хочу сюди!
 

Ліда

50 років, водолій, познайомиться з хлопцем у віці 46-56 років

Герої України - Мазепа І.С.

Іван Степанович Мазепа (20 березня 1639 — †21 вересня 1709) — гетьман Козацької держави в 1687—1709 рр. Спочатку вважав можливою співпрацю з Москвою, але політика Петра I в Україні в період Північної війни призвела до розриву Мазепи з Росією. У 1708 р. уклав угоду з Карлом XII про приєднання до антимосковської коаліції. Після поразки шведської армії під Полтавою емігрував. Помер у Бендерах, похований у Галаці.

Найбільш автентичним зображенням І.Мазепи є "портрет з родинної збірки Бутовичів":



По розпорядженню Петра I, Московська православна церква оголосила анафему Іванові Мазепі. Обурений незалежною від Імперії поведінкою Мазепи разлючений Петро І навіть заочно нагородив Мазепу медаллю Іуди, яку було створено в єдиному екземплярі у 1709 році:



Рішення Мазепи відмовитись від союзницьких стосунків з Московією досі розглядується офіційною російською (як раніше і царистською, і радянською) історією як зрада і порушення Переяславської угоди. За часів перебудови 1986—1991 рр. в СРСР уперше були дозволені публікації з іншою трактовкою дій гетьмана. Після проголошення незалежності Україною 1991 року, I.C.Мазепа став національним героєм в офіційних історичних дослідженнях, підручниках і центральних мас-медіа. До цього часу Російська православна церква та Українська православна церква (Московського патріархату, яка до речі знаходиться на вул. ім. Мазепи ) анафему не зняли. Тому в Києво-Печерській лаврі Мазепу досі піддають анафемі, а у Михайлівському монастирі моляться за упокій його душі. Шана Мазепі знайшла віддзеркалення і на українських грошах в т.ч. й на срібній монеті:


68%, 36 голосів

32%, 17 голосів
Авторизуйтеся, щоб проголосувати.
18

Коментарі

Гість: Аарон Ронин

113.02.09, 13:17

"Шана Мазепі знайшла віддзеркалення і на українських грошах в т.ч. й на срібній монеті" - это я так понял был тонкий намек на иудины серебрянники

    213.02.09, 13:18

    хорош чувак был

      313.02.09, 13:20

      Мазепа видатний і славетний гетьман, правда аристократ був на всю голову

        413.02.09, 13:33

        Предатель, он и есть предатель, хоть его именем улицу назови, хоть нет

          Гість: The Wolf

          513.02.09, 13:43

          Иуда он во все времена остаётся иудой.......
          Предательство не чем нельзя замазать, как бы не тужились современные идеологи и историки...
          Может готовят почву для будущих иуд?

            613.02.09, 14:02

            Человек, нарувший присягу не имеет морального права на какие-либо признания. В лучшем случае о нем просто молчат...Присяга предусматривает ответственность за ее нарушение. Сумел принять и отказаться - сумей принять презрение. так будет честно.
            Если мы возводим в ранг героев - клятвоотступников - к хорошему это не приведет. разве мало было других, более достойных личностей?

              Гість: vsenamalna

              713.02.09, 14:12Відповідь на 6 від Коринфянин

              Человек, нарувший присягу не имеет морального права на какие-либо признания. В лучшем случае о нем просто молчат...Присяга предусматривает ответственность за ее нарушение. Сумел принять и отказаться - сумей принять презрение. так будет честно.
              Если мы возводим в ранг героев - клятвоотступников - к хорошему это не приведет. разве мало было других, более достойных личностей?

              ты прав чувак, реально прав,с человеческой, мужской и вселенской точки зрения, то было классическое предетельство. Если бы прозвучало Петя Сагайдачный, да, базару нет, реальный был черт, рызпект

                813.02.09, 14:19Відповідь на 6 від Коринфянин

                Так у нас президент и многие высшие чины клялись на верность Коммунистической партии..., потом, ничуть не смутившись, отреклись от своей клятвы, и ныне гордо обличают эту партию во всех грехах

                  913.02.09, 14:49Відповідь на 7 від Гість: vsenamalna

                  да разве только Сагайдачный? Можно экспромтом с десяток достойных ребят найти. Настоящих мужиков, войнов и политиков.

                    1013.02.09, 14:50Відповідь на 8 від Put-nick

                    ну да, ну да. И некоторых из нынешних то же уже на деньгах стали печатать. "Дурной пример - заразителен". Видать под себя идеолгоию готовят...Грустно это все...

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      3
                      5
                      попередня
                      наступна