хочу сюди!
 

Инна

43 роки, овен, познайомиться з хлопцем у віці 37-54 років

Згадати і обдумати: Наталія Яресько

Яресько розповіла про свій план дій, якби її призначили прем'єр-міністром



Наталія Яресько

Колишній міністр фінансів України Наталія Яресько говорить, що "не щаслива, що пішла" з посади. Каже, що було чимало планів, які залишилися нереалізованими. Вона також мала ідеї, щоб змінила, аби її призначили прем'єр-міністром. Щоправда, це крісло тоді дісталося Володимиру Гройсману.

Крім того Яресько сказала, що не розриває зв'язків з Україною і не продає свій будинок, в якому жила всі ці роки. Про це вона розповіла в інтерв'ю "Новому времени".

Зазначимо, що Яресько стала виконавчим директором Ради з фінансового управління і контролю. На цій посаді має сприяти реструктуризації боргів та відновленню фінансової стабільності Пуерто-Рико. А для цього планує скористатись досвідом, набутим в Україні.

ПРО ЗВІЛЬНЕННЯ

"Важко дійсно було, я ніколи в житті так напружено не працювала, 24 години на добу 7 днів на тиждень. Проблем було так багато, що ти вирішуєш вчорашні проблеми, а тебе вже чекає черга сьогоднішніх проблем. І все ж мені сподобалася ця робота, мені сподобалося працювати на благо країни", - сказала Яресько.

Загальною причиною втоми було те, що уряд майже не мав підтримки парламенту восени 2015 року. А приходити на роботу і виконувати якісь дрібниці, не вирішуючи актуальних проблем - це демотивує, наголосила Яресько.

ПРО МОЖЛИВЕ ПОВЕРНЕННЯ У ВЕЛИКУ ПОЛІТИКУ

"Я не знаю на яких умовах я повернуся. Мені не потрібні охорона, водії і статус. Це взагалі не мої цінності. Мені важливо робити щось. І якщо з'явиться посада, на якій можна робити і бути ефективною, змінювати і рухатися до мети, ефективно взаємодіяти з колегами, я з готовністю її прийму", - заявила Яресько.

ПРО УСПІХУ УРЯДУ ЯЦЕНЮКА ТА ПОЛІТИЧНІ ІГРИ

"У газовій галузі більше немає посередників, а ви пам'ятаєте, що за 25 років України посередників було безліч, деякі сидять в Каліфорнії у в'язниці. Ми зняли це питання взагалі. Коли ми підняли тарифи населенню, а вже новий уряд зрівняв їх із тарифами для промислових підприємств, інтереси певних людей очевидно постраждали. Адже багато підприємств працювали за зниженими тарифами, ще й отримуючи дотації від уряду", - сказала Яресько.

Коли Україна перейшла на скасування спецрежиму оподаткування для аграрного сектору, то з десяток агрохолдингів втратили конкретні суми, тож почали сильно опиратися.

Яресько наголосила, що тоді потрібно було об'єднатися і з президентом, і з прем'єром і сказати, що криза минула й слід працювати за таким-то сценарієм. Але такої можливості ніхто не дав.

"Спочатку нам дали працювати, тому що криза була настільки великою, що політики казали просто: врятуйте, будь ласка, врятуйте! А коли ми з прірви вийшли, і стало очевидно, що стабілізація ось-ось настане, тоді вирішувати важливі питання знову стало складно, все миттєво політизувалося", - уточнила Яресько.

Політики сильно вставляли палиці в колеса реформ. Особливо з вересня 2015-го. Зокрема, політичні інтереси почали сильно впливати на просування проекту податкової реформи. Коаліційний уряд з представниками всіх партій запропонували певний варіант реформи, пішли з ним на Національну раду з реформ за участю президента, президент схвалив реформу, а далі вона не пройшла парламент, бо є дуже багато різних інтересів.

"А далі - більше. Ми подали законодавство про легалізацію азартних ігор і відразу виникли ті, чий інтерес - не дати їх легалізувати", - додала Яресько.

Складно нині дається робота над реформою охорони здоров'я в. о. міністра Уляні Супрун, проти якої грають і фармкомпанії, і сама система охорони здоров'я.

"Повторюся, це нам перші дев'ять місяців дали повний карт-бланш. І те, що ми зробили кілька важливих кроків всупереч особистим інтересам впливових політиків, – наш великий успіх", - наголосила Яресько.

ПРО ТЕ, ЯКБИ СТАЛА ПРЕМ'ЄРОМ

"Якщо системно попрацювати з усім, що я перерахувала, побачите зростання. Звичайно, у мене був план, певне уявлення про майбутній уряд, і я зробила підготовчий обсяг роботи. Я б точно скоротила склад уряду. Всієї цієї перевантаженою системою сьогодні складно управляти, а ще величезний чиновницький апарат створює щедрий ґрунт для корупції. Сконцентрувалася б на тих речах, які дають швидкий і видимий для жителів країни результат. Я знаю, що такою ж логікою керується і нинішній прем'єр Володимир Гройсман", - сказала Яресько.

Також працювала б зі зміною механізмів фінансування освітньої сфери і охорони здоров'я, які вважає неефективними сьогодні.

"І дуже рада, що медична реформа зараз набирає хід", - сказала екс-міністр фінансів.

Яресько нарікає на неможливість (коли була при владі) займатися паралельним важливим процесом - "давати людям розуміння того, чому все, що робиться, важливо і цінно, чому болісні жертви були не марні. Боротися за серця і голови людей в країні - переконувати, доводити - ось, що важливо зараз. Тому що вже сьогодні ми втратили час і дали фору популістам з їхніми особистими інтересами".

Державі важливо переукласти контракт з власними громадянами, щоб не втратити їхню довіру, яка постійно падає.

"Я перш за все кажу про людей, яким зміни в країні потрібні, тому що боротися з корупцією можна тільки, якщо є ті, хто вірить у боротьбу з корупцією. Якщо люди цинічні та песимістичні, боротися з корупцією немислимо важко", - вважає Яресько.

В Україні незворотно прибрані посередники з газової галузі, в той же час, країні потрібне більш стрімке економічне зростання, і 3% на рік явно не достатньо навіть для того, щоб повернутися до колишнього рівня добробуту. Крім того, так і не відбулася приватизація держпідприємств.

"А приватизація - уже не стільки питання грошей, скільки можливість сказати світу: держава більше не займається цим дивним бізнесом. Звичайно, є невеликий відсоток підприємств, які не підлягають приватизації, але ж більшість може більше не обтяжувати державу. Вони, як правило, збиткові й продовжують витрачати державний ресурс. З точки зору будь-якого нормального бізнесмена - це повний нонсенс", - сказала Яресько.

Слід запустити ринок землі.

"Ми не станемо нормальною демократією, поки частина земель не буде доступна для продажу, але популісти вже підгортають цю тему, погрожуючи розпродажем України. Навіть у Росії частина земель доступна для продажу, а в Україні – ні, ми втрачаємо величезну кількість інвестицій. Якщо системно попрацювати з усім, що я перерахувала, то ви побачите економічне зростання реальне, відчутне", - запевнила Яресько.

ПРО РОБОТУ УРЯДУ ГРОЙСМАНА

"Якщо дивитися на цифри і графіки Vox Ukraine (неурядова експертна організація), то зрозуміло, що темп реформ надзвичайно повільний, але при цьому складно звинувачувати уряд, він робить багато - парламент робить мало", - сказала Яресько.

Вона бачить у багатьох чиновників і політиків енергію і бажання рухати країну вперед, але їх обмежує і серйозно пригнічує відсутність політичної єдності.

"Робота над реформами в терміновому порядку постійно гальмується через політичні мотиви, особисті інтереси і популізм", - наголосила Яресько.

Відновлювати фінансову стабільність в Пуерто-Рико буде Наталія Яресько


https://tsn.ua/politika/yaresko-rozpovila-pro-sviy-plan-diy-yakbi-yiyi-priznachili-prem-yer-ministrom-904840.html
  
3

Коментарі

131.03.17, 03:24

***було чимало планів, які залишилися нереалізованими***
Ай-яй-яй, яке Страшне Горе = НЕ ДАЛИ ДОГРАБУВАТИ КРАЇНУ...

    231.03.17, 11:20

    Відновлювати фінансову стабільність в Пуерто-Рико буде Наталія Яресько Вона-наступний президент України, а не "вічно працююча" пропутінська Тимошенко.

      331.03.17, 16:21

      ?Viktor Sizon? до Патріоти України - єднаймося

      .Из интервью Абромавичюса:
      -Господин министр, говоря об украинской экономике, вы бы сказали, что стакан наполовину полон или наполовину пуст?
      -Я бы сказал, что стакан украли еще вчера.

        431.03.17, 21:33Відповідь на 2 від VChmyriov

        Відновлювати фінансову стабільність в Пуерто-Рико буде Наталія Яресько Вона-наступний президент України, а не "вічно працююча" пропутінська Тимошенко.
        Вдячний за цей позитивний комент, але не думаю, що Порошенко на 2-й термін не піде і не пройде в президенти. Яресько з нашими не справиться, тому що багатьох речей навіть не уявляє з нашої економіки в тіні.

          531.03.17, 21:35Відповідь на 1 від Богдан Ляшко

          ***було чимало планів, які залишилися нереалізованими***
          Ай-яй-яй, яке Страшне Горе = НЕ ДАЛИ ДОГРАБУВАТИ КРАЇНУ...

          Ну прямо "счетовод Вотруба" з кабачка "13 стульев"

            631.03.17, 21:48Відповідь на 5 від Богдан Бо

            ***було чимало планів, які залишилися нереалізованими***
            Ай-яй-яй, яке Страшне Горе = НЕ ДАЛИ ДОГРАБУВАТИ КРАЇНУ...
            Ну прямо "счетовод Вотруба" з кабачка "13 стульев"
            Я вообще-то НЕ счетовод, а Руководитель Полетов!
            Но я и без счет ВИЖУ, ка ГРАБЯТ и РАЗВАЛИВАЮТ МОЮ Украину местные ЖИДЫ вместе с "ЗАЛЁТНЫМИ" ЖИДАМИ!
            А ты разве не видишь?