хочу сюди!
 

Ксюша

44 роки, овен, познайомиться з хлопцем у віці 43-50 років

Ретроградна реформа



Ретроградна реформа

Давно займаюся темою комунального господарства, перепрошую: комунальної безгосподарності. Зокрема майже на абсолютне «Слава!» я зустрічав колись закон про так звані «кондомініуми» або ще їх називають «об’єднання співвласників багатоквартирного будинку» (ОСББ). Сподівався на справді кардинальну зміну в житловому сегменті України, але коли копнув глибше, то копнув цей закон і все пов’язане з ним, бо то виявилось підставою, псевдореформою. Чому? А дуже проста причина: головним гаслом цього так званого «реформаторства» є спільне господарювання над своїм будинком його мешканцями без посередництва осоружних жеків або інших подібних комунальних підприємств, які обдирають і оббирають мешканців будинків, не надаючи фактично їм послуг, за які начисляють чималу оплату за квартиру, а якщо точніше: за кожен квадратний метр квартири! Чомусь люди тупо не хочуть розуміти, що де освітлення в їх під’їзді і підвалах, прибирання під’їздів та прибудинкової території, врешті і вивіз сміття – і де квадратний метр їхньої квартири! Сплачувати за так зване «комірне», яке складають наполовину і навіть більше послуги, що абсолютно не стосуються суто їх помешкання, – є що найменше безглуздо. Але так є! Візьміть і порахуйте самі, врешті-решт! Скільки вийшло і за що? Отож бо і воно! В ОСББ робиться все за аналогічною схемою! Обгортка в цукерки дуже приваблива, а насправді власник квартири вступаючи до ОСББ добровільно віддає свою квартиру як пайовий внесок і фактично позбавляється повноцінної приватної власності на неї. Нагадати шановному панству, як називалася за радянської влади подібна спільна-колективна власність? Нагадую: це є КОЛГОСП. Далі продовжувати? Хто мало знає про всю «принадність та ефективність» колгоспів – той нехай відновіть інформацію від сільських і навіть міських старожилів. Правління колгоспу жирувало, а все інше поспільство – стогнало і нічогісінько не могло змінити.
Радянська влада на чолі з комуністами добре зналася, як створити умови, щоб всі управлінські та особисті проблеми перекласти виключно на звичайних людей, а всі прибутки привласнити виключно собі, для чого і придумали колгоспи. Наші горе-реформатори вирішили реанімувати цей самий колгоспний принцип в комунальній сфері сьогодення. Самі подумайте: нащо створювати комунальні підприємства, утримувати і ще й нести відповідальність за їх діяльність, коли можна просто збирати грошики від ОСББ і ні за що не відповідати – геніальна система здирництва! Мені заперечують, що стільки гарного говорять зі ЗМІ про ОСББ, а я відповім, що і колгоспи навіть зараз багато є бажаючих вихваляти, а під час їх запровадження – і поготів хвалили аж ну. Перепрошую, але невже з ОСББ в Україні все так на 100 % гарно? Звичайно, що ні, але почути про це неможливо, бо не кажуть ніде. Хіба що по мережі БіБіСі (бабця бабці сказала), тобто в приватних розмовах. Ще можна почути в судах при розгляді справ про шахрайства керівництва ОСББ, чим українські ЗМІ чомусь (?!) зовсім не цікавляться. Якби система ОСББ була насправді для пересічних людей, а не для корисливих бл… ( інакше кажучи: різноманітних шахраїв), то вона сама б давно розповсюдилась, а не з таким надривом повзла десятки років.
Статистики детальної по ОСББ немає окрім суто кількісних підрахунків, але я за власними дослідженнями вияснив, що в Україні основний масив ОСББ складають новобудови і знаєте чому? Ніколи не здогадаєтесь! Загадка має зовсім несподівану розв’язку: бо серед мешканців квартир в новобудовах обов’язково знайдуться і слідчі з МВС чи Прокуратури, і судді, і депутати, і ще багато таких, хто легко вичислить і легко так би мовити «голову відірве» у керівництва ОСББ, якщо воно почне їх обкрадати. В новобудовах пересічний українець не проживає. Пересічний українець проживає в «старобудовах» і при створенні ОСББ він опиняється в руках його правління повністю беззахисним, тому що місцева влада не має повноважень втручатися у внутрішню діяльність колективних товариств і розбиратись щодо всіх їх рішень, або скоріше просто не бажає тим перейматись. Коли ж опоненти починають мені доводити, що можна елементарно скликати загальні збори і переобрати правління ОСББ, то я з наївним виразом запитую: – Згідно закону така норма існує, але там нічого не сказано, де проводити збори співвласників ОСББ. Наголошую: ДЕ проводити ці загальні збори? Щоб від кожної квартири був представник. Відповідаю: а ніде! Все, шановні, скінчилось ОСББ! Починається колгосп! А як інакше називати оті спорадичні збіговиська коло будинку на ногах під шум-гам звідусіль? Що можна обговорити та вирішити під відкритим небом без належних умов? Навіть не уявляю. Що тоді робити? Проводити збори на даху? В підвалі? В одному з під’їздів? Не смішно. Отже треба орендувати актовий зал? Можна, звичайно, за рахунок збільшення квартплати чи окремих внесків, але чи то всіх влаштує? Певен, що ні. І чи є він поблизу такий місткий актовий зал? Особливо мені цікаво уявити, щоб правління ОСББ оплатило за оренду якогось залу і проводило збори, знаючи наперед, що ними мешканці незадоволені і їх зможуть переобрати…
Тема спільних зборів всіх учасників ОСББ є одною з підступних прогалин в українському законодавстві, яка в реальному житті знайшла вихід у системі спільної згоди співмешканців по ОСББ, яка тотожна команді в комп’ютері «за замовчуванням». В кожному будинку є певна кількість активних людей десь в межах 10 % від основної маси мешканців, що господарюють в будинку, обирають правління і контролюють його, а всі інші з тим просто мовчки погоджуються, якщо то є в межах дозволеного. На моє прохання всіх хвальків з успішних (з їх слів) ОСББ ніхто не зміг назвати факту проведення спільних зборів за участі принаймні 2/3 співмешканців і частотою хоча би раз на квартал. Хоча якщо йти за змістом закону, то по закінченні кожного місяця повинні бути загальні збори співмешканців ОСББ зі звітом правління і затвердженням квартплати з ухилом до її зменшення за рахунок економії і правильного управління. На диво у більшості ОСББ квартплата не менша, а то і більша за загальну комунальну, що особливо відбиває бажання вступати до ОСББ у багатьох громадян. Є проста істина: хороше рекламувати не потрібно – воно саме себе поширить.
Завершуючи тему деструктивної законодавчої бази стосовно ОСББ я б дуже хотів його вдосконалення принаймні через обов’язкове щомісячне анкетування активного формату впливу на правління від кожного власника квартири по ОСББ. В ідеалі має бути постійний інтерактивний контакт, контроль і вплив через засоби зв’язку поміж співвласником і правлінням ОСББ. Ще я дуже сподіваюсь, що намічена нарешті ідея конкуренції у комунальному господарстві як за введенням системи з окремими управляючими, так і з потужними управляючими компаніями, буде належно і всебічно підготовлена в законодавчому плані, отже не буде мати подібних «ляпів» як зі загальними зборами ОСББ, або інше тому подібне законодавче лукавство від наших вже чесних і розумних народних депутатів у Верховній Раді України.

Богдан Гордасевич
м. Львів
03.10.2016 р.

Кондомініум (лат. con — разом і dominium — володіння) — співволодіння, спільне володіння.

    спільне володіння і управління однією і тією ж територією двома або більше державами.
    спільне володіння єдиним об'єктом, найчастіше будинком, але також і іншим нерухомим майном.

3

Коментарі

19.11.16, 03:56

Коли вже опублікував свій матеріал і фотку, то раптово виявив нижче матеріал про товариша, який мені не товариш, - тобто Ульянова-Леніна. Ну і моя прикольна на мою думку фотографія дуже нагадує іншу, але то вже для знавців. Не маю бажання її тиражувати. Інша справа, що я справді вивчаю твори Леніна не менше за твори Маккіавелі.

    210.11.16, 12:26

    Справа в тім, що коли Ви володієте квартирою (чи частиною) в багатоквартирному будинку, то Ви також є співвласником усіх приміщень цього будинку, окрім чужих квартир. Також виділяється прибудинкова територія, на якій можна робити все, що потрібно жителям будинку. Тому Ви частково відповідальні за це майно, так само, як і можете з нього мати якийсь зиск (наприклад, від кіоску, що стоїть на прибудинковій території).

    ОСББ (кондомініум) треба відрізняти від кооперативу. У другому дійсно власність на квартиру обмежена. У кондомініумі Ваша квартира є лише Вашою власністю, а інше майно є спільним.

    А конкретний Закон про ЖКГ дійсно є дебільним. Але це не через те, що ОСББ є неправильною формою господарювання, а через те, що деякі розумники гальмують розвиток ОСББ.

      310.11.16, 12:27Відповідь на 1 від Богдан Бо

      https://www.youtube.com/watch?v=V2kyYjXX8Os

      https://www.youtube.com/watch?v=QkFaJ08hZMM

        410.11.16, 12:34Відповідь на 1 від Богдан Бо

        У тих будинках, де живуть якісь шишки, часто створюють ОСББ через те, що цим шишкам легше продавити всі правильні рішення про створення ОСББ. Їм у БТІ дадуть усі потрібні документи тощо.

        У нових будинках частіше створюють ОСББ через те, що власники квартир є більш молодими, багатими, тверезими та активними, ніж пенсіонери й алкаші у хрущівках.

        Тарифи у правильних ОСББ, особливо в нових будинках, є нижчими. І під’їзди миють там краще. У старих будинках треба виділяти кошти на ремонти, аби будинок не завалився.

          510.11.16, 12:36Відповідь на 1 від Богдан Бо

          Є ще неправильні (фіктивні) ОСББ, які створюють забудовники й якими потім шантажують, аби власники квартир платили дорого за комунпослуги.

          Так чи інакше, ОСББ — ЦЕ НЕ КОЛГОСП І НЕ КООПЕРАТИВ.

            610.11.16, 13:54Відповідь на 5 від Nech sa paci

            Дуже вам вдячний за коментарі, але ви обминули головну тему: де мають проводити загальні збори і то досить регулярно члени ОСББ?
            А ось щодо забудовників, то ви нагадали мені одну історію, яку напевно що варто описати.

              710.11.16, 15:20Відповідь на 2 від Nech sa paci

              мені довелось звертатися до прокуратури щоб ЖКГ уклав зі мною договір на обслуговування. Така війна відбувалась з усіма установами, водоканал у 2014 тричі подавав на мене у суд, стоїть лічільнік і вони хотіли щоб я зняв його і на перевірку кажу вам потрібно і знімайте- але вони незнімали а нароховували борг. Останній суд відбувся у серпні 2014-на суду кажу хто вони? у мене з ними ні яких відносин немає по документам. відхилив іхній позов. але з досвіду кажу оточення дивилась на мої дії як на виставу-так що нехай дрючать іх. як згадаю жах

                810.11.16, 17:29Відповідь на 6 від Богдан Бо

                Там багато що в законі прописано через одне місце, але кращого закону немає.

                Щодо забудовників — є один люксовий будинок буквально на березі Русанівської протоки (не каналу) поряд із мостом метро (неподалік є М Лівобережна). St Sophia чи якось так... Там іще зробили типу ахт-клубу з причалами.

                То там спочатку забудовник видав ордери на квартири декільком "своїм". Ці свої утворили ОСББ й прописали у правилах, що вступний внесок — стільки-то тисяч баксів. ОСББ підписали угоду з кищеньковим ЖЕКом, який заломив страшенну ціну за комунпослуги. Пеня за непроплату за місяць — величезна. Ліфт — по картках. І т. д. і т. п. Один житель створив сайт, де почав критикувати власників фірми-забудовника. Фірма (Жванія та інші) подала до суду першої інстанції, який призначив жителю штраф десь 1 млн грн..

                  910.11.16, 17:31Відповідь на 6 від Богдан Бо

                  ... за замах на честь й достоїнство. Здається, якийсь апеляційний суд таки відмінив штраф.

                  Так що там усе по-дорослому.

                  А ще знаю один старий будинок біля Майдану, де ОСББ з пенсіонерами захопила якась тітка. Тепер усіх щемить і схиляє до продажу їй квартир і переїзду в дешевші.

                    1010.11.16, 17:32Відповідь на 6 від Богдан Бо

                    Так що всяке буває. Але загалом ОСББ — це кращий варіант. За умови, що в будинку мало алкашів і наївних пенсіонерів, які продаються за 200 грн.

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      3
                      попередня
                      наступна