хочу сюди!
 

светлана

41 рік, скорпіон, познайомиться з хлопцем у віці 35-50 років

Сценарії завершення російсько-українського конфлікту

Аналітики "Левіафан" озвучили сценарії завершення російсько-українського конфлікту
Правовий статус окупованих територій, питання освіти і соціального забезпечення - директор Аналітичної групи "Левіафан" Микола Мельник окреслив лише частину гострих проблем, які необхідно вирішити після завершення українсько-російського конфлікту.

Для обговорення цих та інших питань ГО "Аналітична група "Левіафан" зібрала на круглому столі "Окуповані території: візія життя після звільнення" в прес-ценрі "Українських Новин" депутатів, експертів, політологів та юристів .

Першим слово було надано депутату Верховной Ради від фракції "Європейська солідарність" Ахтему Чейгозу. Він вважає неправильним негайне проведення виборів на Донбасі, що передбачає "формула Штайнмайєра", навіть із відведенням військ бойовиків. Пояснює свою позицію тим, що 5 років окупації мали великий вплив на свідомість та психологію людей, і населенню необхідний час, для реабілітації.

Також він додав, що українцям потрібно готуватися до повернення Криму. "Не стільки ставити питання коли це трапиться, скільки кожен день займатися цим планомірно, і бути готовими".

Експерт громадської організації "Слова і діло" Валентин Гладких проаналізував 3 сценарії завершення конфлікту між Україною і Росією.

1 сценарій - програш. Україна беде боротьбу "на рівні" з Росією завдяки допомозі західних партнерів. Залишається питання: втативши цю підтримку, чи зможемо ми й далі вести боротьбу? Гладких переконаний, що це питання суто умоглядне, і відповідь на нього може бути доволі траматичною.

2 сценарій - компроміс. Експерт зазначає, що сценарію компромісу з Кримом він не бачить, тому що територія суто "віджата" - можливий варіант або повернення, або неповернення.

Звертаючись до територій ОРДЛО, необхідно визначити мету України: повернення людей, повернення територій чи повернення людей разом з територіями?

"Принципо важливо усвідомлювати, що насправді війна ведеться на Сході не за території, війна ведеться за державний суверенітет. Мета Росії - обмежити державний суверенітет", - зазначає Валентин.

Гладких побоюється, як би нам не довелося обирати між державним суверенітетом і територіальною цілісністю. Зазначає, що в такому виборі, він надав би перевагу суверенітету. "Краще в ЄС і НАТО без ОРДЛО, ніж з ОРДЛО без ЄС і НАТО", - підсумував він.

3 сценарій - перемога. Росія відчула всю силу української армії, платить 300 трильйонів контрибуцій, усі майбутні покоління росіян будуть спокутувати їхню провину і виплачуватимуть данину, поки українці будуть лежати на пляжі у деокупованому Криму і пити апельсиновий сік. Непоганий варіант, чи не так? Але, чомусь, Гладких сумнівається в його реалістичності.

Потрібно розуміти, що ці сценарії не рівновірогідні, і потрібно тверезо оцінювати ситауцію як всередині країни, так і за її межами.

Далі слово взяв радник Міністра внутрішніх справ Михайло Апостол, який, в свою чергу, нагадав про стетегію "малих кроків" міністра зовнішніх справ Арсена Авакова, в яку входять такі пункти: відведення військ, миротворча місія, утворення державних інститутів на окупованих територіях, реінтеграція, гуманітарне розмінування, відновлення паспортів, інфракстуктури, повернення переселенців і участь у державних виборах.

Державі ж, на його думку, необхідно ухвалити закон про амністію та закон про колаборантів, а також забезпечити комунікаційну стратегію.

Апостол підсумував свій виступ закликом: потрібно не лише говорити, а й діяти!

2

Коментарі

13.10.19, 16:25

Просто зараз в Донецьку йде перепис населення.
Репліки мешканцыв переписувачам:
- Повбивали людей, тепер вцілілих переписуєте...
- Родной язык??? Украинский... и русский.
- Я живу в Украине, ДНР никто не утверждал...

З 2014 року всі донечани обурюються неспрможностю українських ЗМІ "перекричати" в радіо та ТВ ефірах росіян.
Я переконаний що це зрада на вищих рівнях влади

    24.10.19, 20:35Відповідь на 1 від Леонід

    Донецьк і Крим вже ніколи не будуть такими, якими були до 2014-го. Зруйновано найголовніше: психіку взаємовідносин у людей.

      35.10.19, 08:35

      Із усіх пропозицій найбільш реальними виглядають пропозиції А.Авакова Правда вони мають змогу виконуватись якщо керівництво РФ відмовиться втручатися в справи сусідньої суверенної держави Україна. А ось як цього досягти велике питання.

        46.10.19, 20:25Відповідь на 3 від русич91

        Сенс дій за планом Авакова у тому і полягав, щоб витісняти з ОРДЛО віська не провокуючи на значні бої-битви, бо тоді Рефія ударить як в 2008-го по Грузії.

          524.10.19, 08:15Відповідь на 2 від Богдан Бо

          Донецьк і Крим вже ніколи не будуть такими, якими були до 2014-го. Зруйновано найголовніше: психіку взаємовідносин у людей.
          Зруйновано любов до "братів", які виявились далеко не такими, як показували по "ящику" !
          Ви знаєте, що донецькі паркани рясніють антиросійськими гаслами англійською мовою, якої кацапська бидлота не розуміє ?
          Ви знаєте, що пакети з сміттям вивішують на паркани в 2 смуги, синя зверху, а під нею жовта...?
          Ви знаєте, що щороку на українські свята оживають забуті гучномовці в центрі міста і транслюють гімн України ?
          Ви знаєте, що в Донецьку з'являються прапори України інколи на центральних вулицях ?