хочу сюди!
 

Natalia

43 роки, близнюки, познайомиться з хлопцем у віці 35-50 років

Тюрма,тюрма.Фірташ на валізах:політичні зв’язки-остання соломинк

Дімон Фірташ

Мільярдер Дмитро Фірташ - за крок до видачі Сполученим Штатам. Після понад трирічної тяганини майже всі перепони на цьому шляху знято. Все впирається у підпис міністра юстиції Австрії.

Про це повідомляє DW.

Для одного з найбагатших українських євреїв Дмитра Фірташа наближається "Час Ч". Після того, як віденський суд ухвалив рішення не видавати олігарха Іспанії, де його підозрювали у відмиванні грошей, епопея щодо його екстрадиції наближається до розв'язки. Якщо прокуратура Відня не подасть з ініціативи іспанських колег апеляцію на рішення першої інстанції, воно набере чинності не пізніше, ніж за два тижні. Таким чином питання, якій саме країні видавати бізнесмена з України, вже практично знято. У прокуратурі поки не коментують, чи буде апеляція. Водночас, заперечувати проти рішення суду було би абсурдним: підставою для відмови був той факт, що Іспанія з квітня не відповіла на жоден запит з Австрії з проханням конкретизувати обставини підозри проти Дмитра Фірташа. Іспанська справа фактично розвалилася: зокрема, з бізнес-партнера олігарха Хареса Юссефа, якого іспанські правоохоронці називали "правою рукою Фірташа", кілька місяців тому остаточно зняли всі обвинувачення.

Адвокати Фірташа як могли відтягували екстрадицію, постійно подаючи різноманітні скарги і клопотання. Іменита команда юристів на чолі з колишім міністром юстиції Австрії Дітером Бомдерфером (Dieter Bhmdorfer) не здається і зараз. Зокрема, захист днями подав скаргу до Верховного суду Австрії, вимагаючи поновити розгляд справи. Адвокати заявляють, що рішення про припустимість екстрадиції українця до США було ухвалене "з політичних мотивів і з порушенням фундаментальних прав людини".

Водночас, як повідомили DW у суді, ця скарга не зупиняє виконання ухваленого у лютому Вищим земельним судом Відня у кримінальних справах рішення про припустимість екстрадиції до США, де його підозрюють у корупції. Отже, Дмитро Фірташ може бути будь-якої миті виданий Сполученим Штатам, щойно стане відомо, що прокуратура не подала апеляцію в іспанській справі. Якщо це все ж таки станеться, це буде вже останнім кількамісячним відстроченням для Фірташа.

Останнє слово, зрештою, за міністром юстиції Австрії Вольфґанґом Брандштеттером (Wolfgang Brandstetter). За законом, саме міністр юстиції ухвалює рішення, чи видавати підозрюваного іншій країні. Ситуація доволі делікатна для міністра. Адже він ризикує потрапити під підозру політичного впливу у питанні Фірташа. Відомо, що в українського олігарха є непогані зв'язки в правлячій Австрійській народній партії (АНП). Зокрема, ключову роль в його іміджевому проекті - "Агенції з модернізації України" - відігравав колишній віце-канцлер Австрії, один з лідерів АНП Міхаель Шпіндельеґґер (Michael Spindelegger). Робив він це не безкоштовно: гонорар досі невідомого обсягу, за інформацією австрійського видання News, надійшов на рахунки компанії Spindelegger Consulting GmbH, співзасновником якої є колишній австрійський віце-канцлер.

Міністр юстиції Брандштеттер - друг і протеже Шпіднелеґґера. Саме голова Агенції з модернізації України, будучи віце-канцлером, 2013 року запросив свого друга Брандштеттера - на той момент безпартійного - обійняти посаду міністра юстиції. З ініціативи іншого спільного друга Себастіана Курца (Sebastian Kurz), який нині є міністром закордонних справ і кандидатом у канцлери від АНП, Брандштеттер став віце-канцлером. Це сталося попри опір канцлера соціал-демократа Крістіана Керна (Christian Kern).

Зв'язки впливових членів АНП з Дмитром Фірташем вже навіть стали предметом внутрішньополітичної боротьби в Австрії, де невдовзі мають відбутися парламентські вибори. Канцлер Крістіан Керн нещодавно у своєму відеозверненні звинуватив Австрійську народну партію у тому, що вона "утримує радників, які надають консультації сумнівним українським олігархам". Керн мав на увазі PR-консультанта Фірташа Даніеля Каппа (Daniel Kapp). Капп має тісні зв'язки з ключовими особами в АНП. До роботи на українського олігарха він, зокрема, був речником і асистентом лідера Австрійської народної партії Йозефа Прелля (Josef Prll), чиїм протеже у політиці, у свою чергу, був Міхаель Шпіндельеґґер.

Сам же Вольфґанґ Брандштеттер до своєї політичної кар'єри мав цікаву фахову біографію. Багато років він був адвокатом і довіреною особою зятя казахського президента Рахата Алієва. Опальний казахський олігарх переховувався у Відні від слідства після того, як потрапив у немилість. Брандштеттер, згідно з численними повідомленнями австрійських ЗМІ, будучи з 2007 по 2011 рік адвокатом Алієва, отримав через офшорні фірми від казахського втікача сотні тисяч євро за свій захист від екстрадиції до Казахстану.

При цьому Брандштеттер був більше, ніж просто захисником казахського олігарха. Зокрема, Алієв деякий час навіть був прописаний у маєтку Брандштеттера. Крім того, в одній з компаній Алієва у Ліхтенштейні нинішній міністр юстиції був певний час членом спостережної ради. Брандштеттер тривалий час був під вогнем критики ЗМІ через свою суперечливу роль у справі Алієва. З новою силою критика посипалася на міністра після того, як "Панамські документи" пролили світло на роль Брандштеттера в офшорних операціях казахського втікача.

Відповідно до закону, питання екстрадиції міністр юстиції вирішує "враховуючи державні інтереси і міжнародні правові зобов'язання". Міжнародними зобов'язаннями в даному випадку є угода про екстрадицію зі США. У чому полягають інтереси Австрії щодо того, чи видавати Фірташа, чи ні - питання суто політичне. Не виключено, що справа українського олігарха ще стане предметом політичних спекуляцій. З огляду на делікатність теми, вирішення долі Дмитра Фірташа може бути відкладене на період після виборів, які відбудуться 15 жовтня.

Якщо Фірташ потрапить у Сполучені Штати, він спробує торгуватися з американським правосуддям давши покази проти свого ділового партнера - олгарха Порошенка, що він вже зробив у Австрійському суді, визнавши, що погодив у 2014 році кандидатуру Порошенка з російським диктатором Володимиром Путіним і таким чіном допоміг йому захопити владу в Україні.

Микола Крамольник

2

Коментарі

12.09.17, 18:32

Ох и жадные ж австрияки!