хочу сюди!
 

Наська)

34 роки, водолій, познайомиться з хлопцем у віці 20-90 років

Усе життя він в Україну вірив...

Не стало останнього політв'язня СРСР

Не стало останнього політв'язня СРСРБогдан Климчак помер на 81-му році життя. Фото:gdb.rferl.org

У Львові на 81-му році життя помер український політв'язень Богдан Климчак.

Свого часу він був останнім радянським політичним бранцем, якого утримували в таборах СРСР. Про це пише "Форпост".

Богдан Климчак народився 22 липня 1937-го в селі Себечів на Львівщині. Уперше за ґрати потрапив у 20 років —наступного дня після закінчення навчання у Магаданському гірничому технікумі. На Далекому Сході відбувала заслання вся його родина.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сенцов голодує 43-й день: адвокат довів, що у в'язня українське громадянство

Вдруге його засудили 18 червня 1979-го – до 15 років таборів суворого режиму і 5 років заслання. У звинуваченні зазначалося: "Проводив антирадянську агітацію і пропаганду, зрадив батьківщину".

Загалом Богдан Климчак відбув за ґратами 17 років і 40 днів. Крім цього, ще 8 років — на спецпоселенні. Серед його співв'язнів були ідеолог ОУН Петро Дужий, Герой України Степан Хмара, відомий російський демократ Сергій Ковальов. Під час ув'язнення у Мордовії у сусідній з ним "зоні" карався Василь Стус.

1990-го постановою пленуму Верховного Суду УРСР засудження Климчака за політичними статтями визнали безпідставним. Його дії перекваліфікували у незаконний перехід кордону без антирадянської мети, за який передбачені 3 роки позбавлення волі.

Отримавши свободу, Богдан Климчак демонстративно відмовився від радянського паспорта. А коли в прокуратурі йому запропонували подати заяву на реабілітацію, не зробив цього. Він пояснив відмову так: "Я не хочу отримувати подачку з рук тих, хто мене позбавляв волі за мою любов до України".
Не шанував він і сучасну політичну еліту, а нинішні націоналістичні партії України називав "колаборантами злочинної влади". 1999 року Богдан Климчак вийшов із Товариства політв'язнів та репресованих саме через співпрацю із владою.

6

Коментарі

125.06.18, 21:01

Вічна пам’ять Герою

    225.06.18, 21:29

    Хай живуть у віках імена Богдана Климчака, Олекси Тихого, В`ячеслава Чорновола і всіх інших борців за Честь, за Волю народу України. Та багато ще бидла серед мешканців України. Сьогодні на виїзді з Дніпра авто збило військовослужбовця, приїхали порліцейські, відтягнули збитого солдата з дороги і не надавши медичної допомоги поїхали геть! Покинувши покаліченого на узбіччі! Чотири години пролежав під палючим сонцем поки мимо проїжджала сестра Надії Савченко Віра і викликали швидку та поліцію.

      325.06.18, 23:04

        428.06.18, 10:55

        Вічна пам'ять!!!

        ***нинішні націоналістичні партії України назвав "колаборантами злочинної влади"*** так воно насправді і є!!!