хочу сюди!
 

Alisa

39 років, водолій, познайомиться з хлопцем у віці 34-46 років

На Тернопільському ставі відкрили літній сезон



У Великодню неділю, 8 квітня 2018 року, в Тернополі відкрили літній сезон курсування теплоходу по Тернопільському ставі. Далі докладніше про це розповість "Тернопіль".

На Тернопільському ставі відкрили літній сезон курсування, як кажуть тернополяни, "катеру". Але, чесно кажучи, це не катер, а теплохід і називається він "Капітан Парій". А ближче до літа вийде ще один катер (також теплохід) - "Герой Танцоров".

І це чудова нагода прогулятися по Тернопільському ставі як у вихідні, так і в будні дні. А також провести екскурсію, адже Тернопільському ставу приблизно стільки ж років, як і місту Тернополю. Тому що засновник Тернополя - польський шляхтич Ян Амор Тарновський, - який побудував фортецю, ще у 1548 році отримав документи щодо будівництва греблі та створення ставу. Так, за його керівництва збудували озеро в заплаві річки Серет. Ця водойма несла оборонне значення та забезпечувала від нападів турків і татар.  

Під час Другої світової війни Тернопільський став був цілковито знищений. Але у 1956 році  ХХ століття тогочасна міська влада почала відновлювати Тернопільський став. У той час будівельні організації збудовали нову греблю, в якому рівень води став вищим, ніж раніше, а озеро зайняло значно більшу площу і становило понад 300 гектарів. 

Також тоді Тернопільський став перейменували на Комсомольське озеро. Бо відновлювали водоймище не тільки будівельники, а й молодь Тернополя, а в 50-х роках минулого сторіччя ця молодь була майже вся комсомольцями. Проте 1992 року відновили історичну назву - Тернопільський став, який також називають Тернопільським озером.

Крім того, 1968 року на Тернопільському ставі з'явився теплохід "Герой Танцоров", що назвали його на честь одного із воїнів Тернополя, який визоляв Тернопіль у Другій світовій війні, - Григорія Танцорова. Судно збудували у 1963 році в Білорусі.
Також 1965 року на Тернопільському озері з'явився трохи менший теплохід, який має тепер назву "Капітан Т. Г. Парій".

Треба нагадати мешканцям нашого міста, що теплоходи, які курсують Тернопільським озером, в наший час зазнали капітального ремонту. В них замінили більшість деталів виробництва "koda 9Tr" та багато інших деталей вітчизняних та зарубіжних компаній.

3

Коментарі

110.04.18, 20:13

Давно то було, але катався зі сім'єю. Гарне місто Тернопіль. Могло б стати укрїнським варіантом Дісней-ленду, але то багато розумних людей треба разом зібрати, як колись на "Сатурні" та "Оріоні" усе могли обладнати.

    210.04.18, 20:26Відповідь на 1 від Богдан Бо

    ну, катер на Тернопільському озері є одним із знакових символів міста

      310.04.18, 21:30Відповідь на 2 від TatianaR

      Ваша правда, але хочеться більшого за стільки років.

        411.04.18, 09:47Відповідь на 3 від Богдан Бо

        Ваша правда, але хочеться більшого за стільки років.
        також у нас кладуть бруківку та відкривають для туристів пілземелля

          511.04.18, 14:58Відповідь на 4 від TatianaR

          Кладуть та відкривають