіножаті. У багатьох селах України саме розорювання земель на схилах позбавляє людей місць для випасу худоби. Крім того, це призводить до забруднення агрохімікатами води у ставках та криницях, адже вони стікають схилом з першим дощем. 

Автор: Михайло Амосов – експерт із землекористування ГО Екодія

0

Коментарі

125.05.20, 15:42

Це все фігня, ніхто цим у бідній країні не займатиметься. Бо десь в Україні хтось буде берегти землю собі на збиток, а десь у Індії чи Китаї в небо шуруватимуть із труб мільйони тонн парникових газів.

    227.05.20, 16:47Відповідь на 1 від Nech sa paci

    "А вьі, батенька, оптимист!"

      329.05.20, 12:59Відповідь на 1 від Nech sa paci

      Це все фігня, ніхто цим у бідній країні не займатиметься. Бо десь в Україні хтось буде берегти землю собі на збиток, а десь у Індії чи Китаї в небо шуруватимуть із труб мільйони тонн парникових газів.А хто взагалі займався стратегічним плануванням після 1917 ?
      Хто знищив карпатські ліси?
      Хто хижацьки видобував нафту в Бориславі?
      Хто досуха висмоктав харьківське родовище газу?
      Хто в умовах дефіциту газу палець о палець не вдарив, щоб розбурити Крим?
      Хто додумався побудувати Лисичанський нафтоперегонний завод на 2-метрових
      черноземах, спаскудивши 1000 га. ?

      А щодо парникових газів, то скажіть скільки вулканів ЗАРАЗ "пшикає в атмосферу" та назвіть кількість викидів?

        429.05.20, 16:05Відповідь на 3 від Леонід

        Я написав, що в бідних країнах на екологію забивають болт. Особливо коли це не локальне щось (розливання ртуті абощо), а щось глобальне в ім'я Всього Людства (якісь там парникові гази). Це просто такі реалії.

          530.05.20, 00:39Відповідь на 4 від Nech sa paci

          Я написав, що в бідних країнах на екологію забивають болт. Особливо коли це не локальне щось (розливання ртуті абощо), а щось глобальне в ім'я Всього Людства (якісь там парникові гази). Це просто такі реалії.
          Ну от ми з Вами вже майже порозумілися!
          Залишилось тільки Вам визнати, що операція "коронавірус" - це грандіозний всесвітній фейк, а всі промислові викиди перекриває своїми викидами один вулкан.

          Захисними респіраторами "Лєпєсток", вагою 7гр., за умови ритмічної роботи, українські підприємства здатні забезпечити кожного мешканця, ще й на сусідів залишиться. До речі і ціна буде не 45грн за штуку, а копійок 60 !!!
          Щоправда будь-якому президенту доведеться примусити "любих друзів" трохи стулити пельки

            630.05.20, 12:48Відповідь на 5 від Леонід

            Ми з Вами можемо в чомусь порозумітися, але в кожного — свої погляди.

            Коронавірус — не фейк, захворів лише кожен тисячний (ну накинемо зверху ще пару тисячних безсимптомних), а вже є понад 300 тисяч померлих від вірусу та пов'язаних із ним ускладнень. І це — за карантинних обмежень. Якщо повністю відмінити карантин, медична система захлинеться, а смертність виросте, в т. ч. від інших хвороб, бо нІкому буде лікувати. Зараз в Україні хворіють понад 4 тисячі медиків, які випадають на 3–4 тижні.

              730.05.20, 13:18Відповідь на 5 від Леонід

              Можна роздати дорогі й підігнані під конкретне обличчя респіратори FFP3 та — в ідеалі — спеціальні окуляри, й за умови, що всі їх носитимуть у людних місцях і не чесатимуть брудними руками очі й ніс, можна якось працювати. "Лєпєстка" буде недостатньо. До того ж, наші люди абсолютно не свідомі й ходять у магазинах із масками на підборідді (бачте, їм важко дихати носом). Дехто вірить у рептилоїдів, пласку Землю й те, що вірусу не існує, а вакцинація — це чіпізація Білла Гейтса. Дехто вважає, що він сам — молодий, здоровий і красивий, а тому перенесе хворобу в легкій формі, а те, що може заразити когось старого, хворого й некрасивого, його не колише абсолютно. Саме через це перехід на респіраторний режим у наших реаліях схожий на утопію. Тому, на жаль, без карантину обійтися не можна.

                830.05.20, 13:26Відповідь на 5 від Леонід

                У деяких країнах за допомогою карантину вдалося знизити кількість нових випадків до 0. Вони фактично перемогли епідемію. Принаймні, у першому епізоді боротьби. Там можна послаблювати заходи, бо немає такої небезпеки. На жаль, у нас не додавили до кінця — лише придавили зверху, щоб вірус не сильно розповсюдився. І вийшло ні те, ні се: немає драматичної трагедії, але й немає повної перемоги, небезпека залишається.

                Щодо вулканів. Я не досліджував глибоко це питання, але помітний із космосу смог у густонаселених агломераціях спричиняють не вулкани, а люди. Мені здається, що ми з Вами та наші брати по генокоду спричиняють достатньо впливу на природу, аби в т. ч. змінювати клімат на Землі. Питання лише — наскільки. Більшість науковців кажуть, що достатньо серйозно.